Глифозат. Ядете ли канцерогенни храни?

Глифозат е токсичен химикал намиращ се също и в популярният хербицид Раундъп на Монсанто, и е класифициран от Световната здравна организация за предполагаемо канцерогенен. Раундъп е широко употребяван в България, в къщни дворове и агрикултурата, разпространяван от Аграра ООД, Сортови Семена АД, Булхерба ООД, Баумакс България ЕООД и други малки фирми и големи верижни магазини.

Според водещият в областта на околната среда новинарски сайт Ecowatch, глифозатът е токсичен за човешките клетки и е свързан с множество заболявания и здравословни проблеми – от алцхаймер до дефекти при новородени, и редица видове рак. И въпреки загрижеността от излагането на този химикал и проучванията, които разкриват, че глифозатът присъства често в храните, и дори водата – той е често пръскан върху културите преди прибирането на реколтата.

Глифозатът е хербицид, с който се пръскат растения за да намали броят на нежеланите треви по селскостопанските полета. Той не е селективен, което означава, че е токсичен за повечето растения. Използва се най-вече в комбинация с генетично модифицирани култури, които са проектирани за да бъдат устойчиви на този мощен химикал.

Раундъп се произвежда от корпорацията Монсанто, която също така произвежда ГМО. Според Министерството на земеделието в САЩ, над 88% от царевицата е генетично модифицирана и пазарът е почти тотално пропит от ГМО.

Монсанто в България дори промени името на уебсайта си на Dekalb.bg и засега продават официално предимно хибридни култури, които вече изпълват на длъж и на шир българските земеделски пейзажи.

Нашето ДНК е сложно и чувствително нещо, съставено от нуклеинова киселина, която се състои от аденин, цитозин, гуанин и тимин. Според съобщение направено от GMO Evidence, е направено научно изследване върху селскостопански работници в Бразилия, които са били изложени на глифозат, и е показало, че са претърпели в резултат, както увреждане на ДНК, така и повишени нива на смърт на клетките.

Според Ecowatch, друго изследване върху деца с рак в мозъка показва, че техните родители са били изложени на Раундъп в продължение на 2-те години преди да се родят.

Междувременно и едно изследване върху животни показва, че глифозата предизвиква рак на гърдата.

Проучване на селскостопанска общност от над 65000 души в Аржентина, които редовно използват Раундъп, е показало, че честотата на раковите заболявания е в 2 пъти по-висока от средната за страната. Особено в отношение на рак на гърдата, простатата и белите дробове.

Регистрирано е, че въпреки тези и още много други факти, над 74% от всички приложения на глифозат от средата на 70-те години са се случили през последните 10 г., и употребата му нараства. Два пъти повече се употребява само през последните 5 г. Това доказва за пореден път, колко са неинформирани тълпите, най-вече земеделците.

Трябва да се отбележи с особено внимание, че глифозата се използва също и непосредствено преди събирането на реколтата, такава като пшеницата – този метод се нарича десикация. Според The Organic & Non-GMO Report, това се прави за да се убие напълно реколтата за една или няколко седмици преди жътвата, което помага при изсушаването на семето. Това означава, че нивата на глифозат са много по-завишени от нужното, или желателното.

Потребителите не осъзнават, че когато купуват пшенични продукти като брашно, бисквити и хляб – те получават остатъците от глифозат в тези продукти …

Поставянето на глифозат в храната няколко дни преди да се пожъне е варварство. Варварство, което достига до вас директно от лабораториите на Монсанто.

Източниците включват:

Прочетете още по темата:
Турска мая+ГМО пшеница=хиляди болни българи

Advertisements

One thought on “Глифозат. Ядете ли канцерогенни храни?

  1. Много често трябва да се говори по тази тема и не единствено от страниците на АБ! Нека свържем двата материала:

    Турска мая+ГМО пшеница=хиляди болни българи

    И към филмите по темата:

    Монсанто и другите химически гиганти

    Читатели, споделете с приятелите си! Да не оставаме равнодушни! Да не продаваме Добруджа на Монсанто и другите химически гиганти! С техните ГМ-семена ще завладеят земите ни и ще е все по-трудно за българските селектирани семена и сортове да оцелеят! Гледайте филма за индийските памукопроизводители и не си и помисляйте, че ще ни се размине с невежество!

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.