Качински: Украйна няма да стигне до ЕС, ако продължава да прославя нацистки сътрудници

58697016c461883c508b4590„Прославянето на Степан Бандера и други нацистки сътрудници ще попречи за интеграцията на Украйна в Европейския съюз“, предупреди лидера на водещата политическа партия в Полша Ярослав Качински.

В своето интервю за седмичника Do Rzeczy, цитиран от полската медия, Качински каза, че вече е споделил мислите си с украинския президент Петро Порошенко.

Ясно казах на президентът Порошенко, че няма да стигнат до Европа с Бандера. Това ми е абсолютно ясно. Вече проявихме голямо търпение, но всичко си има лимити.“

„Това е случай на специфичен избор направен от Украйна“, каза Качински за киевският опит да се замаже Бандера и други украински крайно десни радикали, които са сътрудничели на нацистите по време на Втората световна война (ВСВ).

Бандера е бил лидер на екстремистката Организация на украинските националисти (ОУН) по време на началото на ВСВ, но по-късно е бил арестуван от германците и прекарва години в концентрационен лагер.

ОУН е кооперирала с нацистите, призовавайки украинския народ да подпомогне нахлуващите в Съветски съюз сили.

След като е бил пуснат, Бандера става лидер на  Украинската въстаническа армия (УВА), която е създадена през 1942 г., която предимно се е сражавала срещу полската Армия Крайова и Червената армия в западна Украйна.

Според Качински, украинските нацисти са „надминали германците в своята бруталност срещу поляците.“

Предполага се, че са били избити между 76 хил. и 106 хил. поляци, предимно жени и деца, по време на кампанията за етническо прочистване, извършена от УВА през 1943-44 г.

„Много години вече има култ към хора, които са извършили геноцид срещу поляци“, каза бившия министър-председател Ярослав Качински.

През 2010 г. поставеният на власт след „Оранжевата революция„, създадена и водена от соросоидни организации и с подкрепата на американски служби, президент на Украйна Виктор Юшченко награждава Бандера с медал „Герой на Украйна“, който е най-висшата национална титла, която може да бъде предоставена на индивидуален гражданин.

На 108-мата годишнина от раждането на Бандера в началото на януари тази година е имало хиляди хора, които са белязали датата с факелни демонстрации в украинската столица и Одеса. Повечето от демонстрантите са били членове на Десен сектор и други крайно-десни групи, които изиграха ключова роля по време на преврата от 2014 г., който докара на власт сегашното управление в Киев.

В началото на февруари тази година, испанския футболен отбор Райо Вайекано отказа да включи в екипа си украинеца Роман Зозуля, защото феновете на Райо са протестирали относно връзките на Зозуля с крайно-десни организации в Украйна.

Източник: rt.com

Advertisements

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s