Мухика предупреждава: „Премахнете богатите елити от политиката“

Хосе Мухика присъства, противно на държавния протокол – по сандали, на церемонията по назначаване на нов министър на икономиката през 2013 г.

Бившият президент на Уругвай, за който се информираше преди години, че е най-бедният президент на света, даващ също и над 90% от президентската си заплата за благотворителност, Хосе Мухика заяви:

„Премахнете богатите елити от политиките преди да е станало прекалено късно.“

В емоционалното съобщение към световните общества, той предупреди хората да се събудят за финансово мотивираната корупция, която подкопава демокрацията от ядрото й.

Мухика беше президент на Уругвай между 2010 и 2015 г., и е бил бивш уличен борец в Движението за национално освобождение (Тупамарос), вкаран в затвор за 13 г. по време на диктаторския режим през 70-те и 80-те години.

По време на едно интервю, той критикува световните лидери за това, че не представят истински хората:

„Ние измислихме това нещо наречено представителна демокрация, където казваме, че мнозинството решава. Така че ми изглежда, че трябва да живеем [политическите лидери] като мнозинството. Червеното килимче, хората които играят на тези неща, всичко това са феодални остатъци.“

Той обяснява, че само по себе си няма нищо против богатите хора, тези на които им харесват парите, но не мисли, че те вършат добра работа представлявайки интересите на мнозинството от хората, които не са богати.

„В политиките трябва да ги разделим. Трябва да изгоним хората, които обичат парите извън политиките, те са опасност …“

„Хората които обичат пари трябва да се занимават с индустрията, търговия, да умножават богатството. Обаче политиките са усилие за щастието на всички.“

Попитан, защо богатите са лоши представители за бедните, Мухика отговаря:

„Те са склонни да виждат светът от тяхната перспектива, която е перспективата на парите. Щом живеем в свят, в който се предполага, че мнозинството управлява, тогава трябва да опитаме да оправим перспективата си в тази на мнозинството, а не на малцинството.“

В друго интервю, Мухика казва:

„Аз съм враг на консуматорството. Поради тази хиперконсумация забравяме за фундаменталните неща и пилеем човешката сила за незначителни неща, които нямат нищо общо с човешкото щастие“.

https://youtu.be/EBXt5GQM2Xk

Източник: neonnettle.com

Advertisements

One thought on “Мухика предупреждава: „Премахнете богатите елити от политиката“

  1. Представям си как нашите екскременти от рода на Волгин или други лайнояадци ще завият „Ето го истинския човек!“ и подобни. |А Хосе Мохика не е нито ляв нито десен според мен – той просто е нормален човек! И иска човечеството да живее нормално и да се развива по нормален начин, а не в подчинение на някакви побъркани, генетични уроди!!!

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.