Плакат в южноафриканска галерия „е*и ги белите” не е расистки

Съд в Кейптаун, Южна Африка, постанови че плакат считащ се за произведение на изкуството, изложен в публична галерия, с изписани върху му думите „е..и ги белите хора“ (f..ck white people), не е расистки, и не е израз на омраза, тъй като се стремил да адресира проблемите предизвиквани от бялото общество.

Плакатът е изложен на показ в южноафриканската национална галерия в град Кейптаун, а авторът му е бял южноафрикански студент на име Дийн Хътън. Или поне така се казва в момента …

На Дийн му, или ѝ, харесва да отговаря на въпроса „Ти жена или мъж си?“ обикновено с това, че е и двете, или нито едното нито другото. „То“ е поредният “борец за социална справедливост” (съкращение на анг. SJW), който (или която) работи като фотожурналист и се занимава със социално изкуство и улични представления. На 40 г. започналo съществото да учи изящни изкуства в университета на Кейптаун и днес живее живота си обкръжен/а от младежи.

Хътън на едно от представленията си.

Родил се мъж в женско тяло през 1976 г., в страна където на лесбийките и днес се прилага „коригиращото изнасилване“ – насочено към „лекуването“ на страстите им. Избягал от семейството си на 16 годишна възраст понеже роднините му били „безработни расисти“.

Според Дийн, белите са длъжници на черното население и същите трябвало да работят за да излекували страната. Също така вярва, че унищожаването на пола има силата на една черна дупка, която поглъща структури и плюе нови форми на взаимоотношения, на живот, и защо не – на социална организация и политики.

Предсказуемо, произведението е противоречиво, и по-рано тази година активисти от „Cape Party“, политическа формация, която иска независимост на провинция Западен Кейп, покриха плаката със свой плакат: „Обичай съседа си“.

Студентът по изкуство добави, че въпреки, че някои бели хора може да се почувстват обидени от плаката, те също трябвало да се научат да го „чукат“ белия в себе си.

Апартейдът официално приключи през 1991 г. и оттогава насам ЮАР се представя пред света за многоцветна страна (rainbow country). От друга страна държавата е абсолютен провал в поддържането на мирен баланс между черното мнозинство атакуващо малцинствата, включително белите и дори черни имигранти от други части на Африка. Сегашният президент на ЮАР, Джейкъб Зума, който миналата година получи най-лошата си изборна подкрепа, член на водещата партия ANC, е бил съден неуспешно през 2006 г. за изнасилване. Също така за него има безброй видео материал в интернет, където пее расистки песни за изтреблението на белите хора в страната.

С извадки от:

Hablamos con el artista queer Dean Hutton, Play Graound, 11 август 2016
‘F*ck White People’ art not racist, rules South Africa magistrate, rt, 5 юли 2017

Advertisements

5 thoughts on “Плакат в южноафриканска галерия „е*и ги белите” не е расистки

 1. Бялата раса изчезне ли- на останалите човекоподобни на Земята им остава малко. 😉
  За изчезването на бялата раса се грижат не черните маймуни, а сивите евреи най-много!

 2. Добре де, едно нещо не мога да разбера, кой ги кара тия бели малоумници да живеят там? Не говоря за двуполовото изродче. Къде ли не съм чела и слушала за геноцида над белите там. Колкото и да не искам да съм груба и невъзпитана, не мога да проумея как някой би предпочел да остане в такава дупка, в която маймуните изнасилват и убиват цели семейства! Расизмът над белите са често срещан в Африка. Въобще не знам как ще ми дойде на ум да живея сред тия, особено като ги гледам какви ги вършат в Европа, си представям какво правят на тяхна земя. Жалко за изнасилените и избити бели деца, те го отнасят, че родителите им харесват майнуните.

  • Въпросните бели са потомци на колонизаторите, които допреди 20-30 години гледаха на колонизираните и ги третираха като животни. Имаше наскоро филм, в който точно на някакви негри им мереха черепите и доказваха, че са непълноценни. Е, как ти би третирала хора, които са изнасилвали, унижавали и заробвали бабите и дядовците ти? А защо стоят? Защото Ю. Африка е една от най-богатите на природни ресурси страни. Как биха пропуснали плячката си. Колко кръв са проляли за да я завладеят от зулусите? Едва преди 30-40 години англичаните се извиниха официално на аборигените в Австралия, че са ги третирали като животни.

   • Гери!
    От НЕ/Българския хелзинкски комитет ли си и какъв е етноса и цветът на кожата ти? Има ли нужда да питам още???

   • Тази статия заедно с видеото,да се изпрати на Брюксел и Меркел,за да видят какво очаква Европа в бъдеще,благодарение на някои от тъпите им решения.Всъщност,то вече започва да се случва,макар и прикрито.Имаше изказвания на хора,които открито заявяваха,че ще бъдат избивани всички,които не принадлежат към така наречената „Дъга“,каквото и да означава това.Нищо не знам,за обществото/движението на Рейнбоу,но това е добре световно организирана секта за заличаване на всякакви националности и белите,за отричане на половете и т.н.
    И не виждам каква вина имаме на Балканите например и защо трябва да се чувстваме виновни,след като никога не сме колонизирали или заробвали.Защото те не говорят срещу колонизаторите или колонианизма,а срещу бялата раса като цяло и я мразят.

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s