Полша и Гърция: Искаме репарации от Германия за ВСВ

От Варшава официално заявиха, че ще искат репарации от Германия за това, че по време на 2-та световна война са били избити приблизително 6 млн. души плюс унищоженията на имущества.

Парламентарното бюро за изследвания е подготвило анализ, който да бъде представен тези дни, каза Аркадиуш Муларчик, член на водещата политическа партия в Полша, цитиран от местни медии.

Началото на юли, лидерът на водещата партия Ярослав Качински също каза, че Полша никога не е получавала компенсации за гигантските щети, от които не се е възстановила дори днес. И допълва, че страната никога не се е отказвала от правото си на обезщетение, а има морално право на такова. По-късно през същия месец заяви в Радио Мария, че „Полското правителство се готви за историческа контраофанзива.“

Други полски политици също отвърнаха по темата и Ришард Чарнецки, който е председател на Европейският парламент, попита: „Щом евреите взеха компенсации, и с право, за загуба на имущество, защо да не трябва да правим искания?“

В отговор на полските власти, говорител от партията на Ангела Меркел каза, че Германия е плащала и продължава значителни компенсации за нацистките злодеяния.

Преди няколко години, в началото на 2015 г., Гърция също заяви, че Германия дължи не по-малко от 278,7 милиарда евро за репарации от ВСВ. Сумата надвишава тоталния дълг на страната към ЕС, и тези сметки бяха направени от парламентарната комисия и върховния съд.

Димитрис Мардас, финансов министър каза тогава, че на конференцията в Париж през 1946 г., сумата е била изчислена на 341,2 милиарда долара.

В отговор, икономическия министър на Германия, Габриел Сигмар описа гръцкият иск за „глупав“. Министър-председателя на Гърция, Ципрас, от своя страна каза, че Германия никога не е изплатила както трябва компенсациите за щетите, нанесени на Гърция от нацистката окупация.

От Берлин, естествено се оправдават, че били изплатили 25 милиарда долара през 1950 г., и 115 милиона германски марки през 1960-те год. на жертвите (разбирай евреи) засегнати от нацистките престъпления.

Източниците: посочени във връзките горе

Advertisements

One thought on “Полша и Гърция: Искаме репарации от Германия за ВСВ

  1. Поляците да си
    ебат майката! Гърците – два пъти повече!!! Всичко това са лъжи и измислици на сегашните продажни и педераски политици на тия две държави!!! Единствените, които могат да искат компенсации – но не от Германия, а от цяла Европа и най-вече от педераска и гнъсна Великобритания – сме ние, българите!!! Благодарение на тая мръсна сган – британците, и на цялата останала Западна Европа – България загуби 140 000 квадратни километра от изконната си територия, милиони българи от тези откраднати земи бяха избити или принудени да приемат друга национална самоличност и като резултат днеска сме една умираща нация презирана и подигравана от целия Европейски Съюз, да не говорим за имперския Съветски – пардон – Русия!!!

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.