КАК ЦРУ СЪЗДАДЕ „ОТПОР”

otpor-620x330Бившият американски командос от Виетнам и военен разузнавач с дипломатически имунитет в Бурма, оперативен работник от различните специални и студени войни – полковник Робърт Хейли – си спомня с носталгия за своята тайна среща в началото на 2000 г. в хотел „Хилтън” в Будапеща с първата група новобранци, която ще съставлява ядрото на американската разузнавателна подривна група с популярното име „Отпор” (“Съпротива”), чиято основна задача ще бъде отстраняването на тогавашния демократично избран сръбски режим начело със Слободан Милошевич и разбира се неговата подмяна с “това”, което е днес!

fotoalbom-prestupleniya-nato-2Един от неговите първи и най-добри “студенти” – популярният Сърджан Попович си спомня също с носталгия своята първа лекция, която е научил наизуст: “Премахването на авторитета на управляващия е най-важният елемент от “ненасилствената борба”. Естествено “ненасилствената” борба на Сърджан Попович не пречи на НАТО да бомбардира и раздробява “неговата” родина Сърбия, дори в един глас заедно с друг герой от това време – Зоран Джинджич, официално покани страните от НАТО и Америка да бомбардират Сърбия и да убиват собствения им народ – “чак докато този народ не се опомни”.

fotoalbom-prestupleniya-nato-3Трудно е да се разбере появата и действието на полковник Хейли и подобните му на нашата територия, които, прилагайки метода на специалната война против нацията ни, започнаха да използват дотогава непознати и неконвенционални методи, този път чрез американските НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ, а и бъдещите “сръбски “ неправителствени организации, без да се вземе предвид периодът на 80-те години, когато на английско-американската среща на високо равнище през 1984 г. е дадена зелена светлина за унищожението на “сръбски доминираната” Югославия и субсеквентното “кастриране “ на сръбската държава.

Сърджа Попович

Сърджан Попович

Рейгъновата доктрина и американският “ненасилствен” тероризъм

Тогава беше усвоена “Рейгъновата доктрина”, чрез която много препоръки и документи изключително от областта на ЦРУ, се прехвърляха към така наречените неправителствени организации, които всъщност са параван на агенциите на ЦРУ.

Тяхната основна характеристика е да са независими, както уж се твърди, а те са финансирани непосредствено/или от бюджета на американския конгрес и тайните фондове на американското правителство. С цел подмолното разрушаване на тогавашна Югославия и “кастрирането” на Сърбия като държава още по това време е формирана Балканска инициатива към Американският институт за мир.

Същевременно е формирана “неправителствена” организация (финансирана с пари на правителството), специализирана за подривно “ненасилствено” разрушаване на системата в други държави.. По този начин, в случай че “нещата тръгнат в погрешна посока”, както се случи с режисирания преврат от ЦРУ против демократично избрания чилийски президент Алиенде, американското правителство сега може официално да “си измие ръцете”, защото целият риск и “позор” от евентуален провал на операцията ще се поемат или ще бъдат насочени към тези фантомни неправителствени организации, с които американското правителство официално “няма нищо общо”.

Разбира се в периода след срещата на високо равнище изникнаха още доста подобни агенции на ЦРУ (или фондации) като ОTI, NED, Carnegie fondation, SOROS OSI – Open Society Institute (Институт – Отворено общество), CANVAS и др., за тези агенции – паравани и други аспекти от специалната война против нашата родина бях писал подробно в текста под наслов “Хронология на престъпленията на НАТО над Сърбия”.

Полковник Робърт Хейли беше само един от (най-много експонираните) американски разузнавателни оперативни работници, докато в сянка съществуваха още много други ключови индивиди, чийто “занаят” също беше разрушаването на политическите режими по целия свят с “неконвенционални средства”, точно като споменатите методи на “ненасилствена съпротива”, което е и главна тема на тази моя статия. Една от значимите личности в сянка разбира се е Питър Акерман, корумпиран американски банкер (Rockport Capital Inc.), който натрупа богатството си чрез манипулации с банкови облигации посредством своите приятели в американската администрация.

ackerman

Питър Акерман

Акерман и неговият “характер” най-добре са описани от един от идеолозите и авторите на стратегията на “ненасилствена съпротива” (която еволюира от стратегията на ЦРУ за дестабилизация на чуждите режими), господин Джин Шарп.

Господин Шарп посвети почти целия си “интелектуален опус” на неконвенционалния разузнавателно-терористичен метод на рушенето на режима и неговите книги (най- познатата му творба “От диктаторски режим до демокрация”) са станали задъжителен/настолен наръчник не само на сръбските членове на „Отпор” от петата колона, но и на всички други активисти по света, които са платени от западните служби. Ето какво казва господин Шарп за Акерман:

“Когато някой от американските правителствени служители не желае да предизвика международен инцидент чрез директните си контакти с дисидентите от държави, в които САЩ са заинтересовани да има промяна на режима, тогава те дискретно предлагат господин Акерман, на когото такива неща “му се отдават”.

Джин Шарп

Джин Шарп

Акерман, “баща” на „Отпор” – в клуба на Олбрайт, Холбрук …

Много по-лесно могат да се разберат образът и делото на господин Акерман, ако знаем че той е един от директорите на прословутия Съвет за чуждестранни отношения – CFR (Counsil for Foreign Relations). Заедно с него в Управителния комитет на този съвет е и цяла колекция от американски военнопрестъпници като Мадлин Олбрайт, Ричард Холбрук, Хенри Кисинджър, Колин Пауъл, семейната двойка Клинтън и много други. Тук сега е важно да се разбере, че CFR е само една от интересните групи (оперативни центрове) на корпоративния и държавнически светски елит и че тези интересни групи или “елитни клубове” като Тристранната комисия и Билдерберг са здраво свързани, така че в управителните им органи постоянно присъстват един и същ брой членове, които присъстват и в другите групи.

Всичко това създава една ефикасна координация на тези групи, чиито действия са независими единствено за неосведомените граждани. Освен гореспоменатите Мадлин Олбрайт, Ричард Холбрук, Колин Пауъл, Хенри Кисинджър, в такива “координационни” роли се намира и популярният Дейвид Рокфелер, както и много бивши американски президенти, членове на европейски кралски фамилии, и много други западни “високопоставени” личности. Смятах за важно да изясня това, защото зад насилствената смяна с “ненасилствени методи” на президента Милошевич, както и на много други, включително и сегашния (опит за пуч) срещу Кадафи, не стои само американското правителство и правителствата на държавите-членки на НАТО, а преди всичко създателите на новия глобален, корпоративен и финансов (и политически) ред, които са представени в горепосочените тайни и полутайни организации (интересни групи).

Появата и ролята на ОТПОР в Сърбия е възможно да се проследи само в рамките на (продължаващата и през 1999 г. конвенционална) война, на която Сърбия беше подложена в края на 90-те години и началото на това хилядолетие.

Както войната на НАТО против Република Сръбска и по-късно СР Югославия беше тест за новата и разширена роля на алианса НАТО като “световен полицай”, така и разузнавателно-терористичната употреба на сръбската пета колона (като организация „ОТПОР”) за възможното организиране на насилствения държавен удар против Милошевич с “ненасилствени методи” беше пробен балон за глобалната употреба на този западен информационно-терористичен модел по целия свят.

“ОТПОР” стават американски агенти в цяла Източна Европа

Целта на този “експериментален балон” („ОТПОР”) най- добре бе описана от журналиста Марк Байзингер в списание “Дисидент”: “ОТПОР” сега се превръща в интернационален “бизнес”. Освен похарчените милиони долари се откриват многобройни “консултантски агенции”, на чело на които застават бивши “революционери” от така наречената сръбска революция. Обучаваните от Хейли активисти на „ОТПОР”, както описа един сръбски аналитик, стават нов модерен вид легионери (наемници), които пътуват по света, най-вече директно платени от американското правителство, или посредством разните неправителствени организации – всички с цел обучаване на местните групи и организиране на “демократични революции”. Голям брой от вождовете на украинското студентско движение “ПОРА” са обучавани в Сърбия, в Центъра за Ненасилствена Съпротива (консултантска организация, създадена от активисти на „ОТПОР”, за да обучават младежките лидери по целия свят как да организират “движения”, да “мотивират” гласоподавателите и да организират масови протести) …”

През 2000 г. „Вашингтон Пост” в съкратена версия, но доста цветисто описа “мръсната роля” на „ОТПОР” в отстраняването на президента Милошевич:

“Платени от бюджета на американското правителство консултанти имаха ключова роля буквално във всеки елемент от кампанията против Милошевич – контролирайки общественото мнение, обучавайки хиляди опозиционни активисти и организирайки “жизненоважното” паралелно преброяване на гласовете. Американските данъкоплатци бяха платили от джоба си около 5000 цветни спрей контейнери , които бяха раздадени на студентите активисти, за да може по стените на цяла Сърбия да се изписват анти-милошевишки графити, и бяха финансирали около 2,5 милиона стикера с мотото “Свършено е с него” (отново “западен” дизайн), което стана “ключов” лозунг на революцията”.

“Спонтанната” петооктомврийска демонстрация – струваше 25 милиона долара

Когато става въпрос, за ролята на “мръсните” американски пари, с чиято помощ на власт дойде петата колона в Сърбия през октомври 2000 г., тук трябва да се цитира самият полковник Хейли, който сам признава (в свое интересно интервю в началото на 2008 г. с редактора на списание “Мир”, госпожа Мети Спенсър), че е бил изключително (приятно) изненадан, когато президентът Клинтън одобрил само за финансирането и обучението на „ОТПОР” 25 милиона долара. Това, което тогава полковник Хейли не спомена, е фактът, че през 2000 г. Даниел Сървър, директор на Балканската Инициатива към Института за мир (това е същата онази “институция”, сформирана от Рейгън през 1984 г., по времето, когато беше одобрен план НСДД133 за “унищожението“ на Югославия) връчи на американския конгрес искане за около 45 милиона долара, за да финансира насилствената смяна на режима на Милошевич с “ненасилствени” методи. Искането му беше одобрено. По-късно американското правителство коригира тази информация, твърдейки че за “разрушаването” на Милошевич е похарчило “само” 41 милиона долара. Във всеки случай дотогава това беше най-голямата сума американски “мръсни пари”, която някога е харчена за подобен тип подривна активност против една суверенна нация. Това разбира се говори за значението, което американците отдават на въвеждането на такъв вид “тиха окупация” на Сърбия и установяването на трайно присъствие на НАТО на Балканите. Самото обучение на “членовете на „Отпор” е внимателно разработвано и в много елементи подобно на специалното обучение на полицейските, параполицейските и разузнавателните формации на Запад, особено в областта на тактическата (ненасилствена) комуникация, съответно приложението на т.нар. метод на “конфликт – резолюция“. Това обучение е провеждано от опитни инструктори, прилагащи интерактивния модел на “подялба на ролите” между стажантите в обучението (role plаy scenario).

bill-clinton-300x186Освен изучаването на “методите на ганди” курсистите са обучавани как с пасивен физически отпор и предизвикването на “ненасилствено” безредие (шум и физическа обструкция) да прекъсват проявите на режима, да пречат на трибунните изяви, да провокират полицаите към насилие, а след това да документират и публикуват в медиите това насилие заради създаването на настроения срещу режима. Същевременно са обучавани как да елиминират представителите на режима – например на полицаите и войниците да се дават цветя и брошури; как да се разпространява дезинформацията – и то така, че икономическите загуби, възникнали от санкциите, упорито да бъдат представяни като грешки на режима, или как да манипулират пенсионерите, уж мислейки за решаването на проблемите с положението им.

djindjicotpor

USAID: Б92, „Днес”, „Време” и продължаващата нерентабилност

Паралелно с организирането на петата колона в Сърбия като “Отпор”, тя бе организирана и като така наречените “независими медии”, и неправителствени организации. Най-голям дял от горепосочената сума от 41 милиона долара е похарчен за финансиране на изданията на петата колона. Тук е важно да споменем, че западното финансиране на тези “институции” продължава и днес, защото според самото признание на западните оперативни работници тези медии, преди всичко Б92, “Време”, “Днес” и много други, продължават да бъдат и са нерентабилни, но продължават да са финансирани от западни източници!? Сега тук възниква въпросът какви са причините за финансирането на тези нерентабилни медии, защото според самата Американска агенция (на госпожа Кришна Кумар) първоначалната функция на тези медии не е била независимата журналистика, а “антимилошевишкото” действие и, след като Милошевич веднъж е отстранен, възниква логичният въпрос – каква е сега целта на продължаващото от страна на Запада финансиране на тези (петоколонни) медии, които на първо място никога не са били печеливши?

Съответно против кого са насочени тези медии днес? Това, което всички забелязваме, и е очевадно, е че тези медии и днес водят антиправителствена кампания против своята “родина – домакин“ Сърбия. Съществуването на такива медии и вида кампания, която те провеждат, трябва да е ясна индикация за всички нас за истинските намерения на Запада и неговата добронамереност в кавички …

Иначе от всички “западни“ документи, които са посочени в края на тази статия, могат ясно да се видят финансовите трансакции на западните мръсни пари (само в периода 2000–2002 г. за нуждите на Б92, АНЕМ и НУНС фондацията на Сорос е изплатила над 12 милиона евро).

Общата сума пари, платена на така наречените независими медии и неправителствени организации от западните фондове, е в размер на десетки милиони евро. Всеки здравомислещ човек би очаквал, че откакто Сърбия е станала “демократична“ държава, и е изпълнила всички разумни и неразумни изисквания, изправила е всички виновни и “невинни“ сърби пред “кръвожадния“ съд в Хага, организирала е всички искани паради с хомосексуалисти и западни военнопрестъпници, и световни педофили – че след това антисръбските прояви от страна на медиите и неправителствените организации ще престанат.

Както изглежда, тяхната активност днес е по-силна отвсякога и кранчето, от което текат мръсните американски долари, все още не е спряло!?

Източник: prvasrbija.com

Прочетете и правилата за коментарите!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.