Документи в Уикилийкс: Саудитска Арабия е банкомат за терористи

Саудитска Арабия (СА) е най-големият източник на финанси за военни ислямистки терористични структури, такива като афганските талибани и Лашкар-е-Талиба (ЛеТ).

saudi_wiki_640

Явно още трябва да се постигне с дипломацията, защото СА продължава да е критичен финансов поддръжник на Ал-Кайда, талибаните, ЛеТ и други терористични групи, пише в тайния документ от 2009 г., подписан от държавния секретар на САЩ. Нейната бележка призовава американските дипломати да удвоят усилията си, за да спрат стигането на парите до Пакистан и Афганистан.

Кондолиза Райс пише, че донорите в СА са най-важния източник за финансирането на сунитските терористки групи по цял свят. Заедно с тях са отбелязани още 3 страни като източници на финанси за терористи: Катар, Кувейт и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ).

Подчертава се в документа, че правителствата на тези страни не правят почти нищо за да спрат консервативните богаташи, тези които създават насилие в Близкия Изток.

Този проблем е особено остър в СА, където терористите влизат в страната преоблечени за религиозни поклонници, за да набират средства от създадените за целта фирми, а те от своя страна перат държавни пари събирани от благотворителни организации.

В едни детайли от друг документ се пише, че пакистанската терористична организация ЛеТ е използвала компания базирана в СА за финансирането на дейността си през 2005 г. ЛеТ е била финансирана от Осама бин Ладен за да бъде създадена през 1987 г. Служители от благотворителното крило на ЛеТ, Джамаат-уд-Дауа, са пътували до СА за да искат дарения за нови училища на завишени цени, а с остатъка се финансирали въоръжените операции.

Поклонението хадж в град Мека е най-големия събор за събиране на средства за терористите, тъй като много от поклонниците често пътуват с големи парични суми и саудитците не могат да им откажат влизането в страната. Дори с малко дарение може да се стигне далеч. ЛеТ оперира с бюджет от само 5,25 млн. на година, според изчисления на американците.

В ОАЕ пък живеят 1 млн пакистанци и 150 хил афганистанци, и се пише в документите, че афганистанските талибани и техните партньори от клана Хакани събират значителни средства от бизнесмени в тази страна. Пише се и за отвличания на дубайски бизнесмени с цел извличане на пари.

Трафика на пари за терористите е огромен и в Кувейт, чието правителство дори отказа на САЩ да обяви неправителствената организация (НПО) „Общество на Възраждането на ислямското наследство“ за терористка благотворителна организация ползвана за финансирането на Ал-Кайда и свързани с тях групи, дори висшестоящите в същата НПО са членове на Ал-Кайда.

За Катар има малко информация по темата, но се споменава, че общото ниво на сътрудничество се счита за най-лошото в региона.

Заключението е, че още от управлението на Буш, чудовището, което си създадоха САЩ им се е изплъзвало от контрол и сегашното американско управление започва да използва тези документи за да показва на зрителите, че САЩ се бори срещу тероризма. Изложената тема е също и разяснение за това защо в такъв голям палатков празен квартал Мина в град Мека, не се настаняват бежанците от засегнатите от „Ислямска държава“ страни в региона.

Бележки:

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.