Българска организирана престъпност

От падането на комунизма през 1989 г. и бурните 90-те години, сцената на организираната престъпност в България претърпя значителни промени, точно като българският икономически, политически и обществен ландшафт. Именитостта на доайена до преди време на българската организирана престъпност – МУЛТИГРУП (МГ) драматично залезе след убийството на лидера му, Илия Павлов през 2003 г.

МГ направи активни опити да превърне някои от дейностите си в законна бизнес група, концентрирана върху управлението на големите активи придобити по времето на нейния апогей. Групировката назначи американски лобист с цел подобряване на имиджа на МГ. Бившите оперативни работници на МГ основаха другите две основни криминални групировки – ВИС и СИК, които вече се разпаднаха, но останките им все още се занимават с организирани криминални действия. Въпреки това, присъствието и влиянието на техните останки – наследници сякаш залязва тъй като членовете непрекъснато сменят групировките на които са верни в зависимост от личните си бизнес интереси.

Изгряващата звезда на българската организирана престъпност, групировката ТИМ, базирана във Варна, все повече заприличва на МУЛТИГРУП в усилията си да проникне в колкото може повече незаконни сектори. Сега ТИМ и дъщерната им бизнес империя са една от най-големите и сериозни икономически грижи на България.

Основана във Варна през 1993 г., за ТИМ се говори, че е създадена от десет бивши „тюлени“, които са служили в елитно военно поделение преди то да бъде разпуснато в ранните 90 години.

ТИМ запълни вакуума, създаден след упадъка на Мултигруп, който последва убийството на Илия Павлов през 2003 г. Името на групата се смята за съкращение от инициалите от първите имена на трите й основни фигури:

ТИХОМИР ИВАНОВ МИТЕВ – български гражданин, роден на 10-ти октомври 1958 г.

ИВО КАМЕНОВ ГЕОРГИЕВ – български гражданин, роден на 26-ти септември, 1969 г.

МАРИН ВЕЛИКОВ МИТЕВ – български гражданин, роден на 5-ти октомври, 1957 г.

Смята се също, че 12 души контролират всички фирми на ТИМ, които към 2003 г. наброяват над 150 с над 10 000 служители – като всеки от тези 12 има фиксирани акции в авоарите и управлява различни сектори от бизнес империята на групировката. Въпреки, че се опитват да изградят имидж на чисто законна бизнес, групировка ТИМ продължават да поддържат строга тайнственост по отношение на корпоративната си структура и собственост, като същевременно техните фирми и подразделения са обвързани с много сложни отношения.

Като групировка на организираната престъпност, ТИМ се занимава с широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили.

Основната база на ТИМ – Варна има значително руско население и се смята, че ТИМ имат връзки с руската организиран престъпност, включително и с известния руски престъпник МАЙКЪЛ ЧОРНИ.

ТИХОМИР МИТЕВ контролира промишлените дейности на ТИМ, неговият по-голям брат Марин се занимава с основните бизнес интереси на групировката във Варна и околността.

ИВО ГЕОРГИЕВ има за задача дейностите на ТИМ в София и финансовите интереси на групировката.

Други членове на тази групировка, които би трябвало да отбележим са:

МИРОСЛАВ ПЕТРОВ НЕСТОРОВ – български гражданин, роден на 12-ти март, 1964 г. – той се занимава със стратегическото планиране на групата и е директор на най-големия филиал на ТИМ в областта на услугите – МУСТАНГ ХОЛДИНГ;

ЙОРДАН ДИМИТРОВ ЙОРДАНОВ – български гражданин, роден на 24-ти ноември, 1974 г., занимаващ се с медийните интереси на ТИМ и член на борда на Мустанг.

НИКОЛАЙ БОЖИДАРОВ НИКОЛОВ – български гражданин, роден на 28-ми август, 1949 г. – изпълнителен директор на Мустанг и съпруг на главния архитект на Варна.

Първоначалните дейности на ТИМ се развиха около събирането на лоши заеми – вид бизнес, който допринесе за отрицателния обществен облик на групировката, но все още си остава една от основните й дейности плюс предоставяне на услуги свързани с охрана в област Варна.

В средата на 90-те, групировката се разклони към земеделие и хранителни продукти, и настоящите й интереси включват съхранение на зърно, отглеждане на бройлери, както и винарската изба СУХИНДОЛ – чрез фирмата СЕВЕРКО -ГЪМЗА – избата произвежда основно червени вина за местния пазар и за износ.

Във Варна ТИМ са навсякъде.

Медийните им интереси включват телевизия М- САТ , телевизионен канал базиран във Варна, излъчващ в цялата стана по кабел и сателит, още 5 кабелни телевизионни станции, 2 кабелни телевизионни оператора, радио Алфа, което излъчва и в цялата страна, вестник „Черно море“ – вестникът с най-голям тираж във Варна и областта, както и рекламна агенция, която обслужва тези медийни интереси.

ТИМ също притежават вериги от ресторанти, кинозали, магазини за филми под наем, спортни центрове, клубове за интернет залагания и бинго зали.

Наскоро започнаха голям проект наречен АЛЕЯ ПЪРВА където се планират 7 хотела, 500 заведения за хранене и забавление, и 300 магазина на площ от 250 акра на ивица на черноморския бряг близо до Варна.

ТИМ контролира едни от най-големите кариери за инертни материали, и чрез търговското си дружество ХИМИМПОРТ има и значителен дял в производството и продажбите на изкуствени торове, нефтени продукти и химикали. Точно ХИМИМПОРТ имаше важно участие и подпомогна придобиването от ТИМ на ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА (ЦКБ), всъщност най-значимата придобивка на ТИМ досега.

След ЦКБ, ТИМ продължиха да разширяват операциите си във финансовия сектор, включително чрез застрахователната компания АРМЕЕЦ. Отново чрез ХИМИМПОРТ, през 2002 г. ТИМ придобиха мажоритарен дял в Нютон Файненшъл Мениджмент БГ, притежател на българската пенсионна застрахователна компания СИЛА. От тогава Нютон се преименуваха на ЦКБ ГРУП АСЕТС МЕНИДЖМЕНТ.

ТИМ се възползваха от значителното си присъствие във финансовия сектор и въведоха пазаруване на едно място – комбинирано банкиране, застраховки и пенсионни застраховки.

През 2003 г. ХИМИМПОРТ купи 49% от втория по големина самолетен превозвач в България – ХЕМУС ЕЪР, като по-късно придоби всичките 100% от Хемус. През 2004 г. ХИМИМПОРТ също придоби 100% от една по-малка авиокомпания VIAGGIO; тази придобивка беше одобрена от най-големият акционер във Viaggio, ТОДОР БАТКОВ, който е адвокат на Майкъл Чорни и негов личен представител. Смята се, че с тази комбинирана собственост в Хемус и Viaggio, ТИМ насочват апетита си към официалния български превозвач България Еър, който скоро ще бъде приватизиран.

Варненската журналистка Невяна Троянска, дългогодишна кореспондентка на в. “Труд” в града, издава книгата “ТИМ – отборът, който превзе България”. Книгата съдържа факти, които се разкриват за първи път пред обществото. Досега за ТИМ в медиите е излизала повтаряща се, непълна и неточна информация. Журналистката разказва с подробности кои са и какви са основателите на групировката, какъв е бил бизнесът им преди и сега. Невяна Троянска е съдена от ТИМ за свои публикации преди години и в книгата си се спира и на този епизод. Само да разгърне книгата, читателят веднага ще се убеди, че Невяна Троянска разкрива много повече за ТИМ от германския разследващ журналист Юрген Рот. Той многократно за последните години нарича ТИМ мафиотска групировка. Този въпрос се разисква нашироко в неговата книга “Гангстерска икономика”. Но фактите за ТИМ в книгата му са оскъдни, посъбрано оттук-оттам в печата. Книгата на Невяна Троянска е значително по-съдържателна.

Морски тюлени направиха “ТИМ” ООД

Също като момчетата от ВИС и СИК, те излязоха на ринга, парадирайки със спортната си закваска. Е, нямаха чак борческата слава от ранга на “Олимпийски надежди”, но пък умееха да раздават шамари. С крака. И да носят – на бой, на студ, на глад, на оцеляване в екстремни ситуации. Най-просто казано, носеха школовката на секретното поделение “Тихина”.

За “Тихина” преди 1989 г. се говореше само под сурдинка. Воалът на секретността раждаше цял куп митове, които никой не си правеше труда да опровергава. Обгърнатото в тайнственост поделение на Военноморските сили, създадено през 1970 г., нямаше аналог в България. В него пращаха само добре подготвени физически и устойчиви психически младежи. Казват, че още в новобранските центрове, преди разпределението, мнозина наборници тайничко си мечтаели да бъдат сред избраните.

Митът за американските “тюлени” – супермъжете, които дори по филмите, стигнали до екрана, изтъкан от социалистически реализъм, покоряваха наред чуждите държави и женските сърца, имаше своите почитатели и у нас. Особено в град като Варна. Въпреки това единици попадаха сред редиците на командосите заради специалната селекция и високите изисквания.

В “Тихина” се подготвяха разузнавателни групи, предназначени за дейност в тила на противника. Антитерористи или терористи, зависи от тълкуването – с оглед на историческата необходимост. Командосите, съвсем като щатските си побратими, бяха обучавани за изнурителни преходи по суша, за десант по въздух, по море и под вода.

Напук на балканското ни чувство за малоценност спрямо великите нации обаче, според мнозина експерти, подготовката на BG-командосите е превъзхождала школовката на морските пехотинци в САЩ по редица критерии. “Черноморските акули”, както преди време наричаха бойците от “Тихина”, действаха тихо, незабележимо, но безотказно – с желязна хватка.

Е, точно тези момчета изгряха изневиделица на хоризонта във Варна, докато борческите бригади на СИК и ВИС кръстосваха юмруци и пищови по улиците на морската столица.

На прага на 1994 г. групировката на командосите стана факт и в съдебните регистри. На 29 декември 1993 г. “ТИМ” ООД получи “кръщелното си свидетелство” като дружество, развиващо дейности, свързани с търговията, охраната и услугите. Напук на здравата логика и природните закони обаче, прощъпалникът на екипа бе изпреварил раждането. Още преди основаването на фирмата, ядрото на ТИМ бе успяло да стъпи на краката си.

Може би днес малцина си спомнят, но в самото начало на 90-те години, непосредствено след “избухването” на демокрацията, мераклиите за бърза печалба край морето, които можеха да се държат над водата и им се беше случвало да се гмуркат, за да впечатлят поредното гадже на плажа, хукнаха да събират рапани. За разлика от кулинарния интерес към мидите, у нас тогава никой не мислеше, че хищният охлюв става за нещо друго, освен за залъгалка на туристите под формата на сувенири. Оказа се обаче, че японците са готови да плащат скъпо и прескъпо, за да го видят в чиниите си. Това изкуши стотици варненци да се отправят на лов за деликатесната мръвка. Сред тях бяха и част от командосите на “Тихина”.

“Тюлените” зарязаха антитерористичната мисия и се впуснаха в нова. Работата им пак беше под водата, на моменти дните им пак нямаха начало и край, но рапаните им даваха шанс не просто да оцелеят, а да натрупат пари. Всеки от водолазите се гмуркаше сам за себе си и сам калкулираше  приходите си. След 2-3 усилни лета, успешен улов и късмет с изкупните цени на източния деликатес, те пак заедно решиха какво да правят с печалбата си.

“Спестиха си парите и ги похарчиха умно”, коментира техен бивш колега от секретното поделение, докато си спомняше как, след като приключили с рапаните, тимаджии наели залата за фитнес в Медицинския университет, накупили модерни уреди и дали старт на бизнеса си.

Google запълни медиите с ала-бала за ТИМ

Ако потърсиш в интернет информация за ТИМ, ще те засипе порой от статии, журналистически “разследвания” и емблематични “разкрития”. Авторите им са стотици, но и маститите пера, и редовите занаятчии си приличат в едно – тиражират под индиго. Някои залагат на творческата интерпретация, други не се церемонят много и действат на принципа copy-paste, но като краен резултат 90% от информацията се препокрива, барабар с грешките.

Според най-популярната търсачка –  групировката ТИМ е конгломерат от фирми и контролира Варна, Добрич, Шумен и почти цяла Североизточна България. Името й е абревиатура от първите букви на нейните основатели Тихомир (Митев), Иво (Каменов) и Марин (Митев) – бивши военни от секретното поделение край Варна “Тихина”.

Всъщност кракът на Иво Каменов никога не е стъпвал в “Тихина” – поне в качеството на служещ в поделението. Там са карали казармата си, а после са останали на свръхсрочна служба, само другите двама от варненската триада – Марин и Тихомир. А по-добрият командос от двамата – Марин, е попаднал сред морските тюлени заради… дарбата си на художник. И бил включен в отбора на пехотинците случайно. По негови думи.

Разказът, който излиза от устата на Марин Митев – в един есенен следобед, в офиса му в централата на ЦКБ във Варна, докато пием кафе, което сам е направил, звучи като приказка… За Пепеляшка на развития социализъм.

Винаги го е привличало рисуването. Като завършил 7 клас, кандидатствал в Худжествената гимназия в Казанлък. Докато заедно с другите деца се потял над скиците, се извила буря. Вятърът бил толкова силен, че потрошил прозорците на гимназията, а стъклата изпонарязали част от роднините на бъдещите художници, които чакали в двора края на изпита. “За компенсация шефовете на училището решиха да приемат с предимство тези, чиито близки бяха пострадали. Така аз останах извън класацията, а за да не губя годината, се записах в Корабостроенето”, твърди босът на ТИМ.

А после, като завършил СТУК-а – Средното техническо училище по корабостроене, и дошъл ред да влиза в казармата, го пратили в “Тихина” – да поддържа нагледната агитация. За пръв път го включили в акция, когато негови колеги си начупили краката при парашутен скок и нямало кой да попълни групата. Малко по-късно вече бил сред титулярите. След това останал на свръхсрочна служба и влязъл в листата на командосите от най-висша класа.

И в Чичко Гугъл пише, и самият Марин Митев признава, че няколко пъти му се е случвало да не му се отвори парашутът и се е приземявал благодарение на резервния. Негови колеги от поделението също не крият, че е бил пращан на най-опасните мисии. “Случвало се е със седмици да киснат под водата в Босфора”, споделят те лаконично.

И досега в кабинета на Марин Митев в ЦКБ висят архивни черно-бели снимки, запечатали екскомандоса с групата му и военния министър от ерата на Тодор Живков ген. Добри Джуров – при обмяна на опит в Чехословакия или награждаване след мисия. В ъгъла под тях, небрежно са подпряни няколко саби и “самурайски” мечове. “Остави ги – бутафория. Ама ми ги подаряват и какво да правя – ако не ги взема, ще се обидят”, подхвърля Марин, докато грижливо смъква от стената архивните снимки, с неподозирана нежност ги слага на бюрото и започва да ми разказва къде и по какъв повод са правени.

Господ има странно чувство за хумор…

Как ТИМ пребори ВИС и СИК в региона

Всъщност спортът не просто е един от темелите, върху които – тухла по тухла, ТИМ започва да гради “къщурката” си. Той дори не е наследена инерция от войнишките години на бившите морски пехотинци, а своеобразна визитка, с която бащите на абревиатурата сякаш опитваха да разграничат хората си от класическия образ на “мутрата”.

За разлика от залезлите спортни величия в другите силови структури, които тренираха мускулите си само докато прибираха рекета от поредния длъжник, тимаджии се поддържаха във форма не само по улиците, а и във фитнес залата, и на татамито. Повечето от основателите на формацията са бивши състезатели по карате – и то участвали в националния отбор по киокушин кай, печелили не една и две титли в международни турнири.

Логично е да се предположи, че от философията на източните бойни изкуства, съчетана с уменията от школата на “Тихина”, плюс каузата, в която са се клели, наречена най-шаблонно родина, би трябвало да се роди перфектният борец за справедливост – своеобразен колективен Батман на посттоталитарна България. Само че, както обикновено става у нас, добрите намерения твърде често кривват по пътя към ада.

Първоначалният замисъл ТИМ да развива не само спортния клуб, а и учебен център, в който да се четат лекции, съчетани с практически курсове за обучение по фирмена сигурност, някакси остана в рамките на добрите намерения. Целта, с която бе регистрирана “ТИМ” ООД – да продава охраната като ноу хау, постепенно бе размита от прозата на делниците.

За никого не е тайна, че край морето пъпът на чорбаджиите винаги е бил хвърлен в курортите – дори по Тодорживково време, когато всички хотели и ресторанти бяха държавни. А когато някой харчи пари на държавата, особено в мътилката на прохождащата демокрация, едва ли ще тръгне да купува ноу хау за фирмена сигурност, след като може да си наеме пазванти. Особено когато пазарът на охранители е пренаситен.

През 1994 г. във Варна основната битка за клиенти беше между “пазачите” от местните поделения на СИК и ВИС – “Секюрити груп” и “Марс 93″. Тарторите им – взривеният през ноември 1996 г. в асансьора на кооперацията си Йордан Марков, и бившата “олимпийска надежда” в борбата Христо Асенов-Бацата имаха легендарна слава. Бригадите им жужаха като пчелички между магазини и кръчми, кандърдисвайки собствениците им да ги “пазят от лошите”. Естествено, срещу добра месечна сума.

Който не искаше, го отнасяше – той или имуществото му. Резултатът – търговските обекти в града, дори гаражите, превърнати в квартални минимаркети, бяха облепени със стикерите на “Марс” и “Секюрити”, а кражбите и разбитите витрини подминаваха “белязаните” като бързия влак.

Докато момците на Бацата и Данчо Марков шетаха из морската столица със самочувствието на шерифи, ТИМ “удари бингото” малко по на север. Никой не разбра как фирмата сключи договор да охранява държавния още курорт “Св. Константин”, и то чак до 2002 г. На фона на “жълтите стотинки”, събирани от дребните търговци в града, парите бяха фантастични.

“Плащаше им се месечно възнаграждение, равняващо се на 31,8 полицейски заплати. На практика из курорта се разкарваха четирима души от групировката и – толкова”, беше обявил пред журналисти по онова време бившият шеф на Регионалното звено за борба с организираната престъпност полковник Стамо Стамов (б. р. – заради разследванията си срещу ТИМ полковникът по-късно е арестуван по нареждане на прокурора Николай Колев и държан 10 месеца в ареста, а по-късно освободен и оправдан по всички обвинения – подробности в следващия откъс).

Според него договорът за охранителна дейност с ТИМ е бил крайно неизгоден за курорта, но в онези години, “когато се наливаха основите” на пазарната икономика, кой ще ти гледа интереса на някакво си държавно дружество, което трябваше да изпълни мисията си на дойна крава, изцедена докрай, преди да бъде хвърлена в кланицата на приватизацията. Пък и тогавашният шеф на “Св. Константин” Иван Иванов, популярен сред медиите в града с прозвището Инч Хай, което идеално прилепваше на ниския му ръст и слабото му телосложение, бе останал изключително доволен от сделката…

Досие в полицията още от 1993 г.

“Ако някой все още изпитва вълнуващо удивление защо никога, никъде и по никое време не може да прочете повече за холдинга ТИМ, ще трябва да се сблъска с очевидното: групировката старателно се грижи името й да бъде употребявано като в гробищен парк – или за добро, или за нищо.”

Тези думи не са мои, макар че с чиста съвест бих се подписала под тях. Точната формулировка е направена в Скай форум. За съжаление, не мога да цитирам от кого, защото единствен ориентир е датата – 14/2/2003 г., 11:05 ч., и безадресното “анонимен автор 79″.

Информацията обаче е като водата – изтървеш ли я, плъзва навсякъде, покрива неравностите, запълва кухините, докато не изравни пейзажа и не започне бавно да се разсейва в пространството. И дори когато се изпари, пак остават каверни, в които можеш да откриеш прелюбопитни неща. Трябва обаче да знаеш къде да търсиш…

Още пазя една разпечатка от средата на 90-те години на миналия век за наблюдаваните от МВР структури, разработвани като рискови и потенциално опасни за нормалния живот в града. Оперативен работник ни я беше дал, след като му бяхме приплакали, че имаме да пишем материал за престъпността във Варна. Тя започваше с “ТИМ” ООД. Бяхме предупредени, че писаното няма доказателствена стойност, и че ако го публикуваме 1:1, не само ще си имаме неприятности, но и няма да се намери кой да потвърди информацията. Изкушавам се обаче да го цитирам:

“Дружеството е регистрирано на 29.12.93 г. с цел развиване на дейности, свързани с търговията, охраната, удлугите.

Дружеството има сключен договор за охрана на курортен комплекс “Св. Св. Константин и Елена” до 2002 г., отделни питейни заведения в курортния комплекс; множество магазини и други търговски обекти на територията на гр. Варна, като охраната се осъществява чрез изградена собствена система на СОТ; експлоатират съвместно с “Мустанг видео” – Обединена кабелна телевизия; охраняват паркинги, складови бази, държат под наем представителна сграда в кв. “Чайка” – общинска собственост, предоставени им преференциално от кмета на гр. Варна. Чрез създадено съвместно дружество със съдържателите на риболовни таляни на цялата територия на региона имат монопол върху риболова и определянето на цените. По оперативни данни са под опеката на И.Д. главен прокурор на въоръжените сили, кметската управа на града. Имат лиценз за охранителна дейност.

Седалището на дружеството е гр. Варна, ул. “Марин Дринов” 55 (адресът на Медицинския университет в града – б.а.). Като управители на дружеството се водят Марин Великов Митев ЕГН… и Тихомир Иванов Митев ЕГН… Силовата структура вътре в дружеството се ръководи от Иво Каменов Георгиев ЕГН…

Структурният състав на ТИМ в охранителната и силова структура се състои от около 50 млади мъже, подбрани най-вече от уволнения войнишки състав на под. 22580 гр. Варна (разузнавачи-десантчици), бивши полицаи от СПООР – Варна, неосъждани, активно поддържащи спортната си форма във фитнес центъра, където се намира офисът. Дисциплината е по подобие на тази в армията. Марин Митев и Тихомир Митев са служили като сержанти на свръхсрочна служба в горепосоченото военно поделение.

През последния месец отнеха бизнеса с проституцията от другите групировки и настъпват във всички техни сфери на влияние. За бизнеса с проститутките отговарят Стоян Стефанов Лефеджиев ЕГН… и Владимир Корнеев Илиев ЕГН… На този етап представителите на ВИС и СИК в града не могат да окажат противодействие на ТИМ и вероятно в бъдеще е възможно да се стигне до сблъскване на интересите. Към ТИМ гравитират представителите на “Корона инс”, които нямат големи позиции в региона, “Секюрити глобъл – ЕООД” гр. Пловдив.”

Cъдебният процес на ТИМ срещу Невяна Троянска влезе в доклада на Българския хелзинкски комитет за 2003 г. като пример за български журналист, срещу когото е предявяван иск с най-висок размер в гражданско дело – 39 000 лева, който ТИМ предяви срещу нея.

От изтичанията в Wikileaks (преведени от Биволъ): http://www.bivol.bg/05sofia1207-bg.html

Пълен текст на грамата 05SOFIA1207 от Wikileaks първоначално публикувана в редактирана версия на сайта на Гардиън

7/7/2005 7:59 05SOFIA1207 Посолство София ПОВЕРИТЕЛНО 05SOFIA1046|05STATE99125

Този доклад е частичен откъс от оригиналната грама. Пълният текст на оригиналната грама не е достъпен.

ПОВЕРИТЕЛНА ЧАСТ 01 от 09 София 001207 SIPDIS МИНИСТЕРСТВО НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ, МОЛЯ ДА СЕ ПРЕДАДЕ НА ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ 12958: DECL: 07/07/2015 TAGS: PINR, KCRM, PGOV, EINV, ECON, KCOR, BU, Организирана престъпност ТЕМА: (U) ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ В БЪЛГАРИЯ (C-CN5-00054) REF: A. A. STATE 99125 B. B. SOFIA 1046

Класифицирано от ПОСЛАНИК ДЖЕЙМС ПАРДЮ ПО ПРИЧИНА 1.4(C).

1. (U) тази грама е в отговор на посоченото като А искане на информация за организираната престъпност в България и на Балканите. Където не са цитирани директни източници, връзките се базират на информация от оперативни контакти и обществено достъпни публикации.

–––––––– ОБЩ ПРЕГЛЕД И ДЕЙНОСТИ ––––––––

2. (SBU) Може да се каже, че силата и имунитета спрямо закона на организираната престъпност (ОП) е най-сериозният проблем на България днес. Дейностите на ОП са в основата на корупцията и неефективността на съдебната система в България и спъват икономическото развитие на страната. Българската ОП е особено силно замесена в международно пране на пари, трафик на наркотици, и фалшификация на пари. Групировките на ОП са разнообразни – от местни улични престъпници, които се занимават с изнудване до находчиви международни нарко босове и такива свързани с пране на пари. Около 118 групи на организираната престъпност са действали в България в края на 2004 г., според данни на Националната служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) към българското вътрешно министерство, но много от тези групи са малки и сцената е доминирана от шепа големи играчи. До днес нито една значителна фигура от ОП не е наказана от българската съдебна система, въпреки продължаващата серия от убийства свързани именно с ОП. Щатски правоприлагащи агенции с офиси в София подкрепят усилията за намаляване на ОП в България. Отделът за предотвратяване на измамите към консулския отдел на американското посолство в София води агресивна политика за предотвратяване на пътувания на личности от ОП до САЩ.

3. (SBU) Известно е, че групировките на ОП се занимават с трафик на наркотици, проституция, изнудване и рекет, различни финансови престъпления, кражби на коли и трафик на крадени автомобили. Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация, измами с дебитни и кредитни карти са също част обичайните дейности на българската организирана престъпност. Криминалните групировки, които се занимават с трафик на хора са изключително подвижни и жертвите често се продават или разменят между различните групи. Много групировки използват като домакини редица законни фирми в страната или чужбина за да перат приходите от незаконните си дейности. Няколко добре известни бизнесмени свързани с организираната престъпност са заложили богатството си под формата на собственост на спортни отбори, проекти в недвижими имоти и финансови институции. (Една от дейностите на организираната престъпност, на която се отдаде специално внимание през 2004 г., поради големия й ръст, бяха измамите с данък добавена стойност (ДДС). Министерството на финансите изчислява, че измамите с ДДС водят до загуби за българската държавна хазна от около 700 милиона щатски долара годишно.)

4. (SBU) Фалшива валута – и щатски долари и напоследък все повече и повече евро, се произвежда в България и се разпространява главно във Франция, Гърция, Италия и Испания от малки групи българи, които се завръщат в България незабавно след като направят доставката. Въпреки, че се смята, че има сътрудничество между българските и международните криминални групировки, куриерите, посредниците и разпределите са предимно българи. Качеството на фалшивата валута непрекъснато се повишава поради добре оборудваните печатници и участието на професионалисти със значителни печатни умения. Обиск в северозападна България, проведен през юни 2005 от правоприлагащи органи на българските и американските тайни служби завърши с конфискацията на близо 3 милиона фалшиви щатски долара от високо качество в банкноти от 100 долара. (ref B). Това е второто по големина изземане на фалшива валута в европейската история.

5. (C) Разследвания на американска територия на преходни криминални групировки доведоха да успешното разбиване на значителни нарко-трафикантни организации, ръководени от български граждани в Лос Анжелис и Тампа. Тези групировки са внесли в САЩ огромни количества (килограми и дози) от кокаин и екстази. Те са имали нарко връзки чрез Амстердам и неясна финансова подкрепа от някакъв израелски гражданин. Докато повечето от членовете на тези групировки са осъдени и лежат в американски затвори, трима от тези с обвинения в Калифорния и Флорида са успели да избягат и може да са се завърнали в България за да се възползват от днешната политика на страната си да не екстрадира свои граждани. Тримата са ПЕТКО АНГЕЛОВ ПЕТКОВ (български гражданин, роден на 25-ти май, 1959 г.) и СТЕФАН ЦВЕТАНОВ СТОЯНОВ (български гражданин, роден на 9-ти януари, 1966 г.

6. (SBU) Чрез други разследвания в САЩ са идентифицирани български граждани, които произвеждат и продават фалшиви лични документи използвани в организирани банкови и ипотечни измами, измами с кредитни карти и незаконно вкарване в страната на емигранти.

––––––––––––– КОЙ КОЙ Е В БЪЛГАРСКАТА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ–––––––––––––

7. (C) От падането на комунизма през 1989 г. и бурните 90 години, сцената на организираната престъпност в България претърпя значителни промени, точно като българският икономически, политически и обществен ландшафт. Именитостта на доайена до преди време на българската организирана престъпност – МУЛТИГРУП (МГ) драматично залезе след убийството на лидера му, Илия Павлов през 2003 г. МГ направи активни опити да превърне някои от дейностите си в законна бизнес група, концентрирана върху управлението на големите активи придобити по времето на нейния апогей. Групировката назначи американски лобист с цел подобряване на имиджа на МГ. Бившите оперативни работници на МГ основаха другите две основни криминални групировки – ВИС и СИК, които вече се разпаднаха, но останките им все още се занимават с организирани криминални действия. Въпреки това, присъствието и влиянието на техните останки/наследници сякаш залязва тъй като членовете непрекъснато сменят групировките на които са верни в зависимост от личните си бизнес интереси.

Изгряващата звезда на българската организирана престъпност, групировката ТИМ, базирана във Варна, все повече заприличва на МУЛТИГРУП в усилията си да проникне колкото може повече незаконни сектори, Сега ТИМ и дъщерната им бизнес империя са една от най-големите и сериозни икономически грижи на България.

A. (C) ТИМ – новият лидер на българската ОП. Основана във Варна през 1993 г., за ТИМ се говори, че е създадена от десет бивши „тюлени“, които са служили в елитно военно поделение преди то да бъде разпуснато в ранните 90 години. ТИМ запълни вакуума, създаден след упадъка на Мултигруп, който последва убийството на Илия Павлов през 2003 г. Името на групата се смята за съкращение от инициалите от първите имена на трите й основни фигури: ТИХОМИР ИВАНОВ МИТЕВ (български гражданин, роден на 10-ти октомври 1958 г.), ИВО КАМЕНОВ ГЕОРГИЕВ (български гражданин, роден на 26-ти септември, 1969 г.) и МАРИН ВЕЛИКОВ МИТЕВ (български гражданин, роден на 5-ти октомври, 1957 г.). Смята се също, че 12 души контролират всички фирми на ТИМ – които към 2003 г. наброяват над 150 с над 10 000 служители – като всеки от тези 12 има фиксирани акции в авоарите и управлява различни сектори от бизнес империята на групировката. Въпреки, че се опитват да изградят имидж на чисто законна бизнес групировка, ТИМ продължават да поддържат строга тайнственост по отношение на корпоративната си структура и собственост, като същевременно техните фирми и подразделения са обвързани с много сложни отношения. Като групировка на организираната престъпност, ТИМ се занимава с широк спектър от криминални дейности – изнудване и рекет, заплахи, проституция, залагания, трафик на наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили.

Основната база на ТИМ – Варна има значително руско население и се смята, че ТИМ имат връзки с руската организиран престъпност, включително известния руски престъпник МАЙКЪЛ ЧОРНИ (виж раздела РУСКО ВЛИЯНИЕ). Тихомир Митев контролира промишлените дейности на ТИМ, неговият по-голям брат Марин се занимава с основните бизнес интереси на групировката във Варна и околността, докато Иво Георгиев има за задача дейностите на ТИМ в София и финансовите интереси на групировката. Други членове на тази групировка, които би трябвало да отбележим са: МИРОСЛАВ ПЕТРОВ НЕСТОРОВ (български гражданин, роден на 12-ти март, 1964 г.) – той се занимава със стратегическото планиране на групата и е и директор на най-големия филиал на ТИМ в областта на услугите – МУСТАНГ ХОЛДИНГ; ЙОРДАН ДИМИТРОВ ЙОРДАНОВ (български гражданин, роден на 24-ти ноември, 1974 г.), занимаващ се с медийните интереси на ТИМ и член на борда на Мустанг, и НИКОЛАЙ БОЖИДАРОВ НИКОЛОВ (български гражданин, роден на 28-ми август, 1949 г.) – изпълнителен директор на Мустанг и съпруг на главния архитект на Варна. Първоначалните дейности на ТИМ се развиха около събирането на лоши заеми – вид бизнес, който допринесе за отрицателния обществен облик на групировката, но все още си остава една от основните й дейности плюс предоставяне на услуги свързани с охрана в област Варна. В средата на 90-те, групировката се разклони към земеделие и хранителни продукти, и настоящите й интереси включват съхранение на зърно, отглеждане на бройлери, както и винарската изба СУХИНДОЛ (чрез фирмата СЕВЕРКО-ГЪМЗА) – избата произвежда основно червени вина за местния пазар и за износ. Във Варна ТИМ са навсякъде. Медийните им интереси включват телевизия М-САТ (телевизионен канал базиран във Варна, излъчващ в цялата стана по кабел и сателит), още 5 кабелни телевизионни станции, 2 кабелни телевизионни оператора, радио Алфа (което излъчва и в цялата страна), вестник „Черно море“ (вестникът с най-голям тираж във Варна и областта) и рекламна агенция, която обслужва тези медийни интереси. ТИМ също притежават вериги от ресторанти, кинозали, магазини за филми под наем, спортни центрове, клубове за интернет залагания и бинго зали. Наскоро започнаха голям проект наречен АЛЕЯ ПЪРВА където се планират 7 хотела, 500 заведения за хранене и забавление, и 300 магазина на площ от 250 акра на ивица на черноморския бряг близо до Варна. ТИМ контролира едни от най-големите кариери за инертни материали, и чрез търговското си дружество ХИМИМПОРТ има и значителен дял в производството и продажбите на изкуствени торове, нефтени продукти и химикали. Точно ХИМИМПОРТ имаше важно участие и подпомогна придобиването от ТИМ на ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА (ЦКБ), всъщност най-значимата придобивка на ТИМ досега. След ЦКБ, ТИМ продължиха да разширяват операциите си във финансовия сектор, включително чрез застрахователната компания АРМЕЕЦ. Отново чрез ХИМИМПОРТ, през 2002 г., ТИМ придобиха мажоритарен дял в Нютон Файненшъл Мениджмент БГ, притежател на българската пенсионна застрахователна компания СИЛА. От тогава Нютон се преименуваха на ЦКБ ГРУП АСЕТС МЕНИДЖМЕНТ. ТИМ се възползваха от значителното си присъствие във финансовия сектор и въведоха пазаруване на едно място – комбинирано банкиране, застраховки и пенсионни застраховки. През 2003 г., ХИМИМПОРТ купи 49% от втория по големина самолетен превозвач в България – ХЕМУС ЕЪР, като по-късно придоби всичките 100% от Хемус. През 2004 г. ХИМИМПОРТ също придоби 100% от една по-малка авиокомпания VIAGGIO; тази придобивка беше одобрена от най-големият акционер във Viaggio, ТОДОР БАТКОВ, който е адвокат на Майкъл Чорни и негов личен представител. Смята се, че с тази комбинирана собственост в Хемус и Viaggio, ТИМ насочват апетита си към официалния български превозвач България Еър, който скоро ще бъде приватизиран.

B. (C) ВАИ ХОЛДИНГС (преди това ВИС и ВИС 2). Основана през 1991г. от бившия борец Васил Илиев. Инициалите на групировката са съкращение от Васил Илиев Секюрити. След като е отнет лицензът на групировката да извършва охранителни услуги, тя е преименувана на ВИС 2. През 1994 г. Илиев основава във Враца брокерска фирма ИМПЕРИАЛ. През 1995 г. Илиев е застрелян и по-малкият му брат ГЕОРГИ АНДРЕЕВ ИЛИЕВ (български гражданин, роден на 22-ри юли 1966 г. с прякор „ЖОРО“) поема ръководството на ВИС 2, и след това го преименува. „Жоро“ Илиев е признатият лидер на ВАИ, но неговият лейтенант НИКОЛАЙ МИРЧОВ ЦВЕТИН ((български гражданин, роден на 27-ми февруари 1965 г. с прякори „БЛИЗНАКА“ и „КОКО“) се счита за човека контролиращ голямата част от фирмите и дейностите на групировката. Други високопоставени членове на ВАИ са: АНТОН БОЯНОВ и ПЛАМЕН ВАСИЛЕВ ТИМЕВ ((български гражданин, роден на 2-ри март 1952 г. с прякор „ГАНДИ“). През ноември 2003 г. друг високопоставен член на ВАИ, МЕТОДИ ЗЛАТАНОВ МЕТОДИЕВ ((български гражданин, роден на 12-ти октомври, 1965 г. с прякор „МЕТО ИЛИЯНСКИ“) изчезна и докато полицията смята, че е или отвлечен или убит, възможно е също така той да се укрива. Преди да бъде прострелян и убит в Амстердам, през декември 2003 г., КОНСТАНТИН ДИМИТРОВ (български гражданин, роден на 21-ви ноември 1970 г. с прякор „САМОКОВЕЦА“) беше един от най-големите трафиканти в страната и най-важният наркобарон. Георги Илиев, роднина на Димитров, му беше дясна ръка. След убийството на Димитров, ВАИ успяха да задържат контрола над пазара на наркотици чрез АНТОН ПЕТРОВ МИЛТЕНОВ (български гражданин, роден на 28-ми октомври 1973 г. с прякор „КЛЮНА“), за който се смята, че е наследил нарко и контрабандните операции на Димитров. Друг от най-близките приятели на Георги Илиев, ДИМИТЪР ИЛИЕВ ДЖАМОВ (български гражданин, роден на 15-ти юли 1960 г.) се свързва с търговия с наркотици в централна и южна България. Смята се, че Джамов, който е и вносител на природен газ от Русия, се занимава и с пране на пари и има връзки с турската организирана престъпност чрез турския бизнесмен ЯМАН ХАКИ НАМЛИ. Джамов е бивш борец и е започнал кариерата си в организираната престъпност като шофьор на починалия Илия Павлов (виж МУЛТИГРУП). Като най-големият играч на пазара на наркотици ВАИ контролира пътищата на трафика им, производствените обекти и разпространителките мрежи. Групировката се занимава и с трафик на крадени автомобили от западна Европа към бившия Съветски съюз. Други криминални дейности включват изнудване и рекет, незаконна търговия с оръжие, залагания, проституция и контрабанда.

ВАИ имат и широки бизнес интереси в туризма, финансовия сектор, развлекателната индустрия и различни производства. Те контролират застрахователната компания ЮПИТЕР, както и СЛЪНЧЕВ БРЯГ, един от най-големите български черноморски курорти, северно от Бургас. Групировката също притежава няколко местни футболни отбора и агенцията за манекени ЕКСГАУНД МОДЪЛИНГ ЕЙДЖЪНСИ, която е контролирана от ВАИ чрез съпругата на Георги Илиев МАРИЯ ДЕЛЧЕВА ИЛИЕВА (българска гражданка, родена на 25-ти май, 1973 г. известна още и като МАРИЯ ДЕЛЧЕВА ПЕНЕЛОВА).

C. (C) ИНТЕРГРУП (бивша СИК) КРАСИМИР АНДРЕЕВ МАРИНОВ (български гражданин, роден на 6-ти май, 1964 г. с прякор „ГОЛЕМИЯ МАРГИН), настоящ президент на групировката и също бивш борец, основава СИК (по-късно ИНТЕРГРУП) с МЛАДЕН МИХАЛЕВ (български гражданин, роден на 13-ти октомври, 1964 г. с прякор „МАДЖО“), също бивш борец, и с РУМЕН ГОЦОВ НИКОЛОВ (български гражданин, роден на 26-ти май, 1962 г. с прякор „ПАШАТА“). Николов е свързан и със СЪЮЗА НА БИВШИТЕ КОМАНДОСИ (виж по-долу). Смята се, че тарторът на всички операции на групировката е ВЕНЦИСЛАВ ДИМИТРОВ СТЕФАНОВ (български гражданин, роден на 28-ми ноември, 1949 г.). През април, 2004 г., синът му, ДИМИТЪТ ВЕНЦИСЛАВОВ ДИМИТРОВ (български гражданин, роден на 15-ти септември, 1980 г.) е отвлечен и не е намерен и досега. Незаконните действия на Интергруп включват наркотици (главно хероин), финансови измами (чрез връзки с компанията за финансови гаранции АМИГОС), кражби на коли, трафик на крадени автомобили, контрабанда, изнудване, рекет и проституция.

Нарко интересите на групировката се управляват главно чрез връзките й с ИВАН ТОДОРОВ (виж АМИГОС), който се счита за един от най-големите нарко трафиканти на Балканите. КИРИЛ СОТИРОВ КИРОВ (български гражданин, роден на 10-ти декември, 1953 г. с прякор „ЯПОНЕЦА“) е известен цигански барон, свързан с ИНТЕРГРУП и с ИВАН ТОДОРОВ (виж АМИГОС). Киров, който се занимава и с трафик на хора и нелегални емигранти, едва оживя след втори опит за убийство през април, 2005 г. Законните бизнес интереси на групировката варират от спортни клубове (СЛАВИЯ) до банки (ПЪРВА ИЗТОЧНА МЕЖДУНАРОДНА БАНКА) и от застраховки, нефт, търговия с метали, строителство и недвижими имоти (СОФИЙСКИ ИМОТИ) до агенция за манекени (ВИЗАЖ). Венцислав е менажер на футболен клуб Славия в София. ГЕОРГИ ЛИАЛЕВ е също в управителния съвет на Славия. Бащата на Лиалев, Траян Лиалев е декан на юридическия факултет към Югозападния университет в Благоевград. Чрез Лиалев Румен Николов и Младен Михалев са получили дипломи за юристи. Георги Лиалев е и бизнес партньор на РУМЕН ГАЙТАНСКИ (български гражданин с прякор „ВЪЛКА“), чиято фирма WOLF 96 също е свързана с Интергруп. Фирмата за манекени Visages е основана през 1994 г. от ЕВГЕНИЯ ГЕОРГИЕВА КАЛКАНДЖИЕВА (българска гражданка, родена на 20-ти февруари 1975 г.). Смята се за близка на Красимир Маринов. Застрахователната компания на групировката, БУЛ ИНС, е най-големият застраховател в България. Секторът в който законните и незаконните действия на групировката се сливат са кражбите и застраховането на коли. Автомобили със специални стикери на БУЛ ИНС са защитени от кражби, тези, които не са застраховани от БУЛ ИНС се считат за свободни да бъдат откраднати. Интергруп също контролират и ЮНИЪН ИНШУРЪНС.

D. (C) МУЛТИГРУП (МГ) Основателят на МГ и неин президент, ИЛИЯ ПАВЛОВ (българин по произход, натурализиран американски гражданин, роден на 6-ти август, 1960 г.) беше застрелян в София на 7-ми март, 2003 г. Павлов беше започнал да пренасочва най-голямата групировка на организираната престъпност, МГ, към легален бизнес, състоящ се от стотици дъщерни компании с интереси в природни ресурси и минно дело, туризъм, финанси, различни производства и хранителни продукти. През 2001 г., Павлов и неговата заместничка БОЯНА ГЕОРГИЕВА ПОПОВА (българска гражданка, родена на 17-ти октомври 1960 г.) основават МГ АСЕТ КЪМПАНИ (МГ АМ) и установяват легална, международно приета структура на управление. Компанията майка на МГ АМ, МГ ВЕНЧЪРС (регистрирана и с бизнес адрес в Делауер) беше притежавана по равно от Павлов и Попова. След убийството на Павлов, Попова стана изпълнителен директор на групировката, а делът от 50% на Павлов беше прехвърлен на вдовицата му ДАРИНА ПАВЛОВА (българка по произход, натурализира американска гражданка, родена на 17-ти октомври, 1960 г.) и на децата им чрез тръста Павлови. Бащата на Павлов ПАВЕЛ НАЙДЕНОВ (български гражданин, роден на 16-ти юни, 1936 г.) беше много активен в управлението на МГ. Но след смъртта на сина му и последвалите разправии с Попова и Павлова, Найденов подаде оставка от всички постове в МГ и създаде собствен холдинг КРЕПОСТ 2002. През 2004 г. Попова обяви, че МГ ще започне разпродажба на голяма част от авоарите си за да може да се фокусира главно върху инвестиционни проекти и туризъм. Имаше и сведения, че Попова е предпочела да пренасочи усилията на групировката от Балканите към дейности в САЩ. Докато бизнесът на МГ на Балканите е доста западащ, една от компаниите й с най-висок профил си остава БАЛКАНТУРИСТ, най-голямата туристическа фирма в България, обслужваща главно туристи от западна Европа. ДИМИТЪР ХРИСТОВ ИВАНОВ (български гражданин, роден на 17-ти април 1951 г.) беше президент на първия филиал на МГ (МУЛТИАРТ) през ранните 90, преди за стане вицепрезидент на МГ, подчинен на Павлов. Откакто напусна МГ, Иванов е директор на ЕВРОПА ХОЛДИНГС. Друг бивш служител на МГ, САШО ГЕОРГИЕВ ДОНЧЕВ (български гражданин, роден на 7-ми септември 1953 г.) е изпълнителен директор на ОВЕРГАЗ. Овергаз беше създаден през 1992 г. като джойнт венчър между МГ и руската държавна компания ГАЗПРОМ . Компанията бързо се превърна в най-важният вносител и доставчик на природен газ в България. Компанията е свързана с ВАИ ХОЛДИНГС чрез ЮПИТЕР ИНШУРЪНС където Овергаз има 53% дял. Дейностите на Юпитер включват застраховане срещу финансов риск, застраховане на товари и на газопроводи. ЮРИ ВЯХИРЕВ, син на бившия директор на Газпром, РЕМ ВЯХИРЕВ, е близък съдружник на Дончев и партньор в Овергаз.

E. СЪЮЗ НА БИВШИТЕ КОМАНДОСИ (още познат като СПАРТАК). АЛЕКСЕЙ ИЛИЕВ ПЕТРОВ (български гражданин, роден на 23-ти април, 1962 г.) е бивш офицер в елитната специална част за борба срещу тероризма. Той и групировката му от бивши военни командоси (известни и като „барети“) се занимават много активно със застрахователна дейност чрез ЛЕВСКИ СПАРТАК ИНШУРЪНС (известна преди това като „АПОЛО § БАЛКАН“ и „СПАРТАК“). Петров притежава и най-голямата таксиметрова фирма в София, ТАКСИ ЕКСПРЕС, с повече от 3 500 коли. Смята се, че участието на Петров в Такси С Експрес, Левски Спартак и други компании с името Спартак се прикрива като израелска инвестиция. Петров е тясно свързан с бившия израелски посланик в София Дейвид Коен. Друг член на групировката ЗЛАТОМИР ИВАНОВ (български гражданин с прякор „БАРЕТАТА“) беше директор на АПОЛО § БАЛКАН, а в момента е директор на АРКУС СЕКЮРИТИ. Иванов ръководи контрабандните дейности на групировката, както и изнудването и рекета. Смята се, че групировката има най-голям дял в бизнеса за ескорт и интимни услуги в София, които са всъщност прикритие на проституция и трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

F. (C) НОВЕ ХОЛДИНГС ВАСИЛ КРУМОВ БОЖКОВ (български гражданин, роден на 29-ти юли 1956 г. с прякор „ЧЕРЕПА“) основава първата си компания през 1990 г., преди да разшири настоящата си бизнес империя НОВЕ ХОЛДИНГС, състояща се от 30 фирми и множество филиали. Законните бизнес интереси на НОВЕ включват залагания (бинго зали, казина, и популярната лотария ЕВРОФУТБОЛ) и безмитни магазини. Божков притежава и футболен клуб ЦСКА в София и агенцията за манекени ДЖЕЙ МОДЪЛС. Смята се, че той контролира и РИСК ИНДЖИНИЪРИНГ, който преди беше част от империята на МГ. Множеството медийни връзки на Божков включват ТОШО ТОШЕВ (главен редактор и управляващ директор на най-високо тиражния ежедневник ТРУД), КЕВОРК КЕВОРКЯН (известен телевизионен водещ в държавната телевизия БНТ), и РАДОСВЕТ РАДЕВ (собственик на ДАРИК РАДИО). През 2002 г. НОВЕ продаде мажоритарния дял от Еврофутбол на гръцкия милиардер СОКРАТИС КОКАЛИС, което намали делът на холдинга на 49%. Божков благодари публично на известния бизнесмен СПАС РУСЕВ за помощта му да се сключи сделката. Русев е тясно свързан с НДСВ. Смята се, че като близък приятел и личен съветник на премиера Симеон Сакскобургготски, Русев е създател на икономическия екип на НДСВ, включително участието на Милен Велчев (министър на финансите) и Николай Василев (вицепремиер и министър на транспорта). Казината на НОВЕ включват ЛОНДОН ЛАЗИНО в хотел Радисън в София и РИЛА КАЗИНО в хотел Рила, също в София. Смята се, че Божков контролира хотел Рила чрез ИРЕНА МАРИНОВА (директор и собственик на хотел Риел 99 и член на управителния борд на хотела) и чрез АНТОНИ НАУМОВ (директор на управата на хотела). Маринова има и дялове в БУЛ ИНС (виж ИНТЕРГРУП), заедно с Божков (чрез НОВЕ). Наумов и Божков са съдружници в няколко фирми, включително баскетболния отбор на ЦСКА. Божков използва влиянието си за да блокира трансфера на около 49% от хотел Рила, предмет на проточила се реституция, за която претендира българската еврейска общност. Незаконните дейности на Божков включват пране на пари, приватизационни измами, заплахи, изнудване и рекет. Божков е свързан и с ИНТЕРГРУП (чрез фирмата АЙДЖИЕМ, която той притежава в съдружие с МЛАДЕН МИХАЛЕВ и чрез делът на НОВЕ в БУЛ ИНС) и с ИВАН ТОДОРОВ (виж ИНТЕРГРУП и АМИГОС).

G. (C) ДЗИ (бивша банка Росексим) ЕМИЛ АЛЕКСАНДРОВ КЮЛЕВ (български гражданин, роден на 5-ти юни 1957 г.) спечели огромното си богатство чрез Турист Спортс Банк (също известна като банка ТС), която банкрутира при неговото управление. През 1995 г. той основа БЪЛГАРО-РУСКА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА (наричана още БАНКА БРИ). След напускането на банка БРИ през 1997 г. Кюлев стана член на борда на директорите на застрахователната компания БУЛСТРАД. През 1998 г. Кюлев купи базираната в Пловдив банка Тракия, която пререгистрира като БАНКА РОСЕКСИМ. Най-големият клиент на Росексим е българското правителство, което направлява всички данъчни, митнически и акцизни плащания през нея. Банката също осъществява финансовите услуги на Руската компания ЛУКОЙЛ и на МОБИЛТЕЛ (най-големият оператор на мобилни телефони в България, познат още като МТЕЛ). Освен връзките на Кюлев с МАЙКЪЛ ЧОРНИ (виж РУСКО ВЛИЯНИЕ) чрез МТЕЛ, ТОДОР БАТКОВ (адвокат и личен представител на Майкъл Чорни) беше член на борда на директорите на банка Росексим до 2002 г. През 2004 г. банка Росексим беше преименувана на ДЗИ, което беше завършек на сливането на Росексим и ДЗИ, бившата държавна застрахователна компания, която Кюлев придоби през 2002 г. Криминалните дейности на Кюлев включват измами и пране на пари. Кюлев нае съвсем наскоро лобистка и ПР група от САЩ със задачата да изчисти обществения му облик. Като част от тази кампания той основа наскоро Фондация ДЗИ за борба срещу трафика на хора. Подозира се, че Кюлев използва фондацията като канал за пране на пари.

H. (C) ЛИТЕКС КОМЕРС Още един бивш борец и настоящ член на Българската федерация по борба ГРИША ДАНАИЛОВ ГАНЧЕВ (български гражданин, роден на 10-ти декември, 1962 г.), притежава верига бензиностанции и е един от тримата най-големи вносители на петрол в България. Фирмата му ЛИТЕКС КОМЕРС притежава и марката плодови сокове QUEEN. Ганчев беше един от първите лидери на организираната престъпност, който използва спортен отбор за пране на пари, чрез футболния клуб ЛИТЕКС в град Ловеч. Литекс е собственик и на базираната в Ловеч изба ВИНАЛ, която произвежда вино за местна консумация и износ, и водка за износ. Незаконните дейности на Литекс са свързани с контрабанда на петрол, финансови измами, пране на пари, изнудване и рекет.

I. (C) ГРУПИРОВКА МИГ (позната и като КУЛ ПАС). ГРУПИРОВКАТА МИГ се ръководи от СЛАВЧО ПЕНЧЕВ БИНЕВ (български гражданин, роден на 10-ти декември, 1965 г. с прякор „СЛАВИ“). Притежава над 30 нощни клуба, барове и ресторанти в София, включително и много популярните нощни заведения БИАД, ДАЛИ, И БИБЛИОТЕКА. ГЕОРГИ СТОЯНОВ (български гражданин) и МИХАИЛ СТЕФАНОВ (български гражданин) са двамата заместници на „Слави“. Бизнес интересите на групировката включват и строителство и туризъм. Тя оперира и като тур оператор чрез своя комплекс за развлечения КУЛ ПЛЕЙС. Криминалните дейности на групировката включват проституция, наркотици и трафик на крадени автомобили.

J. (C) АМИГОС. ИВАН ТОДОРОВ (български гражданин, роден на 27-ми декември 1964 г.с прякор ДОКТОРА) вече не е част от Амигос, но все още поддържа тесни връзки с групата, особено при прането на пари и други финансови услуги. ПЕТЪР ХРИСТОВ ПЕТРОВ (български гражданин, роден на 15-ти септември 1969 г.), братовчед на МЛАДЕН МИХАЛЕВ (ИНТЕРГРУП), е близък сътрудник на Тодоров и активен участник в прането на пари и други финансови престъпления.

K. (C) ВЪЗРАЖДАНЕ БИЗНЕС КЛУБ БИЗНЕС КЛУБ ВЪЗРАЖДАНЕ е основан през 2001 г. съвместно от ВАСИЛ БОЖКОВ (виж НОВЕ ХОЛДИНГС), ЕМИЛ КЮЛЕВ (виж ДЗИ), ИЛИЯ ПАВЛОВ (виж МУЛТИГРУП), БОРИСЛАВ ДИОНИСИЕВ, ДОБРОМИР ГУЩЕРОВ, ПЕТЬО БЛЪСКОВ (собственик на седмичника 168 ЧАСА), ТОШО ТОШЕВ (главен редактор и изпълнителен директор на ТРУД, най-големият по тираж всекидневник в България), и РАДОСВЕТ РАДЕВ (собственик на ДАРИК РАДИО). След смъртта на Павлов през 2003 г., и напускането на Гущеров и Дионисиев през 2004 г., бизнес клубът загуби предишната си значимост, но все още служи като форум за сътрудничество на множество икономически интереси. Гущеров, собственикът на застрахователната компания ОРЕЛ Г и Дионисиев напуснаха клуба през 2004 г., когато Гущеров и ПЕТЪР МАНДЖУКОВ основаха клуб на предприемачите, съперник на Възраждане и също наречен Възраждане. Манджуков, търговец на оръжие, е собственик на ПМ ГРУП, компанията-майка на ИНФОМЕДИА, на ПМ ПРЕС (издател на социалистическия всекидневник ДУМА), и на БАЛКАН БЪЛГАРСКА ТЕЛЕВИЗИЯ (ББТ). МАШИНЕКСПОРТ, компания собственост на Манджуков и Дионисиев, е спомената в доклада Duelfer заради връзките й с режима на Саддам Хюсеин в Ирак.

L. (C) РУСКО ВЛИЯНИЕ Русия продължава да упражнява значително влияние върху българската икономика чрез вноса на енергия, включително суров нефт, природен газ и ядрено гориво. Когато единственият в България дистрибутор на дребно на газ, Петрол АД беше приватизиран, той попадна под контрола на руския бизнесмен ДЕНИС ЕРШОВ. През август 2000 г. на ЕРШОВ му беше е забранено да влиза в България с мотив, че е заплаха за националната сигурност на страната, но забраната е отменена през 2004 г., след като е обжалвана. Ершов, бивш заместник-председател на една от най-големите фирми, износители на руски суров петрол, създаде групата Нафтекс през 1991 г., и Петрол АД стана част от нея. Ершов е бил член на НАФТЕКС ХОЛДИНГ БЪЛГАРИЯ (сега ПЕТРОЛ ХОЛДИНГ), и е член на надзорния съвет на ПЕТРОЛ АД.

Въпреки, че вече не е собственик на българския телефонен оператор МОБИЛТЕЛ (MТЕЛ), смята се, че руският мафиот Майкъл Чорни е запазил влияние в дружеството чрез връзките си с членовете на австрийския Мобилтел холдинг. Придобитата от австрийската банка BAWAG през 2002 г. компания Мобилтел бе продадена през юли 2004 г. в най-голямото по рода си ливъридж изкупуване в централна и източна Европа. Сделката беше планирана и осъществена през българското акционерно дружество БИДКО. БИДКО дели офис сграда с адвоката на Чорни ТОДОР БАТКОВ, който все още е член на борда на МТЕЛ,

Твърди се, че Батков и други представители на Чорни са оказали натиск върху българското правителство да отложи издаването на лиценз на БТК като трети мобилен оператор през юли 2004 г. И наистина, Върховният административен съд реши на15-ти юли 2004 г. да отложи старта на лиценза на БТК. Решението на съда показва, че Чорни все още контролира МТЕЛ, тъй като съдията, председателстващ състава на Върховния административен по случая БТК, отмени и решението на правителството за забрана на Чорни да влиза в страната.

Освен това Чорни има връзка с ЕМИЛ КЮЛЕВ (виж ДЗИ) чрез интереси си в ДЗИ БАНК (преди Росексим Банк), която е собственост на Кюлев. Тодор Батков беше член на борда на директорите на Росексим до 2003 г. Чорни също така поддържа влиянието си върху редица компании чрез прехвърляне на собствеността им на Батков. Тези организации включват футболния клуб ЛЕВСКИ, вестник СТАНДАРТ и хотел БАНКЯ ПАЛАС. Представител на ЛУКОЙЛ за България е ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ. Руската петролна компания се счита за най-големия корпоративен данъкоплатец в България. Тя контролира и руския износ на нефт за България. Българските операции на Лукойл, чрез Златев, са заподозрени в тесни връзки с руското разузнаване и организирана престъпност.

M. (C) КОРПОРАЦИЯ АКБ. КОРПОРАЦИЯ АКБ ръководена от НИКОЛАЙ ЙОРДАНОВ БАНЕВ (български гражданин, роден на 16-ти август 1959 г.), участва главно в приватизацията на държавни производства. Нейните основни незаконни дейности включват приватизационни измами и корупция.

–––––––––––––- ПОЛИТИКА: ВРЪЗКА С ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ–––––––––––

8. (C) Организираната престъпност има корумпиращо влияние върху всички български институции, включително правителството, парламента и съдебната власт. В опит да запази влиянието си, независимо от това кой е на власт, представители на OП правят дарения на всички основни политически партии. Тъй като тези личности са разширили дейността си в законния бизнес, те се опитват – с известен успех – да си купят място в коридорите на властта. По време на парламентарните избори през 2001 г., редица влиятелни „бизнесмени“ като ВАСИЛ БОЖКОВ и ЕМИЛ КЮЛЕВ силно финансираха и по всякакъв начин подкрепиха кампанията на НДСВ. В началото на мандата, през 2001 г., министър-председателят Симеон Сакскобургготски проведе среща на високо равнище с членовете на „Възраждане„, на която покани Илия Павлов, Васил Божков, и др., да станат част от „бизнес консултативен съвет „съветващ правителството. По-късно същата година Кюлев подпомогна и финансирането на успешната президентска кампания на лидера на БСП Георги Първанов.

9. (C) Ахмед Доган, лидер на младшия коалиционен партньор в правителството, присъства на погребението на Илия Павлов през 2003 г., без дори да прави опит да прикрие близките си отношения с убития председател на Мултигруп. По време на предизборната кампания през 2005 г., интересите на бизнеса свързани с ОП (включително ЛУКОЙЛ и ОВЕРГАЗ на Сашо Дончев), Божков, Кюлев и други разпространиха подкрепа и пари в целия политически спектър, като се фокусираха главно върху НДСВ и БСП, в опит да гарантират защита на интересите си, независимо от резултата от гласуването.

10. (C) Под нивото на националното правителство и ръководството на основните политически партии, ОП „притежава“ много общини и отделни членове на парламента. Това пряко участие в политиката – за разлика от подкупа – е сравнително ново развитие на българската OП. ДОБРОМИР ГУЩЕРОВ, един от основателите на „Възраждане“ и основен спонсор на БСП, спечели място в парламента от листата на БСП тази година. Застрахователната компания на Гущеров беше една от фирмите, занимаващи се с изнудване и рекет в годините непосредствено след падането на комунизма. На общинско равнище, избор проведен по-рано тази година в град Свиленград на българо-турската граница доведе до пълното поглъщане на общинската администрация от личности, които полагат незначителни усилия да прикрият връзките си с могъщи контрабандни интереси. По същия начин, в регионалния център на Велинград, личности от OП контролират общинския съвет и кметството. Почти идентични сценарии се разиграха в половин дузина по-малки градове и села в България.

––- КОМЕНТАР ––-

11. (C) Въпреки постоянният натиск от страна на САЩ и ЕС, последните български правителства са направили много малко за ограничаване на наличието на организирана престъпност. В резултат на това ОП е увеличила влиянието си и е в състояние да действа буквално безнаказано. Българската общественост осъзнава корумпиращото влияние на ОП и е ясно, че хората са разочаровани от неспособността или нежеланието на правителствата им да се справят с проблема.

Ние продължаваме да предоставяме техническа помощ на реформистко мислещите елементи на българското правителство и съдебна система – и да говорим открито за необходимостта от борба с корупцията и организираната престъпност – но истинското политическо влияние по този въпрос принадлежи на ЕС. Забавяне на присъединяването на България ще бъде политически пагубно за новото правителство. Ако Европейският съюз използва това средство за да настоява не само за крайно необходимата основна съдебна реформа, но и за ефективното й прилагане, имаме основание за надежда, че през следващите години приливът ще започне бавно да се обръща срещу организираната престъпност.

ПАРДЮ

В превод от: http://www.wikileaks.org/cable/2005/07/05SOFIA1207.html

„Ясен симбиоз“ е езиков гаф на бившия премиер Станишев, използван от публициста Едвин Сугарев като заглавие на статия за сливането на държавни и престъпни структури при Тройната коалиция.

Няколко години по-късно заглавието е изключително актуално за отношенията между ГЕРБ и варненската групировка ТИМ, считана от американските служби и от западни анализатори за престъпна „мафия боргезе“.

„Симбиозът“ е документиран в пълномощно и анекс към договор за „Алея първа“, които публикуваме по-долу. Те са получени от архитект Калина Павлова по реда на ЗДОИ от Областна администрация – Варна.

В безпрецедентния документ пише, че областният управител (и бивш агент на ДС) Данчо Симеонов упълномощава лица от фирмите на ТИМ „да извършват от мое име и за сметка на държавата“ всички действия по скандалния проект за бетониране на „Алея Първа“ в Морската градина във Варна.

Пълномощното е издадено въз основа на т. 7 от Анекса към договора, в който обаче пише съвсем друго: „… държавата няма да има никакви задължения и отговорности…“.

Пита се какво ще бъде „ЗА СМЕТКА НА ДЪРЖАВАТА“ и колко?

Държавата вече продаде без търг и конкурс на „Холдинг Варна“ (част от конгломерата ТИМ) най-ценното место в града – първа линия на Морската градина. Цената е такава, че може да бъде считана като държавна помощ. Това изглежда не е достатъчно, защото сега държавата, в лицето на Областния управител, е прехвърлила на ТИМ неограничените права да действат като държавни служители, като в същото време и всички техни действия са „за сметка на държавата“. С подобно пълномощно ТИМ-аджии не носят никаква отговорност, вкл. и финансова, смятат юристи. Те дори имат право да преупълномощават 3-ти лица от свое /на държавата/ име по тяхна преценка. На придобитите терени „Холдинг Варна“ иска да изгради хотели и други масивни сгради.

В свое отворено до медиите писмо от холдинга съобщават, че всички отговорни институции в държавата, в лицето на прокуратура, парламент и изпълнителна власт, не виждат нищо нередно във въпросната сделка. „Холдинг Варна“ цитира и мнение на ЕК, според което продажбата на бреговата зона от Морската градина не било в противоречие с българското законодателство.

Биволъ се пита, дали този който прави, прилага и контролира спазването на законите, има възможността, чрез тези самите закони да погазва обществения интерес?

Граждански движения и неправителствени организации от години протестират срещу застрояването на приморския парк. Преди няколко дни френският и немският посланик бяха на посещение във Варна и повдигнаха въпроса за Алея Първа.

„С моя германски колега чухме, че в града има сериозен дебат около проблеми, свързани с парка , каза френския дипломат. Морската градина е предимство за Варна. Градът носи духа на Ривиерата , на т.нар. „Бел епок“ и паркът е част от този дух. По тази причина засегнахме пред кмета на града темата, че ще е жалко ако не се направи всичко възможно за запазването й“ – каза френският посланик Филип Отие на пресконференция на 20 юни, цитиран от Дневник. Засега няма никаква реакция на българските власти на това деликатно напомняне, че случаят внимателно се следи в Европа.

От всичко става ясно едно, че ТИМ всъщност е Българската държава, а Българската държава във Варна – това е ТИМ.

Близките отношения на премиера Борисов и ТИМ са добре известни още от средата на 90-те, когато Борисов и Иво Каменов са съдружници във фабрика за незаконно производство на цигари. Фабриката бе разкрита и запечатана след публикация в национална медия и съвместна акция на Полицията и Данъчна инспекция. Машините и производствената линия за нелегалните папироси са били фиктивно изнесени с ливански кораб от Бургас, а всъщност тайно превозени в палети към Варна и инсталирани някъде в региона отново, сочи оперативна информация на Биволъ. Наскоро, техниката е била изнесена, но този път реално за Украйна, твърдят източниците.

Днешната безнаказаност на „най-опасната престъпна групировка“ е ноторен факт. Уж независимата от властта Прокуратура отказва да разледва сигналите на гражданското Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА) за корупция в сделката по продажбата на „Алея Първа“. Така усилията на гражданите да защитят обществения интерес попадат в омагьосан кръг.

Поради отказа на съда да разглежда жалбите и неизчерпаемите процедурни номера на Върховния административен съд в тази връзка, по случая вече е сезиран европейския съд в Страсбург. Предстои подаването на още жалби до Страсбург, защото за българския съд и прокуратура „липсата на правен интерес” е много по-важна от очевидното погазване на закона, съобщи председателят на СОПА Юлиян Чолаков.

Собствеността на ТИМ лъсна в Татарстан

Варненската групировка е разклонена като октопод в много сектори на българската икономика. Освен флагманa „Химимпорт“ и авиокомпанията „България Ер“, ТИМ имат интереси в банковото дело (ЦКБ), застраховането (Армеец), пенсионните фондове (Сила и Съгласие), зърнения и винарския бизнес. Бизнес-структурите им са изключително сложно преплетени през фирми, записани на подставени лица, а акционери в ключовите компании са офшорни фирми, които крият реалните физически собственици. Например „Химимпорт“ и финансовия бизнес на ТИМ конвергират към мажоритарния акционер Chim Invest Anstalt, регистриран в Лихтенщайн.

Advertisements

One thought on “Българска организирана престъпност

 1. Аз съм този бивш директор по времето на който се сключи този прословут договор за охрана на туристическия комплекс „Св.Св. Константин и Елена “ АД
  Искам да ви кажа, че като Изп. Директор на комплекса го спасих от умишлено подготвен от предходното ръководство фалит.
  ОТКАЗАХ сключването на този Договор !!! Три дни след отказа ми , назначения /от престъпните прокурорски босове Татарчев и Николай Колев/ Окр. Прокурор на Варна-/пропадналата пияна отрепка/
  Христо Грудев по предварително подготвен сценарий , издаде заповед за задържането ми под стража! Това ми повлия на здравето и попаднах в Александровска болница в София. Там бях посетен от прокурор Николай Колев който ми предложи да сключа този Договор за охрана с ТИМ. Отново бях категорично отказах! Въпреки жалбата ми срещу постановлението за задържане под стража ГП я отмени чак след един месец !
  Когато се прибрах този Договор беше сключен от мой заместник който декларира че подписал защото е бил заплашван че ще се случи нещо с децата му!
  Срещу мен се поддържаше незаконно обвинение в продължение на близо десет години! След което осъдих Република България и в Страсбург и Българския съд където е констатирано че срещу мен е извършена незаконна репресия!

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.