Виктор Орбан посочи новия път за развитие на Европа

Победата на консерватора-националист заби нокаут в подпухналата физиономия на глобализма
От Магдалена Ташева, народен представител от ПП АТАКА

244

„Унгария е пред прага на велика епоха!“, заяви Орбан на победния митинг на 6 април. Надписът на плаката гласи „Само ФИДЕС!“

Съкрушителната победа на консерваторите в Унгария е поредният нокдаун в тлъстата, безизразна физиономия на глобализма.
На 6 април в новия унгарски парламент влязоха само 4 партии, макар че на изборите се явиха не по-малко от 18 политически организации.
Управляващата коалиция на патриотичната, десноцентристка партия ФИДЕС и консервативната Християн-демократическа народна партия на Унгария (FIDESZ-KDNP) начело с министър-председателя Виктор Орбан спечели втори 4-годишен мандат с 44.54% от пропорционалния вот и 96 мажоритарни мандата за 199-членния парламент. Така тя запази конституционното си мнозинство от 66.83% (практически 67%) спрямо 68% в предишния мандат. При сравнително ниска избирателна активност от 61.24%, за управляващата коалиция са гласували 2.136 милиона унгарци, показват окончателните данни на сайта на унгарската ЦИК.

254

Лидерът на Йобик Габор Вона подчерта, че националистите са спечелили работническата класа и обеща, че през 2018 г. партията му ще стане управляваща.

Втората политическа сила са социал-либералите (бивши социалисти и още по-бивши комунисти) на коалицията „Единство“, които спечелиха 10 мажоритарни места и 1.246 милиона гласа (25.99%) за пропорционалната си листа, ще разполага общи с 38 парламентарни места. Това й дава относителна тежест от 19.1% в парламентарния баланс. В тази коалиция, събрана през януари само за тези избори, без намерение да стане единна партия (въпреки името си), влизат Унгарската социалистическа партия (социалдемократи) начело с Атила Местерхази, Демократическата коалиция (социал-либерали) на Ференц Дюрчани, коалицията на зелените либерали „Заедно 2014-Диалог за Унгария“ на Гордон Байнай (премиер на страната от април 2009 до май 2010 г.) и Унгарската либерална партия на Габор Фодор.

Националистическата ЙОБИК получи 985 029 гласа, което прави 20.54% от пропорционалния вот. И макар че нито един неин представител не спечели мажоритарните избори, тя получи 23 депутатски мандата, което я прави трета сила, с относителна тежест от почти 12% в новия парламент. Това е най-силният резултат на националистическа партия в Централна Европа, ако не броим австрийската Партия на свободата, която взе 20.5% на изборите през 2013 г.

Четвъртата и последна политическа сила, която успя да преодолее бариерата от 5%, е една от многото зелено- либерални формации, която носи патетичното име „Политиката може да бъде различна“ (LehetMаs a Politika, съкратено LMP). За нея гласуваха 252 хиляди унгарци, което й осигури 5 депутати.

Национализъм: унгарки идваха да гласуват пременени в национални носии.

Национализъм: унгарки идваха да гласуват пременени в национални носии.

Под бариерата останаха две дузини дребни партии, сред които Унгарската работническа партия (0.58%) и Унгарските социалдемократи (0.3%). Повечето от тях са ад-хок групи с по-малко от 1%, събрани специално за тези избори, които към днешна дата едва ли вече съществуват, например „Алианс на Мария Серес“, поредната „Зелена партия“, „Ново измерение“, „Нова Унгария“, „Циганска партия на Унгария“, „Партрия за спортна и здрава Унгария“.

От горната справка веднага се набива в очи една от причините за успеха на ФИДЕС – тази партия няма алтернатива. Срещу нея не стои достоен съперник.

Основната причина обаче са рефомите на Виктор Орбан. Той става министър-председател през 1997 г. и управлява цял мандат, следвайки неолибералния диктат на Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка (СБ) и Европейската комисия. Естествено през 2002 г. губи изборите от социалистите. Връща се на бял кон през 2010 г., когато размазва управлявалата 2 мандата социал-либерална коалиция. Резултатът от 53% му даде мнозинство от 68% в парламента, което веднага се залови да промени „либерализираната“ конституция, за да я ориентира към защита на националните интереси и националната сигурност на Унгария. Новата конституция издигна християнството и националната идентичност на унгарците във върховна ценност, те фигурират в преамбюла й. Край на либерализацията на морала, край на толерастията в обществените отношения! На малцинствата, чиято численост надхвърля 5% от народа, се предлага да участват в изборите със свои листи, но кандидатите им не могат да гласуват в парламента – те могат да бъдат само наблюдатели. На по-малобройните малцинства, сред които и българското, се предлага сами да си изберат по един представител, който получава също статут на наблюдател в парламента.

„Ядреният“ договор между Орбан и Путин ознаменува завоя на Унгария в източна посока.

„Ядреният“ договор между Орбан и Путин ознаменува завоя на Унгария в източна посока.

Унгария е втората европейска държава след България, която граничи сама със себе си. Милиони унгарци са останали извън родината заради разкрояването на границите от великите сили след двете световни войни. Още в първия си мандат, този от 1998 до 2002 г., Орбан въведе облекчено издаване на паспорти за тези, които докажат, че са етнически унгарци. Новата конституция им дава още по-широки права. Срокът за даване на унгарско гражданство е съкратен на 3 месеца. „Благодарение на това за последните 2 години унгарският народ се увеличи с 500 хиляди души“, ни каза председателят на Българското републиканско самоуправление в Будапеща д-р Данчо Мусев. Етническите унгарци в Трансилвания (Румъния), Войводина (Сърбия), в Словакия и Украина вече могат да гласуват и гласуваха – по пощата. Познайте за кого са дали гласа си!

За втория си мандат, този от 2010 до 2014 г., Орбан и неговото мнозинство промениха над 200 закона.

Реформите включват:

 • Възстановяване на монетарния суверенитет на централната банка – в разрез с клаузите на Договора за присъединяване на Унгария към ЕС;
 • Национализация на частните пенсионни фондове;
 • Налагане на нов данък оборот и допълнителни такси на всички печеливи чужди инвеститори, най-вече в енергетиката и комуникациите. „Не унгарците ще се приспособяват към вас, а вие ще се приспособявате към унгарците“, заявява Орбан на чуждите компании. На когото това не харесва, може да си събира куфарите и да си търси друга, по-глупава нация. Германската Е.он направи тъмо това.
 • Увеличен е налогът, който банките (повечето чужди) плащат на унгарската хазна;
 • Връщане на държавата в икономиката. Правителството активно строи и подпомага унгарските бизнеси, особено в индустрията. Приходите от допълнителното облагане на чуждите „инвеститори“ се влагат именно в реиндустриализация на Унгария.
 • Намалява тежестта от тарифите на естествените монополи (ток, парно, вода и сметосъбиране) за унгарските домакинства с 27%. Във фактурите е обозначена цената, която домакинствата са плащали за една и съща консумация преди и след реформата;
 • Намаляване на ДОД на физическите лица;
 • Нов закон за медиите, който силно ограничава омаскаряването на политическия противник с тиражиране на лъжи и инсинуации. За подобни кампании в Унгария вече се носи наказателна отговорност;
 • Нов закон за земята, който прави практически невъзможно изкупуването й от чужденци. За да придобият обработваема земя в Унгария, чужденците трябва да отговарят на следните условия: а) да са работили като фермери през последните 10 години; б) да имат уседналост в Унгария не по-кратка от 3 години; в) да знаят унгарски език, което се доказва с изпит; г) ограничена е площта, която могат да притежават. Член 16.1. от закона казва, че физически и юридически лица от Евросъюза могат да придобиват земя само ако сумата от нейната площ и площта на земята, която вече притежават, не надвишава 300 хектара. Физически и юридически лица от държави извън ЕС нямат право да извършват сделки с унгарска земеделска земя;
 • Заемът, който МВФ даде на социалиста Дюрчани, бе изплатен предсрочно. Ден след това унгарският финансов министър „помоли“ МВФ да напусне страната в срок от 48 часа.
 • Ориентиране на търговията и бизнеса на Изток, към Русия и Китай. През 2013 г. Орбан и руският президент Владимир Путин подписаха договор за строежа на два нови реактора ВВЕР на площадката на АЕЦ „Пакш“ срещу заем от 10 милиарда евро, който ще се изплаща в продължение на 30 години от продажбите на ток. Двата хилядника (същите като тези, които трябва да бъдат изградени в  Белене – б.а.) ще бъдат изградени от „Атомстройекспорт“, но ще бъдат собственост на унгарската държава. На 27 март т.г. Орбан се обяви против налагането на икономически санкции на Русия, „защото те не са изгодни за Унгария, пък и за ЕС“.

Унгарският министър-председател не се страхува от брюкселските бюрократи, даже напротив – не крие презрението си към тях. Не му пука какво мисли хидрата Гюнтер Йотингер за руските реактори в Пакш, нито как се е произнесла Венецианската комисия за новата унгарска конституция.  На тях Орбан отвърна с крилатата фраза: „Ерата на колониализма свърши!“

Не е нужно да се вглеждаме с лупа в реформите на Орбан, за да видим, че неговата политика е националистическа. Тя съвпада напълно, а в някои сектори и буквално с програмата „Сидеров“ на партия АТАКА в България. Само че Орбан получи възможност да я осъществи на дело едва след като народът му даде конституционно мнозинство. Иначе не става.

Чудно ли е защо унгарците поискаха още 4 години да управлява страната им?

Агонията на унгарската левица

След като през 2002 г. вземат властта, унгарските социалисти забравят левите си, социални обещания и правят завой на 180 градуса. Управляват 2 мандата в различни социал-либерални и зелени коалиции, които се оказват по-големи неолиберали от самата дясноцентристка ФИДЕС.

От 2004 до 2009 г. министър-председател е социалистът Ференц Дюрчани – един от вождовете на унгарския комсомол до падането на комунизма. През 90-те години той се оттегля от политиката и се посвещава на бизнеса. Става един от най-богатите хора в Унгария, с безчет компании, най-голямата от които е „Алтус“. Връща се на политическата сцена, за да оглави соцпартията и да стане премиер (2004 г.). Дюрчани тегли заеми от МВФ-СБ и изпълнява покорно политическите условия, които тези два инструмента на дивия капитализъм му диктуват – закрива болници и училища, фалира държавни предприятия и ги режат на скрап. Голямата грижа на „левите“ са най-вече правата на хомосексуалистите, глобалното затопляне и декриминализацията на евтаназията и марихуаната. Както знаем, реформите на МВФ-СБ винаги водят до спад на БВП и катастрофа в социалната сфера. През май 2006 г. състоянието на икономиката е вече непоносимо и не може да се крие, а управляващата коалиция между социалистическата партия и Алиансът на свободните демократи (либерална шайка, подобна на българското НДСВ – б.а.) се клати. На закрито заседание на своята парламентарна група, състояло се в курорта Балатоносод, Дюрчани изнася реч, в която напомня, че цялата партия е лъгала избирателите си съвсем съзнателно още докато е била в опозиция, а и след това, когато е взела властта. „Лъгахме сутрин, обед и вечер“, казва мултимилионерът. Той призовава другарите си да „ангажират“ медиите така, че истината да не излезе наяве.

Речта е трябвало да остане секретна, но някой я записал и 6 месеца по-късно, на 17 септември с.г., националното радио я излъчва.

В Унгария избухват масови протести. Малко след това на местните избори ФИДЕС печели 18 от общо 19 области. Президентът Ласло Шойом призовава премиера да подаде оставката на кабинета си. Сякаш само това е чакал, Дюрчани напуска властта. Министър-председател става либералът Гордон Байнай.

През май 2009 г. ФИДЕС печели 53% от вота и постига европейски рекорд в представителството – 68% от състава на новия парламент. На власт идва Виктор Орбан.
През 2011 г., вече в опозиция, соцпартията се цепи на няколко фракции. Цепи се и твърдото й ядро. Част от депутатите начело с Дюрчани стават независими и по-късно се регистрират като партия „Демократична коалиция“. Как да гласуваш за хора, които са се отказали дори от името си?! Друга част, водена от Атила Местерхази, запазва името „Унгарска социалистическа партия“, но приема левоцентристка платформа.

Представителната демокрация – в усмирителна риза!

ФИДЕС изгря през 1990 г.  с прочутия си плакат „Моля, изберете!“

Разбира се, лидерът на ФИДЕС е прагматик, който не оставя нищо на случайността. Новата конституция и допълващият я избирателен закон промениха системата така, че да я направят двупартийна. Първо, съкратиха броя на депутатите наполовина – от 380 на 199. Тоест броят на гласовете, нужни за спечелването на едно депутатско място, се увеличава двойно и става непостижим за повечето малки партии. Гласовете, подадени за тях, отиват в коша на историята, а избирателите им остават без представителство във властта.

Представителната демокрация бива ограничена още веднъж с мажоритарния избор. От посочените 199 места 106 са мажоритарни и само 93 се избират с пропорционални листи. Както стана ясно на изборите на 6 април, 106-те места са мажоритарни само наужким. „Тези мажоритарни мандати са всъщност партийни, те са си пак партийни!“, подчерта една от служителките на българското посолство в Будапеща, която ни представи реформите на Орбан. Да, партийни са, сред тях няма „независими, доказали се личности“, а само лица от висшето ръководство на партията. При това са така разпределени по (прекроените) избирателни райони, че ФИДЕС да ги спечели почти всичките. Както и стана. Партията на Орбан спечели 96 от тях, а левицата – само 10. По-малките партии нямат никакъв шанс да спечелят мажоритарен мандат. Този шанс остава само за най-големите две партии. Но когато едната от тях е всъщност толкова слаба, колкото е в момента унгарската левица, двупартийната система става на практика еднопартийна.
Новият избирателен закон е причината тази година, с 44.54% от гласовете ФИДЕС да спечели същото конституционно мнозинство от 67% в парламента, каквото е имала през 2010 г. при много по-голям резултат от 53%. Спадът от 8% в гласовете за Орбан бе „изяден“ от мажоритарния вот. Иначе казано, той отново е с развързани ръце и ако пожелае, може за пореден път да промени конституцията или да изработи съвсем нова.

В същото време по-малките партии бяха силно ощетени. Например Йобик получи  20.54% от вота, но едва 12% от парламентарните места. Лявата коалиция има почти 26% от пропорционалния вот, но той се транслира едва в 19% от депутатските мандати. Не е честно, наистина! Но унгарците не изглеждат нещастни от усмирителната риза, която Орбан надяна на представителната демокрация.

„Ако левите бяха останали само още един мандат на власт, Унгария нямаше да съществува. Орбан ни даде кауза, той направи много за нас, той има визия за Унгария, затова ще спечели и сегашните и следващите избори“, ми каза един специалист по демографски проблеми на 5 април тази година в Будапеща. И подчерта, че се е върнал от САЩ само заради политиката на ФИДЕС.

Така че Орбан ще управлява не само в следващите 4 години, а най-вероятно още 3 пъти по четири. Задачата, която си е поставил, не може да бъда изпълнена за един-два мандата. А тя е да направи Унгария една от 10-те най-богати и силни държави в света. Ни повече, ни по-малко.

Източник: vestnikataka.bg

Advertisements

16 thoughts on “Виктор Орбан посочи новия път за развитие на Европа

 1. Ех Ташеваааа Орбан е много голяма класа ! Това не е вожда под масата

 2. Тука един анонимен автор е написал, че „…сато се сети че Виктор Орбан е стипендиант на Джордж Сорос…“. Да, и аз четох доста детайлния „диагностичен“ материал от Георги Ифандиев където има доста данни за личността и живота на Виктор Орбан, вкл. че майка му и жена му са еврейки и т.н. и прочие. И не можах да разбера само – трябва ли само поради това да не приемаме всички правилни неща, който той направи след като спечели последните избори, неща в полза и за благото на унгарския народ и държава? Някой ще ми обясни ли обективно, спокойно и интелигентно?

 3. А като се сетя, че Виктор Орбан е бил стипендиант на Дьорд Шорош… )))))))

  • Точно затова би трябвало много добре да познава системата на неговото „отровено общество“. Следователно, ако критикува Шорош, то явно знае добре какво говори.

 4. Унгария се бори!
  “Унгарски Боже, ние Ти се кълнем! Кълнем се, че роби няма да умрем!“
  – Шандор Петьофи

  УНГАРИЯ ПИШЕ ИСТОРИЯ

  Виктор Орбан показа какво значи да си истински държавник, който се ръководи от интереса на собствената си страна. Той показа как трябва да се държат лидерите на малките държави-членки на ЕС. Орбан отказа да е послушник на Брюксел и Унгария тръгна напред

  Само малка част от случващото се в Унгария напоследък. Без никакви коментари, само приложени новини от официалните медии.

  Унгарците изгониха Ротшилд
  Унгария прави история от първа ръка. От 1930 г. в Германия няма голяма европейска държава, която да се е измъкнала от примката на контролираните от Ротшилд международни банкови картели. Това е потресаваща новина, която трябва да окуражи патриотите по цял свят да засилят борбата си за свобода от финансовата тирания.

  Още през 2011 г. унгарският министър-председател Виктор Орбан обеща да раздаде правосъдие на своите предшественици – социалистите, които продадоха унгарския народ в едно нескончаемо дългово робство под камшика на Международния валутен фонд и на терористичната държава Израел. Тези предишни администрации бяха изпълнени с израелци, заемащи високи постове, който факт предизвика гняв в обществото и в края на краищата избраха партията на Орбан.

  Според съобщение в германския сайт “Нешънъл джърнал“ Орбан изрита лихварите от техния трон. Популярният националистически премиер заяви на Международния валутен фонд, че Унгария нито иска, нито се нуждае от по-нататъшна “помощ“ от разклонението на притежаваната от Ротшилд банка на Федералния резерв.

  Унгарците повече няма да бъдат насилвани да плащат чудовищни лихви на частни неконтролируеми централни банкери.

  Вместо това, унгарската държава възстанови суверенитета върху собствената си валута и сега емитира необременени от дълг пари, когато това е нужно. Резултатът е повече от забележителен. Националната икономика, в миналото страдаща от огромна задлъжнялост, днес стремително се възстановява по начин, невиждан от времето на нацистка Германия.

  Унгарският министър на икономиката съобщи, че са успели, благодарение на дисциплинирана бюджетна политика, да изплатят на 12 август 2013 г. оставащите 2,2 милиарда евро задължения към Международния валутен фонд – далеч преди март 2014 г., за когато беше насрочена датата на падежа. Орбан декарира: “Унгария се радва на доверие от страна на инвеститорите“, което не визира МВФ, Федералния резерв или което и да било друго от пипалата на Родшилдовата финансова империя. Напротив, той имаше предвид инвеститорите, които произвеждат нещо в Унгария за унгарците и носят на страната икономически растеж. Това не е „хартиеният просперитет” на плутократичните пирати, а производство, което реално наема хора и подобрява техния живот. В една Унгария, освободила се от оковите на дълговото робство, не е чудно, че президентът на Централната унгарска банка, управлявана от държавата в полза на общественото благосъстояние, а не за частно обогатяване, поиска от МВФ да затвори офисите си в тази антична европейска земя. В допълнение, главният прокурор на републиката, повтаряйки исландския опит, повдигна обвинения срещу последните трима бивши министър-председатели заради криминалното количество дълг, в което те хвърлиха нацията.

  Единствената оставаща стъпка, която окончателно ще съсипе мощта банкстерите в Унгария, е страната да въведе бартерна система за външни разплащания, каквато е съществувала в Германия през 30-години на ХХ век и каквато съществува днес в Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, т. е. международното икономическо обединение БРИКС.

  7 септември 2013
  Унгария обмисля схеми за конвертиране на заемите
  Унгарското правителство и банките в страната ще обсъдят две възможности за нова схема, с която да подпомогнат хората, които са изтеглили заеми в чужда валута. Един от дискутираните варианти ще бъде ипотечните заеми да бъдат конвертирани в местната валута форинт при сегашните пазарни лихви, съобщи Ройтерс като се позова на местни медии.
  Очаква се, че и при двете възможности банките и бюджетът на страната ще бъдат по-слабо засегнати отколкото инвеститорите са се опасявали.
  Повечето от заемите, за които става дума, са изтеглени преди 2008 г. и създават проблеми на изтеглилите ги заради настъпилите след този период промени в обменните курсове на валутите спрямо унгарския форинт.
  Правителството на Виктор Орбан, обяви, че иска да облекчи бремето на кредитополучателите, което разтревожи финансовите пазари и банките във време, когато глобалните инвеститори намаляват експозициите си на развиващите се пазари.
  Според един от обмисляните сценарии, ипотечните заеми в чуждестранна валута ще бъдат обърнати във форинти по сегашния обменен курс. При това хората, които са ги взели, ще получат преференциални условия – като например по-ниска лихва върху заема във форинти, което ще намали месечните им вноски.
  В този случай бюджетът и банките ще си поделят разходите по намалелите плащания.
  Предвижда се централната банка на Унгария да осигури на търговските банки чуждестранна валута, за да позволи конвертирането без това да доведе до рязко поевтиняване на форинта.
  Според втория сценарий, срокът на заемите в чужда валута ще бъде постепенно намалени във времето в продължение на няколко години, като позволи после на изтеглилите ги да изплатят остатъчната сума в по-късен период чрез нови заеми във форинти.
  инансовите пазари са нервни заради опасенията, че крайното решение ще е подобно на обсъжданите до момента варианти, при които се предвиждаше изплащане на заемите не във валутата, в която са взети, а във форнити при това по курс на обмяна много по-нисък от пазарния. Това би довело до милиарди евро загуби за банковия сектор, припомня Ройтерс.
  Според данните на централната банка на страната над 220 хиляди ипотечни заеми за общо около 8 млрд. долара в Унгария са деноминирани в чуждестранна валута.

  На 6 септември Орбан заяви, че финансовите институции имат “моралното задължение“ да платят, защото са продавали продуктите си “лукаво“. “Правителството ще елиминира ипотеките в чуждестранна валута, ако търговските банки не спазят този краен срок“, заяви премиерът.

  9 септември 2013
  Унгария си върна достъпа до 2 млрд. евро замразени фондове от ЕС
  Споразумението е знак за по-добрите отношения между Европейската комисия и Будапеща, които се влошиха заради нетипичните икономически и централизирани политики на премиера Виктор Орбан. Унгария си върна достъпа до 2 милиарда евро замразени фондове за развитие от Европейския съюз, след като убеди Брюксел, че с начина, по който управлява проектите, спазва европейските стандарти, предаде “Ройтерс“.
  Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан каза на Янош Лазар, началник на кабинета на премиера, че е доволен, че Будапеща коригира грешките в управлението, които накараха Брюксел да спре помощта през януари.
  “Стигнахме до конструктивно споразумение“, каза Лазар по време на пресконференция. “Два милиарда евро сега могат да бъдат задвижени, след като през идните седмици се завършат корекциите“, заяви той като допълни, че около 250 милиона евро, задържани от ЕС като глоба, ще бъдат достъпни по-късно, така че Будапеща няма да загуби никакви пари.
  Споразумението е знак за по-добрите отношения между Европейската комисия и Будапеща, които се влошиха заради нетипичните икономически и централизирани политики на премиера Виктор Орбан.
  Парите, които ЕС предоставя на Унгария и на други страни в Централна и Източна Европа, са за транспорт, околна среда, здравни проекти и други и са жизненоважно за икономиката.
  Между 2007 и 2013 г. Унгария трябва да получи около 8.2 трилиона форинта (27 милиарда евро) помощ от ЕС за програми за развитие. Еврокомисията обаче имаше съмнения за начина, по който се управляват финансираните от ЕС проекти, и спря парите през януари тази година.
  Централното правителство в Унгария пое управлението на 59 финансирани от ЕС проекти от местните власти заради сериозни забавния в прилагането. Сега разпределението на еврофондове ще бъде централизирано под управлението на премиерския офис, за да се подобри начинът, по който фондовете отиват в икономиката.

  11 септември 2013
  39-годишен минимум за инфлацията в Унгария
  Инфлацията в Унгария е била най-слаба от 39 години насам през август, което отваря възможност за по-нататъшно понижаване на лихвите от страна на централната банка. Потребителските цени са се повишили с 1.3% на годишна база след ръста им с 1.8% през юли. Средните очаквания на пазара бяха за инфлация в размер на 1.5%.
  Виктор Орбан оказва натиск за намаляване на енергийните цени, което е съдействало за задържане на нивото на инфлация в целените от централната банка на страната 3% от февруари насам. Междувременно централната банка на страната намали нивата на лихвите за 13-и път през август до рекордно ниското им ниво от 3.8%. Форинтът се търгува без съществена промяна спрямо еврото при нива от 299.43. За последните шест месеца унгарската валута е поскъпнала с 0.8% и е най-добре представящата се валута сред 24-те основни развиващи се пазари. Цената на електроенергията за домакинствата се е понижила с 8.7% през август на годишна база. Предвижда се друго понижение от 11.1% в цената на природния газ за домакинствата, което може да е друг позитивен за инфлацията фактор.

  20 септември 2013
  Унгария в преговори за национализация на енергийни компании
  Унгарското правителство преговаря с няколко големи енергийни компании за тяхната ренационализация, съобщи премиерът Виктор Орбан.
  Текат преговори за изкупуване от държавата на шест или седем енергийни доставчици, които навремето са били държавни и после са били приватизирани, обясни Орбан в редовното си седмично интервю за унгарското държавно радио MR1, без да посочва имената на компаниите.
  След идването си на власт през 2010 г., унгарското правителство реши да си върне контрола над големи енергийни предприятия, сред които подразделенията на германската компания Е.ОН (E.ON) в Унгария или дяловете на чуждестранни компании в унгарската енергийна компания МОЛ (MOL).
  Премиерът често е обвинявал чуждестранните компании за енергийни доставки, че реализират прекомерни печалби на гърба на унгарските домакинства, и иска да намали тези печалби.
  От януари енергийно-разпределителните дружества бяха задължени от унгарското правителство да намалят с 10% цените на газа, електричеството и отоплението. Ново 10-процентно намаление влиза в сила от 1 ноември.

  27 септември 2013
  Безработицата в Унгария достигна най-ниското ниво от 4 г.
  Унгарската безработица достигна най-ниското си равнище от 9,9% през последните четири години.
  В периода между юли и август тази година безработицата е намаляла до 9,9% от 10,1%, регистрирани между май и юли, показват статистическите данни. Цифрата достигна рекорд между януари и март тази година.
  На годишна база икономическите перспективи на Унгария се оживиха, като икономиката нарасна през второто тримесечие, за първи път от 2012 г. Правителствената прогноза е за ръст от 0,7% през 2013 година.

 5. … дядо маркс ( неприятен за мен човек ) го е казал : „Пазарът сам по себе си не може да се саморегулира.“ Може да е неприятен индивид, но в случая е прав.

  Гълбрайт стига по-далеч: „Той твърди, че макар западното, проамериканско общество да произвежда богати хора, тези хора рядко са истински щастливи, а потребностите на обществото като цяло са пренебрегнати.“ / цитат от УикипедиЯ /

  Т.е. дали е „дясноцентрист“ или „националист“ … Орбан е ДЪРЖАВНИК, който си се грижи за народа, за държавата, а ако е добре народа и държавата и бизнесът ще е по-сигурен за себе си. Иначе, народа се „пролетаризира“ и става по-лошо. Нова 1917 г., може би. 🙂

  • Факт, е че има две теми табу не само за мас медиите, но и за много от алтернативните медии – пазара и частната собственост. И докато пазара е чисто и просто отражение на животинското у човека – убивай или бъди убит, яж или бъди изяден, то неоспоримостта на частната собственост като явление е непонятно за мен… Кое на този свят е неограничено като ресурс, че да е приемливо в човешкия живот неограниченото забогатяване да е допустимо ? ‘Бизнеса’ не е нищо повече от посредника присвояващ принадения продукт от труда. Бизнеса не може без работници докато работниците могат без бизнеса 🙂 Баските и техния модел за демократичен социализъм който съществува от повече от 60 години е живото доказателство за това. Не, че няма ръководни кадри, само че те не са собственици на нищо повече от другите и заплатите им се определят на общите събрания на кооперативите. Към 2013 съотношението най-ниска най-висока заплата беше 1:7. Всички средства на производство са общи, включително банките. С това разбиват и мита за неефективната планова икономика. По настоящем Мондрагон е 6-тия или 7-ми най-голям производител в Испания, а средната заплата е с около 30% по-висока от останалата част на страната. Безработица под 10%.
   http://www.democracynow.org/blog/2013/3/25/video_understanding_the_mondragon_worker_cooperative_corporation_in_spains_basque_country

   • Здравейте Сол,
    Не знаех че при баските е така! Много интересно! Имам някъде из файловете един материал за Парагвай от 19-и век – последната им война против обединените сили на Аржентина, Бразилия и не помня още кои държави – всичките подвластни по някакъв начин на „свободния пазар“ и „капитализма“. И като предистория се разправяше за истински човешкото общество в Парагвай, създадено от ордена на йезуитите (А? Добре ли чух? – „проклетите лицемерни и подли“ йезуити?!?!) както и самата държава – социална, силна, с най-развита иксономика за времето си, без богати но и без бедни и нещастни! И как именно „капиталистическите държави“ решават да унищожат с огън и меч тоя лош пример за останалите народи. И го правят! И какво? Ето го днеска светът – до голяма степен подчинен на „либералния капитализъм“ или каквото и да е там – извратено, нечовешко изродско общество, което непрекъснато се опитва да внуши на човечеството, че именно това е правилния път на развитието му! Все повече и все по-брутално командвано от генетични изроди!

   • Либерален, но поискан от по-силния!

 6. ФИДЕС е много по-скоро националсоциалистическа отколкото дясноцентристка – национализация, връщане на държавата в икономиката… Далеч по-лява от т.нар ‘леви’ партии, които също както и у нас са си крайно десни. Но… облекченията за работническата класа са до време и това време е докато има ползи от отношенията с БРИКС, междувременно обаче класовото разделение не се променя особено защото ФИДЕС не въвежда прогресивно данъчно облагане и не се стреми към вътрешна национализация на… знаем как приватизираното частно имущество. Глобализацията е огромен проблем, но нека не забравяме, че тя се базира на класовото общество и колониалните войни за ресурси се водят именно от капиталистическата класа. Всичко друго са временни ремонти и популизъм…

 7. Страхотно! Ще ли се роди и у нас такъв политик, който да не мисли за задника си, а за държавата и народа? Нямам вяра че това ще стане – все пак унгарците са далеч по-сплотени от нас и освен това са били наравно в една от най-добрите империи – Австроунгарската! Т.е. имат добри традиции. ииих!!!

  • Родил се е, но медиите се постараха хората и до днес да се питат дали ще се роди такъв.

   • Ами кажете го кой е той – да почнем да му правим пиар ли, какво ли. Може и така да започне Великия Прелом?

   • „Свестните у нас са считани за луди“, е рекъл Ботевъ. И прав е бил. Сещайте се сами кой е…

   • Църволан баймейхуй цървулов, няма кой друг да е и не се е родил и няма да се роди скоро в тоя свят на пари омраза интереси власт….

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.