САЩ РЕШИХА ДА НАКАЖАТ ДУТЕРТЕ ЧРЕЗ ТЕРОРИСТИТЕ

Превод: Д. Атанасова / Българска легия за информационна защита

59316640

След като изгубиха възмножността пряко да оказват влияние върху своите бивши филипински съюзници, и след като не сломиха волята на президента Дутерте нито с осъждания от страна на подръчните правозащитници, нито със заплахи, нито даже с опит за убийство, САЩ изплзваха срещу него последното безпогрешно средство – ислямските терористи. Показателно е, че сраженията между терористите от местното подразделение на „Ислямска държава” и правителствените войски на остров Минданао започнаха ден  преди посещението на ръководителя на страната в Москва на 22.05., където бяха подписани големи военни договори. Родриго Дутерте въведе в района военно положение.

Основател на местното подразделение на „Ислямска държава” стана още в началото на 1990-те години създадената от Осама бин Ладен организация „Абу Сайяф”, известна с изнудвания, отвличане на хора, терористични актове и жестоки екзекуции. През 2014 г. тя даде клетва за вярност на забранената в Русия терористична групировка „Ислямска държава”, обаче числеността ѝ беше недостатъчна за пълноценна война и, ето, миналата есен няколко групировки като по заповед „се вдъхновиха” от идеите на халифата,  присъединиха се към бандитите и създадоха малка армия. Естествено, там се появиха и чужденци. И така, на 01.06. Лорензан каза, че в град Марави, разположен в южната част на Филипините, са ликвидирани осем чужденци, воюващи на страната на ислямистите. Комплектът бил пълен – чеченци, саудитци, малайзийци, индонезийци и йеменци.

Историята започна, след като спецслужбите на Филипините проведоха сериозна операция по борба са наркотиците и корупцията, в резултат на която бяха арестувани и високопоставени чиновници. Внезапно тези действия на Манила предизвикаха бурна реакция от страна на САЩ, които изразиха загриженост във връзка със случилите се наскоро във Филипините арести на чиновници по подозрения за търговия с наркотици, а също и във връзка с убийствата на хора, заподозряни в съучастничество в търговията с наркотици във Филипините. Дутерте заяви, че Голдберг се меси в делата на държавата. После стана още по-напечено – Държавният департамент поиска войната с наркомафията да бъде прекратена. Дутерте прати американците на майната им и продължи, като постигна това, че близо половин милион наркотърговци се предадоха доброволно от страх да не бъдат убити. Клинтън и Обама побесняха и ултимативно поискаха от Дутерте веднага всичките да ги освободи.  В отговор на това той обеща да изхвърли американските бази от страната, като в добавка нарече Обама „кучи син” и освен това заплаши с излизане от ООН, ако последните не спрат да се месят във вътрешните дела на страната.

Глобалистите не можеха да оставят това без отговор. За желанието на САЩ да свалят неудобния им ръководител съобщи още на 25.09. миналата година прес-секретарят на президента на Филипините Мартин Анданар. Според него на спецслужбите на страната било известно, че на фона на масови безредици е трябвало да се проведе кампания за отстраняване от власт на избрания президент с ниво на популярност 70%. Мартин Анданар подчерта, че властите в страната ще реагират по подобаващ начин на опитите за преврат и добави, че правоохранителните органи разполагат с поименен списък на американските наемници.

И ето че през есента на 2016 г. екстремистите се активизираха в района на родния град на Дутерте Давао – „бащинията на Дутерте”, където той няколко пъти е избиран за кмет и където би могъл да спечели победа над криминала. През ноември 2016 г. имаше военни сблъсъци в селището Бутиг – предградие на град Марави. Това селище се смята за център на филипинските фундаменталисти и именно то стана цел на атаките на правителствените войски. В края на ноември те се опитаха да унищожат Дутерте физически. Нападението стана в навечерието на заминаването на президента на Филипините пак в тази южна част на страната, където буйстваше подразделението на „Ислямска държава” и веднага след срещата му с Владимир Путин. Терористичният акт се провали, а Дутерте заяви, че въпреки това ще посети набелязания град, независимо от съветите да отложи пътуването. „Ако има възможност, ще тръгнем по този път” – отбеляза президентът на Филипините.

Междувременно Дутерте стана популярен не просто така. Освен борбата с епидемичната наркомания, той прояви истински качества на ръководител, когато остави настрана амбициите и призова хората да се обединят, в това число и левите въстаници-маоисти, за да се борят с терористите рамо до рамо с военнослужещите от правителствените войски. И изглежда работата потръгна, и макар и с тежки боеве, но правителствените войски напреднаха.

И ето че в края на май боевете на остров Минданао навлязоха в нова фаза. Филипинската армия вкара в град Марави, където се бяха установили ислямистите, бронетехника и допълнителен контингент от състава на въоръжените сили на страната. В резултат от боевете между армейските подразделения и ислямистите загинаха 42-ма души. Филипинската преса съобщи, че в дадения момент са ликвидирани повече от 60 терористи.

За глобалистите Обама и Клинтън е ясно, но с какво Дутерте успя да подразни Тръмп? Тръмп едва ли може да се е възмутил от действията на Дутерте по борбата с наркомафията или забраната на гей-браковете, все пак той не е Обама. Откритото недоволство на Вашингтон предизвикаха договорите за доставка на оръжия, които подписаха Филипините и Русия. В навечерието на пътуването си Дутерте не скриваше, че за него от основен интерес е закупуването на руско оръжие – стрелково, а също така и високоточни ракети, вертолети и самолети. „Ние се бием с метежници, такива, каквито преди имаше в Русия. Това са просто немногобройни бандити, сеещи хаос. Те не са чак толкова много. И не винаги е необходима техника за борбата с тях. Но са необходими разузнавателни сведения, нужно е висикоточно оръжие. А ние не разполагаме с такива технологии. Става дума за стрелково оръжие, за ракети, които могат точно да поразяват цели. И още, може би, което е много важно в условията на борба с въстаниците – вертолети и самолети. Не реактивни, а обикновени – те не са толкова скъпи, но са по-ефективни в борбата с малки терористични групи в конфликтни райони”, поясни Дутерте на среща с руски журналисти преди заминаването си за Москва. На срещата с Владимир Путин той още веднъж потвърди интереса си към руското въоръжение, а също и че при закупуването на оръжия Филипините възнамеряват да се преориентират от американските доставки към такива от Русия и Китай.

Заявлението на Дутерте прозвуча точно в този момент, когато Тръмп беше на посещение в Саудитска Арабия, където открито предлагаше собствените си оръжейни договори. И въпреки че сумите на оръжейните договори на Русия и САЩ са несъпоставими, все пак загубата на „свой клиент” там не я одобриха, и то толкова, че едва ли не в същия този ден започна войната срещу Дутерте.

Не стават ли прекалено много съвпаденията за една и съща история? Липсват само митингите „на опозицията”, впрочем, там не е Русия и да се организират митинги в условията на война просто е опасно. Не, протестиращите няма да бъдат разгонени от полицията или армията. Просто там местните патриоти, калени в огъня на войната с наркомафията, никога не са се отличавали с търпимост към местните майданци и абсолютно плюят на мнението на Запада. Там ще бъде добре, ако полицаите успеят да защитят опозицията и да отблъснат и без това злото „благодарно население”.

Затова пък там, където не може да се провокира цветна революция, отлично действат ислямистите, превръщайки страните в изпепелени земи. Странните съвпадения между целите на ислямските терористи и САЩ са забелязани не от вчера. От времето на Збигнев Бжежински американците честичко прибягват до услугите им. След като използва Бин Ладен в Афганистан, Вашингтон от една страна се бореше с тях, а от друга, терористите от същото това подразделение на „Ал-Кайда” се биеха ръка за ръка с американския спецназ в Либия срещу Кадафи, а лидерът им Абдулхаким Белхадж даже влезе в „демократическото правителство”, след като падна законният режим. САЩ използваха „своя талибан” Абдула Сархади, когото даже извадиха от затвора, за да убие един от най-омразните им и непримирими водачи на афганистанските талибани Мула Ахтар Мохамед Мансур, който „тръгна срещу вятъра”, като обяви война на „Ислямска държава” и даже се опита да започне преговори с Русия и правителството.

Неведнъж е отбелязвана и доста странната координация между американската коалиция и терористите в Сирия. От самото начало те бяха главната ударна сила на любимата на Запада „опозиция”. Обаче реални въпроси за връзките на САЩ с „Ислямска държава” се появиха след американския въздушен удар по сирийските войски в Дер-ез-Зор, където ислямистите дори искаха да си направят своя столица, тъй като „Ислямска държава” моментално премина в настъпление и превзе няколко квартала, в които бяха сирийските правителствени войски. Същото се случи и след ракетния обстрел на сирийската въздушна база по нареждане на Тръмп. Създаде се впечатление, че американските военни са споделили информация за удара не само с руснаците, понеже терористите бързо и дружно тръгнаха в атака.

За съжаление няма как да се очаква бърза победа на Дутерте – дори и след освобождаване на острова от ислямистите, терористичните актове ще продължат. Войната ще си каже думата и за тази, не най-силна икономика в Азия. Има само една алтернатива – борба до победа на всички народи – от Либия до Украйна. Борба с терористите и толкова любимите на американските глобалисти наркотърговци до победа. Няма нужда да се съмняваме в Дутерте. В своите 72 години той е удържал на думата си и е стоял зад убежденията си и не му е за пръв път да върви докрай и да постига целите си. Но той не е вечен, а и опитите за убийство могат да бъдат успешни. Ето тогава на филипинците ще им се наложи да се явят на най-важния си изпит.

Източник: warfiles.ru

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.