„Америка за България“ с недопустима намеса в българското законодателство

Фондация „Америка за България“ разпространи позиция, в която се изразяват опасения във връзка с промените в Закона за съдебната власт, предвиждащи ограничаване на финансирането от чужбина на съсловните организации на магистрати, съобщи „Дневник“. „Предложените нови разпоредби на практика отричат евроатлантическите ценности, които България и нейните съюзници от ЕС и НАТО споделят“, се казва в позицията. Фондацията е сред основните спонсори на засегнатите от промените сдружения.

Снимка: Фондация „Америка за България“

Измененията бяха внесени от управляващите миналата седмица, а в сряда бяха гласувани на първо четене от правната комисия. Първоначално забраната включваше финансиране от всяка чуждестранна държава, но след изразена позиция от страна на главния прокурор Сотир Цацаров и на премиера Бойко Борисов от ГЕРБ обявиха, че между четенията ще бъде предложено от забраната да бъдат изключени държавите от Европейското икономическо пространство. На практика, ако промените бъдат окончателно гласувани, организациите няма да могат да получават средства от организации в САЩ. Срещу проекта се обявиха мнозинството от НПО-тата.

„Освен ясното противоречие с основни принципи на свободата на сдружаване, записани в българската Конституция и гарантирани от редица международни актове, по които България е страна, предложените нови разпоредби на практика отричат евроатлантическите ценности, които България и нейните съюзници от ЕС и НАТО споделят, и рушат дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България в толкова много области на обществения живот – бизнес, образование, гражданско общество, културно наследство, изкуство и култура“, се казва в позицията на „Америка за България“.

От организацията пишат, че „решително отхвърлят внушенията, че достъп до финансиране от „чужда държава или чуждестранно лице“ предполага зависимост на получателя и открива канал за неправомерно „влияние върху органите на съдебната власт“.

Фондация „Америка за България“ подкрепя призива на представители на гражданското общество към депутатите от Народното събрание на Република България да оттеглят или отхвърлят предложените изменения и допълнения към Закона за съдебната власт.

Източник: Гласове

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s