Документи в Уикилийкс: Саудитска Арабия е банкомат за терористи

Саудитска Арабия (СА) е най-големият източник на финанси за военни ислямистки терористични структури, такива като афганските талибани и Лашкар-е-Талиба (ЛеТ).

saudi_wiki_640

Явно още трябва да се постигне с дипломацията, защото СА продължава да е критичен финансов поддръжник на Ал-Кайда, талибаните, ЛеТ и други терористични групи, пише в тайния документ от 2009 г., подписан от държавния секретар на САЩ. Нейната бележка призовава американските дипломати да удвоят усилията си, за да спрат стигането на парите до Пакистан и Афганистан.

Кондолиза Райс пише, че донорите в СА са най-важния източник за финансирането на сунитските терористки групи по цял свят. Заедно с тях са отбелязани още 3 страни като източници на финанси за терористи: Катар, Кувейт и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ).

Подчертава се в документа, че правителствата на тези страни не правят почти нищо за да спрат консервативните богаташи, тези които създават насилие в Близкия Изток.

Този проблем е особено остър в СА, където терористите влизат в страната преоблечени за религиозни поклонници, за да набират средства от създадените за целта фирми, а те от своя страна перат държавни пари събирани от благотворителни организации.

В едни детайли от друг документ се пише, че пакистанската терористична организация ЛеТ е използвала компания базирана в СА за финансирането на дейността си през 2005 г. ЛеТ е била финансирана от Осама бин Ладен за да бъде създадена през 1987 г. Служители от благотворителното крило на ЛеТ, Джамаат-уд-Дауа, са пътували до СА за да искат дарения за нови училища на завишени цени, а с остатъка се финансирали въоръжените операции.

Поклонението хадж в град Мека е най-големия събор за събиране на средства за терористите, тъй като много от поклонниците често пътуват с големи парични суми и саудитците не могат да им откажат влизането в страната. Дори с малко дарение може да се стигне далеч. ЛеТ оперира с бюджет от само 5,25 млн. на година, според изчисления на американците.

В ОАЕ пък живеят 1 млн пакистанци и 150 хил афганистанци, и се пише в документите, че афганистанските талибани и техните партньори от клана Хакани събират значителни средства от бизнесмени в тази страна. Пише се и за отвличания на дубайски бизнесмени с цел извличане на пари.

Трафика на пари за терористите е огромен и в Кувейт, чието правителство дори отказа на САЩ да обяви неправителствената организация (НПО) „Общество на Възраждането на ислямското наследство“ за терористка благотворителна организация ползвана за финансирането на Ал-Кайда и свързани с тях групи, дори висшестоящите в същата НПО са членове на Ал-Кайда.

За Катар има малко информация по темата, но се споменава, че общото ниво на сътрудничество се счита за най-лошото в региона.

Заключението е, че още от управлението на Буш, чудовището, което си създадоха САЩ им се е изплъзвало от контрол и сегашното американско управление започва да използва тези документи за да показва на зрителите, че САЩ се бори срещу тероризма. Изложената тема е също и разяснение за това защо в такъв голям палатков празен квартал Мина в град Мека, не се настаняват бежанците от засегнатите от „Ислямска държава“ страни в региона.

Бележки:

Advertisements

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s