Перат месото с накисване

Въртят телешкото в специални перални със сол, за да набъбне свежо, розово месце като от току-що заклано животно или пък само леко охладено примамва сластно от витрините.

pics-argentina_usa_meat_wto_970237787

Оказва се обаче, че поне 90 на сто от мръвката, която се предлага по магазините у нас, преди това е лежала дълго вкочанена в лед. Като и дойде редът да излезе от фризера и да потегли към тавите в магазина, минава през задължителни процедури за разкрасяване и подмладяване. Така търговците печелят поне по 2-3 лева на килограм, заблуждавайки потребителите, твърди източник на „Всеки ден“.

Най-лесната процедура е месото просто да се размрази и да се отцеди добре водата. Но резултатът не е така свеж. Голямото подмладяване на свине, телета, птици се постига чрез пране, и то с накисване, разказаха пред „Всеки ден“ за невероятната пълна промяна двама студенти, работили дълго време в месарския отдел на голяма хранителна верига.

„Потребителите нямат представа какво ядат! Месото се размразява, после се накисва за известно време с някакъв уж безвреден химикал. После се отцежда добре и става като чисто ново, никога не усетило ужаса на дълбокото замразяване. Дори опитни готвачи могат да бъдат заблудени“, разкриха процедурата те.

410843_389344634442970_820816026_o

Залежалата по витрините мръвка пък се подлага на нова козметична процедура. Дъхът на развалено се убива със специално мариноване – пипери, билки, ароматни масла – колкото повече, толкова по-добре. А всеки клиент с радост купува от разнообразните пържоли, котлети, шишчета, бутчета и филета, дори мръвка за гулаш, ризото, кебап и т.н. Само я мяташ на скарата или в тигана и оттам след 10-15 минути е в чинията. Мирисът на развалено изобщо не се усеща. Няма човек и да разбере, че е ял престояло месо, ако не му го подскаже стомашно-чревно разстройство и дори салмонелоза.

А най-залежалата животинска стока пък се прави на кайма, от която се фабрикуват готовите кебапчета и кюфтета, дори и изпечени. Контролът върху пробутването на старо месо за свежо е почти невъзможен. Никой не може да каже колко дълго месото е стояло замразено, докато стигне до щандовете в магазина, сочат специалисти по безопасността на храните.

meso-mesarnici

Само ако се продаде достатъчно бързо, размразеното месо не е вредно за здравето, категорични са медиците. Но при всички случаи продажбата на замразено месо като охладено нарушава правата на потребителите и бърка в джоба им. Продажбата на размразено месо носи и още един риск. Когато човек не е наясно какво точно купува, не знае и как да съхранява съответната храна. Така месото, което сме купили, може да се развали по-бързо, отколкото очакваме, а евентуално повторно замразяване ще развали съвсем вкуса му, обясняват още специалистите.

Единственият начин да се разпознае наистина прясното месо от размразеното е наличието на кръв, съветват касапи. В пресните мръвки винаги има кръв, колкото и да ги миете, докато замразените могат да пуснат само прозрачна течност. Специалистите съветват също така никога да не се купува свинско месо без кост – някаква минимална гаранция, че не е чак толкова вехто.

Още по-ужасно е положението с телешкото месо, което се внася от Аржентина или Бразилия. Мнозина си мислят, че то е много по-вкусно и качествено от българското телешко, но това изобщо не е така. Преди да дойде в България, мръвката се слага в специален уред, който изсмуква всичката налична вода в него. Така месото пристига изсушено – причината е да се плаща по-малко мито, а не и върху водата в телешкото. След като дойде в България обаче, месото трябва отново да „набъбне“. Тогава телешкото се поставя в модерни уреди, които наподобяват перални, пълни с осолена вода. Върти се около 2 часа, след което набъбва до истинския си размер. Вносителите твърдят, че това е обичайна процедура и опасност за потребителя няма, но дали е така?!

p1250215

„Виждал съм с очите си как се приготвя за изнасяне в магазина подобно телешко. Повярвайте ми, ако всеки консуматор стане свидетел на тази процедура, със сигурност ще стане вегетарианец“, разказва източникът на „Всеки ден“.

Неговият съвет е да се купува предимно българско телешко или в крайна сметка месо, внесено от Сърбия или Гърция. И задължително мръвката трябва да е с кост – също като при свинското, за да сте сигурни, че е прясна. И още един съвет – избягвайте да купувате месо от големите вериги. Заложете на добрата стара квартална месарница.

Източник: vsekiden.com

e88609395144b2a3eb286bdb9f6058bb_400x300

Един от най-големите скандали в контрола по храните у нас гръмна през 2006 г. В България бяха внесени 75 тона 20-годишно канцерогенно ирландско месо, част от което бе преработено и продадено под формата на саздърма на вътрешния пазар. С поста си тогава тихомълком се раздели главният секретар на НВМС и изявен кадър на ДПС Мирослав Найденов. Докладът на инспекторите установява, че основно действащо лице в дававерата с канцерогенното месо е главният секретар Мирослав Найденов. В схемата са участвали и 11 ветеринари, които са одобрили вноса на посинялото месо както и шкембе без редовни документи от Нова Зеландия. След скандала и уволнението, Мирослав Найденов започва работа при столичния кмет Бойко Борисов в служба “Екоравновесие”. Той оглавява общинската фирма в периода 2006-2009 г. Веднага след е назначен за министър, Найденов се заема с възстановяването на работа на уволнените диспицплинарно свои авери покрай ирландското месо.

18 мнения за “Перат месото с накисване

  1. Чудничко – Прясното Българско месо отива за износ, а на нас ни внасят боклуците на света за да ни направят по-устойчиви на канцерогени изглежда :о)))

    • https://www.sugarsync.com/piv/D1524327_64706297_75847

      няма да казвам повече колко е безопасно охладеното,

      според мен в БГ по-безопасно от добре замразеното месо няма,

      а тази статия е пълна глупост, това пране … е поредното прекръщаване на процеса тумблиране 😉

      всъщност в статията с пране се реферира и за някакво измиване на месото … което не е ясно какво е.

      Пак да се върнем към температурите, статистически домашен хладилник поддържа около 7 градуса … което значи че бактериите и микроорганизмите се удвояват грубо на 2-3 часа, Вие си правете сметката колко е безопасно. При замразеното месо този процес на удвояване е забавен драстично – може би в порядъка на около 10-12 месеца.

      А друг параметър който е важен за трайността на месото е първичното замърсяване при клане, има кланници които замърсяват повече, други по-малко. Което няма как да се знае от обикновенния потребител. И колкото по-малко замърсяване е имало първоначално, толкова по-дълъг е срока на трайност. …

      Но срока на трайност не е просто константа, срока на трайност е величина силно зависима от първоначалното замърсяване и температурата при която е съхранявано от самото начало. При -18 градуса е 18 месеца, при 0 градуса е 10 дни, при 4 градуса е 3 дни, при 7 градуса …. 1 ден, над 7 … вие преценете.

      За мен добре замразеното месо в БГ е най-безопасно. До сега не съм си купувал годно охладено месо дори от веригите, или поне не е имало верига от която да не съм уцелвал развалено охладено, а за малките магазинчета няма да говорим.

    • https://www.sugarsync.com/piv/D1524327_64706297_75847

      няма да казвам повече колко е безопасно охладеното,

      според мен в БГ по-безопасно от добре замразеното месо няма,

      а тази статия е пълна глупост, това пране … е поредното прекръщаване на процеса тумблиране 😉

      всъщност в статията с пране се реферира и за някакво измиване на месото … което не е ясно какво е.

      Пак да се върнем към температурите, статистически домашен хладилник поддържа около 7 градуса … което значи че бактериите и микроорганизмите се удвояват грубо на 2-3 часа, Вие си правете сметката колко е безопасно. При замразеното месо този процес на удвояване е забавен драстично – може би в порядъка на около 10-12 месеца.

      А друг параметър който е важен за трайността на месото е първичното замърсяване при клане, има кланници които замърсяват повече, други по-малко. Което няма как да се знае от обикновенния потребител. И колкото по-малко замърсяване е имало първоначално, толкова по-дълъг е срока на трайност. …

      Но срока на трайност не е просто константа, срока на трайност е величина силно зависима от първоначалното замърсяване и температурата при която е съхранявано от самото начало. При -18 градуса е 18 месеца, при 0 градуса е 10 дни, при 4 градуса е 3 дни, при 7 градуса …. 1 ден, над 7 … вие преценете.

      За мен добре замразеното месо в БГ е най-безопасно. До сега не съм си купувал годно охладено месо дори от веригите, или поне не е имало верига от която да не съм уцелвал развалено охладено, а за малките магазинчета няма да говорим.

  2. Е, няма пълно щастие и всяко нещо се плаща. Много ясно, че 90% от продуктите в големите магазини са омагьосани и това не е само в BG, а навсякъде по света. Който иска прясна мръвка ще трябва да си я отгледа в задния двор.

    • Дано си женско, че пилешкото го тъпчат с женски хормони и има вероятност да се сдобиеш с бюст 😀 Естествено не броим всички антибиотици и водичка за обем…

  3. Яжте телата на мъртвите и се оплаквайте после, че били мърша… Пържолата по дефиниция е парче животински труп. Според мен е издребняване да се впускаме в дебати дали на нашият брат или сестра му е теглен ножът вчера или през 1990 г., дали парчетиите са обработвани със сол или с химия. След като мнозинството са стигнали да непоклатимото убеждение, че е нужно да се ядат умрелите, по възможност по 3 пъти на ден, ми е много абсурдно някой в ресторанта като викне сервитьорката и се оплаче „Извинявайте, обаче има косъм върху трупа, който щях да изям“.

      • Напротив, Анонимни, до убеждение е. И до късогледство и нежелание да си зададем въпроса откъде, аджеба, иде тази пържола. Моите почитания, но не желая да бъда нито канибал, нито мършояд.

    • Ти драги/а ми t си болен мозък. Явно яденето на ‘трупове’ от растителен произход, ти е замъглило мозъка. Да ти кажа доста приятели имам като теб и до един дават отклонения в централната нервна система.

      • Благодаря за диагнозата по интернет – анонимно на базата на 8 реда текст в коментар, на кого му трябват квалифицирани специалисти при такава оферта =) А иначе мозъкът по принцип се храни с глюкоза, демек въглехидрати. Моят получава нужните количества от растителни източници. Виж, животинските храни могат да ти докарат ларви от тения и глисти в мозъка, особено свинското. След като мозъкът ти е важна тема, вземи прочети малко от какво се нуждае, за да е здрав. Ето ти жокер – мозъкът не е в състояние да се храни с протеини, а кара на мазнина само като крайна мярка против гладна смърт. Демек въглехидрати трябват за здрав мозък, драги =)

      • Вотане, Вотане, всичките ти приятели се побъркаха, само ти остана нормален, а 😀

      • Еми не е… Като си режа салатата, тя не пищи, не се гърчи и не кърви. Щастливите прасенца, от друга страна, ги усмихват от ухо до ухо с един ей такъв нож, а и често ги пускат живи във вряла вода. И централна нервна система няма салатата, така че способността й са изпитва болка е минимална. Ако за тебе това с колата да сгазиш куче е равносилно на това да сгазиш туфа трева, значи определено имаш проблеми…

  4. Бе то да живееш на село, не е лошо, обаче хората пропищяха от кражби. Циганите ядат дори сготвените манджи на ората. Иначе колко репортажа даваха за хора как точно цяла година хранили прасето пък накрая им го откраднали. С овцете, козите същата работа…Да не говорим за орехите и другите овошки и зеленчуците…

  5. Само да добавя че да третираш месото във вода и сол не е фатално 🙂 нали по селата хората така консервират сланина в тенекии както и сиренето 🙂 проблема е само в препаратите които използват, колкото и безвредни да са, химия си е все пак… нещо което не е предназначено да се яде. Хайде от мен успех и за напред :Р

  6. Цц!Ебати!Се повече се убеждавам,че да живееш на село е 10000 пъти от живота в града!Въпроса е,че сме свикнали да ядем боклуци…Представям си как се правят колбасите !От 1 седмица вече ям само домашна храна.Може и да не ми е чак толкова вкусно,но поне няма да се тровя!

Прочетете и правилата за коментарите!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.