Президентска република?

Гледам, че все по-често се призовава за президентска република. Но ще е добре да мислите (което сигурно за повечето от вас е несвойствена дейност), преди да ви обхване стадното чувство. Срещат се, макар и рядко, призиви първо да се мисли, а после да се действа, които ще се опитам да обобщя.

Да се даде огромна власт само на един човек, не е най-умното нещо, което можем да направим. Преди 30 години скачахте, защото не искахте една партия да управлява, сега ще скачате, за да върнете еднопартийната власт? Сега е Радев, но кой ще е следващия път? Нали се сещате какви си ги избирахте досега – Костов, царя, Бойко, Плевнелиев и т.н., а после се чудите как да се отървете от тях. И най-важното тук е, че никой от тях не беше съден за престъпленията, които е извършил. Което пък от своя страна стимулира следващите да извършват още по-нагли престъпления.

Ако сега харесвате Радев, дали пак ще го харесвате, когато му дадете цялата власт? Дали цирковете около него и Гешев не са предварително планирани с определена цел. Тук ще цитирам мнение от мрежата: „Само се чудя как Гешев положи клетва да спазва Конституцията като не я разбира?“ Не знаех, че да назначиш на работа бъдещата си жена е държавна измяна. Отиде половината население по тоя член, Гешев! Някой много иска да направи президента Радев национален герой и да му осигури втори мандат…“

Надявам се, че сте забелязали какво говорят политиците като са в опозиция и как рязко си сменят мнението, когато се сдобият с власт. Да не забравяме и какво служебно правителство назначи Радев, което тръгна уж да разследва червенотиквеничетата на Бойко, но отново нямаше наказани, въпреки че всички знаем, че злоупотреби има, и то не малко. Да не говорим за заигравките на Радев с една държава за управление на водите ни, както и факта, че не направи нищо, за да спре ЗСУ. Все още няма наложено вето върху СЕТА и се надявам, поне от кумова срама, да го направи. Иска да прави промени в Конституцията, но никой не знае какви точно ще са те, и да не се окаже, че са същите, каквито искат и грантовите НПО-та? Също така силно се съмнявам, че случаен човек ще бъде допуснат до такъв висок пост, тъй като сигурно вече сте се сетили, че държавата ни се управлява от външни сили. И все пак има някаква малка вероятност бездействието на президента по определени въпроси да се дължи на съветите, които получава от знайни и незнайни субекти и той всъщност да не осъзнава докъде могат да доведат те в даден момент. Но лично аз се съмнявам.

Също не е ясно защо президентът подписа указ за противоконституционното извънредно положение и не сезира Конституционния съд. От страх или защото е поредната пионка, която изпълнява чужди заповеди?

Не спази и обещанието си да направи проверка на химическите следи (кемтрейлс, които са следствие от геоинженерството), а вместо това прибегна до номерата на Бойко, че не е чул и разбрал за подобно нещо, въпреки че има огромен обем информация по темата.

Геоинженерството, въпреки че дълго време беше отричано, сега се представя от различни учени, медии, политици и други престъпни лица като много полезно за нас. И разбира се овчелюдието ще се върже за пореден път…

Тези, които твърдят, че като направим държавата президентска ще спестим едни разходи за заплати на депутати, ще замоля да ми дадат пример, тъй като явно са големи капацитети по темата, за президентска република, в която няма парламент и не се плащат излишни заплати. Същите ще посъветвам да проверят колко излишни пари се дават на грантови НПО-та, които изпълняват заповедите на задграничните си господари, а също ще запитам защо не искат тяхната забрана?

Това, с което мога да се съглася е единствено да се даде повече власт на президента и то такава, при която рискът от злоупотреби е сведен до минимум. Например да може да инициира референдуми. Така, когато има несъгласие между него и изпълнителната власт, гражданите да могат да вземат окончателното решение.

Наясно съм, че повечето от вас, дори да не го осъзнавате, всъщност не обичате свободата, защото тя изисква отговорност (както и мисловна дейност) и може би затова си търсите лидери, на които да я прехвърлите. Или пък често я бъркате със свободията. И как, когато вие не сте отговорни, изисквате от някой друг да бъде такъв вместо вас? Как очаквате някой да ви уважава, когато вие не уважавате сами себе си и се кланяте и позволявате на властимащите да ви тъпчат и не предприемате никакви действия?
Първо трябва да промените себе си и тогава може да очаквате да се случи така желаната промяна и в България.

От пощата.

6 мнения за “Президентска република?

 1. Говорите така сякаш президента Радев е свободен в действията си. Мислите ли, че човек на неговия пост ще бъде оставен да прави каквото си поиска. Със сигурност го държат с нещо. Най-вероятно със заплахи. Било към близките му или към цяла България. Вижда се, че е принуден да лавира. Вслушайте се в посланията му. Казва същото което и Вие: „Първо трябва да промените себе си и тогава може да очаквате да се случи така желаната промяна и в България.“

 2. За да бъде една държава стабилна и най-вече независима от чужди интереси, тук трябва участва гражданското общество. Да! Не трябва да забравяме, че днешния президент е натовски генерал. Но ако вземе да промени законите в страната, например да изгони НПО-тата, да наложи вето върху СЕТА или да го забрани със закон. Ако стане президентска република ще е добре, но не за всичко, тъй като президентът ще има доста правомощия и да не станем диктаторска държава. Но лесно ще го свалим от власт, както народа свали доста правителства от 1989 година насам.

  • „тъй като президентът ще има доста правомощия и да не станем диктаторска държава“

   Дали е президент или премиер е все тая. Ние живеем в диктатура. Властта е концентрирана в група хора (партиен монопол, олигархични кръгове..), която реално не търси общественото съгласие/мнение, защото важното се изопачава чрез медийните инструменти. 99.9% не проумяват/разбират, че законите тук са драконовски мерки. Купища примери: издаването на шофьорски книжки; натиск върху хора за малки количества канабис; частни съдебни изпълнители; никаква реална защита за работници на трудовия пазар и т.н. Това не е свобода. Да не говорим, че с д.бюджет не се прави нищо, а ако някой остроумник има друго мнение, да му напомня, че все още серем в ями и нямаме нормално водоснабдяване.

 3. „Народ, привикнал да живее под властта на владетел и благодарение на случая станал свободен, трудно може да съхрани свободата си.“
  Макиавели.

 4. Много добре казано.Радев не реагира адекватно на събитията.Още когато избираме овцете в Странджа,трябваше да снеме доверие.Не мога да му вярвам!

 5. Право в целта, кратко и ясно.

  И що за човек постави една звезда!? Според описанието в последните редове на писмото, безотговорен! Неправилно е разбрано написаното очевидно.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.