Полша и Гърция: Искаме репарации от Германия за ВСВ

От Варшава официално заявиха, че ще искат репарации от Германия за това, че по време на 2-та световна война са били избити приблизително 6 млн. души плюс унищоженията на имущества.

Парламентарното бюро за изследвания е подготвило анализ, който да бъде представен тези дни, каза Аркадиуш Муларчик, член на водещата политическа партия в Полша, цитиран от местни медии.

Началото на юли, лидерът на водещата партия Ярослав Качински също каза, че Полша никога не е получавала компенсации за гигантските щети, от които не се е възстановила дори днес. И допълва, че страната никога не се е отказвала от правото си на обезщетение, а има морално право на такова. По-късно през същия месец заяви в Радио Мария, че „Полското правителство се готви за историческа контраофанзива.“

Други полски политици също отвърнаха по темата и Ришард Чарнецки, който е председател на Европейският парламент, попита: „Щом евреите взеха компенсации, и с право, за загуба на имущество, защо да не трябва да правим искания?“

В отговор на полските власти, говорител от партията на Ангела Меркел каза, че Германия е плащала и продължава значителни компенсации за нацистките злодеяния.

Преди няколко години, в началото на 2015 г., Гърция също заяви, че Германия дължи не по-малко от 278,7 милиарда евро за репарации от ВСВ. Сумата надвишава тоталния дълг на страната към ЕС, и тези сметки бяха направени от парламентарната комисия и върховния съд.

Димитрис Мардас, финансов министър каза тогава, че на конференцията в Париж през 1946 г., сумата е била изчислена на 341,2 милиарда долара.

В отговор, икономическия министър на Германия, Габриел Сигмар описа гръцкият иск за „глупав“. Министър-председателя на Гърция, Ципрас, от своя страна каза, че Германия никога не е изплатила както трябва компенсациите за щетите, нанесени на Гърция от нацистката окупация.

От Берлин, естествено се оправдават, че били изплатили 25 милиарда долара през 1950 г., и 115 милиона германски марки през 1960-те год. на жертвите (разбирай евреи) засегнати от нацистките престъпления.

Източниците: посочени във връзките горе

Advertisements

One thought on “Полша и Гърция: Искаме репарации от Германия за ВСВ

  1. Поляците да си
    ебат майката! Гърците – два пъти повече!!! Всичко това са лъжи и измислици на сегашните продажни и педераски политици на тия две държави!!! Единствените, които могат да искат компенсации – но не от Германия, а от цяла Европа и най-вече от педераска и гнъсна Великобритания – сме ние, българите!!! Благодарение на тая мръсна сган – британците, и на цялата останала Западна Европа – България загуби 140 000 квадратни километра от изконната си територия, милиони българи от тези откраднати земи бяха избити или принудени да приемат друга национална самоличност и като резултат днеска сме една умираща нация презирана и подигравана от целия Европейски Съюз, да не говорим за имперския Съветски – пардон – Русия!!!

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s