Боливия обявява тотална независимост от Световната банка и МВФ

Президентът на Боливия, Ево Моралес, отбеляза независимостта на правителството си от международните организации за отпускане на пари и отрицателното им въздействие върху боливийската нация, предаде телевизия Телесур.

Моралес сподели в Туитър, че през 1944 г. на Конференцията на Бретън Уудс в САЩ се създаде Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка, и че тези организации диктуваха до сега икономическата съдба на Боливия и светът. Допълвайки, че „днес може да кажем, че имаме тотална независимост от тях.“

Моралес каза, че зависимостта на Боливия в миналото е била толкова голяма, че МВФ са имали офис в правителствените щабове и дори са участвали в техните срещи.

Сега страната е в процес да се превърне в член на Меркосур и президента на Боливия посети срещата на групата в Аржентина миналата седмица.

Известното боливийско въстание от 2000 г. хвърли светлина върху някои от проблемите свързани с дълговете в регионът. Въстанието е познато като Водната война в Кочабамба, което беше насочено срещу базираната в САЩ корпорация „Bechtel“, извършваща приватизация на водните ресурси в страната. С нея се свързваха и политиките на Световната банка (СБ). Едни от най-големите борби в Боливия през последните 60 г. са били насочени към икономическите политики, провеждани от МВФ и СБ.

Повечето от протестите са се съсредоточавали върху противопоставянето на приватизационните политики и мерките за строгите икономики, включително намаляването на обществените услуги, заплати и дестабилизиране на трудовите права на работниците.

Година след като Ево Моралес дойде на власт през 2006 г., социалните разходи за програми по здравеопазването, образованието и бедността са се увеличили с над 45%.

Администрацията на президента е направила огромни промени в Андската нация. Цифрите говорят за себе си: национализирането на горивата, намаляването на бедността от 60% до по-малко от 40%, намаляването на неграмотността от 13% до 3%, утрояването на БВП със среден ръст от 5% годишно, четирикратното увеличение на минималната работна заплата, държавният обхват на всички фронтове, и развитието на инфраструктурата в комуникациите, транспорта, енергетиката и промишлеността. И преди всичко – стабилност, необичайна дума за проблематичната политическа история на страната.

Източник: American Herald Tribune

Advertisements

2 thoughts on “Боливия обявява тотална независимост от Световната банка и МВФ

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.