КАТАР НАНАСЯ ОТВЕТЕН УДАР – ВАДИ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВРЪЗКИТЕ НА ОАЕ С ИЗРАЕЛ

Превод: Д. Атанасова / Българска легия за информационна защита

81ae752b4e4c163769410ae3907fc

Юсеф ал-Отайба

Оказвайки се в състояние на блокада след прекратяване дипломатическите отношения със съседите си в региона, Катар реши да не остане длъжен и започна да тиражира в подконтролните му СМИ информация за тяхната тайна дипломация. Принадлежащият на Доха телеканал  Al Jazeera излъчи репортаж за тайната дипломация на ОАЕ, който показва задкулисната дейност на тази държава в не особено приятна за съседите ѝ от Близкия Изток светлина.

На 03.06. неизвестни хакери пробиха електронната поща на посланика на ОАЕ в САЩ Юсеф  ал-Отайба (Yousef al-Otajba) и достъпът до съдържанието ѝ се оказа свободен. От нея стана известно, че високопоставеният дипломат се е срещал и е провеждал преговори с ориентирани към Израел аналитични центрове, което се смята за недопустимо за уахабитските монархии. Освен това, от изтеклата информация стана известно и участието на ОАЕ в несполучливия опит за държавен преврат в Турция през лятото на 2016 г. и подкрепата на официален Дубай за противодействие срещу палестинската организация ХАМАС и египетските „Мюсюлмански братя”.

Електронната преписка на посланик ал-Отайба включва подробния дневен ред на срещата, планирана в края на юни между длъжностни лица от правителството на ОАЕ и представители на Фонда за защита на демокрацията (Foundation for the Defence of Democracies), специализиран в „разпространение на демокрация в страните от Близкия Изток” и ориентиран към Израел. Забележително е, че високопоставени чиновници от Емирстватан са планирали да обсъждат вътрешната политика на съседната им Саудитска Арабия, способността на кралското семейство на Саудитите да контролира отвътре страната си и региона като цяло, а също така и да оценяват външнополитическия курс на Рияд в общия план на сваляне легитимността на всемирния „джихад”. Под последното явно се подразбира неочакваната промяна в позицията на Саудитска Арабия вече не като център на финансирането и поддържането на международния тероризъм, а като ярък противник и борец с него.

Както пише Al Jazeera, ако по-рано ръководството на ОАЕ е заемало позицията на „по-малкия брат” пред Риад, то сега Дубай от своята висота „реши да оцени ролята на Саудитска Арабия в региона, което свидетелства за това, че ОАЕ се опитват да станат основния съюзник на САЩ и тяхна „дясна ръка” в Близкия Изток, като заменят Саудитска Арабия”.

Телеканалът привежда също и експертното мнение на кувейтския политолог Мохамед ал-Досари (Mohammed al-Dosari), който, коментирайки изтичането на информацията за задкулисната игра на Емирствата, смята, че това може да доведе до разпускане на Съвета за сътрудничество на арабските страни от Персийския залив, създаден през 1981 г. и включващ ОАЕ, Катар, Бахрейн, Оман, Кувейт и Саудитска Арабия. „Съветът преживява период на смущение, предизвикано от публикациите в СМИ, от които в крайна сметка страдат обикновените хора в региона”, прави извод политологът.

Известно е също така, че посланикът на ОАЕ Юсеф ал-Отайба, изказвайки се на форума на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон през 2016 г., заяви, че именно Емирствата били водели война срещу екстремистките организации в Близкия Изток, към които причисли ХАМАС и „Мюсюлмански братя”. И ако последната организация е извън закона дори в родния си Египет, както и в редица други страни, в това число и ОАЕ, и се смята за терористична (в часност, за такава е призната в Русия от 2003 г.), то ХАМАС се възприема в арабския свят като ислямско съпротивително движение на палестинските араби срещу Израел. Обаче от публикуваната преписка на емиратския дипломат става ясно, че Дубай е информирал САЩ за намерението си всячески да попречи на дейността на ръководството на ХАМАС в Катар, където то се намира, след като напусна Дамаск заради подкрепата му за противниковите на Асад сили. Явно подобна публикация във водеща катарска медия има за цел да скара стихийно сформирания в региона алианс срещу Доха, повод за което стана появилата се на сайта на Катарската информационна агенция две седмици по-рано информация за телефонните преговори  между емира на Катар Тамим бин Хамад ал-Тани и президента на Иран Хасан Роухани, а също и положителната оценка от страна на емира на ролята на Техеран в региона. Независимо от последвалите заявления на официална Доха, че сайтът на агенцията е бил хакнат и не е имало никакви преговори, Саудитска Арабия, Египет, Йемен и ОАЕ, крайно враждебно настроени спрямо Иран, предпочетоха да блокират достъпа до сайтовете на катарските СМИ, а малко след това пристъпиха към прекратяване на дипломатическите си отношения с Катар.

Източник: https://eadaily.com/ru

Advertisements

One thought on “КАТАР НАНАСЯ ОТВЕТЕН УДАР – ВАДИ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВРЪЗКИТЕ НА ОАЕ С ИЗРАЕЛ

  1. медиите нищо не казват за връзките на българското правителство с арабски държави и в какво се изразява то- стоки или оръжие и мястото на България в сирийската война !

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.