Плакат в южноафриканска галерия „е*и ги белите” не е расистки

Съд в Кейптаун, Южна Африка, постанови че плакат считащ се за произведение на изкуството, изложен в публична галерия, с изписани върху му думите „е..и ги белите хора“ (f..ck white people), не е расистки, и не е израз на омраза, тъй като се стремил да адресира проблемите предизвиквани от бялото общество.

Плакатът е изложен на показ в южноафриканската национална галерия в град Кейптаун, а авторът му е бял южноафрикански студент на име Дийн Хътън. Или поне така се казва в момента …

На Дийн му, или ѝ, харесва да отговаря на въпроса „Ти жена или мъж си?“ обикновено с това, че е и двете, или нито едното нито другото. „То“ е поредният “борец за социална справедливост” (съкращение на анг. SJW), който (или която) работи като фотожурналист и се занимава със социално изкуство и улични представления. На 40 г. започналo съществото да учи изящни изкуства в университета на Кейптаун и днес живее живота си обкръжен/а от младежи.

Хътън на едно от представленията си.

Родил се мъж в женско тяло през 1976 г., в страна където на лесбийките и днес се прилага „коригиращото изнасилване“ – насочено към „лекуването“ на страстите им. Избягал от семейството си на 16 годишна възраст понеже роднините му били „безработни расисти“.

Според Дийн, белите са длъжници на черното население и същите трябвало да работят за да излекували страната. Също така вярва, че унищожаването на пола има силата на една черна дупка, която поглъща структури и плюе нови форми на взаимоотношения, на живот, и защо не – на социална организация и политики.

Предсказуемо, произведението е противоречиво, и по-рано тази година активисти от „Cape Party“, политическа формация, която иска независимост на провинция Западен Кейп, покриха плаката със свой плакат: „Обичай съседа си“.

Студентът по изкуство добави, че въпреки, че някои бели хора може да се почувстват обидени от плаката, те също трябвало да се научат да го „чукат“ белия в себе си.

Апартейдът официално приключи през 1991 г. и оттогава насам ЮАР се представя пред света за многоцветна страна (rainbow country). От друга страна държавата е абсолютен провал в поддържането на мирен баланс между черното мнозинство атакуващо малцинствата, включително белите и дори черни имигранти от други части на Африка. Сегашният президент на ЮАР, Джейкъб Зума, който миналата година получи най-лошата си изборна подкрепа, член на водещата партия ANC, е бил съден неуспешно през 2006 г. за изнасилване. Също така за него има безброй видео материал в интернет, където пее расистки песни за изтреблението на белите хора в страната.

С извадки от:

Hablamos con el artista queer Dean Hutton, Play Graound, 11 август 2016
‘F*ck White People’ art not racist, rules South Africa magistrate, rt, 5 юли 2017

Advertisements

5 thoughts on “Плакат в южноафриканска галерия „е*и ги белите” не е расистки

 1. Бялата раса изчезне ли- на останалите човекоподобни на Земята им остава малко. 😉
  За изчезването на бялата раса се грижат не черните маймуни, а сивите евреи най-много!

 2. Добре де, едно нещо не мога да разбера, кой ги кара тия бели малоумници да живеят там? Не говоря за двуполовото изродче. Къде ли не съм чела и слушала за геноцида над белите там. Колкото и да не искам да съм груба и невъзпитана, не мога да проумея как някой би предпочел да остане в такава дупка, в която маймуните изнасилват и убиват цели семейства! Расизмът над белите са често срещан в Африка. Въобще не знам как ще ми дойде на ум да живея сред тия, особено като ги гледам какви ги вършат в Европа, си представям какво правят на тяхна земя. Жалко за изнасилените и избити бели деца, те го отнасят, че родителите им харесват майнуните.

  • Въпросните бели са потомци на колонизаторите, които допреди 20-30 години гледаха на колонизираните и ги третираха като животни. Имаше наскоро филм, в който точно на някакви негри им мереха черепите и доказваха, че са непълноценни. Е, как ти би третирала хора, които са изнасилвали, унижавали и заробвали бабите и дядовците ти? А защо стоят? Защото Ю. Африка е една от най-богатите на природни ресурси страни. Как биха пропуснали плячката си. Колко кръв са проляли за да я завладеят от зулусите? Едва преди 30-40 години англичаните се извиниха официално на аборигените в Австралия, че са ги третирали като животни.

   • Гери!
    От НЕ/Българския хелзинкски комитет ли си и какъв е етноса и цветът на кожата ти? Има ли нужда да питам още???

   • Тази статия заедно с видеото,да се изпрати на Брюксел и Меркел,за да видят какво очаква Европа в бъдеще,благодарение на някои от тъпите им решения.Всъщност,то вече започва да се случва,макар и прикрито.Имаше изказвания на хора,които открито заявяваха,че ще бъдат избивани всички,които не принадлежат към така наречената „Дъга“,каквото и да означава това.Нищо не знам,за обществото/движението на Рейнбоу,но това е добре световно организирана секта за заличаване на всякакви националности и белите,за отричане на половете и т.н.
    И не виждам каква вина имаме на Балканите например и защо трябва да се чувстваме виновни,след като никога не сме колонизирали или заробвали.Защото те не говорят срещу колонизаторите или колонианизма,а срещу бялата раса като цяло и я мразят.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.