Виктор Орбан: Речта на Сорос относно „мафиотска държава“ е обявяване на война

Войната между Джордж Сорос и унгарския премиер Виктор Орбан заплашително започва да завира, след като милиардерът заяви, че Унгария е „мафиотска държава“, представяща се за демокрация.

Той се стреми да оформя политиките си като личен конфликт между нас и ме превърна в целта на своята непримирима пропагандна кампания“, заяви миналия четвъртък роденият в Унгария американски финансист по време на ежегодния икономически форум на Европейската комисия.

Речта беше първия публичен коментар на Сорос в отговор на полемичния законопроект, предложен през април тази година, заплашващ да закрие Централноевропейския университет (ЦЕУ), където Сорос е почетен председател на настоятелството.

Орбан се представя в ролята на защитник на унгарския суверенитет, а мен като сенчест валутен спекулант, който използва парите си за да наводни Европа – особено родната му Унгария – с нелегални мигранти като част от някакъв неясен, но престъпен сюжет“, допълни той.

Орбан не прие подобни обвинения леко и отвърна на Сорос на другия ден.

Без съмнение, това е обявяване на война“, каза Орбан по държавното радио в петък, цитиран от Ройтерс. „Единствената мрежа в Унгария, която функционира по мафиотски начин, която не е прозрачна… е мрежата на Сорос.

Затова трябва да настояваме, и лично настоявам парламента да вземе решение да направи тези организации прозрачни“, добави Орбан.

Сорос основа ЦЕУ през 1991 г. като независима американска академична институция в Унгария. Въпреки това, приетият през април от парламента законопроект би принудил университета да затвори, тъй като същият няма физически кампус в САЩ. Този ход бе видян от някои като опит да се ограничи свободното слово и либералните ценности в страната.

По време на изказването си, Сорос възхвали десетките хиляди хора, които участваха в протестите през април в Унгария, като заклейми „измамата и корупцията на мафиотската държава, установена от режима на Орбан“.

Европейската комисия започна „съдебни действия“ срещу унгарското правителство през април и Европейският парламент гласува да въведе наказания срещу същото за нарушаване на европейските ценности.

Миналата седмица губернаторът на нюйоркския щат Андрю Куомо прекъсна правната задънена улица, обаче казва, че ще е отворен за преговори по темата като унгарското правителство започне да води диалог с Еврокомисията. [ЦЕУ е регистриран в Ню Йорк.]

Сорос също се надигна, за подобно отношение към неправителствените организации, и срещу управляващата партия в Полша, докато описа Евросъюза за „тромав, бавно движещ се“ и нуждаещ се от „радикално“ преоткриване.

Това е трудно за постигане, когато две държави, Полша и Унгария, заговорничат да се противопоставят“, каза Сорос.

Демокрацията не може да бъде наложена отвън; тя трябва да бъде утвърдена и защитавана от местните хора“, добави той.

В своето ежегодно държавно обръщение през февруари, Орбан отблъсна чуждестранните институции, работещи в Унгария и в целия Европейски съюз.

Тук има едри хищници, които плуват във водата, и това е транснационалната империя на Джордж Сорос“, каза Орбан, добавяйки, че финансираните от Сорос организации „работят за довеждането на стотици хиляди мигранти в Европа“.

През 2015 г., Орбан описа Сорос като „най-силният пример за тези, които подкрепят всичко, което отслабва държавите, те подкрепят всичко, което променя традиционния начин на живот в Европа“, в интервю за общественото радио Косут.

Тези активисти, които подкрепят мигранти, по невнимание стават част от тази международна мрежа за контрабанда на хора.“

Унгарският парламент се очаква да приеме полемичният закон този месец, въпреки широкото му осъждане от активисти и политици, и предадената от Евро-парламента резолюция, която осъди „сериозното влошаване“ на върховенството на закона и правата на човека в Унгария.

Източник: rt.com

Прочетете още:
УНГАРИЯ ХВАЩА ГЛОБАЛИСТИТЕ ЗА ГУШАТА – ОБЯВЯВА ВОЙНА НА ДЖОРДЖ СОРОС
УНГАРСКИЯТ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПОД ОБСТРЕЛ ЗАРАДИ СЪБИТИЕ, НАСЪРЧАВАЩО „ЕСТЕСТВЕНОТО СЕМЕЙСТВО”

Прочетете и правилата за коментарите!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.