Внимание – Монсанто

Френски учени наскоро откриха огромни тумори, големи колкото топки за пинг-понг, у плъхове, хранени с генно-модифицирана царевица на американския гигант „Монсанто„.

GM-Study-Rats-Tumors
„За пръв път в света можахме да оценим въздействието на пестицид и на ГМО върху организми, и то за много по-дълъг период от време, отколкото са го правили правителствата и производителите. Получените резултати са наистина тревожни!“, заяви ръководителят на проучването проф. Жил-Ерик Сералини.

Учените тайно изследвали в продължение на две години група от 200 опитни плъхове, които били разпределени в три групи. В първата гризачите били хранени само с генно-модифицирана царевица от вида NK603. При втората група животните били захранвани със същата ГМО царевица, обработвана с пестицида „Раундъп“ – един от най-използваните в света. В третата група плъховете били захранвани с обикновена царевица, но също обработена със споменатия пестицид.

gmoskull

От опитите станало видно, че първият плъх, подхранван с ГМО храна, умира една година по-рано от тези, които се хранят с нормална царевица. А женските екземпляри – осем месеца преди това. На 17-ия месец били наблюдавани пет пъти повече смъртни случаи при мъжките екземпляри и то захранвани само с 11 процента генно-модифицирана царевица.

„От изследването пролича, че смъртността при плъховете е между два и три пъти по-бърза при консумацията на ГМО и ГМО третирани с „Раундъп“.

„Дори и при най-ниски дози на „Раундъп“ станахме свидетели на 2,5 пъти повече тумори на млечните жлези“, констатира Сералини.

Досега тестовете на генно-модифицираната царевица NK603 бяха правени от производителите само за период от 30 дни.
„Истинско престъпление е, че санитарните власти не са изискали по-дълги изследвания за въздействието на ГМО, а вече изминаха 15 години от тяхното пускане на пазара“, коментира Сералини.
GMO2_monsanto-gm-corn

И сега внимание!!

Близо 100 000 тона генномодифицирана соя внася страната ни за нуждите на хранителната ни промишленост. С тази соя се правят салами, вафли, кренвирши, кайма, с нея се хранят и животните.

„Имаме селектирани български сортове соя, но нашето производство е крайно недостатъчно за нуждите на пазара”, казва доц. Георги Георгиев, началник на Опитна станция по соята – Павликени. Той и колегите му не се притесняват от ГМО храни, тъй като щяло да дойде момент в развитието на човечеството, в който живите организми ще свикнат с тях и няма да има странични ефекти. <– WTF?

В ЕС са разрешени 46 вида храни, в това число и царевица, които са генномодифицирани.

bulgaria-anti-gmo-protest

Кажете, как става тази работа да даваш на животно да яде ГМО, което го модифицира, после ти да ядеш това животно и да твърдиш, че то не ти вредяло? Нещо не се връзва нали?

 

Всеки голям супермаркет във Великобритания заявява, че не е в състояние да предостави гаранция, че не продава месни продукти третирани с Генетично Модифициран фураж. Дори търговците на дребно заявиха, че само най-скъпите органични продукти били сигурни.

Според европейските правила, каквато и да е храна, съдържаща ГМ суровини, като например царевицата или соята, трябва да бъдат обозначени като такива. Това означава, например, че мляко от крави, отглеждани с генетично модифицирана соя може да бъде продавано без етикет, че съдържа ГМО. Някои ще си кажете, че това не представлява опасност за човека, но всеки има право да знае какво точно му се пробутва и сам да направи избора дали да го употребява или не.

Ето листата на магазините, които казват, че не могат да гарантират, че техните продукти не съдържат ГМО:

ICELAND, ALDI , ASDA, LIDL, TESCO (твърдят, че нямат ГМ продукти), SAINSBURY’S, MORRISONS, WAITROSE, THE CO-OPERATIVE и M&S
ungm_london_action-2Казват, че единствено етикетираните като „органични“ не съдържат.

„Според Европейския орган за безопасност на храните, ГМ храни, използвани в храните за животни не се считат за съставка на месните продукти. Законодателството не изисква храни, произведени от животни хранени с ГМ фуражи да трябва да бъдат разрешени или етикетирани като GM.“

AP_GE_Salmon

 

2 мнения за “Внимание – Монсанто

  1. Незнайно защо тези учени са ползвали точно специалната порода мишки, които са създадени да развиват рак в пъти по-често от нормалните. Така и аз мога да докажа, че супер мега био органичните плодове и зеленчуци водят до рак.

Прочетете и правилата за коментарите!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.