Как Западът унищожава България, докато тя му ръкопляска…

Много често ще чуете думите „Защо българите искат да бягат на Запад…“ или „90% от младите искат да емигрират“. Тези думи ще ги чуете в контекста на критика към България – колко е зле, как сме се провалили, и как собствените ни деца дават тази оценка за нас „с краката си“. Всъщност, това е оценка за пълния успех на стратегията за ограбване на България от Запада. Ограбването на най-ценното и – хората. След като опоскаха всичко друго тук, та дори бъдещите ни приходи под формата на концесии и приватизация на ренти, комунални услуги и пр., след всичко това, финалната ликвидация на България означава да изсмучат и всички хора. Защото на запад хора, и то бели хора, възпитани и образовани, са доста нужни… И това, което става е не по вина толкова на България, колкото на целенасочена западна политика, която да принуди населението на България да емигрира. Да иде там, там да работи, там да плаща данъци и там да „разрежда“ нахлуващите не-бели малцинства.

emigranti

Знаете ли как стана всичко? Стана с измами и илюзии, с лъжовна идеология, която ни спуснаха преди 25 години.

Много цинично постъпиха – показаха ни витрината и ни казаха да ги слушаме какво да правим, за да станем като тях. Но не ни казаха, че това, което трябва да правим, е именно за да не станем като тях. Лъжци и мошеници бяха западняците. Днес го виждаме. При това – виждаме го не само ние, а дори най-успелите в Източна Европа, които като резултат не се различават много от нас.

Спуснаха ни виртуални ценности като „демокрация“, „човешки права“, „приватизация“, либерализъм. Спуснаха ги, с ясното съзнание, че те ще допринесат за разрухата. А от разрухата следва и емиграция. На народа му писва да живее в мизерия, да гледа само простотии ежедневно и да не може да мисли за бъдещето. И си вдига „чукалата“ и се изнася. И къде? При онзи, който е причинил всичко това, именно за да се изнесе.

Концепцията на „отвореното общество“ е лъжовна и вредна концепция при сливане на неравностойни общества. Как да спасиш бедното общество, когато има чисто технологични и икономически срокове за забогатяване? Трябват примерно 10-15 години усилена работа, за да се поизравни стандартът. И вместо този процес да се организира, вкл. с някакъв тип ограничения срещу емиграция, вместо това, просто се отварят границите и народът изтича. Богатият получава на готово кадрите и уменията на бедния. А бедният дори се гневи на собствената си държава, че тя е виновна. А то тя е жертвата.

Но не е само това. Дори да допуснем, че трябва да оставим хората свободно да се движат, и да не ги ограничаваме, дори да допуснем това, дори тогава няма всички да се изнесат. Ако обществото има ясна визия на къде върви и какво прави, много хора ще останат. Не всички хора се мотивират само от текущите разлики в доходите. Гледат се и други фактори. Гледат се дори чисто патриотични подбуди понякога. И обществото може да оцелее, макар и понесло тежки загуби като хора.

Само че западната стратегия беше предвидила и това. Икономическата доходна „помпа“ беше основния механизъм. Но за да не би случайно по други причини нещо да оцелее, и на негова база да се възроди държавата, та се взеха мерки всичко, което е възможно тук да се разруши.

На първо място, беше ни наложен абсурден неолиберален модел, който гарантира максимално възможно забавяне на икономиката. Т.е. ако ще трупаме богатство, да става най-бавно.

На второ място, заляха ни какви ли не неправителствени организации и западни съветници, които съветват за какво ли не, но всичко е в една посока – да се пречи да се развиваме.

„Зелените“ пречат на инвестициите в икономиката. Притискат държавата да спира проекти и да създава закони, които гонят инвеститорите.

„Кучкарите“, под предлог, че защитават миличките животинчета, всъщност имат за цел да влошават средата за живот в градовете. Факт е, че бездомните кучета са сериозен смущаващ фактор. И този проблем, имащ съвсем евтино решение, е гарантиран от промени в законите, които пречат на кметовете да го решат.

Защитниците на „човешките права“ всъщност са защитници на дребната масова престъпност. Никъде по света дребната престъпност не може да се пребори без някакъв вид полицейска репресия „на място“. Отива ченгето и тегли един бой на престъпника. Това е по-малко наказание дори за самия престъпник, сравнено с написаното в закона. Но поне се налага веднага и се вижда, че има закон. И това регулира процесите. Като полицаят не може да удари един шамар на джебчията, защото ще го съдят 8 години в Страсбург, и превенция на дребната престъпност няма. Прокуратурата и съдът просто не могат да се занимават с толкова дребни проблеми. Чисто икономически не е изгодно, нито е изпълнимо. Единствената превенция на дребната масова престъпност е дребната масова санкция. Навсякъде по нормалния свят го има, то в САЩ дори могат да те гръмнат, без последствия за полицая. Само тук тази санкция я няма. В резултат на това, дребната масова престъпност става супер масова, т.е. общият резултат от нея не е дребен, а е доста голям. И това се дължи на еничарите по „човешките права“, които зад привидно добра кауза, всъщност блокират един от защитните механизми на държавата.

Атаката срещу България върви и в някои морално-етични посоки. Например насилственото налагане на хомосексуалните ценности е нещо, което дразни народа и му създава впечатление, че държава не съществува. Българското общество не харесва тези ценности. Работа на държавата е да го защити от тях. Като не го прави, това води до убеждението, че държавата е „гола вода“, и не си струва да и вярваш и да живееш тук.

Но проблемът не е само в гейовете. Всяко общество си има някаква своя ценностна система, своя парадигма, свой начин на живот. Като този модел грубо се разбута от „инжектиране“ на външни правила, той ерозира и се разваля цялостното въздействие.

Например българинът исторически има специално отношение към недвижимия имот. Той иска да си има „дом“. Така е свикнал, цял живот пести, купува, купува на децата и пр.

Въвеждането на модел на скъпи комунални услуги и имотни данъци брутално нахлува в този модел. Скъпите комунални услуги и данъците са характерни за общества, където хората живеят основно под наем. Тези услуги влизат в наема, човек си е свикнал. За граждани, които са свикнали да имат имот, който им е опора в живота, и този имот не е източник на сериозни тежести, това да увеличиш тежестите, води до разклащане на системата. Но това умишлено се прави, именно за да се разбие „имотеца“ като част от същността на българина.

По същия начин действа и ускореното помпане на кредитния модел в България. Българинът не е свикнал да живее на кредит. Той е пестелив и прагматичен. Нагрухването му с кредити, често пъти почти принудително, променя модела му на живот. Възникването на трудности с кредитите пък направо разрушава живота, просто защото българинът няма умението на фалита. Той не разбира точно какво значи той, и правната рамка не е предвидена да го защити при фалит. Българинът е свикнал да не фалира, а не да се бори с това, което е след фалита.

В резултат от тази интервенция, се стига до пълни абсурди. Например човек си купува имот с ипотека. После не може да го плаща. Логично – взимат му имота, той е съгласен на това. Но ако кредитът не се покрие, започват да му взимат и други имоти, запори на заплати, изобщо – разсипват му живота. Има хиляди хора пострадали така, и всички те търсят спасение… в чужбина. От където ни е спуснат проблемът…

В добавка към всичко това, тече и една гигантска пропагандна кампания, която постоянно втълпява колко сме грешни, как нищо не правим като хората и как все трябва да бъдем сочени „с пръст“. Това се осъществява основно от международни институции организации, които имат за цел тотално да дискредитират собствената ни държава в собствените ни очи. Използва се една характеристика на българина – уважението към чуждото мнение. И това чуждо мнение е впрегнато безскрупулно да руши собствената ни държава.

Например ЕК постоянно пише безумни и лъжовни доклади колко сме корумпирани и защо ни спират фондовете. Но ние не сме по-корумпирани от на запад. Просто ни поливат с тези лъжи, като повод да ни спрат фондовете, и да ги приберат за себе си. И ние им вярваме. Също така постоянно пишат доклади да „съдебната система“, а всъщност българската съдебна система работи доста по-бързо и по-качествено от тази на запад. И на запад ги има същите проблеми, но никой не ги превръща в основен обществен въпрос. И на запад няма осъдени политици. Берлускони 20 години го съдят и до момента единствената ефективна присъда е условна и забрана да заема държавни постове. Няма влизане в затвора. Гърция затъна до гуша в дългове и корупция на елита и, но тя е много по-малко критикувана от ЕК, отколкото е България!

Просто в България системата с тази пропаганда върви, и това се ползва безмилостно.

Спомнете си, че в началото на прехода ни спуснаха мантрата за „чуждите инвестиции“. Нямали сме натрупан капитал, затова от вън щели да дойдат инвеститори да ни помогнат. Добре, пуснахме ги. И какво направиха? Усвоиха вътрешния ни пазар. Купиха предприятия, с които да ни доят. Не построиха нови, с които заедно с тях да печелим. Просто ни изкупиха пазара. В резултат на това, няколко милиарда годишно нетен доход изтича от България и това е спирачка за икономическото развитие. Представете си ако тези пари се реинвестираха тук!

В момента истината е, че България е напълно окупирана икономически и доена, вече няма какво повече. Държавата е напълно дискредитирана, народът не и вярва. Всевъзможните НПО действат максимално ефективно и пречат на всяко възможно подобрение. Което дразни народа, защото просто държава „която не може едни кучета да оправи“ не заслужава уважение. Еврочиновниците ни поливат с критични доклади. Е, как да се оправим тогава, как народът да не иска да емигрира…

Единственото останало ценно на България вече е народът и. Младите хора, които все още са добре образовани, знаят езици, компютри, могат да работят и да създават БВП. И да плащат данъци и осигуровки. Значи само те останаха да издоим. Давайте ги тук на запад, ще им дадем по-големи заплати, няма да живеят в градове с кучета, ако хванем джебчия, ще го пребием пред тях, просяци по улиците няма, който хвърли хартийка, го глобяваме, джигитите по улиците плащат солени глоби. Накратко – предлагаме по-добър доход, но и държава, която си върши работата, и не се разлага от никакви НПО и всевъзможни саботиращи елементи. Предлагаме и държава, която върви на някъде, именно защото ги няма саботьорите.

Е как да не стигнем до „махам се“ и „писна ми“…

Само че нека поне осъзнаем, че това е оценка не за държавата ни, а за онези, които са успели да я ударят, съсипят и разрушат, докарвайки я до тук. И са направили същото и с Полша, Чехия, Унгария, и с всички, на които им спуснаха същия модел…

Автор: Добри Божилов
Източник


Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни за да достигнем до повече хора!

69 мнения за “Как Западът унищожава България, докато тя му ръкопляска…

  1. Напълно споделям написаното в статията и коментарите. Трудно и вече опасно е да се чака масовото осъзнаване на хората. Нужно е нещо друго, извън системно, защото опитите за въвеждането на този световен ред ще продължават и докъде ще стигнем? Знам,че няма да им се получи, но все пак?

  2. Казват, че от нас към запада изтичали мозъци. Не знам, но на тази снимка аз виждам само задници. Задници, които не искат да се борят за справедливост и социални придобивки в Родината, а отиват да експлоатират наготово чуждите. И които ни дават виртуални акъли как да преборим корупцията и всички останали престъпления, та да могат те да се върнат на червен килим и като победители, когато заплатите ни станат колкото европейските. Подсъзнателното им чувство за вина от предателството сублимира в дистанционен патриотизъм и митове и легенди за емигрантите- инвеститори, които крепят икономиката ни със 100-те евро, които пращали на баба си. И за да оправдаят бягството и предателството си, се изкарват невинни жертви на някакво абстрактно, безлично Зло, което ги е прокудило. И очакват ние- останалите тук- да го преборим под вещите им напътствия. И за да легитимират морално предателството си, описват в най-черни и страшни краски собствената си държава и народ, които те поучават мъдро и назидателно някъде от на майната си..
    И не само това, ами подкрепят всякакви НПО-паразити, които да тиражират медийно тия злословия и да пречат на всякакъв възможен прогрес в Родината, да насъскват народа срещу правителствата и под формата на протестни мрежи и всякакви хиени- да ги изнудват за собствено обогатяване и в интерес на финансиращите ги от вън фондации и личности.
    Хубава статия, ако на някой му се чете, макар, че медиите се погрижиха да залеят всичко с пошлост, помия, чуждопоклоничество, агресия,порнография и опростачиха всичко, което може да бъде ипростачено, та 90 % от мат’ряла не чете надхвърлящи пет реда статуси, в които не става думи за цици, алкохол, футбол или друга дебилщина.
    Не знам, аз на тая снимка виждам задници, измислили си мита, че на запад изтичат мозъци.

  3. Държавността в България е официално дискредитирана още през 864 / 865 година, когато е извършено първото национално предателство. От тогава е изминало повече от едно хилядолетие, 700 години от което са прекарани в робство. А падането под робство за векове е най – силната форма на провал на държавността. След освобождението има две национални катастрофи – още два провала на държавността, последвани от руско робство. Да, освен турско има и руско робство. Излизането от него след провала на СССР, докарва държавността на България до нов провал – тя се превръща в американски треторазряден слугинаж. И понеже провалите на държавността в България са повече на брой от годините на нейното съществуване, чудно ли е тогава, че нещастниците, родени и израсли на нейна територия, нямат грам доверие в тази „държавност“ ?!?!

    • Извинете, но Държавата има три компонента: народ, територия и власт, и те не са независими един от друг. Управниците ни са такива, каквито ги е заченала и родила средата; те не са паднали от Марс. Има умни и смели хора в БГ, но те, както и във всяко общество, са единици и не могат да променят общия олигофренски, опростачен, затлъстяващ, загрухтяващ, футболозяпащ, цицообожаващ фон. Концерт на Азис събира десетки хиляди,а един протест не можем да направим срещу поредната несправедлиовостст, щото Ганьо муа свинска пача, лочи ракия и дяла чекийки на снимките на цици. Вижте ФБ: снимка на цици- 2000 лайка; статус на социална тема – 20 лайка. Социалната мрежа е станала сбирщина чекиджии и проститутки, не място за споделяне на идеи как да направим България по-добро място за живот. И Вие ми казвате, че всички тия чекиджии нямали доверие на държавността? И като нямат, какво? Ще пият още една ракия, ще се изпърдят и толкова. И ще изритат децата си в чужбина.

  4. Разсъжденията леко губят почва на две места – първото е „Скъпите комунални услуги и данъците са характерни за общества, където хората живеят основно под наем. Тези услуги влизат в наема, човек си е свикнал.“ – ако хората там живеят под „основно“ под наем, значи хазяите плащат тези данъци и комунални услуги и съответно товарят наема с тях, т.е. това нищо не променя. Второто : Само че нека поне осъзнаем, че това е оценка не за държавата ни, а за онези, които са успели да я ударят, съсипят и разрушат, докарвайки я до тук. И са направили същото и с Полша, Чехия, Унгария…“ Тук вече става нелепо, защото Полша, Чехия и Унгария винаги са били доста по – добре от нас и в момента също са по – добре, дори има емиграция на българи в Чехия заради високият стандарт.

    • Българина търси лесния начин, хваща си куфарчето и тръгва по най-малкото съпротивление. Никой не се замисля, че ако всички които излязоха на запад поискат истински да променят нещо ще го направят във собственната си държава. Жалкото е, че много явно като теб, повярваха в мантрата за добрия запад и лошия изток.

  5. Стига вече! Нямахме ли достатъчно врагове и теории на конспирацията. Отговорността е винаги лична, а държавата се развива/не се развива заради управниците, които ние сами си избираме. Стига вече сте търсили софистикирани оправдания за днешната реалност. Тя е следствие на няколко милиона лични избори!

    • Да, но преди да бъдат направени тези избори, някой е превърнал „избиращите“ в безмозъчни овце! Чрез своята пропаганда и своите медии, чрез лостовете си за влияние върху системата на държавното образование и т.н. е допринесъл за развращаването на тези овце, за тяхното опорочаване и затъпяване. Изпразнил е черепните им кутии. После е насаждал в тях предварително подготвени „решения“. И освен това е подготвил СИСТЕМАТА („каналният ред“), по която тези „дълбокомислено избрани решения“ да бъдат узаконени.

      Това е все едно, като да си приказваме идиотизмите от началния курс по „микроикономикс“ – как бил работел идеалният пазар. Всички трябвало да имат информация за всичко, продуктите трябвало да бъдат сравними, и т.н. и т.н. Но тези условия НИКОГА ги няма в практиката. Затова цялата пазарна теория е изградена на химера – на фалшив, измамен модел. За да съществува пазарната среда, някой трябва грижливо да я пази, както се пази градинка – да я прекопава, тори, плеви, полива… Иначе градинката става това, което е ОТВЪД нея – пусто трънливо поле. Именно полето е истинската реалност – където има тръни, храсти и какво ли не, но няма нищо полезно за ядене. Също така естественото, истинското състояние на капиталистическата икономика е хаос, произвол, терор на силния над слабия, корупция, рекет, паразитизъм, удушаване на полезния от вредния и т.н. Така е винаги, когато държавата („лошият стопанин“) изостави икономиката на произвола на „природата“ (на „невидимата ръка на пазара“, ха-ха, демек, на невидимата ръка на мафията). ТОВА обаче не се учи. Никъде го няма в никой учебник по „икономикс“. На практика се прави така, че докато ни говорят за прекопаната градинка, ни прилагат дивото поле. Сладките им теории се отнасят за нещо абсолютно различно, което се постига по съвсем различен начин. И тази лъжа е съзнателна и преднамерена!

      Но каквато лъжа е пазарната теория, дето на практика няма нищо общо с действителността, също такава лъжа е и теорията за „отговорността на народа“ в едно „свободно и демократично общество“. Народът би бил напълно отговорен за съдбата си, ако биха били изпълнени цял куп условия! (Също както в лицемерната „пазарна теория“.) Ако народът имаше пълна, честна и точна информация за всички събития и за всички политици. Ако самият народ беше активен, образован и достатъчно интелигентен. Ако грандиозните и тежки решения на политиците, които влекат огромни последствия за десетки години, се вземаха след допитване до народа. Ако съществуваше метод за проверка и оценка на добросъвестността на политиците. Ако системата изключваше влиянието на външни за страната фактори, с техните интереси, както и корупционното влияние (лобизмът) на мафиотския „бизнес“. Ако това, ако онова…

      Реално в България нямаме демокрация, за каквато ни се говори. Това е лъжа. (Също както е дърта лъжа, че имаме „пазарна икономика“.) Още по-малко пък имаме истинско народовластие. Даже класическата демократическа система е остаряла. Тя не отговаря вече на съвременните реалности и се нуждае от реформи. А при нас даже и класическата система е окъкана още в самата ни Конституция. (Която е типично робска, колониална.)

      Все едно, да кажете – те тези роби са виновни за своето състояние. Но когато си роб, носиш (евентуално) отговорност единствено и само за този момент, когато си СТАНАЛ такъв. И то само ако имаш лична вина – например, пленили са те в битка. Но не и ако си се родил в робство, или са те отвлекли, докато спиш. После, вече бидейки роб, ти си репресиран – и затова не носиш отговорност за съдбата си. Носи я твоят господар.

      Но ние, ще кажете, не сме роби. ТОВА Е ИМЕННО ПРОБЛЕМЪТ – вие отказвате да признаете, че българите в момента сме роби, понеже страната ни е колонизирана и управлявана отвън. И върху нас се прилагат съвременните репресивни механизми, като пропаганда (мозъчни промивки), антинародно законодателство, пряко външно управление и мн.др.под. Затова считате, че носим лична отговорност, като едни свободни хора. Но всъщност не е така. Да, може би имаме и някаква частична лична отговорност. Защото не всички са тъпи овце и все още не всички методи за борба са недостъпни. Но отговорността ни далеч не е толкова голяма, колкото твърдите вие.

      А за „конспиративните теории“ съм забелязал две неща. Които им се присмиват – или самите те са част от конспирацията, или просто са най-обикновени отчаяни глупаци. (Овце с оригиналното име „Беее.“)

      • Изключително сте прав, рицарю! Трудна е борбата с невежеството, още по-трудно е да научи, да прогледне, да осъзнае от коя страна на истината е… Защитна реакция с досада „твърде много конспирации“ е лесният избор, наместо да се провери има ли истина зад думите на „инакомислещия“… Бързият отговор „комунизмът е причина“ също идва в лоша услуга на повърхностните познания и слаб житейски опит на оногова, дръзнал да затвори очи пред истината.

        Колкото до нея самата – истината… Всеки, дори „инакомислещият“, смята, че неговата е правата страна. Именно там е конфликтът. Нужно е да се допуска грешното, невярното на пръв поглед, за да бъде обективно собственото, вече изградено мнение, да бъде проверено и от другата гледна точка. Ако отново достигнем до същия отговор – на правилната страна сме.

        По скромни наблюдения с ужас мога да споделя, че едва около 1% мислят както теб и мен. Аз срещам яростна съпротива при споделяне на вярната, според моите виждания, гледна точка. Това говори две неща. Народът спи. Още не е израстнал, за да приеме тежката истина. Уви.

        На моменти имам неприятното усещане, че съм сам сред зомбита. Често ги наблюдавам вперили хипнотизиран поглед към екран, от където излъчват зрелища. Необходимата добавка към храната, за прокарване на лесносмилаема пропаганда… Простете многословието ми… Оставям друг да продължи този… монолог.

        „Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита…“

      • Абсолютно си прав в твоите разсъждения, за което ти свалям шапка. Обаче „моделът“по който функционира нашата страна не може да кара дълго,т.е. би трябвало да разсъждаваме вече за приближаващия край, поради което се опитвам да си отговоря на въпроса възможно ли е при нашите условия да достигнем някакъв критичен момент,някаква точка на кипене, в резултат на което някак си да бъде преобърнат този модел на антиразвитие, или самозащитните механизми на обществото до там са деградирали, че очакват с безразличие очертаващия се в обозримо бъдеще край на България. Ако погледнем назад в нашата история преломните моменти са идвали изключително само отвън и много се опасявам , че ако в сегашния исторически момент отвън не дойде някакъв полъх на истинска промяна (не тази фалшивата от 1989 г.) нищо добро не ни очаква за в бъдеще. И емиграцията ще бъде именно онзи катализатор , който ще ускори окончателния край, тъй като страната ни губи най-ценното без което купища злато,пари и материални блага не означават нищо , а именно човешкия ресурс.Имаше навремето един американски философ- Франсис Фукуяма, който беше озаглавил един свой труд „Краят на историята“ във връзка с разпадането на социалистическата система. В българския случай той би бил много полезен ако напише подобна книга за България, но този път края на историята ще има буквално значение.

      • За съжаление съм песимист. Мисля, че този път наистина сме обречени, няма измъкване. Нямаме никакво друго спасение, освен отново да получим помощ отвън. Това е единствената ни надежда. И то отново, за пореден път, това спасение може да се очаква единствено от Изток. Само от там, и по-точно от Русия, може да дойде преломният момент.
        Ако се пречупи тираничната глобална система, в която сега доминира САЩ, това може да ни даде търсената преломна точка. Но това означава, че се надяваме на събития от глобален мащаб. Вече само такива могат (евентуално) да ни извлекат от ямата. Със собствени сили не виждам как можем да се справим.
        Положението ни сега е много по-тежко, отколкото по времето на турското робство. Защото основният проблем е отровата в главите на хората. Толкова силно отровено общество досега в България не е имало. (Тук му е мястото да се сетим за „Отровено общество“ на Джордж Сорос.) Само някакъв катаклизъм може да свести народа и да го накара обективно да види състоянието си. След което би могъл да стане от колене, да вдигне главата си от дръвника. Но в този момент палачът отдавна вече трябва да е бил претрепан, или разкаран надалеч – от нещо, по-голямо и по-силно от него. (Нямам представа какво може да е това „нещо“. Но предполагам, че евентуално, или природен катаклизъм – като избухване на Йелоустоун например, или успешни глобални революционни процеси – като алтернативното световно устройство, което предлага Путин, или пък новата световна война, която готви Фашингтон… Нещо от този мащаб.)

      • И все пак, да не омаловажаваме тежкото положение, в което се оказваме в края на петвековното турско робство, да не смятаме, че към днешен ден ситуацията е даже по-тежка. Но виж, за възможностите на съвременната пропаганда – не оспорвам. Лесно инжектирана в главите на работната класа. Необходимо е лично усилие и затваряне за външните източници на информация – СМИ, единствено така всеки ще може да осмисли всичко, което би прочел след такова ограничение. Това би довело единствено до положително развитие и създаване на обективно мнение, резултат от вътрешни размишления и лични анализи. За съжаление тази задача е по силите на ограничен брой хора. Дали ще са в състояние да устоят на мнозинството и дали ще намерят начин за постигане на по-добри дни за нашите наследници? Съмнявам се. Макар да се отдалечихме от основната тема, Вие, рицарю, как мислите? Дали има, аз лично смятам, че има, достоен съвременен Левски, който би повел българите към техните по-добри дни? Нека не забравяме, че всеки, дори Ботев, Левски, са търсели истината в началото. Докато в един момент са осъзнали мисията и отговорността на делата си. Повели са уверено България напред, уверено и убедително.

      • Все едно слушам Сидеров.И какво световно устройство предлага Русия и Путин?!Ами погледнете картата на света и ми кажете кой търси войни и нови земи!!!Или правото на силния е висшето право!Писна ми от русофилия!Къде е Българофилията ?!И причината за неуспешният преход и моралният упадък на нацията ни са руските „братушки“ и техните „български“ последователи,които унищожиха елита на България след 09.09.1944 г.!Техните деца и внуци сега правят същото!!!

      • И аз съм българофил! Но да обичаш България и да обичаш Русия вече е почти едно и също нещо. Просто така се стекоха обстоятелствата в света. Не съм аз виновен за това, че днес именно Русия е единствен опонент на Световното Зло. И тя е единствената сила, която може да го спре. От което именно ние можем да получим някаква полза.
        И не съм виновен аз, а си е обективен факт, (ах, каква случайност, нали!) че руският народ е също като нас славянски и православен.
        Да… Никога не бих поставил интереса на Русия над българския интерес. Но, за моя радост, Русия никога не е искала от мен подобно нещо. Днес подобно жестоко и безкомпромисно изискване идва откъм Запада. И ние го изпълняваме.
        Русия не е искала да унищожи ядрената ни енергетика, тя искаше да ни помогне да я построим. Това Западът го искаше… Русия ни предложи газова тръба – Западът я спря… Русия беше безкраен пазар за нашата продукция – но Западът ни заповяда да го затворим, а на своя пазар така и не ни пусна…
        Толкова ли ви е трудно да го видите? Или сте някак си, деформиран във възприятията – виждате опасност само там, където я няма, но не и там, където не само, че я има, но и вече даже се е превърнала от опасност в кървава реалност?…

      • Празни приказки и философии,които не водят до никъде!!!

  6. На тези, дето оплюват автора – бил такъв-онакъв… Вижте какво. Вие имайте едно наум относно кой е Божилов, но… понякога даже и недостойните хора говорят верни работи! Не ми излизайте със софизми! Това е стар похват на подвеждащата реторика, нарича се „апел към нелегитимния авторитет“. И аз ги знам тези неща, така че, хайде да не ми се пробвате с тях – на краставичар краставици да продавате. Вместо това помислете дали статията не е ВЯРНА! А пък ЗАЩО нещо толкова вярно и правилно го е написал именно Добри Божилов, и изобщо, дали ТОЙ го е написал – това са отделни въпроси. Може и тях да ги разгледаме, ако искате. Но повтарям: ОТДЕЛНО.

  7. За да се оцени правилно написаното, мисля че е редно първо да се запознаете с автора – ▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
    Едва тогава ще имате пълна представа какво всъщност коментиране.

    Внимание!
    Нарушена е точка 3. Прочетете правилата за коментарите!

  8. всеки с поне малко мозък трябва да се замисли!и ако за нас е късно вече то поне в името на нашите неродени внуци да променим това гнусно статукво.но няма да стане без народен съд и публичен разтрел на всички които ни докараха до дам с цел еднолична изгода-мръсните продажни изроди политици.а списъка започва от андрей луканов и приближени,филип димитров и всички до ден днешен в сегашния парламент

    Внимание!
    Редактирано за да се намалят буквите. Нарушенa e точкa 6. Прочетете правилата за коментарите!

  9. Смятам че авторът е напълно прав за отношението на Запада към нас. Друг е въпросът за комунистическото минало и неговите последствия. Мисля също че прекалено много търсим вината в себе си. Познавам доста чужденци, живял съм и малко в чужбина, но никъде не съм виждал толкова твърда самокритика както при нас. Не че искам да кажа че самокритичността е нещо лошо, но при нас вече е прекалено. Нека ценим и уважаваме себе си за да получаваме и подобаващо отношение отвън.

    • Да търсиш вината, грешката у себе си. Това не е порок. Това е достойно за уважение поведение. Това е добродетел. Невежеството е грозният дявол. То е онова, от което е нужно да страним. Изтъркала се е тази фраза. Звучи както сто пъти повторена лъжа…

      „Хората подминаха дори овцете, на тях им е нужно куче, за да ги държи в строя.

      Хората сами се държат в строя!..“

      …в строя на невежеството.

  10. Дали ще ръкопляскаме на Запада или на Изтока ,резултатът ще е този!Крайно време е ние да сме главните герои на българската сцена.Всички други,оправдано,преследват целите си.

  11. „Защото на запад хора, и то бели хора, възпитани и образовани, са доста нужни…“
    Нито сме бели, нито образовани, а най-малко пък възпитани.
    На глупака все някой му е виновен, той никога не се учи.

  12. Браво това е самата истина….
    Майкал Мелони, каза вчера че много скоро тука в америка всичко щте колабира, но първо щте колабират банките в еврпа в това число е и българия….
    Казва също че третиа свят ще се справи по добре от америка, така че не е далече времето когато ще се завърнем у нас…
    Ние не сме прости ходим кадето ходим саберем парички за една къща но този път сас тройни изолаций за да не сме зависими от скъпата електроенергия и стига ни толкова в чужбина, останалото от което имаме нужда е елексир, а него Господа мил ни го е дал в нашата мила родина България….

  13. Съгласна съм ,да така е ! Но какво правят младите хора в България- с висше образование,езици и т.н Работят за 500 лв заплата(ако имат късмета) или се редят на опашки в бюрото по труда заедно с малцинствата. България – е моя родина и ще остане такава. Но държавата е провал. С висше медицинско образование съм и заплатата ми беше 350лв.в държавно здравно заведение. Супер а? Няма какво да пиша повече, извън България съм,трудно е, но осигурявам на детето си много повече! 😦

  14. Ебати глупавата комунярска статия! Западноевропейските либерасти,толерасти,педерасти не желаят бели имигранти.Те приютяват всякакви други в техните държави но не и бели.всичко което българите са постигнали въпреки пречките които им се правят. Червените педали-русофили,путинофили които все още контролират България са виновни за съсипването на страната.

    • Гордееш ли се с написаното? Това ли ти подсказва вътрешния глас? Именно заради списващите подобни коментари сме в незавидно положение! Заслужава да помислиш сериозно върху смисъла на живота си, върху ценностната си система, върху бъдещето си. Ако не върху твоето, то върху това на поколението след теб. Срам ме е, че си българин. Жалко е.

    • Моля ти се. Не се излгай. Лафа „комунистите са виновни за всичко“ го чухме вече и видяхме.

      • „Национализъм“, „да се жертваме за родината“, „да се обединим срещу невидимият враг“, „конспирация срещу нацията“…..! Това са менталните клопки за масовото съзнание, които рано или късно водят до тоталитаризъм и диктатура. Прочетете внимателно книгата на Желю Желев „Фашизма“, или вече сте я чели, но нищо не сте разбрали. Северна Корея е още в клещите на комунистическата диктатура и фанатизъм, както ясно се вижда от второто филмче „КНДР – В тени Солнца нации“. Ако човек се ражда със свободна воля, то би трябвало той да може да я упражнява и физически. Дефиницията на Аристотел за лична свобода, от преди 4000 г., е, че „Човек е свободен когато може да отиде където пожелае, да стои там колкото пожелае, да прави каквото пожелае – стига това да не пречи на свободата на другите“. Национализмът редом с религиозният фанатизъм са червеите, който рано или късно прояждат личната свобода на индивида. Така че оставете „младите хора напускащи България“ сами да упражняват свободната си воля. Те могат само да придобият по-богат опит в големия свят и да го върнат в България, която само ще спечели от родолюбци с глобален мироглед. Ние всички сме деца на Земята и ако някой се чувства по-различен и по-специален, той май не я заслужава.

      • Днес човек не мoже да иде където си иска, защото няма пари, не може да остане колкото си иска, защото дори в ЕС трябва да имаш нужни редовни доходи или 100 000 евро на сметката, не може да прави каквото си иска, защото хуманитарните науки напр. са си крепост на тамошната нация, можеш да чистиш и да миеш чинии или да се задомиш в добре сложен тамошен партньор т.е. че сме „свободни“ е някаква перверзия на изказването на Аристотел.
        Крайният национализъм е опасен, но ти и аз братко ако имаме някаква относителна свобода е защото имаме територия на една нация, иначе като кюрдите щяхме да виждаме свободата само като бежанци.

      • Две крави си говорели, едната казала „абе знаеш ли, не мога да се отърва от усещането, че хората ни гледат само заради млякото и месото.“ А другата отговорила „айде, писна ми вече от твоите конспиративни теории!“ – та и вашата работа същата. Конспирации не само че има, но в западните страни те са главният, даже единственият начин за провеждане на „успешна“ политика. В политиката няма нищо друго, освен заговори, конспирации, манипулации и лъжи! Всеки, който не го разбира, е умствено изостанал индивид. Врагът е ясно видим! Не е видим само за умствените инвалиди – било вродени, било паднали жертви на западната пропаганда.
        Що се отнася до национализма… Това е типична подмяна на понятията. Вместо родолюбието и патриотизма, най-лицемерно ни се пробутва агресивният национализъм. Или даже неонацизъм. И после ни се казва: ако ТОВА не ви харесва, тогава плюйте на страната си и на народа си, защото вижте колко е лошо да бъдеш националист! Но в България реално няма агресивни националисти. Тези са органично неприсъщи на българската култура. Затова не оплювайте патриотизма, той е естественият инстинкт за самосъхранение на народа. Който пък не иска да се жертва за родината, и даже изобщо плюе на понятието родина, защото то не му говори нищо – такъв тип е не просто индивидуалист, не е даже и егоист, а е направо социопат. Западният талибански индивидуализъм, който поставя интересите на индивида високо над интересите на обществото, води до социопатия, и като резултат – до пълна загуба на човешкия облик. В резултат на това, вместо равновесие между интересите на индивида и обществото, се получава: 1.деструкция на обществото и 2.разложение на индивида. Нищо повече…
        Това, което си начаткал, са аксиомите на либералната лъжлива помия, с която ни заливат вече над 25 години. Това е идеологическа отрова и тотална лъжа. Следват лицемерни глупости за „демократа Желев“, какво било това „свободата“, „религиозният фанатизъм“… Свободата ви на вас е измамна – докато ни тикате лъжица в устата, ни стискате за гърлото. Мерси. Религиозен фанатизъм за вас е това да вярваш искрено и да строиш живота си според религиозните си убеждения. Като категорично отказваш да приемеш, че твоята вяра е „също толкова добра, като която и да е друга“, отказваш да я криеш, сякаш е нещо срамно, отказваш да се усъмняваш в нея… И ето те вече, „фанатик“. Според агресивния либерален атеист.
        „Родолюбец с глобален мироглед“ е глупост. Това е нещо като „безродник-родолюбец“. Родолюбецът уважава всички, цени всички, никого не засяга, но обича ПРЕДИ всичко СВОЯ народ. Както преди всичко обича своята майка, своя баща… Но какво знаете вие за тези неща. ГРобалисти…
        Накратко, пълен набор от либерастки клишета, точно според методическите указания за тробове на Държавния департамент на САЩ. Днес ние сме абсолютно свободни да избираме всяка една идеология… Стига само да е либерастка. Мерси. Дръжте си я или я върнете на поръчителите си.

      • Димитри, казвам ти от лични наблюдения не напускат далеч не само млади хора. В момента имаме налице масова емиграция ,която отгоре на всичко не е от вчера, не е от миналата година , а е от 10-15 г. , казвам масова, защото отначало след 1989 не беше в такива огромни размери. Наред с млади напускат и хора на средна възраст, та чак такива в предпенсионна, както българи, така и цигани и турци. Напускат далеч не само висококвалифицирани,каквито почти не останаха у нас. Напускат всякакъв род хора, ниско,средно та даже и неквалифицирани. Това за мен не напускане за придобиване на по-голям опит, това не е свобода, тъй като ни е отнета свободата да живеем там където ни е корена.Не може да ти отнемат една свобода в замяна на друга. Огромна част от тези хора емигрират по силата на икономическата принуда ,която е почти равносилна на военновременната принуда.

  15. Още преди 89-та някои от най-висшите умове на страната ни емигрират
    После следват няколко шокови години, виновните ги знаем – още от големите умове изтичат
    Уж почваме да се стабилизираме и банковата ни система рухва, пак шок – пак маса продуктивни хора решават да се махнат
    Години на „разцвет“ да ги наречем – не малко хора търсят себе си навън, но има и много хора, които виждат надеждата и прехраната си тук
    Падат границите – всички вече виждат какво е „на запад“ сравняват се и хората, които са по-продуктивни и можещи искат да живеят на този стандарт – отиват да пробват и май там остават
    „Световна икономическа криза“ – за капак на всичко, само се огледайте да видите резултата – в провинцията заплатите са с по 30 % по ниски от 2004, а инфлацията е изяла реалния доход с над 50% – демек покупателната способност на обикновения българин е 40% от това, което е била преди десет години… а повечето от най-продуктивните българи или работят и създават извън страната или работят и създават за чужди фирми, за младите по-престижно е да си сервитьор в ресторант, защото с бакшиша можеш да взимаш, колкото двама учители, че и повече…. и тая култура на игнориране учи повечето млади хора да не вярват в ученето и личното развитие, което ни тласка още по-назад, защото само със знания и умения ще можем да се справим, но и тук проблемите са много защото, често в нашата страна дипломата е просто хартия, знанията и уменията липсват такава ни е системата сега „пари на калпак“ – не на акъл и как да го кажем по-добре и по-вярно, дали ни е наложено или не няма значение – важното е да се изправим на крака, както само ние сме показвали, че можем и да вземем в ръце – пазара, земите, хората си!
    България над всичко мили приятели!

  16. Правилно речено! Хвала на таквиз българи!

    Честит празник на милеещите за България!

  17. Абсолютно съм съгласна със статията. Много пъти съм се замисляла за положенито в което се намираме и съм стигала до същото заключение! Точно така е западът унищожи България!

  18. Доста заблуден коментар. „Западът“ ли ни разграби държавата след 1989 г или ченгетата и съветските слуги (и техните отрочета), които и до днес ни управляват? „Западът“ ли ни ги избира на всички избори? Пак ли той кара българинът да тегли кредити за плазмени телевизори и за абитуриенски балове? „На запад“ мутренският „лукс“ и просташкият начин на живот не са ценности. Западните тийнейджъри не си слагат силикон в циците и не друсат гюбеци в чалготеки.
    Като цяло идеята, че „Западът“ е виновен за деградацията и материалната и душевната бедност на българина е меко казана нелепа. А възгледите на автора за „кучкарите“, които според него са градски терористи, и за „зелените“, които не трябва да се опитват да спасяват природата, защото спирали инвестиции, са достатъчно показателни, за повърхността на неговата мисъл. Той също така вижда вина у „Запада“ за корупцията, за съдебната ни система, която видиш ли си работила перфектно, а те я маскаряли. Авторът, обаче, пропуска да отбележи, че моделът „КОЙ“ не е резултат на западния „гений“, а по-скоро на източната наглост, която „гениално“ източва гореспоменатите фондове и прогонва българите към гадния Запад. Както и да е, всеки си има право на мнение, моето обаче е че горният материал е „спуснат“ (явно любима дума на автора, който подобно на всички бедни души, е свикнал и си мисли, че нещата се спускат отнякъде), вероятно за да води война със заблудата ни относно „Запада“, но загуби войната със съзнанието ми, което отказва да се съгласи с него.

    • Невероятно професионален материал!!! Такава йезуитска публикация не съм чел досега! Добри Божилов е ценност за поръчителите си и може би му плащат подобаващо!!!……………………. Браво, Г-н Каменов!!! Свършихте прекрасно моята работа! Все едно, че съм го казал аз! СЛИВАМ мнението си с ВАШЕТО! Браво! И Благодаря!!!

      • А, дори и йезуитска не е. Има фактологични грешки във всяко изречение. За всеки малко или много мислещ човек манипулацията е елементарна. За да я разбереш, все-пак трябва да си от онези, който поне могат да пишат правилно 🙂

      • Напълно съм съгласен. Толкова прозрачна болшевишка пропаганда. Опорните точки изброени подред, без никакъв опит дори да ги замаскира във вид на разумни доводи. За съжаление успяват да заблудят тревожно много хора, благодарение на тоталната неграмотност, успешно въдворявана пак от същите комунистически номенклатурни кадри.

      • Извинявам се, но това вашето не са доводи, а безсилно оплюване. Какви опорни точки, каква пропаганда, какъв „болшевизъм“? Краставици на търкалета. Нямало доводи – напротив, статията бъка от доводи! Както и коментарите на опонентите ви. Точно вие сте този, който няма доводи! Имате само набор от глупави изтъркани клишета, които отдавна са ни втръснали. Така и не стана ясно – с какво конкретно не сте съгласен, къде е грешката? Само там, че написаното не ви харесва? Защото не пасва на либерастката картинка, която са ви натъпкали в мозъка? Но щом в отговор не можете да произведете нищо повече от неаргументирано мучене, значи проблемът си е лично ваш…
        Не под руско, а под еврейопейско и под щатско робство е България. И това всеки лоботомиран кретен вече е успял да го забележи. Само соросоидните тролове по инерция си карат, както си знаят – обръщат истината надолу с главата и си мислят, че ще мине. Не, не… Сори. Имам лоша новина за вас. Хората вече МИСЛЯТ, когато четат.

    • Да, запада. Модела е правен в Латинска Америка. Колонизира се държавата, народа тъне в бедност, тотална деградация и деморализация,а на чело стои прозападна клика,която граби също. Накрая винаги идва момента с диктатурата, и колониалната революция.

    • Западни са „българските банки“, западни фирми източват природните богаства (като Дънди Прешъс Металс), западни са големите вериги магазини, западът спира проекти (изчислени печеливши), западни са НПО-та, които подменят материала в библиотеките, западни са 99% от целия неправителствен сектор на организациите. Сега, дали наистина хората избират политиците? 2013 г., Бойко Б. е изхвърлен от позицията си чрез протести и след това пак го поставят, дали е нормално? Да мислите, че са демократични изборите и че хората имат думата е равносилно на глупост. Разбира се, че Запада е виновен за деградацията и упадъка, защото си прокара пазара, от който българите нямат полза друга освен да са консуматори на боклука на Запада. Не можеш да покажеш много източни фирми, банки, магазини и т.н., следователно коментарът ти се обезсмисля, наистина 🙂

    • Димитре, не виждам да сте дал нито един сериозен довод СРЕЩУ статията. Виждам само голословни твърдения като „Доста заблуден коментар“ (я па, и защо?), „идеята, че „Западът“ е виновен… … е нелепа“ (откъде накъде?).
      Ето ви и някои отговори:
      – Да, именно ЗАПАДЪТ ни разграби, като сложи на власт въпросните ченгета и съветски слуги. Те трябваше да свършат неговата (на Запада) мръсна работа и да ни разрушат страната, като я оглозгат до кокал. И те го направиха, под щатските лозунги за „справедливост, свобода и демокрация“, за „свободен пазар и държавата – лош стопанин“. Като не забравиха и за поръчителите си. Днес всеки супермаркет, всяка бензиностанция, всеки телефонен оператор, всяко ЕРП, всеки от малкото останали заводи (на Шишеджам, на Солвей соди и т.н.) и пр. източват печалбите си и ги изнасят. За нас остава един мизерен данък, след счетоводните машинации, и една смешна псевдо-инвестицийка – несъизмерима с парите, които изтичат към метрополиите! За златодобива, за енергетиката – изобщо да не говорим!
      – Именно Западът (и преди всичко САЩ, с тяхната агентура) насърчи българската комунистическа номенклатура и агентура. Той ги сложи във властта и ЗАЕДНО с тях разграби България. Точно това същото направи и в СССР, и в други страни. Но най-тежко пострада България, защото тя беше вписана в черния списък на САЩ – страна, явно изначално предназначена за унищожение. (А не като Чехия, за която явно имаха по-далечни цели и искаха да я запазят.) Заговорът беше ясен, само идиотите не го видяха на времето.
      – Западът не избира негодници на всички избори. Но именно Западът ни натрапи методиката и идеологията, залегнали в нашата Конституция, и в цялото ни законодателство, които до днес са СИСТЕМНАТА причина да нямаме друг избор. И да сме принудени (!) да избираме все същите бандити, защото други просто няма как да се появят. Именно Западът създаде сегашната система, където няма как да станеш политик, освен ако не си мръсник. И досега всеки министър бива назначен само след одобрението на посолството на САЩ. САЩ дърпат конците в България, това само слепците не са го забелязали. Русия пък е самата тя колонизирана страна. И затова няма как да прави подобни неща, защото тя самата е подложена на ограбване; в нея също се шири корупция, вихри се щатската „пета колона“. Тя е мачкана страна, в която се води тиха, но ожесточена задкулисна война между патриоти и продажници-предатели. Такава страна не може да интервенира в чужбина и тя не го прави. Но типично е за САЩ да обвиняват враговете си в своите собствени подлости.
      – Да, именно Западът разврати народа с културната си интервенция. Българите и преди си бяхме елементарнички. И на Запад го знаят. Точно затова агресивната реклама на материални „блага“ и пропагандата на порока направиха българите идиоти-материалисти, празноглави потребители. А при „соца“ далеч не всички бяха такива!
      – Хайде да не говорим какво правят западните „тийнейджъри“ (МЛАДЕЖИ на български език!) – те далеч не са толкова извисени и благородни, айде да не ги знаехме! Но това, което става у нас беше изкуствено насаждано и набито в душите на хората, главно чрез медиите. (А как се управляват медиите и на кого служат? Да не би на „злия коварен Путин“? Или на „подлите националисти“?…) Нищо такова нямаше преди, при „гадния и долен соц“. Появи се заедно със „западните ценности“. Които обаче се оказаха незнайно защо доста източни. Явно някои анализатори в Ленгли така са преценили за уместно…
      – Вярно е, че „кучкарите“ и „зелените“ са слаби като пример. Но примерът е ВЕРЕН. Човекът дава само ЧАСТ от картината, за да разберете какво иска да ви каже. Но вие се заяждате, защото просто не искате да видите цялостната картина – не ви изнася.
      – Корупцията и лошата съдебна система са митове! Тези теми са раздухани именно от запада, за да очернят България и да отвличат вниманието ни от ИСТИНСКИТЕ проблеми. Корупция има у нас, това е факт. Но корупция има и на Запад. И в Британия съдебната система не е изобщо по-добра – нито по-малко корумпирана, нито по-ефективна. Но нас ни обвиняват както винаги за проблемите, които те самите са създали. Нали при соца съдиите се избираха, а сега са недосегаеми – над всеки съд и над който и да е закон? Корупцията е ЧАСТ от картината, но цялостната картина не се разглежда, а ни се навира в очите един частен случай, за да бъдем мачкани чрез него. И решение или не се търси, или се търси не където трябва. А решението е СИСТЕМНО – отхвърляне на колониалното робство и извоюването на НАЦИОНАЛЕН СУВЕРЕНИТЕТ. Просто ще ахнете, ако това стане! Като с „вълшебна пръчка“ всичко в страната ще дръпне нагоре, защото няма да има кой да я трови с лъжливи идеологии, да я затъпява, разлага и развращава с дебилна „култура“, да я граби чрез своите корпорациии, да я убива чрез „мек“ геноцид, да я лъже с пропаганда по медиите.
      – Каква „източна наглост“ била източвала някакви си фондове и гонела хората на запад? Откъде накъде „източна“? Защо „източна“? ЗАПАДНА е тя, алооо! Авторът е напълно прав, а вие не можете даже едно логично свързано изречение да съставите, за да го оборите!
      – И накрая – вашето съзнание е победено от западната пропаганда много ПРЕДИ да прочетете горната статия. Не статията ви е „загубила“, а западната пропаганда, много преди нея, ви е спечелила. Толкова по-зле за вас. И за Майка-България.

  19. Ок ! В определени аспекти статиите звучат популистки, но това разбира се, е една „гледна точка“. Природните блага и народа са богатството на всяка държава, което се генерира ежегодно – въпросът е: Кой ще ги потребява ?! – и в този ред на мисли: Удобно за нечии интереси е: Да се „обезкости“ държавата чрез изтичане на хора, снижаване на интелектуалния потенциал, концесии за чужди фирми на природни блага (пък дори и чрез „регистрирани“ български фирми), неизгодни договори за държавата чрез продажни политици (доказано: Без последствия спрямо народа, който ги е избрал), упадък на морални ценности в обществото, религиозна порочност, етническо нагнетяване (изкуствено) на напрежение между малцинствата , и т.н., и т.н.
    Ето Ви ИДЕЯ: Инициирайте предложение за критерийни оценки (за Проблеми в обществото, за въвеждане и/или промени в Закони, за Диспути, за Международни договори и спогодби, и т.н.) : 1. За национална определеност 2. За икономическа полза 3. За социален принос 4. За национална сигурност (с допълване в частност по направление) – 5. За ограмотяване 6. За здравен принос 7. За екология – може би и Вие ще допълните …
    А относно анонимността: Аз лично не вярвам, че с тези технологични възможности „някой“ може да бъде „анонимен“ (само хакерите донякъде успяват да се прикрият) – всеки компютър има „точка на свързване“ през интернет доставчика , включително и през мобилните мрежи, но това е съвсем друга тема.

    • Колкото до анонимността. То е маска. Маската е необходим аксесоар за драматизъм на сцената. Всеки актьор я поставя. Разбира се, че всички сме реални зад кулисите. Това ни прави съществуващи живи хора… Хора със слабости, страсти… Вярващи, търсещи… Борещи, анализиращи… Коментиращи, агресивни, смирени…

  20. А фактът, че българинът е свикнал да купува на децата си обяснява много проблеми…

  21. Eстествено, точно това е проблемът. Чуждите инвестиции пречат, но в същото време зелените пречат на инвестициите в икономиката, убийствена логика. По-глупава статия и в Спортал не можеш да прочетеш. Истината е, че и преди 1989 г. всички тези, които се изнесоха сега, щяха да се избягат ако нямаше гранична полиция. Чехите се оправиха, словенците, хърватите, поляците, като гледам и руснаците, само на Ганьо все някой му е крив за простотията.

    А да ми говориш за Чехия и Полша, че се станали по-зле след 1989 г. означава да си клиничен кретен.

    • За поляците не съм съгласен. Дядо ми казваше „гледай откъде има най-много емигранти и ще разбереш, къде е добре и къде зле“. Тъй като съм живял и живея целия си живот в страни различни от България ми е много известно кой откъде бяга, и от какво. Полша е зле. Много поляци също се сещат за старите времена с носталгия. За съжаление такава е реалността днес.

    • И ние ако сме географски близо до големите индустриални държави ще бъдем щем не щем добре. При Чехия, Полша, Словения , Унгария играе чисто географския фактор.А това дали преди 1989 хората са щели да избягат или не ако е нямало строги граници е нелеп въпрос и съдържа в себе си отговора. Строгите граници и митници са били имунната система на тогавашната държава ,а и на всички други от нашия блок. Ако са били паднали границите образно казано по-рано, щяхме да имаме много по-рано „избухване на демокрацията“ и щяхме да живеем не вече 25 г. в „демокрация“ и пазарна икономика,а примерно 30 или повече. И резултата щеше да бъде все един и същ-тотален колапс.Преди 1989 процента на онези които искаха да избягат е бил пренебрежимо малък и е граничел с бунтарството,но далеч не е бил плод на масово самосъзнание и не поради строгия граничен контрол. Чувал съм истории за хора, които въпреки строгия контрол пак са избягали, само защото са били бунтари, каквито ги има във всяка една система.

  22. А бе защо „западът“ не унищожи Полша, ми тя е сега сред най-бързо развиващите се страни, а все на България някой ѝ е крив? За това, че и млади, и стари емигрират, си е виновна единствено България, а западът и САЩ са „виновни“ просто защото са по-добре организирани.

    • Полша граничи с Германия и тя инвестира там. Парите пак изтичат в Германия защото полското производство поне голямото беше купено от германци,или унищожено. Полша произвежда както виждаме зеленчуци,които продава в Русия и сега имат проблем заради санкциите. Ние ако граничехме с Германия нямаше да сме гето, освен това сме православни и обичаме повечето Русия. Имало е план за всяка една бивша Соц държава, както по време на ВСВ на една салфетка пак са ни разиграли съдбата. В края на 80-те пак нещо подобно е имало и БГ е останала с късата клечка пак. Един ден ще се разбере цялата истина. Но западни политици виждаме как подкрепят наши,които са престъпници. Виждаме наши политици,които нищо не правят за бг народ и Бг,а за себе си и чужди държави. Вижда се ясно каква е играта вече…Хвалят ни много за евроатлантическия ни път,а ние сме в тотална разруха. Явно точно това е мястото където трябва да ни води евроатлантическия път след като са доволни от нас.

    • rrumito, много си в грешка. Полша на пръв и повърхностен поглед изглежда една бързо развиваща се държава, но това е визуално заблуждение. Знам, за какво пиша, аз съм наполовина поляк.
      Има хора, които работят за по 250€ (около 1030 PLN) месечно, ако печели някой 400€ МАХ 500 (около 1500-2000 PLN) се води като стандартното в много области и трябва да си тъп или поставен днес да твърдиш, че се печели повече от нормалните средностатичстически хора. Цените интересуват ли те? Хляб – от 0.60€ до 1.21, маслото от 0.50 до 5.30, шунка 3 – 11 (за кг), домати 0.50 – 2.50, олио 1 – 2, бира 0.40 – 1.20, цигари кутия 3.15 проблизително. Курсът от евро към лев го смятай по 2. Общо взето доматите са по скъпи в Полша от България, другите по-скъпи неща са: краставиците, рибата, олио, бирата, шоколад, цигари, вино, водка…. абе в Полша е малко по-скъп живота от този в България определено. Жилища под наем? 24 кв. м. във Варшава за 360€, обикновеното са много малки жилища и почват цените от 240 нагоре, месечно. Може и да има по-евтини, не го отричам, но аз никога не съм намирал, а ако е имало то е било 15 или 20 кв. м.
      Поляците са едни от най-големите емигранти в целия свят. Ако Полша е около 40 млн., то бъди убедена, че още толкова живеят извън страната си. Много родители, след като децата им завършат средно, нямат пари да им продължат възпитанието и ги ги пращат зад граница, за да работят и да им пращат пари. Има майки, които не са работили от по повече от 20 г., колкото и да ви звучи невероятно, но защо да го прави след като децата и пращат издръжка? Много нови майки избират един лесен вариант в чужбина, който е да забременее от някой неин сънародник и да се върне в родината си, като след това бащата, работник в чужбина плаща издръжките. Има огромно количество подобни хора, защото имат такова законодателство там и чрез посолствата си издирват тези измамени бащи. Да си купи младо семейство жилище е лесно, но после трудно се изплаща и затова обикновено тези млади семейства са разделени като често работят в различни държави с години наред. В много случаи никога не се събират след това. И пиша за много малки апартаментчета, както споменах вече. Дано съм се изяснил добре за да ме разберете, за какво пиша.

      Поздрави на всички 😉

    • Западът не унищожи Полша, защото на нея й беше определена друга геополитическа роля – на страна – враг на Русия, която трябва да бъде във всичко руски антипод и ако се наложи, да бъде готова да влезе във война с Русия. (Впрочем, ето, че дойде време и за това да се случи. Може да е даже съвсем скоро.)
      ФАЩ имат полза да обкръжат Русия с що-годе жизнеспособни и враждебни на нея страни. Което и правят – лека полека постигат тази цел. Докато България е предназначена за унищожаване, защото ФАЩ са решили да върнат нейната територия на Турция. Понеже се стремят да възстановят по-голямата част от бившата Османска империя. И да я набутат в Европа. Това не е изгодно на европейските страни, но тях кой ги пита – днес виждаме как ФАЩ им извиват ръцете и ги карат да водят самоубийствена политика. Просто защото така е изгодно на Фашингтон. Никой европеец не иска война с Русия, но продажните щатски марионетки в Брюксел козируват и се готвят да хвърлят Европа във война с Русия. По щатска команда. Също така европейците не искат и Турция в ЕС. Но Фашингтон е решил друго. Решил е да я вкара там – за да руши мира, да трови и да унищожава традиционната европейска култура. И може даже да успее. А България е пречка, кост в гърлото на тези планове. Затова трябва да бъде бързо изсмукана и разграбена, а след това – унищожена и асимилирана от Турция.
      ЕТО ЗАТОВА западът унищожава България. Но не Чехия, не Полша, не Румъния. Ние сме в черния списък на ФАЩ. Простичко и ясно. Като не вярвате, живейте си в илюзорния свят на щатската пропаганда. Приятни сънища, докато вампирите ви пият кръвта (приятно умиране)!

  23. Много точен анализ и вярна диагноза. Как ми се иска, както един от героите в „Майсторът и Маргарита“ сънуваше, да се организира едно „събеседване“ с всички продажници – български граждани – които осъществиха тоя пъклен план, и когато целият свят чуе признанията им, след това да види и прощаването им с тоя свят. И това прощаване да е такова, че да възпира инстинктивно всеки изрод поколения напред от вършенето на зло за държавата си и народа си…

Прочетете и правилата за коментарите!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.