Защо трябва да спрем СЕТА, и дали отново приемаме всичко пасивно?

capture

СЕТА е голяма търговска сделка, която е договорена тайно между лидери на Канада и ЕС от най-малко 5 години и продължава да е неизвестно повечето от съдържанието на текста, защото е търговска тайна. Търговска тайна, която ще ликвидира правата на европейците.

СЕТА официално се представя за икономическо и търговско споразумение, но е един от търговските договори от нова генерация, представляващи големия бизнес и целящи да унищожат основните права на хората.

Най-лошото от всичко е, че СЕТА е отворена задна врата за “Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции“ (ТПТИ), ужасната сделка между САЩ и ЕС, която генерира толкова много гняв и опозиция в цяла Европа, превръщайки се в основна тема на референдума за излизане от ЕС на Великобритания. Вече от доста време огромно количество компании от САЩ отварят офиси за целта в Канада.

z20786960qceta-i-ttip-wrzesniowe-protesty-w-brukseli

Преговорите за СЕТА започват през 2009 г. и заключват церемониално в Отава през 2014 г. Редица правителства в ЕС са били недоволни от окончателния текст одобрен от преговарящите, но независимо от това е задействан.

Нито депутати, нито членове на Европейския парламент са допуснати да участват в преговорите, които са се провели тайно, и на никой не е бил предоставен достъп до текста на споразумението преди вече да е било твърде късно. В този текст ключови елементи на европейските обществени услуги са спазарени без дори и капка публичен дебат. Примерно, може да забравим за подобрение на условията между работник-работодател-държава, а ще е работодателят (ако въобще е такъв) да стои над държавата за да експлоатира и притиска още повече работника. Тоест ще си останем имигранти в родната си страна без надежди за повишаване на стандарта на живот.

СЕТА включва токсичният механизъм за разрешаване на спорове между инвеститор-държава, известен като ISDS, който позволява на компаниите да съдят правителства за приемането, изменението на всеки нов закон или политика, които могат да намалят печалбите им в бъдеще.

На публична справка, проведена в Европа, над 97% от анкетираните отхвърлят въвеждането на тази нова сила за корпорациите. Въпреки това ЕС вече го прокарва така или иначе и СЕТА ще въведе ISDS не само за канадските компании, но и за всички американски фирми с офиси в Канада (които са повечето от тях).

СЕТА вече е готов да бъде потвърден и от двете страни на Атлантика – дълга процедура, която изискваше целия текст да мине през едно „юридическо прочистване“ и да бъде преведен на всички официални езици на ЕС. Също и да бъде представен на Съвета на министрите на ЕС (представляващ правителствата на всички държави-членки), а също и до Европейския парламент.

Щом СЕТА се счита за „смесено“ споразумение в рамките на ЕС, означава, че не е само въпрос за самостоятелни евро-институции и затова трябваше да бъде представен на националните парламенти на всички страни-членки на ЕС. Това отне доста години, а и е възможно да бъде отхвърлено в крайна сметка. Въпреки това, ЕС не му трябва да чака на тези процедури и ще може да прилага съдържанието на СЕТА временно без да се притеснява за всяка отчетност пред гражданите на ЕС.

В България през 2015 г. беше пратена да лобира за ТПТИ, пред малобройна група от политици в Народното събрание (НС), брюкселският еврокомисар Сесилия Малмстрьом. На българското общество не се дадоха никакви обяснения, не се проведе и никакъв дебат, нито се писа по темата от крупните масмедии. Въпреки това, поради натиска на малък процент български активисти, през месец юли 2016 г. се състоя дискусия в Икономическата комисия в НС, поради повода, че аналогична комисия в Унгария предупреждаваше за опасностите, които съпровождат тези „споразумения“, такива които засягат безопасността на храните, човешките права и околната среда в общоевропейски мащаб. Депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) игнорираха дебата и поединично напускаха залата. Членовете на ДПС дори пък въобще не се явиха на заседанието. В дискусията се включиха, или я проследиха, голяма група представители на БСП и депутати от АБВ, Патриотичния фронт, БДЦ и Атака. (Вижте повече информация.)

Два месеца по-късно (през септември) в Комисията по икономическа политика и туризъм бяха обсъдени две предложения на АБВ и БСП, които имаха за цел българският парламент да задължи правителството да изготви анализ на договора с Канада. Още в началото депутати от РБ напуснаха залата. Въпреки приемането на предложението на депутатите от БСП и АБВ, анализ не се състоя нито ще има, защото Цецка Цачева го блокира чрез типично за българската политика отношение спрямо всичко, заявявайки, че било много сложно да го реши само една комисия. (По-подробно тук.)

Бойко Борисов, 100%-ва мажоретка на политико-корпоративните северноамерикански интереси, обеща пълна подкрепа за сключването на споразумението СЕТА криейки се под претекста за визите. Ако отпаднели визите за Канада на българските граждани, българската държава ще подпише безропотно всичко. Темата е, базирайки се на известното около колониалната българска политика, че това няма да бъде пречка за северноамериканците и те ще го преодолеят без отпадане на визовия режим. Тоест в нулева полза за българското общество. А ла шенген.

Ако другите страни-членки не подкрепят българите и румънците, и не притиснат арогантните канадци и американци относно визовите ограничения, това ще означава да се замислим отново много сериозно за членството ни в този съюз и това как ни дискриминират другите страни.

Ако гласуват съгласие повечето страни-членки на ЕС, споразумението ще влезе в сила. Тържественото подписване на СЕТА е насрочено за 27-ми октомври.

Както вече видяхме от влизането ни в НАТО и Европейския съюз, ползите около това са за корумпирани български политици, няколко крадливи олигарха, неправителствени организации спонсорирани от САЩ, и естествено за чуждите компании, които си изхвърлят боклука в България и точат от БВП. Точно по същия начин пасивно ще приемем СЕТА, както „приемаме“ всичко от 1989 г. насам.

Срам!

Anony, 21.10.2016

Едно мнение за “Защо трябва да спрем СЕТА, и дали отново приемаме всичко пасивно?

  1. Но Бойко Борисов подписа присъединяването към СЕТА с 2 ръце! И дори публично се хвали какъв „мъдър“ или „хитър“ ход бил направил. Толкова ли нямаше един (!) умен и разбиращ човек, който да обясни на тоя идиот какво значи СЕТА и докъде ще ни докара това присъединяване?!?!

Прочетете и правилата за коментарите!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.