Въртят телешкото в специални перални със сол, за да набъбне свежо, розово месце като от току-що заклано животно или пък само леко охладено примамва сластно от витрините.
Оказва се обаче, че поне 90 на сто от мръвката, която се предлага по магазините у нас, преди това е лежала дълго вкочанена в лед. Като и дойде редът да излезе от фризера и да потегли към тавите в магазина, минава през задължителни процедури за разкрасяване и подмладяване. Така търговците печелят поне по 2-3 лева на килограм, заблуждавайки потребителите, твърди източник на „Всеки ден“.
Най-лесната процедура е месото просто да се размрази и да се отцеди добре водата. Но резултатът не е така свеж. Голямото подмладяване на свине, телета, птици се постига чрез пране, и то с накисване, разказаха пред „Всеки ден“ за невероятната пълна промяна двама студенти, работили дълго време в месарския отдел на голяма хранителна верига.
„Потребителите нямат представа какво ядат! Месото се размразява, после се накисва за известно време с някакъв уж безвреден химикал. После се отцежда добре и става като чисто ново, никога не усетило ужаса на дълбокото замразяване. Дори опитни готвачи могат да бъдат заблудени“, разкриха процедурата те.
Залежалата по витрините мръвка пък се подлага на нова козметична процедура. Дъхът на развалено се убива със специално мариноване – пипери, билки, ароматни масла – колкото повече, толкова по-добре. А всеки клиент с радост купува от разнообразните пържоли, котлети, шишчета, бутчета и филета, дори мръвка за гулаш, ризото, кебап и т.н. Само я мяташ на скарата или в тигана и оттам след 10-15 минути е в чинията. Мирисът на развалено изобщо не се усеща. Няма човек и да разбере, че е ял престояло месо, ако не му го подскаже стомашно-чревно разстройство и дори салмонелоза.
А най-залежалата животинска стока пък се прави на кайма, от която се фабрикуват готовите кебапчета и кюфтета, дори и изпечени. Контролът върху пробутването на старо месо за свежо е почти невъзможен. Никой не може да каже колко дълго месото е стояло замразено, докато стигне до щандовете в магазина, сочат специалисти по безопасността на храните.
Само ако се продаде достатъчно бързо, размразеното месо не е вредно за здравето, категорични са медиците. Но при всички случаи продажбата на замразено месо като охладено нарушава правата на потребителите и бърка в джоба им. Продажбата на размразено месо носи и още един риск. Когато човек не е наясно какво точно купува, не знае и как да съхранява съответната храна. Така месото, което сме купили, може да се развали по-бързо, отколкото очакваме, а евентуално повторно замразяване ще развали съвсем вкуса му, обясняват още специалистите.
Единственият начин да се разпознае наистина прясното месо от размразеното е наличието на кръв, съветват касапи. В пресните мръвки винаги има кръв, колкото и да ги миете, докато замразените могат да пуснат само прозрачна течност. Специалистите съветват също така никога да не се купува свинско месо без кост – някаква минимална гаранция, че не е чак толкова вехто.
Още по-ужасно е положението с телешкото месо, което се внася от Аржентина или Бразилия. Мнозина си мислят, че то е много по-вкусно и качествено от българското телешко, но това изобщо не е така. Преди да дойде в България, мръвката се слага в специален уред, който изсмуква всичката налична вода в него. Така месото пристига изсушено – причината е да се плаща по-малко мито, а не и върху водата в телешкото. След като дойде в България обаче, месото трябва отново да „набъбне“. Тогава телешкото се поставя в модерни уреди, които наподобяват перални, пълни с осолена вода. Върти се около 2 часа, след което набъбва до истинския си размер. Вносителите твърдят, че това е обичайна процедура и опасност за потребителя няма, но дали е така?!
„Виждал съм с очите си как се приготвя за изнасяне в магазина подобно телешко. Повярвайте ми, ако всеки консуматор стане свидетел на тази процедура, със сигурност ще стане вегетарианец“, разказва източникът на „Всеки ден“.
Неговият съвет е да се купува предимно българско телешко или в крайна сметка месо, внесено от Сърбия или Гърция. И задължително мръвката трябва да е с кост – също като при свинското, за да сте сигурни, че е прясна. И още един съвет – избягвайте да купувате месо от големите вериги. Заложете на добрата стара квартална месарница.
Източник: vsekiden.com
Един от най-големите скандали в контрола по храните у нас гръмна през 2006 г. В България бяха внесени 75 тона 20-годишно канцерогенно ирландско месо, част от което бе преработено и продадено под формата на саздърма на вътрешния пазар. С поста си тогава тихомълком се раздели главният секретар на НВМС и изявен кадър на ДПС Мирослав Найденов. Докладът на инспекторите установява, че основно действащо лице в дававерата с канцерогенното месо е главният секретар Мирослав Найденов. В схемата са участвали и 11 ветеринари, които са одобрили вноса на посинялото месо както и шкембе без редовни документи от Нова Зеландия. След скандала и уволнението, Мирослав Найденов започва работа при столичния кмет Бойко Борисов в служба “Екоравновесие”. Той оглавява общинската фирма в периода 2006-2009 г. Веднага след е назначен за министър, Найденов се заема с възстановяването на работа на уволнените диспицплинарно свои авери покрай ирландското месо.
Чудничко – Прясното Българско месо отива за износ, а на нас ни внасят боклуците на света за да ни направят по-устойчиви на канцерогени изглежда :о)))
https://www.sugarsync.com/piv/D1524327_64706297_75847
няма да казвам повече колко е безопасно охладеното,
според мен в БГ по-безопасно от добре замразеното месо няма,
а тази статия е пълна глупост, това пране … е поредното прекръщаване на процеса тумблиране 😉
всъщност в статията с пране се реферира и за някакво измиване на месото … което не е ясно какво е.
Пак да се върнем към температурите, статистически домашен хладилник поддържа около 7 градуса … което значи че бактериите и микроорганизмите се удвояват грубо на 2-3 часа, Вие си правете сметката колко е безопасно. При замразеното месо този процес на удвояване е забавен драстично – може би в порядъка на около 10-12 месеца.
А друг параметър който е важен за трайността на месото е първичното замърсяване при клане, има кланници които замърсяват повече, други по-малко. Което няма как да се знае от обикновенния потребител. И колкото по-малко замърсяване е имало първоначално, толкова по-дълъг е срока на трайност. …
Но срока на трайност не е просто константа, срока на трайност е величина силно зависима от първоначалното замърсяване и температурата при която е съхранявано от самото начало. При -18 градуса е 18 месеца, при 0 градуса е 10 дни, при 4 градуса е 3 дни, при 7 градуса …. 1 ден, над 7 … вие преценете.
За мен добре замразеното месо в БГ е най-безопасно. До сега не съм си купувал годно охладено месо дори от веригите, или поне не е имало верига от която да не съм уцелвал развалено охладено, а за малките магазинчета няма да говорим.
https://www.sugarsync.com/piv/D1524327_64706297_75847
няма да казвам повече колко е безопасно охладеното,
според мен в БГ по-безопасно от добре замразеното месо няма,
а тази статия е пълна глупост, това пране … е поредното прекръщаване на процеса тумблиране 😉
всъщност в статията с пране се реферира и за някакво измиване на месото … което не е ясно какво е.
Пак да се върнем към температурите, статистически домашен хладилник поддържа около 7 градуса … което значи че бактериите и микроорганизмите се удвояват грубо на 2-3 часа, Вие си правете сметката колко е безопасно. При замразеното месо този процес на удвояване е забавен драстично – може би в порядъка на около 10-12 месеца.
А друг параметър който е важен за трайността на месото е първичното замърсяване при клане, има кланници които замърсяват повече, други по-малко. Което няма как да се знае от обикновенния потребител. И колкото по-малко замърсяване е имало първоначално, толкова по-дълъг е срока на трайност. …
Но срока на трайност не е просто константа, срока на трайност е величина силно зависима от първоначалното замърсяване и температурата при която е съхранявано от самото начало. При -18 градуса е 18 месеца, при 0 градуса е 10 дни, при 4 градуса е 3 дни, при 7 градуса …. 1 ден, над 7 … вие преценете.
За мен добре замразеното месо в БГ е най-безопасно. До сега не съм си купувал годно охладено месо дори от веригите, или поне не е имало верига от която да не съм уцелвал развалено охладено, а за малките магазинчета няма да говорим.
Е, няма пълно щастие и всяко нещо се плаща. Много ясно, че 90% от продуктите в големите магазини са омагьосани и това не е само в BG, а навсякъде по света. Който иска прясна мръвка ще трябва да си я отгледа в задния двор.
prosto stani vegetarianez,ne 4e po zelen4uzite i plodovete ne se slaga himia i parafin za da izglejdat sveji,no tova e 21 bek…
Shte iam samo pileshko
Дано си женско, че пилешкото го тъпчат с женски хормони и има вероятност да се сдобиеш с бюст 😀 Естествено не броим всички антибиотици и водичка за обем…
Яжте телата на мъртвите и се оплаквайте после, че били мърша… Пържолата по дефиниция е парче животински труп. Според мен е издребняване да се впускаме в дебати дали на нашият брат или сестра му е теглен ножът вчера или през 1990 г., дали парчетиите са обработвани със сол или с химия. След като мнозинството са стигнали да непоклатимото убеждение, че е нужно да се ядат умрелите, по възможност по 3 пъти на ден, ми е много абсурдно някой в ресторанта като викне сервитьорката и се оплаче „Извинявайте, обаче има косъм върху трупа, който щях да изям“.
няма нищо неестествено в яденето на „трупове“ и не е въпрос на убеждение
Напротив, Анонимни, до убеждение е. И до късогледство и нежелание да си зададем въпроса откъде, аджеба, иде тази пържола. Моите почитания, но не желая да бъда нито канибал, нито мършояд.
Ти драги/а ми t си болен мозък. Явно яденето на ‘трупове’ от растителен произход, ти е замъглило мозъка. Да ти кажа доста приятели имам като теб и до един дават отклонения в централната нервна система.
Благодаря за диагнозата по интернет – анонимно на базата на 8 реда текст в коментар, на кого му трябват квалифицирани специалисти при такава оферта =) А иначе мозъкът по принцип се храни с глюкоза, демек въглехидрати. Моят получава нужните количества от растителни източници. Виж, животинските храни могат да ти докарат ларви от тения и глисти в мозъка, особено свинското. След като мозъкът ти е важна тема, вземи прочети малко от какво се нуждае, за да е здрав. Ето ти жокер – мозъкът не е в състояние да се храни с протеини, а кара на мазнина само като крайна мярка против гладна смърт. Демек въглехидрати трябват за здрав мозък, драги =)
Вотане, Вотане, всичките ти приятели се побъркаха, само ти остана нормален, а 😀
Салатата ти все едно не е растителен труп…
Еми не е… Като си режа салатата, тя не пищи, не се гърчи и не кърви. Щастливите прасенца, от друга страна, ги усмихват от ухо до ухо с един ей такъв нож, а и често ги пускат живи във вряла вода. И централна нервна система няма салатата, така че способността й са изпитва болка е минимална. Ако за тебе това с колата да сгазиш куче е равносилно на това да сгазиш туфа трева, значи определено имаш проблеми…
Бе то да живееш на село, не е лошо, обаче хората пропищяха от кражби. Циганите ядат дори сготвените манджи на ората. Иначе колко репортажа даваха за хора как точно цяла година хранили прасето пък накрая им го откраднали. С овцете, козите същата работа…Да не говорим за орехите и другите овошки и зеленчуците…
Само да добавя че да третираш месото във вода и сол не е фатално 🙂 нали по селата хората така консервират сланина в тенекии както и сиренето 🙂 проблема е само в препаратите които използват, колкото и безвредни да са, химия си е все пак… нещо което не е предназначено да се яде. Хайде от мен успех и за напред :Р
Цц!Ебати!Се повече се убеждавам,че да живееш на село е 10000 пъти от живота в града!Въпроса е,че сме свикнали да ядем боклуци…Представям си как се правят колбасите !От 1 седмица вече ям само домашна храна.Може и да не ми е чак толкова вкусно,но поне няма да се тровя!