Как да променим света отвътре в семейството

Остарялата образователна система, между всичко, което прави с децата в България е и да ги натоварва, стресира и отблъсква от живота. Телевизията, интернет (социални мрежи, филми, игри и др.), лошата музика (чалга, поп и почти всякакви текстови хитове), кино, спорт, и други съвременни развлечения представляват една част от огромната мрежа за разсейване на реалността. Тя е загуба на времето от живота ви. Коренът на това, че хората се сливат с овчелюдието се извива много дълбоко, но основно е засегнал самото начало в семейното гнездо.

Научете се да бъдете родители

Родителското възпитание започва още преди раждането. Момичето трябва да стане майка и да не мисли, че трябва да живеят сами за себе си с детето. Същото се отнася и за бащата. Основната им работа трябва да е домът и семейството.

Ако първоначално на родителството се гледа като на бреме, ограничение, после ще бъде много трудно да се култивира добро дете.

За да имате по-успешно, самостоятелно и твърдо стоящо на краката си дете, трябва да започнете най-трудната работа на света – да станете майка и баща.

Бъдете щастливи в семейството си за да е щастливо детето в своето. То винаги ви наблюдава и ще е щастливо ако и вие сте.

Родителството е цяла наука.

Любов и уважение в семейството

В основата на всяко семейство стоят майката и бащата. Любовта между майката и бащата е залог за психичното здраве на детето. Ето защо, детето трябва да е свикнало от най-ранна възраст с факта, че на първо място винаги се поставя вниманието на майката към бащата и от бащата към майката.

Ако детето научи, че родителите му са на първо място един за друг, да се убеди в отношенията им, че са импрегнирани с уважение, обич и грижи, то ще се чувства защитено и сигурно. Освен това този пример е чудесен за подражание, който ще се опита да създаде в собственото си семейство, когато порасне.

Висока степен на отговорност за поведението си

Дори най-незначителната дума хвърлена в бързината е малко престъпление извършено от родителите в очите на детето и може да има необратими последици. Родителите трябва да са пример за отговорно поведение за всичко казано и направено.

Не създавайте комплекси в децата

Трябва да важи с пълна сила „моето дете е златно“. Родителите не трябва да казват „ти си лош/а“, когато детето направи нещо, което не е одобрявано в семейството. Вместо това кажете „как може такова добро дете да направи такава глупост“.  Постоянното критикуване на детето ще му създаде комплекси.

Трябва да знаете, че вашето дете няма недостатъци. Това трябва да е родителската позиция във всяка ситуация, а дори и да виждате такива не го запознавайте с тях по начин, който да му ги подчертава като слабост. Напротив, трябва да му ги представите като нещо лесно за разрешаване.

Детето винаги е добро, само неговите постъпки могат да бъдат лоши. Целта на възпитанието е да откриете причините за лошите постъпки и ги премахнете.

Не му повтаряйте едни и същи неща по много пъти, а му ги обяснявайте по различни начини.

Хвалете децата

Възхищавайте се дори на най-малките успехи на детето и не подбирайте само нещата, които на вас ви харесват. Важно е то да вижда в присъствието на повече хора похвалите за напредъка си. Не оставяйте големите му постижения без дълги аплодисменти.

Ако привикнете да забелязвате всичките добри прояви, дори „обикновените дреболии“, и да го насърчавате при всеки повод, то може коренно да промени поведението си за да засили своя ангажимент за правене на добро.

Света просто трябва да узнае, колко е добро вашето дете. Говорете за него добре пред другите в негово присъствие. Покажете му, колко много се гордеете с него, когато прави нещо добро. Така детето ще се старае да ви зарадва.

beautiful-bff-cute-friends-girl-girls-favim-com-78955Разумна свобода

Съчетавайте две на пръв поглед противоречиви неща: свободата на детето и твърдите изисквания.

Не се карайте никога на детето понеже ви се е качило на главата. Оставете го да възприема и учи от моментното обкръжение, и не му забранявайте да изследва. Примерно, детето може да излее парфюма на мама на земята, но не може да я бие по главата. За първото трябва да му се обясни защо не е добре да го прави, а второто трябва ясна и твърда забрана.

Научете се, че детето може всичко, освен това, което не може. Не обръщайте внимание на малките неща, които считате за пакости, но за тези от значение изградете строг закон. Примерно за неща като уважението към другите, здравето.

Учете децата да управляват правилно времето си

Не може да има мързеливост и празнота около детето. Не допускайте телевизора да се превърне в бавачка за детето. Цигулка, математика, рисуване, чужди езици, природознание, всичко от което се интересува, по много от най-ранна възраст. Трябва да бъде ангажирано и да знае, че така е устроен света, и това е нормално.

Когато е заето, детето няма време за правене на глупости.

Учете децата да гледат отвъд преподаваното в училищните заведения

Винаги учете детето по забавни начини. Не го натоварвайте и стресирайте. Показвайте му, че живота не е само състезаване с другите. Бъдете винаги нащрек за нещата, с които обучават детето в училище. Научете го да има критично мислене, да се опитва да търси и разбира самостоятелно.

Парите не са основата на живота

Не използвайте детето си втълпявайки му, че трябва да прави всичко, което прави за да забогатее като порасне. Не живеейте с мисълта, че за да ви е на вас и на него добре като порасне, трябва да забогатее материално.

Учете го да бъде щастливо, така един ден ще знае да цени нещата, а не тяхната цена.

Anony, 28.9. 2016

shutterstock_83687596-1200x585

6 мнения за “Как да променим света отвътре в семейството

 1. Светът е полудяващ. Умовете на сегашните деца и младежи са потънали във виртуалния свят, в небитието.

  Единственият правилен „метод“ за възпитание на детето е православната християнска вяра. Биенето с шамари или с кожен колан озлобява детето срещу своите родители, дори може да се прояви късно към 25-30 год. възраст.
  Правилният метод за възпитание на детето е православната християнска вяра+педагогика+психология.

 2. Статията е добра, но просто трябва да се погледне на нея правилно. Тоест, едната от подточките е свързана с другите … и обратно. Да се забиеш в и за една от подточките е да си избираш бонбонче от купичка пълна с еднакви.

 3. Има доста върху какво да се поспори. На първо място не се съгласявам с поощряването на посредствеността. Не може детето да бъде „хвалено“ и за най-дребните неща! Така губи стремеж към по-добро, към съвършенство! Не бива да смятаме своето дете за „единствено златно“. Моята позиция е, че на своите деца трябва да се радваме умерено, но да бъдем обективни в оценките си! Няма нищо по-лошо от това да създадем продукт, който смята, че никога не греши или няма да греши – така ще бъде неспособно да приеме истината в очите, а именно – човек не е съвършен, но може да се стреми към това! Тук не става въпрос за комплекси, а за истина, с която бъдещият голям човек трябва да има сила и упоритост, с които да се бори в своя живот, да различава неправдата…

  Обобщено:

  На децата си трябва да се възхищаваме и радваме, когато спят!
  Трябва да се говори! До седмата годинка се допуска „шамарена фабрика“, след това трябва да сме психолози – ние също сме били деца, не бива да повтаряме своите грешки, не бива да допускаме повторение на родителските! Децата възприемат, освен ако не сме превключили защитните функции на малкото човече в режим, следствие на погрешни или ненужни изисквания или „болни амбиции“!

  Научете децата си на безпрекословно уважение към по-възрастните членове на семейството, а и към останалите членове на обществото! Безпочвената самонадеяност ще им изиграе лоша шега в бъдеще…

  Запомнете – за грешките във възпитанието на децата си ще разберете едва в края на тийнейджърските години! А възможно и по-късно. Възпитанието е доживот! Едва когато вашите деца останат без родителите си, ще си дадат равносметка на правилността във възпитанието им! Повярвайте и бъдете разумни, великодушни, справедливи! Бъдете търпеливи, умерени, искрени! Контролирайте емоциите си… вие как мислите?

  • А-хъм. Моделът на възпитание, който предлагаш е този създаващ българското овчемислене: „Не си търсете правата, я да не се обаждам по-добре аз.“ Не че не се съгласявам с някои от нещата, за които си писал, но те са абсолютен пример за днешното възпитание на децата. Е, явно не действа.

   ///…се допуска „шамарена фабрика“/// – Дори куче не се бие, камо ли дете. Моментално създадане на агресия, която ще изразходва в чалга клубовете.

   ///… възхищаваме и радваме, когато спят/// – Това е създаване на сив поклоннически свят.

   ///не бива да повтаряме своите грешки, не бива да допускаме повторение на родителските/// – Просто не мога да не се съглася с това. Това е същото, когато родителите ви се опитват да ви създадат условия на живота, който те са нямали. Тоест, да ви венчаят за парите и богатството като форма на „бъди добре, че ние бяхме зле“.

   В заключение: учете се да бъдете по-щастливи. Смейте се повече и не бъдете толкова сериозни. Отблъскващо е.

   • Не, Иванке, уважението към по-възрастните, търпението, великодушието и другото, за което написах, в никакъв случай не те правят овчелюдие! Пошляпването до седемгодишна възраст няма как да бъде разтоварено в чалга клуб – смятам, че не си ме разбрала или все още има опит да трупаш. Интересно е „инакомислието“, но то повече прилича на онова, което повечето смятат в днешно време за правилно. Затова следва да се замислим, дали в желанието да сме различни, всъщност не сме както повечето – еднакви? Ти как смяташ?

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.