Качински: Украйна няма да стигне до ЕС, ако продължава да прославя нацистки сътрудници

58697016c461883c508b4590„Прославянето на Степан Бандера и други нацистки сътрудници ще попречи за интеграцията на Украйна в Европейския съюз“, предупреди лидера на водещата политическа партия в Полша Ярослав Качински.

В своето интервю за седмичника Do Rzeczy, цитиран от полската медия, Качински каза, че вече е споделил мислите си с украинския президент Петро Порошенко.

Ясно казах на президентът Порошенко, че няма да стигнат до Европа с Бандера. Това ми е абсолютно ясно. Вече проявихме голямо търпение, но всичко си има лимити.“

„Това е случай на специфичен избор направен от Украйна“, каза Качински за киевският опит да се замаже Бандера и други украински крайно десни радикали, които са сътрудничели на нацистите по време на Втората световна война (ВСВ).

Бандера е бил лидер на екстремистката Организация на украинските националисти (ОУН) по време на началото на ВСВ, но по-късно е бил арестуван от германците и прекарва години в концентрационен лагер.

ОУН е кооперирала с нацистите, призовавайки украинския народ да подпомогне нахлуващите в Съветски съюз сили.

След като е бил пуснат, Бандера става лидер на  Украинската въстаническа армия (УВА), която е създадена през 1942 г., която предимно се е сражавала срещу полската Армия Крайова и Червената армия в западна Украйна.

Според Качински, украинските нацисти са „надминали германците в своята бруталност срещу поляците.“

Предполага се, че са били избити между 76 хил. и 106 хил. поляци, предимно жени и деца, по време на кампанията за етническо прочистване, извършена от УВА през 1943-44 г.

„Много години вече има култ към хора, които са извършили геноцид срещу поляци“, каза бившия министър-председател Ярослав Качински.

През 2010 г. поставеният на власт след „Оранжевата революция„, създадена и водена от соросоидни организации и с подкрепата на американски служби, президент на Украйна Виктор Юшченко награждава Бандера с медал „Герой на Украйна“, който е най-висшата национална титла, която може да бъде предоставена на индивидуален гражданин.

На 108-мата годишнина от раждането на Бандера в началото на януари тази година е имало хиляди хора, които са белязали датата с факелни демонстрации в украинската столица и Одеса. Повечето от демонстрантите са били членове на Десен сектор и други крайно-десни групи, които изиграха ключова роля по време на преврата от 2014 г., който докара на власт сегашното управление в Киев.

В началото на февруари тази година, испанския футболен отбор Райо Вайекано отказа да включи в екипа си украинеца Роман Зозуля, защото феновете на Райо са протестирали относно връзките на Зозуля с крайно-десни организации в Украйна.

Източник: rt.com

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.