Билдерберг

Някои наричат групата Билдерберг „световното правителство“, други – „върховните жреци на глобализацията“. При всички случаи обаче основните участници в потайните ежегодни срещи са хора, от които зависи бъдещето на планетата. И то не е никак сполучливо за сега!

Тайното правителство на световния елит заседава при пълна секретност край Вашингтон

В продължение на 50 години около 100 представители на политическия, финансовия и корпоративния елит от Европа и САЩ се срещат на тайно място, за да обсъждат съдбите на света. Тази година от 30 май до 2 юни 120 участници ще се съберат в закътания курортен хотел „Уестфийлд Мариот“ в Шантий, щата Вирджиния.

Билдербергската група – наричана още тайното правителство на света – отново се събира. Макар да не прави директно политика, тя пряко влияе върху решенията на политиците от двата бряга на океана. Според прес-рилийза на Билдербергското общество в дневния ред на 49-ата годишна конференция влизат разширяването на НАТО, борбата с тероризма и ролята на ООН. Всъщност точно тук ще се реши съдбата на България и след 2 юни бихме могли да очакваме индикации дали изобщо да се надяваме на покана през ноември в Прага.

Входът на „Уестфийлд“ ще бъде блокиран и в хотела няма да се допуска никой освен членовете на групата. Една от темите за обсъждане ще бъде превръщането на НАТО в постоянна армия на ООН, налагането на пряк данък ООН върху всички страни-членки, глобален оръжеен контрол и разширяването на Северноамериканската зона за свободна търговия (НАФТА).

Всичко това е част от план-програмата за създаване на световно наднационално правителство под егидата на ООН. Превръщането на НАФТА в Зона за свободна търговия на Америка (ФТАА) всъщност копира опита на ЕС и цели доларизация на икономиките на държавите от Северна и Латинска Америка с цел създаване на една обща валута – като еврото в Европа.

Решението за провеждане на срещата в „Уестфийлд“ е взето поради няколко причини.

Това е идеалното място за подобна среща, тъй като пасторалната тишина на курорта рязко контрастира с шумната атмосфера на Вашингтон и предлага доста уединение и дискретност. В същото време „Уестфийлд“ се намира само на 30 минути път с кола до всички важни административни учреждения на САЩ и от летището „Дълес“, считано за едно от най-сигурните в света.

Много от американците и западноевропейците дори не знаят за съществуването на Билдербергската група. Това не е учудващо, тъй като всички заседания досега са се провеждали при пълна секретност, наричана от нейните членове „дискретност“, и при пълно информационно затъмнение. В нея след специална покана вземат участие около стотина души, които на практика се явяват най-могъщите хора на планетата.

Една от основните функции на подобен род групи е да играе ролята на посредник между интересите на частния капитал и на държавните, и на политическите структури като цяло. Една от основните грешки на марксизма след 70-те години бе, че той имаше объркана представа за отношенията между капитала и националните правителства, която се дължеше на разбирането, че държавата съществува автономно от капитала и дори често влиза в противоречие с него. По-късно същите тези марксисти, станали демократи, наложиха на страните в преход точно този объркан модел и изцяло зачеркнаха държавата от икономиката, обявявайки за панацея пълната частна собственост на всичко. Всъщност западното общество след петролната криза наложи един нов модел на развитие. Марксистите си представяха капитализма като разделено на фракции общество, които постоянно са в антагонистично противоречие и само държавата е в състояние да ги координира. Тази грешка идва от опростеното марксистко разбиране на „пазара“ като стихиен сблъсък на конкуриращи се пазарни единици. Това може да е вярно за селския капитализъм, но когато става въпрос за наднационалните корпорации, те доказаха, че са в състояние да защитават своите капиталистически интереси, разработвайки общи стратегии за развитие. Билдербергската група е най-съвършеният механизъм в този процес.

Историята

Официалната версия за развитието на западноевропейската история след Втората световна война е пълна с твърде много легенди и митове, останки от епохата на „студената война“, които са се превърнали в доста удобни, но фалшиви клишета. Дори и днес в учебниците пише, че Европа дължи следвоенното си възстановяване на „Плана Маршал“, че МВФ е реализирана идея на Мейнард Кейнс, че НАТО е рожба на британския външен министър Ърнест Бевин, а европейската общност изцяло е дело на Жан Моне.

Хронологията на събитията обаче е съвсем различна. И зад нея прозира името и фигурата на един поляк, на когото Европа и светът дължат до голяма степен това, което представляват в момента. Името му е д-р Йозеф Хиеронимус Ретингер. В продължение на половин век той поддържа близки отношения с премиери, профсъюзни дейци, промишлени магнати, художници, революционери от Западна Европа и Америка и така полага основите на най-могъщите икономически и военни структури в съвременния свят.

Той оформя своите идеи благодарение на германеца Адам Вайсхаупт – последовател на Платон, който в средата на XVIII век създава в Бавария тайно братство, наречено Illuminati – „Посветените“. То се изгражда на принципите на свободните масони и си поставя за цел постигане на висшето познание и разкриване тайните на света.

Половин век по-късно известният британски философ и общественик Джон Ръскин в лекциите си в „Оксфорд“ отново съживява идеалите на Вайсхаупт. Той иска да амбицира преуспелите европейци да използват образованието и парите си за „цивилизоване на света“.

Един от учениците на Ръскин е основателят на Родезия (Зимбабве) и диамантен магнат Сесил Роудс, чиято мечта е да обедини всички англоговорящи народи по света под имперската корона. Роудс основава през 1881 г. Групата на кръглата маса. В нея членували самият Джон Ръскин, учени, аристократи и мечтатели, на които той гарантирал достъп до огромното си наследство след смъртта си през 1902 г. В завещанието поставил парите си под опеката на лорд Милнер – генерален губернатор на Южна Африка в периода 1897 – 1905 г. Милнер използвал положението си, за да вербува млади дипломанти от „Оксфорд“ и „Кеймбридж“, които да реализират идеите на Ръскин и Роудс. Те станали известни като „Детската градина на Милнер“ и успели да заемат ключови постове в правителствата и във финансовия свят на редица страни от Британската общност, осигурявайки си доминиращо влияние чак до началото на Втората световна война. След 1910 г. те успели да наложат редовното провеждане на извънредни тайни срещи на Групата на кръглата маса в рамките на Британската империя и САЩ.

След края на Първата световна война по време на мирната конференция в парижкия хотел „Мажестик“ Групата на кръглата маса разбулва за първи път завесата на секретността и започва да действа открито и легално от името на две институции – Кралски институт за международни отношения във Великобритания и Съвет за външни отношения в САЩ.

Билдербергската група става пряк приемник на тези три формирования – групата на „Посветените“, Кръглата маса и двете външнополитически институции на САЩ и Англия.

Библия на Билдербергската група става книгата на Карол Кигли „Трагедия и надежда“, писана през 1966 г. Кигли е професор от Института за външнополитическа служба към Джорджтаунския университет и именно той посвещава в тайнствата на Билдербергската група бъдещия президент Бил Клинтън. В своя труд Кигли обяснява как комплексните търговски и финансови отношения на великите сили – особено тези на САЩ и Великобритания – оказват решаващо влияние за развитие на световните пазари преди 1914 г.

Мисията на Ретингер

Йозеф Ретингер е роден през 1888 г. в Краков. Учи в Сорбоната и бързо се превръща във водеща фигура на тогавашния парижки интелектуален и бохемски елит. Той бил отявлен полски патриот-националист, заради което по време на Първата световна война Германия обявява награда за главата му. Заради машинациите си в полза на Полша той лежи в затвора в САЩ и получава забрана да посещава Лондон. Точно този опит развива у него удивителни умения да съчетава дипломацията с интригантството. С помощта на фалшив паспорт се установява във Великобритания и там се сближава с политическите кръгове около лорд Балфур и Хърбърт Аскуид. Работи като личен секретар на друг известен полски националист – писателя Джоузеф Конрад. Макар че останал инвалид в резултат на прекаран детски паралич, неговият недъг никога не бил пречка за бурния му светски живот.

След избухването на Втората световна война Ретингер става главен помощник на полския генерал Сикорски. Въпреки болезнения си недъг той осъществява тайна мисия и скача с парашут в окупирана Полша, за да осъществи връзки с полската съпротива и да уреди прехвърлянето на няколко милиона долара. След края на войната Ретингер остава на Запад и започва открита борба срещу марксистката хегемония в Източна Европа. Той издига тезата, че Западът трябва да се обедини срещу комунистическата заплаха – иначе може да се окаже в лапите на сталинския хегемонизъм. Убеден, че САЩ и Западна Европа трябва заедно да се противопоставият на СССР и съюзниците му от Източна Европа, той започва да търси влиятелни политици и личности, за да реализира своите идеи за циментиране на атлантическото единство. Той се обръща към холандския принц Бернард, тъй като смятал, че той е най-подходящата фигура за подобна мисия, защото е неопетнен от партизански пристрастия. Той си затваря очите за факта, че принц Бернард е потомствен германски аристократ, който през 30-те години става почетен член на нацистката партия.

Така Ретингер застава начело на Движение за атлантическо единство, чиито основи се полагат с „Плана Маршал“, и успява да убеди западните политици в необходимостта от създаване на НАТО и европейското движение – днешният Европейски съюз. Ретингер се заема да пропагандира идеята за „Плана Маршал“, която за първи път е издигната в Съвета за чужди отношения през 1939 г. Още на 6 декември 1939 г. Дейвид Рокфелер отпуска $50 000, с които субсидира работата на „Изследователската група за мира и войната“. „Планът Маршал“, който едноименният американски държавен секретар обявява на 5 юни 1947 г., всъщност изцяло повтаря доклада на Дейвид Рокфелер и адвоката Чарлз Спофорд от 1946 г., озаглавен „Възстановяване на Западна Европа“. На 8 май Йозеф Ретингер излага пред британското правителство идеята си за обединена федерална Европа, в която страните трябва да се откажат от своята независимост. По онова време той е генерален секретар на Независимата лига за европейско сътрудничество. Неин президент е белгийският премиер Пол ван Зееланд, с когото през 1943 г. създават митническия съюз Бенелюкс – прототипа на Европейската общност. По-късно споделя идеята си и с американския дипломат Аверил Хариман, който му обещава пълна подкрепа. Ретингер успява да си осигури подкрепата и на най-могъщите американски компании и банки като „Джей Пи. Морган“, „Дженеръл мотърс“, фондация „Рокфелер“, Чейз Манхатън бенк. От тези среди след това идва първият президент на Световната банка и ЦРУ. Осъществяването на „Плана Маршал“ всъщност имало най-вече военна цел и води до създаването на НАТО през 1949 г. Преди това през 1948 г. Ретингер организира Европейското движение – първообраза на Съвета на Европа. За своята дейност той получава много прозвища – Ренесансов човек, Макиавелистки йезуит, който притежава брилянтното умение да плете интригите на фамилията на Борджиите.

Макар че днес името му е забравено, в началото на 50-те години Ретингер се ползва с изключително влияние и доверие в Западна Европа. До смъртта си през 1960 г. той не жали сили и време в борба срещу „комунистическата чума“.

Инициативата

По негова инициатива на 29 май 1954 г. в малкия хотел „Билдерберг“ край Арнхем, собственост на принц Бернард Нидерландски, се събират на тайна среща най-могъщите европейски политици и държавници на западноевропейските нации. Разговорите им остават в пълна тайна и до хотела били допуснати само специално проверени журналисти. В продължение на три дни участниците дискутирали проблемите на Европа и света в качеството си на „обикновени граждани“ – без титли и официални обръщения. Всеки можел да говори открито това, което мисли – без страх от драматични последствия. Тази среща и последвалите я конференции на Билдербергската група до голяма степен формирали света такъв, какъвто го познаваме днес. От първите две срещи възниква идеята за подписването на Римския договор през 1957 г., който проправя пътя към ЕС.

Модел на световния елит

До 1976 г. в продължение на 22 години председател на Билдербергската група е принц Бернард, който е принуден да подаде оставка заради скандала с подкупи на американската компания „Локхийд“. Той е заменен от бившия британски премиер лорд Хоум, а след това на негово място идва сънародникът му лорд Карингтън. Билдербергската група няма официални членове, а всяка година председателят на групата се съветва със своите помощници и изпраща покани до влиятелни личности от Европа и САЩ. От близо стотината участници една трета са правителствени служители и политици, а останалите са финансови дейци, учени, журналисти, профсъюзни лидери. Всички те присъстват само като частни лица, макар че могат да бъдат определени като „управляващата класа“ за Европа и САЩ. Официалните езици са английски и френски. Всяка година срещата на Билдербергската група се провежда на различно място от двете страни на океана. За да се гарантират пълната свобода на мненията и откровеният тон, всички заседания са закрити и за тях не се води никакъв протокол. Не се приемат резолюции, не се гласуват никакви решения, не се правят официални изявления и няма комюникета.

Преди всяка среща Билдербергската група ангажира хотел една седмица преди самото събитие и там не се допускат абсолютно никакви гости – освен персонала по списък. Два дни преди срещата тайните служби проверяват основно цялата сграда и осигуряват сигурността на делегатите. Всички служители от персонала преминават под щателен контрол и всички подозрителни лица се отстраняват от работа.

Истинският световен ред

Ако попитате някой участник в срещите на Билдербергската група, винаги ще получите отговор, че те са „ужасно скучни“. Не им вярвайте. Те заедно с поканата за участие приемат обет за пълно мълчание и дискретност. В своята книга „Четвъртият Райх на богатите“ Дес Грифин пише, че дежурното оправдание на билдербергските членове винаги е „скуката“ – оправдание №1.

Срещите обаче в никакъв случай не са скучни и формални. През 1957 г. на срещата на остров Сейнт Саймън в САЩ дори се стигнало до кървава схватка между англичани, американци и французи заради кризата около Суецкия канал. На друга среща пък участниците се скарали яростно заради статута на китайските офшорни територии Матцу и Цемой. Европейците били съгласни с американците, че Тайван трябва да бъде подкрепен, но в същото време били изцяло против политиката на голямата тояга спрямо Китай, която била „военна лудост“. Американската политика спрямо Куба също от дълги години е ябълка на раздора между Европа и САЩ.

Въпреки че сме свикнали да употребяваме старите клишета „студена война“ и „ялтенска Европа“, но ако се върнем в годините назад, ще видим, че именно дневният ред на билдербергските срещи след това се е превръщал в дневен ред на световната политика. Примерите не са един и два: първи спонсори на групата са първата многонационална компания Unilever и дългогодишният лидер в електрониката Philips. Техен финансов съветник е американската инвестиционна банка „Братя Лазардс“ , която толкова години управлява финансовите дела на най-богатите фамилии в света. Първи шеф на ЦРУ става Уолтър Бедел Смит, един от най-добрите приятели на принц Бернард Нидерландски. Първи съветник на президента Айзенхауер по въпросите на психологическата пропаганда става Чарлз Джексън, който след това основава Радио Свободна Европа; след петролната криза от 1973 г. Билдербергската група премахва златния стандарт и създава световната валутна система; признаването на Китай и историческото посещение на Никсън зад Китайската стена в продължение на две години – между 1971 и 1973 г., са в центъра на билдербергските дискусии. В средата на 80-те години създаването на единна европейска валута също се дискутира оживено на билдербергските форуми. В основата на Маастрихтския договор лежи докладът на шефа на „Филипс“ Висе Декер от 1985 г. „Европа през 1990 г.“, в който той пледира за митнически, валутен и търговски съюз. През 1992 г. Маргарет Тачър загуби поста на министър-председател заради негативната й позиция спрямо Маастрихтския договор и пречките, които създаваше срещу обединението на Европа. Жак Сантер става председател на Евросъюза през 1995 г., след като взема участие в срещата през 1991 г. Романо Проди е в управляващите органи на клуба в средата на 80-те години, заема поста на Сантер през август 1999 г., след като участва в срещата през юни 1999 г. в Португалия.

Новият планетарен модел

През изминалото десетилетие Билдербергската група моделира политическия ландшафт в САЩ, Великобритания, Италия, Швеция, Норвегия. Последните трима американски президенти – Буш-старши, Бил Клинтън и Джордж Буш-младши, са активни участници в Билдербергската група, както и британският премиер Тони Блеър. През 1991 г. на срещата присъства Бил Клинтън, на следващата година става президент на САЩ. Тони Блеър участва в дискусиите в Атина през 1993 г., на следващата година застава начело на Лейбъристката партия, а през 1997 г. печели парламентарните избори.

Билдербергски довереник е и настоящият генерален секретар на НАТО лорд Робъртсън, принц Чарлз също е чест гост на сбирките. Доайен на срещите е президентът на Чейз Манхатън бенк Дейвид Рокфелер, който е неизменен участник във всички срещи през последните 20 години. Сегашният председател на Европейския парламент и бивш ТВ журналист Пат Кокс също е минал през билдербергската школа и участва в нейните три последни срещи, преди да бъде избран, изненадващо за мнозина, на този пост. За шеф на Конституционната комисия, която трябва да подготви бъдещите промени в основния закон на Евросъюза, бе назначен бившият френски президент Валери Жискар д’Естен – също високопоставен член на Билдербергската група.

Според вестник „Гардиън“ намесата на НАТО в Косово и безразличието спрямо руската интервенция в Чечня също са кристализирали като препоръки от Билдербергската група. Според неофициална информация по време на миналогодишната среща е била обсъждана необходимостта от обединяване на долара и еврото и създаване на единна световна валута. Поради това не случайно журналистът Тони Гослинг нарича билдербергци „патрициите на света“ или „проповедници на глобализацията“.

Не всички обаче държат името им да се свързва с билдербергския световен елит. Американският милиардер Рос Перо обяви открито по време на предизборната си кампания за президентския пост, че е отказал да участва в среща на групата в Италия с думите: „Вие не искате да чуете моите възгледи, а искате да ми наложите вашите мнения. Затова аз нямам какво да ви кажа. Ако вие искате да ми кажете нещо, пишете ми или ми се обадете по телефона.“ Мърдок отказал, защото като медиен магнат и защитник на свободното слово не могъл да обещае да спазва тайната на дневния ред на срещите. Известният американски публицист и кандидат за президент на последните избори Пат Бюкенън така и не получава покана за участие заради радикалните си крайно десни възгледи. Единственият български представител, участвал в срещите досега, е лидерът на движение „Социалдемократи“ Николай Камов, който е поканен да участва в конференцията в Португалия през юни 1999 г. Този факт е обаче малко известен, защото той самият спазва обета за секретност и предпочита да не говори на тази тема. Той със сигурност има основания да спазва дадената дума. Тони Блеър, Кенет Кларк, Франц Фишлер все още отказват да си признаят за участието. Когато депутатът от норвежкия парламент Щейнар Бастезен отправил питане относно връзките на норвежки парламентаристи с Билдербергската група, на следващата седмица изненадващо бил приет в болница с диагноза – церебрална инфекция.

Билдербергските аристократи

Критиците на групата я обвиняват, че тя се държи като надправителствена институция, която се опитва да „превъзпита“ световните политици и да посегне на суверенитета на държавите. Възможностите на участниците в Билдербергската група да манипулират валутните курсове, лихвените проценти и цените на акциите могат да се поставят на една везна с могъществото на МВФ и Световната банка. Най-честото обвинение е, че вместо да се стреми да реши най-острите икономически, екологични и здравни проблеми в света, групата се задоволява само да налага и да натрапва своето влияние, като обогатява своите участници в нарушение на елементарните човешки права и екологичните норми. Билдербергските аристократи се ползват със смайващо широки привилегии пред обикновените граждани. Така например за участниците в среща на групата не се изискват визи, те никога не биват проверявани на аерогарите.

Разбира се, съдбата на обикновения човек винаги е била в ръцете на могъщи и тайнствени сили, които манипулират всекидневния му живот и в повечето случаи той дори не подозира това влияние. Единствената ни утеха може да е фактът, че билдербергските избраници определят себе си като „сила в името на стабилността и буржоазните ценности“ в един свят на насилие и икономически сътресения.

Никаква прозрачност

Освен Билдербергската група днес в света съществуват и други „секретни“ организации, които се ползват с доста солидно влияние в политиката и икономиката. Някои от тях са доста влиятелни на международната сцена – като Свободните масони, Африканерският Брудербонд, Опус Деи. Други пък носят странни имена като „Кралска тайна“, „Благородните“, Мистичният храм. Повечето от тях са безобидни въпреки страховитите си имена. Но освен тях съществуват и печално известните Ку-клукс-клан, мафиите, различните милиции, които предизвикват доста страховити асоциации.
От Виенския конгрес през 1815 г. насам с действията си  различни могъщи сдружения, обединения и организации се опитват да прекроят картата и съдбата на Европа. В този смисъл концепцията на Билдербергската група не е нова. Още през 1952 г. върховният главнокомандващ силите на НАТО маршал Бърнард Монгомъри предлага да се гласува разширяване пълномощията на Върховната главна квартира на съюзническите сили в Европа (SHAPE) и оттогава всяка година се провеждат срещите SHAPEX в Монс, Белгия.
Всяка година през зимата сме свидетели на световния икономически форум в Давос, на който се срещат държавни и политически лидери с представители на 1000 най-могъщи фирми в света. През лятото пък се провеждат срещите на Г8 – най-развитите индустриални държави на планетата. На тях също се обсъждат световните проблеми и се оформят концепции, които засягат цялостното развитие на света. Но те обаче не са обвити в такава мистична тайнственост и легенди като срещите на Билдербергската група. Както посочва Тони Гослинг, „не може да бъде и другояче, когато най-могъщите политици, бизнесмени и културни звезди дискутират бъдещето на човечеството при пълна секретност и без никаква прозрачност“.

Пътят за НАТО минава през „Билдерберг“

Съществува неписана традиция всички генерални секретари на НАТО да бъдат излъчвани от участниците в Билдербергската група. Всички шефове на Северноатлантическия пакт от 1971 г. насам са минали през тази школа: Йозеф Лунс (1971 – 1984), лорд Карингтън (1984-1988) – той дори е председател на групата от 1991 до 1998 г.; Манфред Вьорнер (1988 – 1994), Вили Клаес (1994-1995), Хавиер Солана (1995-1999) и лорд Робъртсън.

Източник

България не е извън техния обсег.

Image


1. Николай Камов – бивш член на БСП, сега активен деятел в евролевици, социалдемократи и пр. Народен представител в 36, 37, 38, 39 и 40-то Народно събрание. 

 

ГРУПА БИЛДЕРБЕРГИ  в България

освен №1, в групата още са:

 

Image
2. Валентин Златев – шеф на Лукойл в България и милиардер. Най-голямата петролна компания в България притежаваща контролния пакет акции на Нефтохим – Бургас. 

Image
3. Леа Коен – еврейка, бивша посланичка на Р. България в Швейцария по времето на Иван Костов, женена е за швейцарец – кмет. В момента живее в Швейцария и все още изпълнява някакви дипломатически функции. 

Бившата депутатка във Великото народно събрание, а след това наша посланичка в Белгия, Люксембург, Швейцария и Лихтенщайн.
Когато се връща към миналото си, тя обаче упорито избягва да говори за баща си Пепо Менахем Коен, 
– юрист, завършил в Софийския университет (1936 г.), съдия – главорез от съставите на Народния съд след 09.09.1944 г. , а после началник на концентрационния лагер „Росица“.

 

ГРУПА БИЛДЕРБЕРГИ в Европа

 

Image

Жозе Мануел Барозу

Но нека погледнем в чии ръце е Европейския съюз. Жозе Мануел Барозу – председател на Европейската комисия от 2004г. Участва в срещите на билдербергите от 3-5 юни 1994г. , от 15-18 май 2003г. (където е предложен и за следващ председател на Европейската комисия), участник в Световния икономически форум през 2005г. и в срещата на билдербергите от 5-ти до 8-ми май 2005г. Маргот Уолстром- вицепрезидент и член на Трилатералната комисия 2005г. Гюнтер Фернхойген- участник в среща на билдербергите през 1995г. Същото участие на билдерберги има и в комисията на Романо Проди от 1999 до 2004г.. През 1982г. никому неизвестния в Италия професор по икономика към Болонския университет е сред участниците в срещата на билдерберги. След срещата следва зашеметителна кариера. През м.ноември с.г. е избран за председател на института за промишлена реконструкция, който е най-голямата холдингова компания в Италия, занимаваща се с приватизация.

Image

Романо Проди

През март 1995г. основава лявоцентриската партия „Маслиново дърво“, с която само след 1 година спечелва парламентарните избори и Проди става министър- председател на Италия. От м.септември 1999г. е председател на Европейския комитет, след като цялото ръководство на Европейската комисия на 15-ти март 1999г. подава колективна оставка заради доклад на независими експерти, уличаващи нейните членове в измама, произвол и клиентелизъм.

През 2002 г. срещата на билдерберги е от 30 май- 2 юни в Чентли, Вирджиния, САЩ, на която Романи Проди по всяка вероятност присъствал.

Елита на билдерберги в Европейския комитет се допълва от:

Марио Монти- член на Европейската комисия за конкуренцията;

Ерки Ликанен – член на Европейската комисия за предприятията и информационната сфера;

Фредерик (Фриц) Болкестейн – член на Европейската комисия за вътрешните пазари, данъците и митническия съюз;

Педро Солбес – член на Европейската комисия за икономиката и финансите; Гюнтер Фернхойген- член на Европейската комисия по въпросите на разширяването; 

Крис Патън – член на Европейската комисия за външните отношения; Антонио Виторину – член на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи;

Анна Диамандопулу – член на Европейската комисия по въпросите на заетостта и социалната политика ( в момента председател на социалистическата партия ПАСОК и депутат в гръцкия парламент); 

Дейвид Бърн – член на Европейската комисия за защита на здравето и потребителите; 

Хоакин Алмуния – член на Европейската комисия за икономиката и финансите; 

Паскал Лами – член на Европейската комисия за международната търговия.

 Членове на Европейската комисия са и следните билдерберги: 

Питър Манделсон,

Дейвид Одсън,

Ян Петерсен,

Лойола де Паласио,

Адриан Фортеск,

Франц Фишер,

Хавиер Солана,

Ханс ван дер Брук,

Жан Клод Трише (президент на Европейската централна банка),

Греъм Ейвъри,

Томашо Шиопо Падоа (бивш президент на Световната банка),

Емма Бонино,

Леон Бритън,

Нели Кроес,

Бьорн Гриделанд,

Карелван Мирт.

В списъка на билдерберги е и председателя на политическо движение социалдемократи и депутат в българския парламент Николай Камов. Същия е участвал в срещата на билдерберги от 3-ти до 6-ти юни 1999 г. в гр. Синтра, Португалия, а през 2005г. е предложен от квотата на БСП за евронаблюдател.

Привържениците за членството ни в ЕС постоянно ни дават за пример Ирландия, в която ЕС е инвестирал милиони, но никой от тях не казва, че бившият президент на Европарламента в периода г. ирландеца Пат Кокс е присъствал на срещата на билдерберги през 2001г. в Готенберг, Швеция,където всъщност е издигната кандидатурата му за шеф на Европарламента.

Някои наричат групата Билдерберг „световното правителство“, други – „върховните жреци на глобализацията“. При всички случаи обаче основните участници в потайните ежегодни срещи са хора, от които зависи бъдещето на планетата. Сред тях са добре известни личности като бившия американски държавен секретар Хенри Кисинджър и милиардерът Дейвид Рокфелер. Името на този свръхсекретен клуб произлиза от едноименната холандска хотелска верига, която е подслонила първата му конференция в град Остербек през 1954 г.

Билдерберг е рожба на студената война, чиято първоначална цел е да се заздрави единството на Запада пред лицето на съветската заплаха. След разпадането на СССР и Варшавския договор клубът отделя повече внимание на глобалните процеси. Досега Билдерберг е провел две свои срещи в Турция. Първата бе през 1959 г. в курортното градче Йешилкьой (бившето Сан Стефано) край Истанбул. Втората се състоя през 1975 г. в средиземноморския курорт Чешме близо до Измир. Фактът, че за трети път Билдерберг зачита Турция, се разглежда като подкрепа за амбициите на страната за членство в ЕС. Не случайно на срещата в Силиври се очаква да пристигнат председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и новият френски външен министър Бернар Кушнер. Тези дни се появиха съобщения, че Париж може да промени отрицателната си позиция спрямо присъединяването на Турция към ЕС.

Засега само един българин е участвал в конференция на Билдерберг – социалдемократът Николай Камов. Той присъства на срещата през 1999 г. в португалския град Синтра.

В списъка на участниците в третата среща в Турция, който се появи тогава в Интернет, има само един източноевропеец – бившият полски външен министър Анджей Олеховски, лидер на десноцентристката партия Гражданска платформа. Твърди се, че някои политици получават необясним импулс в кариерата си, след като присъстват на конференция на Билдерберг и бъдат „благословени“ от „вътрешния кръг“. Един неизвестен губернатор на щата Арканзас – Бил Клинтън, стана президент на САЩ само година, след като бе поканен на такава среща през 1991 г.

Младият британски депутат Тони Блеър пък оглави лейбъристката партия и стана премиер три години след участието си във форум на Билдерберг през 1993 г.

Единственият политик, който досега е потвърдил тогава, че ще присъства на срещата в Турция, е губернаторът на Тексас Рик Пери. Прессекретарят му сподели пред в. „Далас морнинг нюз“, че той бил поканен от организаторите да изнесе лекция за отношенията между федералните и щатските власти в САЩ. Още миналата година американските медии разтръбиха за амбициите на Пери да стане кандидат на Републиканската партия за вицепрезидент на изборите през 2008 г. Остава да се види дали той ще бъде „помазан“ от клуба Билдерберг.

Image

Целувка на ван Ромпуй, наминираният на 19 ноември 2009 г. за президент на ЕС, с номинираната за външен министър на ЕС баронеса Катрин Аштън (Baroness Ashton of Upholland, West Lancashire, England). Тя току-що е номинирана за външен министър на ЕС (за първи път в общността) – втория по важност пост в Европа.

Източник

Пълна листа на присъстващите на тайните събрания Билдерберг 2012:

FRA Castries, Henri de Chairman and CEO, AXA Group
Presid. e Amm Delegato AXA Group
DEU Ackermann, Josef Chairman of the Management Board and the Group Executive Committee, Deutsche Bank AG
GBR Agius, Marcus Chairman, Barclays plc
USA Ajami, Fouad Senior Fellow, The Hoover Institution, Stanford University
USA Alexander, Keith B. Commander, US Cyber Command; Director, National Security Agency
INT Almunia, Joaquín Vice-President – Commissioner for Competition, European Commission
USA Altman, Roger C. Chairman, Evercore Partners
PRT Amado, Luís Chairman, Banco Internacional do Funchal (BANIF)
NOR Andresen, Johan H. Owner and CEO, FERD
FIN Apunen, Matti Director, Finnish Business and Policy Forum EVA
TUR Babacan, Ali Deputy Prime Minister for Economic and Financial Affairs
PRT Balsemão, Francisco Pinto President and CEO, Impresa; Former Prime Minister
FRA Baverez, Nicolas Partner, Gibson, Dunn & Crutcher LLP
FRA Béchu, Christophe Senator, and Chairman, General Council of Maine-et-Loire
BEL Belgium, H.R.H. Prince Philippe of
TUR Berberoglu, Enis Editor-in-Chief, Hürriyet Newspaper
ITA Bernabè, Franco Chairman and CEO, Telecom Italia
GBR Boles, Nick Member of Parliament
SWE Bonnier, Jonas President and CEO, Bonnier AB
NOR Brandtzæg, Svein Richard President and CEO, Norsk Hydro ASA
AUT Bronner, Oscar Publisher, Der Standard Medienwelt
SWE Carlsson, Gunilla Minister for International Development Cooperation
CAN Carney, Mark J. Governor, Bank of Canada
ESP Cebrián, Juan Luis CEO, PRISA; Chairman, El País
AUT Cernko, Willibald CEO, UniCredit Bank Austria AG
FRA Chalendar, Pierre André de Chairman and CEO, Saint-Gobain
DNK Christiansen, Jeppe CEO, Maj Invest
RUS Chubais, Anatoly B. CEO, OJSC RUSNANO
CAN Clark, W. Edmund Group President and CEO, TD Bank Group
GBR Clarke, Kenneth Member of Parliament, Lord Chancellor and Secretary of Justice
USA Collins, Timothy C. CEO and Senior Managing Director, Ripplewood Holdings, LLC
ITA Conti, Fulvio CEO and General Manager, Enel S.p.A.
USA Daniels, Jr., Mitchell E. Governor of Indiana
USA DeMuth, Christopher Distinguished Fellow, Hudson Institute
USA Donilon, Thomas E. National Security Advisor, The White House
GBR Dudley, Robert Group Chief Executive, BP plc
ITA Elkann, John Chairman, Fiat S.p.A.
DEU Enders, Thomas CEO, Airbus
USA Evans, J. Michael Vice Chairman, Global Head of Growth Markets, Goldman Sachs & Co.
AUT Faymann, Werner Federal Chancellor
DNK Federspiel, Ulrik Executive Vice President, Haldor Topsøe A/S
USA Ferguson, Niall Laurence A. Tisch Professor of History, Harvard University
GBR Flint, Douglas J. Group Chairman, HSBC Holdings plc
CHN Fu, Ying Vice Minister of Foreign Affairs
IRL Gallagher, Paul Former Attorney General; Senior Counsel
USA Gephardt, Richard A. President and CEO, Gephardt Group
GRC Giannitsis, Anastasios Former Minister of Interior; Professor of Development and International Economics, University of Athens
USA Goolsbee, Austan D. Professor of Economics, University of Chicago Booth School of Business
USA Graham, Donald E. Chairman and CEO, The Washington Post Company
ITA Gruber, Lilli Journalist – Anchorwoman, La 7 TV
INT Gucht, Karel de Commissioner for Trade, European Commission
NLD Halberstadt, Victor Professor of Economics, Leiden University; Former Honorary Secretary  General of Bilderberg Meetings
USA Harris, Britt CIO, Teacher Retirement System of Texas
USA Hoffman, Reid Co-founder and Executive Chairman, LinkedIn
CHN Huang, Yiping Professor of Economics, China Center for Economic Research, Peking University
USA Huntsman, Jr., Jon M. Chairman, Huntsman Cancer Foundation
DEU Ischinger, Wolfgang Chairman, Munich Security Conference; Global Head Government Relations, Allianz SE
RUS Ivanov, Igor S. Associate member, Russian Academy of Science; President, Russian International Affairs Council
FRA Izraelewicz, Erik CEO, Le Monde
USA Jacobs, Kenneth M. Chairman and CEO, Lazard
USA Johnson, James A. Vice Chairman, Perseus, LLC
USA Jordan, Jr., Vernon E. Senior Managing Director, Lazard
USA Karp, Alexander CEO, Palantir Technologies
USA Karsner, Alexander Executive Chairman, Manifest Energy, Inc
FRA Karvar, Anousheh Inspector, Inter-ministerial Audit and Evaluation Office for Social, Health, Employment and Labor Policies
RUS Kasparov, Garry Chairman, United Civil Front (of Russia)
GBR Kerr, John Independent Member, House of Lords
USA Kerry, John Senator for Massachusetts
TUR Keyman, E. Fuat Director, Istanbul Policy Center and Professor of International Relations, Sabanci University
USA Kissinger, Henry A. Chairman, Kissinger Associates, Inc.
USA Kleinfeld, Klaus Chairman and CEO, Alcoa
TUR Koç, Mustafa Chairman, Koç Holding A.S.
DEU Koch, Roland CEO, Bilfinger Berger SE
INT Kodmani, Bassma Member of the Executive Bureau and Head of Foreign Affairs, Syrian National Council
USA Kravis, Henry R. Co-Chairman and Co-CEO, Kohlberg Kravis Roberts & Co.
USA Kravis, Marie-Josée Senior Fellow, Hudson Institute
INT Kroes, Neelie Vice President, European Commission; Commissioner for Digital Agenda
USA Krupp, Fred President, Environmental Defense Fund
INT Lamy, Pascal Director-General, World Trade Organization
ITA Letta, Enrico Deputy Leader, Democratic Party (PD)
ISR Levite, Ariel E. Nonresident Senior Associate, Carnegie Endowment for International Peace
USA Li, Cheng Director of Research and Senior Fellow, John L. Thornton China Center, Brookings Institution
USA Lipsky, John Distinguished Visiting Scholar, Johns Hopkins University
USA Liveris, Andrew N. President, Chairman and CEO, The Dow Chemical Company
DEU Löscher, Peter President and CEO, Siemens AG
USA Lynn, William J. Chairman and CEO, DRS Technologies, Inc.
GBR Mandelson, Peter Member, House of Lords; Chairman, Global Counsel
USA Mathews, Jessica T. President, Carnegie Endowment for International Peace
DEN Mchangama, Jacob Director of Legal Affairs, Center for Political Studies (CEPOS)
CAN McKenna, Frank Deputy Chair, TD Bank Group
USA Mehlman, Kenneth B. Partner, Kohlberg Kravis Roberts & Co.
GBR Micklethwait, John Editor-in-Chief, The Economist
FRA Montbrial, Thierry de President, French Institute for International Relations
PRT Moreira da Silva, Jorge First Vice-President, Partido Social Democrata (PSD)
USA Mundie, Craig J. Chief Research and Strategy Officer, Microsoft Corporation
DEU Nass, Matthias Chief International Correspondent, Die Zeit
NLD Netherlands, H.M. the Queen of the
ESP Nin Génova, Juan María Deputy Chairman and CEO, Caixabank
IRL Noonan, Michael Minister for Finance
USA Noonan, Peggy Author, Columnist, The Wall Street Journal
FIN Ollila, Jorma Chairman, Royal Dutch Shell, plc
USA Orszag, Peter R. Vice Chairman, Citigroup
GRC Papalexopoulos, Dimitri Managing Director, Titan Cement Co.
NLD Pechtold, Alexander Parliamentary Leader, Democrats ’66 (D66)
USA Perle, Richard N. Resident Fellow, American Enterprise Institute
NLD Polman, Paul CEO, Unilever PLC
CAN Prichard, J. Robert S. Chair, Torys LLP
ISR Rabinovich, Itamar Global Distinguished Professor, New York University
GBR Rachman, Gideon Chief Foreign Affairs Commentator, The Financial Times
USA Rattner, Steven Chairman, Willett Advisors LLC
CAN Redford, Alison M. Premier of Alberta
CAN Reisman, Heather M. CEO, Indigo Books & Music Inc.
DEU Reitzle, Wolfgang CEO & President, Linde AG
USA Rogoff, Kenneth S. Professor of Economics, Harvard University
USA Rose, Charlie Executive Editor and Anchor, Charlie Rose
USA Ross, Dennis B. Counselor, Washington Institute for Near East Policy
POL Rostowski, Jacek Minister of Finance
USA Rubin, Robert E. Co-Chair, Council on Foreign Relations; Former Secretary of the Treasury
NLD Rutte, Mark Prime Minister
ESP Sáenz de Santamaría Antón, Soraya Vice President and Minister for the Presidency
NLD Scheffer, Paul Professor of European Studies, Tilburg University
USA Schmidt, Eric E. Executive Chairman, Google Inc.
AUT Scholten, Rudolf Member of the Board of Executive Directors, Oesterreichische Kontrollbank AG
FRA Senard, Jean-Dominique CEO, Michelin Group
USA Shambaugh, David Director, China Policy Program, George Washington University
INT Sheeran, Josette Vice Chairman, World Economic Forum
FIN Siilasmaa, Risto Chairman of the Board of Directors, Nokia Corporation
USA Speyer, Jerry I. Chairman and Co-CEO, Tishman Speyer
CHE Supino, Pietro Chairman and Publisher, Tamedia AG
IRL Sutherland, Peter D. Chairman, Goldman Sachs International
USA Thiel, Peter A. President, Clarium Capital / Thiel Capital
TUR Timuray, Serpil CEO, Vodafone Turkey
DEU Trittin, Jürgen Parliamentary Leader, Alliance 90/The Greens
GRC Tsoukalis, Loukas President, Hellenic Foundation for European and Foreign Policy
FIN Urpilainen, Jutta Minister of Finance
CHE Vasella, Daniel L. Chairman, Novartis AG
INT Vimont, Pierre Executive Secretary General, European External Action Service
GBR Voser, Peter CEO, Royal Dutch Shell plc
SWE Wallenberg, Jacob Chairman, Investor AB
USA Warsh, Kevin Distinguished Visiting Fellow, The Hoover Institution, Stanford University
GBR Wolf, Martin H. Chief Economics Commentator, The Financial Times
USA Wolfensohn, James D. Chairman and CEO, Wolfensohn and Company
CAN Wright, Nigel S. Chief of Staff, Office of the Prime Minister
USA Yergin, Daniel Chairman, IHS Cambridge Energy Research Associates
INT Zoellick, Robert B. President, The World Bank Group
Rapporteurs
GBR Bredow, Vendeline von Business Correspondent, The Economist
GBR Wooldridge, Adrian D. Foreign Correspondent, The Economist

Източник

Снимка на предупреждението за предстоящата среща през 2013:

chlorine-warning-sign-16197486

Advertisements

3 thoughts on “Билдерберг

  1. „Билдербергската група премахва златния стандарт и създава световната валутна система; признаването на Китай и историческото посещение на Никсън зад Китайската стена в продължение на две години – между 1971 и 1973 г., са в центъра на билдербергските дискусии. В средата на 80-те години създаването на единна европейска валута също се дискутира оживено на билдербергските форуми. В основата на Маастрихтския договор лежи докладът на шефа на „Филипс“ Висе Декер от 1985 г.“…….. при толкова информация ,коя е тайната?

  2. истината е че всичко започва 1907 г.и стартирането на частната ФЕД от 1913 г.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.