Купувайте на „прИмоция“ (#OpBlackCapital)

Само днес, само сега, само при нас – ПРОМОЦИЯ – домати 0, 29 лв.кг., кисело мляко – 0, 39 лв, сирене (някакво) – 3, 49 лв, кренвирши – …… ! Познато Ви е нали? Ежедневно веригите хипермаркети атакуват хората с „неустоими оферти”, „уникални промоции” и т.н. И понеже българина е ДОКАЗАНО НАЙ-БЕДНИЯТ „европеец”, логично се „хваща” на тези ….”прИмоции”.

Какво обаче е хубаво да знаем, когато пазаруваме от тези вериги? Това са ЧУЖДИ компании, които са дошли на НАШИЯТ, българският пазар като – „стратегически инвеститори”. Какво значи това ли? Това значи, че в болшинството от случаите, понеже са „много важни за българската икономика” – те НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ за определен период от време (често ГОДИНИ наред), понеже са привилегировани. В същото време Бай Иван от Ливуново с 5 крави и 3 декара домати – си плаща като Поп на държавата ни понеже просто е ….. чист българин и НЕ Е привилегирован…….

Много често и обектите, които взимат тези компании са на „привилегировани цени”. Отделно, самото строителство на тези магазини им излиза в ПЪТИ по-евтино отколкото, КЪДЕТО И ДА Е В ЕВРОПА. Специално по този параграф – строителство, по принцип проблеми няма. Това е цената – това плащат, ОК. Просто тази „подробност” рефлектира и върху печалбите им, което би трябвало да значи и че трябва да продават по-евтино. Уви….

Untitled-1Какво става в самите хипермаркети? Все още не са измислени роботи, които да вършат цялата човешка работа. Все още. Респективно там работят ХОРА. Логично това са българи. Какво правят тези „стратегически инвеститори” с нашите сънародници? Отговора е прост – ТОТАЛНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ!!! Работят като ЛУДИ нон-стоп при абсолютно максимално натоварване, работят максимално малко на брой хора, за максимално малко заплащане. Отделно на това, самите заплати в тези „хипермаркети” са ДОКАЗАНО едни от най-ниските в страната. Много ми е интересно ако кажем на един немец, че в България работник в някой си хиперматкет от еди коя си верига, взима … чисто 200Е за РОБСКИ ТРУД на ПЪЛЕН работен ден, колко точно време ще гледа „умно” и ще се почесва по главата мислейки, че нещо не е разбрал?

Нека сега и да се замислим, КАКВО ПРОДАВАТ в тези магазини. Казват „български стоки”. Ок, български – ОБАЧЕ! Колко от вас уважаеми читатели са се замисляли по следният въпрос, а именно – КОЛКО ЧИСТО БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ СА ФАЛИРАЛИ, или са били принудени да произвеждат БОКЛУЦИ, да повторим ЧИСТИ БОКЛУЦИ, само и само за да могат да достигнат „заветната цел” – исканата от дадената верига цена за определен продукт??!?! Понеже иначе, просто тази верига НЯМА ДА КУПИ ОТ ТЯХ! Даваме ли си сметка? Защото проблема не е в това дали ще платим едно пиле на 4, 50 лв или на 3, 95 лв (на прИмоция). Проблема е, че производителя на това пиле (примерно), НЕ МОЖЕ ДА ОЦЕЛЕЕ и да продава ИСТИНСКИ продукт, когато той е на ПРЕКАЛЕНО НИСКА ЦЕНА. Казвате си сега „еми, какво да направя, криза е – искам евтиното затова ще си купя от веригата това пиле за 3, 95лв, а не от кварталното магазинче, което знаем, че продава от производителя, но за 4, 50 лв., понеже нямам пари…”. Да ама не. Съзнавате ли, какво правите по този начин? Съзнавате ли, че така ВСИЧКИ НИЕ обричаме на фалити точно НАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ – ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, които най-често са честни и работливи хора, които са работили това цял живот, но сега, когато дойдоха точно тези вериги, те вече или са фалирали, или са пред фалит, или са ПРИНУДЕНИ да произвеждат всичко друго, но не и качествена стока. То просто НЯМА КАК това да стане при тези цени, които НАЛАГАТ ВЕРИГИТЕ. Тоест, или нашите си производители се „нагаждат” по веригите и „клякат” в поза партер (буквално), или са ….“чао“!

Проблема, за който почти никой не се замисля (да, такива са времената, но това НЕ Е оправдание) е, че „ЕВТИНО И КАЧЕСТВЕНО – НЯМА”. За 3, 90 лв на промоция вие не си купувате дадената стока. Вие си купувате – БОКЛУК пълен с химия и си мислите, че това е нещо добро и „на далавера”. Да ама не. Замисляли ли сте се здравето ви, колко струва? Да, тривиален въпрос, да нищо няма да ви стане след като изядете поредният БОКЛУК закупен на промоция от дадената верига, така е. Днес не, утре не .. след време обаче – със сигурност ДА. Няма начин просто. Както една кола не може да върви с некачествен бензин (колкото и смешно да е това сравнение), и не веднага, но след време ЩЕ се появи проблем и ще се развали, така и ние хората не можем вечно да се храним с БОКЛУЦИ. Доказан факт! Замисляме ли се обаче по тази тема??

Тези вериги ВНАСЯТ ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО стоки от чужбина. Стоки от техните магазина зад граница, които в болшинството от случаите са, сега внимание – ПРЕЕТИКИРАНИ БОКЛУЦИ останали непродадени и внесени в България. Досега е имало стотици случаи по тази тема. Какво става с „контрола” в държавата ни ли? С институциите? Еми много просто. Когато стане така, че да се хване такава пратка, буквално посланика тича като цветарка при министъра и казва: „вие ни пречите, как може такова нещо, ще се оплача, това е наредено „и т.н., и проблема приключва на момента.

Да не говорим и за друго. За ЦЕНИТЕ. Досега чисто нагледно е ДОКАЗАНО за СТОТИЦИ случаи, когато ИДЕНТИЧЕН продукт, се продава на ПЪТИ по-висока цена в България, отколкото навън. Какво е това? „Пазарна икономика”? Еми…. мерси, но ….. Много е интересно как със супер желание купуваме химичните им „кремчета” (искате ли да имате разтройство – давайте, това е вашето лекарство) за …. 2 лв – три броя на „промоция”, сякаш ние си нямаме кисело мляко, и сякаш не можем ние да ги учим „европейците”, какво значи наистина качествен истински и УНИКАЛЕН продукт!!! Или да се внасят колбаси пълни с „знайни и незнайни” химии, но понеже са ….”немски” (примерно), значи са хубави, така че дайте да ги купим, а пък нашите си (или поне тези, които останаха качествени) …. те не, те не са интересни. Хайде да се кланяме на чуждото!

Още малко примери (от буквално хилядите). Как може в определена верига да продават „картофи внос от …. АВСТРАЛИЯ” (или поне така пише) за …. 0, 29 лв/кг?? Аз ли нещо не разбирам или само транспорта от ”майната си” (без извинение) е много по-скъп от 29 ст./кг? Как може това да е реално? Или друго. Домати за 30-40 ст./кг? Пардон, не точно домати, ами ПЛАСТМАСИ с вид на домати. Сякаш ние не бяхме световноизвестни точно с това производство, нали? Внос на боклуци от Турция и особено Гърция, където гърка честно си признава: „мен субсидията ми е 75 евроцента НА КИЛОГРАМ, аз и да ви ги подаря, пак съм напред….” !!! В същото време субсидията на декар в България е ориентировъчно 40-50 лв/дка. (най-грубо казано) !!! Сметнахте ли разликите? Иначе да, Евросъюз сме, „равнопоставени” сме. вЕрвайте ни …..! Да не говорим за практически нулевият контрол по границите ни и безпрепятственият внос на ВСИЧКО що е внос. Но това е друга тема.

Нека се върнем пак на веригите. Какво правят те всъщност? Идват като „стратегически инвеститори”, получават често и места за магазините си бонус (или на привилегировани цени), след това като „знак на добра воля” НЕ плащат данъци години наред (защото разбирате ли, ние без тях не можем), да, създават работни места с малкото уточнение, че там се работи РОБСКИ за НАЙ-НИСКОТО заплащане в цяла Европа, ФАКТ!!! След това купуват на уникално подигравателни цени и условия от български производители (или поне тези, които останаха от тях), респективно една ОГРОМНА част от тях ФАЛИРАХА…! А тези които не фалираха вече произвеждат абсолютни химии, но не и качествени продукти, защото качественият продукт струва пари…! Респективно така ние се ТРОВИМ и разболяваме постоянно, съвсем логичен ФАКТ! Отделно си внасят доказаните боклуци, останали им непродадени от техните си магазини в Европа, продукти които там НЕ МОГАТ да се продадат вече, поради ред причини…… често се преетикират и ни се пускат на нас „простосмъртните” на „специални цени”…. Резултата пак го знаем какъв е. И на финала…… точно тези УБИЙСТВЕНИ ЗА ВСИЧКИ вериги, генерират ОГРОМНИ, доказано огромни на фона на страната ни печалби, благодарение на всички нас. От производителя през работника, до клиента. И тези печалби са В СЛЕДСТВИЕ на цялата тази схема, замислете се!!! Отделно да не говорим за абсолютно РОБСКИТЕ договори, които се подписват с тези вериги от страна на нашите производители. „Отложено плащане 45, 60 дни” ??!?! Страхотни условия, няма що. А за неустойките да не говорим. Да не говорим и за наличието при някои вериги на клауза „такса – рожден ден на веригата” !!!!! Тоест производителя да си плаща, че го …….

И на финала какво се случва? След всичко описано до момента тези вериги си прибират огромните печалби и си ги ИЗНАСЯТ НАВЪН. Факт, абсолютно доказан ФАКТ. Е, питаме ние….. КЪДЕ НИ Е ИЗГОДАТА НА НАС, ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ ОТ ТЕЗИ ВЕРИГИ? Къде? Едно нещо положително няма в цялата тази схема. Едно!!!

Уважаеми читатели, ЗАМИСЛЕТЕ СЕ!!! Никой не ви кара да влизате в тези магазини. От тази гледна точка те вина нямат. Вина имаме ВСИЧКИ НИЕ. Докато ги търпим, докато им правим оборота…. така ще е. Докато си купуваме …”банани на прИмоция от 0, 69 лв” или еди какво си от тях, мислейки си, че сме „на далавера”…. спасение няма. Тези вериги продават БОКЛУЦИ, с които най-често ни ТРОВЯТ като същевременно и УНИЩОЖИХА БЪЛГАРСКИЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛ, а тези които все още кретат – са поставени в такова унизително положение, че фалита им е на дни разстояние….

comunicacao-megafone

Следващият път, когато си купувате нещо на „промоция”, внос от …Занзибар – си спомнете за … Бай Иван от Ливуново и 3-те му крави и 5-те декара домати. Пардон той вече ги няма, понеже ги е продал защото „вносните” продукти са по изгодни и от неговите, полза няма. Гръцкият домат на Коста от Тесалоники е 5 пъти по-евтин – „с любезното съдействие на ЕС”, честито! Също така се и замислете, примерно за … Баба Пенка от Горна Оряховица с малката птицекланица (примерно). Пардон, жената вече не работи това. Вече не е производител на българска стока. Просто …полските пилета са по изгодни…!!!

Купувайте БЪЛГАРСКОТО. Търсете производителите, търсете малките магазинчета, а НЕ големите РОБСКИ вериги. Спасението ни е там. В самите нас, а не в колонизаторите. ЗАМИСЛЕТЕ СЕ!!!

11 мнения за “Купувайте на „прИмоция“ (#OpBlackCapital)

  1. А какво ще кажете за ТВ „Фантастико“? Българска верига, плаща си данъците, но експлоатира персонала си. Текучеството е огромно. Държат високи цени на стоките.

  2. Статията е много хубаво. Аз също избягвам големите магазини, но не мога изцяло защото в района където живея не всички стоки ги има в малките още останали магазинчета. Моята верига хипермаркети е българска има бг стоки повече от западните вериги.

  3. Аз само ще кажа следното:

    Преди време дядо ми беше купил някакви кебапчета от Kaufland за под 1 лев или нещо такова.

    Ще кажа само, че дори котките на село, които ЯДАТ МИШКИ без проблем, НЕ ГИ И ПОМИРИСАХА.

    НЕ знам какво е имало в тези кебапчета. Най-вероятно СОЯ и каквото намерят на пода.

  4. Собственикът на един от най-големите птицекомбинати в България, ака „беден български производител „останал на хляб и вода“, за да достигне исканите от хипермаркетите цени, купува и подарява за рождения ден на сина си веригата „Пикадили“, който скоро след това я препродава на „Карфур“. Направо ми се къса сърДцето! Живи да ги оплачеш завалийките! Въх мър майкооооо!

  5. Купувайте на „прИмоция“ от ЧАСТНИТЕ затворнически вериги от предприятия. Защо. На практика при пазарната икономика в представителната демокрация ПЕЧАЛБИТЕ се приватизират, а ЗАГУБИТЕ се национализират, с което многообразните форми на собственост върху средствата за производство в ПЕЧЕЛИВШИТЕ сектори се заместват ИЗЦЯЛО от частна собственост, а ЩЕТИТЕ в губещи отрасли като например банките в периода на финансова криза, се ПОЕМАТ от държавата, тоест от данъкоплатците, с което на ПРАКТИКА се национализират. Образец за процъфтяваща ЧАСНАТА собственост се считат САЩ, в които печатането на парите, медиите, оръжейната промишленост, а и от 1980-те вече ГОЛЯМА част и от затворите са ЧАСТНА собственост. Частни предприемачи продават акции на борсата, реализират ПЕЧАЛБИ от престъпления и наказания. Съдържателите на затвори получават от държавата по 55 долара на ден за всеки затворник, плюс печалбите от затворническите вериги от предприятия. Колкото повече затворници и колкото по-дълго време прекарват зад решетките, толкова по-скъпо се продават на борсата акциите на затвора. По пример на САЩ в последните години се ПРИВАТИЗИРАТ затворите и в Евросъюза. От 2005 година започва ЧАСТНАТА приватизация и на немските затвори – както изглежда ЕДИНСТВЕНАТА индустрия с бъдеще в ЕС и САЩ.

  6. Вдъхване на надежда чрез ОБЕЩАНИЯ, е един от ОСНОВНИТЕ прийоми на манипулиране на хората. Човекът е ТАКА устроен, че в безизходни ситуации в които умишлено политици-мутри го вкарват, надеждата ПОДТИСКА здравия разум. Например обещания за заплата 380 лв. България е най-бедната страна в ЕС и 79-та икономика в света. МРЗ е 360 лв. от тази година, минималната пенсия е 150 лева, а прага на бедността е 250 лева, като от 2015-та е 286 лв. Покупателната способност на тези пари спрямо цените на стоки и услуги в България е нищожна, направо жалка, направо е смъртна ДИЕТА. Вноса в България е над 90%, местната икономика, производство и износ почти няма. И сега идва въпроса, дали безработицата в България наистина е 10.8%, както казват от НСИ? И с колко ли са се увеличили бездомниците през последните 25 години, след като само наркозависимите от 1-2-ма са се увеличи официално на над 300 хиляди. 752 евро /МРЗ/ в Испания са равни на 1089 кг. портокали по моментни цени от първия магазин или 180 кг. свинско контрафиле, или 193 кг. свински вратни пържоли, или 109 кг. говеждо, или 160 цели охладени заека, или 188 кг. свинска кайма, или 181 кг. свинска наденица от 100% свинско месо, или 343 кг. цели пилешки бутове, или 153 кг. пуешко, или 107 кг. сьомга, или 160 кг. скумрия, или 188 кг. сьомгова пъстърва, или 125 кг. лаврак, или 100 кг. хамон, или 4177 XL яйца, или 759 кг. домати, или 420 кг. червени чушки, или 1535 кг. картофи, или 376 кг. броколи, или 1253 л. прясно мляко. Бедността благоприятства хората да бъдат ИЗНУДВАНИ. Бедността ПОДТИКВА хората към действия, които иначе НЕ биха извършили. Бедността помага хората да бъдат ЛЕСНО манипулирани. Разликата между свинете и бедните хора е, че на свинете НЕ им се налага да работят, за помията (физическа, ментална и емоционална) с която ги хранят.

  7. Заплата или данък, но за К О Й. Задължителният данък (задължителните „осигуровки за пенсия“ е едностранен договор, наложен единствено със сила и безусловна принуда и заробване. Затова реално е данък, а НЕ осигуровка) върху доходите е 36.5%. Задължителният за теб данък ДДС е 20% (всички стоки и услуги участва данък ДДС 20%). Задължителният за теб данък акциз ГОРИВА (всички стоки и услуги участват ГОРИВА, данък акциз горива е над 50%, данък ДДС горива е 20%, общо данък ГОРИВА е над 70%) е над 15%. Общо задължителните ВЗИМАНИЯ „данъци“ НАЛОЖЕНИ върху всеки СЕГА са над 71.5%. На ВСЕКИ 100 „ваши“ лева представителните политици Ви НАЛАГАТ „данък“ безусловно ВЗИМАНЕ над 70 лева СЕГА, но те НЕ отиват в държавния бюджет и лични осигуровки за теб, а над половината от ТЕЗИ „данъци“ ВЗИМАНИЯ се заграбват от шепа хора СЕГА, утре за теб няма да има НИЩО, то е заграбено СЕГА. Представителните политици ПРОДЪЛЖАВАТ да твърдят, че НЯМА пари СЕГА и ТРЯБВА да се взимат ОТНОВО заеми (да източват парите СЕГА, а друг да плаща утре). Задължителните ВЗИМАНИЯ „данъци“ НАЛОЖЕНИ на всеки са над 70% и няма пари СЕГА за пенсии, здравеопазване и т.н., а трябват НОВИ заеми, трябват НОВИ данъци и трябват НОВИ закони. Ето това е ДОКАЗАН бандитизъм и паразитизъм НАЛОЖЕН върху теб СЕГА и УТРЕ от неподлежащи на контрол от гражданите представителни политици. Докато има частна държава в държавата, цялото безумие НАЛОЖЕНО върху теб ще се ПОВТАРЯ отново и отново.

    • Изцяло съм съгласен с това мнение. В нашето семейство винаги сме избягвали да пазаруваме от големите, чужди вериги магазини и хипермаркети без значение за каква стока иде реч. Винаги четем произхода на стоката и с предимство се купува българската. Млечни продукти пазаруваме директно от малък производител близо до града в който живеем. Плодове и зеленчуци, изключая цитрусовите по разбираеми причини, се купуват само български. Мое мнение е, че българите отдавна трябваше да разберем срещу какво сме изправени и да се обединим за да оцелеем. Не е нужно да чакаме поредния …. да дойде и да ни оправи! Така, лека-полека ни оправиха … Ама истински ни оправиха. И ако скоро не се вземем в ръце, ще ни дооправят като за последно! Редно е обаче и производителите да се вземат в ръце за да им повярват отново хората и този път много да внимават, защото един път стомна за вода … втори път стомна за вода …. Трети може и да няма!

  8. Спасението ни е в друг тип собственост и овластяване на работниците, а не нашите срещу чуждите. Хайваните се радват, че работят за ‘голяма международна компания’ именно защото и нашите са същите. Наемния труд е престъпление, капитализма е престъпление, мен като работник ме боли фара дали ме експлоатира родна фирма или чужда, единствения вариант е всички работници да бъдат собственици на продукцията и да я разпределят според приноса като има таван и дъно които определят прага на солидарност.

Прочетете и правилата за коментарите!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.