Белгия изтегля изтребителите си от водената от САЩ коалиция срещу ИД

Белгия изтегля своите изтребители, които участват във водената от САЩ коалиция срещу групата на „Ислямска държава“ (ИД) в Ирак, след като бяха обвинени в избиването на цивилни в западен Мосул.

Белгийското министерство на отбраната разкри, че е издало окончателно постановление да изтегли своите самолети от международната коалиция срещу терористичната групировка.

Министърът на отбраната Стефен Фандепут (Steven Vandeput) заяви, че оттеглянето стана след като белгийските въздушни сили бяха обвинени за бомбардировките над квартал Ал Мосул-Ал Джадида в западната част на Мосул, при които загинаха стотици цивилни граждани, основно жени и деца.

Междувременно, правителството на Белгия прекрати въздушните операции над Сирия в отговор на ракетното нападение на САЩ в петък сутринта, което доведе до прекратяването на руско-американската координация по сигурност. Водената от САЩ коалиция продължава своите операции, но засега без белгийско участие в Сирия, според NSNBC News.

Фандепут също отбеляза, че белгийското правителство не вярва, че е голям риска да има директна конфронтация между руските и НАТО-вските въздушни сили в Сирия:

Международната коалиция наблюдава ден след ден как се развива ситуацията. … Ако коалицията казва, че е достатъчно безопасно и иска да продължим мисиите, ще го направим.“

Източник: Iraqui News

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.