ЗАЛЕЗЪТ НА OCCRP

OCCPR – Международния журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията ще попадне в пълна финансова зависимост от разни необществени интереси2110371751

Годишното обръщение на ръководството (може да го видите в българския партньор „Биволь“) е скандално с политическите си пристрастия и признанието за частно финансиране

OCCPR е създаден с финансовата подкрепа на Фонда за демокрация на ООН (т.е. с интернационализирано държ. финансиране).

Именно затова аз винаги съм имал едно наум за разкритията му, които в една значима част според мен са продукт на политическа целесъобразност и негласна подкрепа от някои структури на отделни държави в света.

Още повече, че OCCRP беше проект, финансиран директно от Американската агенция за международно развитие USAID, правителството на Швейцария и различни меценати-милиардери от типа на Сорос. Апропо, „Отворено общество“ от мин. г. партньор и донор на проекта.

Пиша „едно на наум“, защото например прочутите „Панамски досиета“ за офшорния сенчест капитал на именити люде и политици в частта си за България бяха изключително рехави и постни, като „неволно пропуснаха“ маса задгранични фирми на родни влиятелни личности, за които е имало редица публикации в нашите медии (и не само мои).

В годишното си Обръщение (публикувано в партньорския сайт „Биволь“) ръководството на OCCRP е надало тревожен вопъл за демокрацията заради новоизбрани политически лидери с прости отговори на сложни въпроси, които заплашват да разрушат „изграденото“ и погребат „съвременните принципи“ на управлението.

Въобще в Обръщението личи недопустима за разследващата журналистика политическа пристрастност.

Ясно е чий продукт е тя.

Защото има оплакване, че „докато в миналото държавно финансиране от цял свят плащаше част от нашата работа, сега вероятно ще се сблъскаме с факта, че някои от тези правителства ще стават все по-враждебни към разследващата журналистика.“ (моя бел.: – няма да има кой да даде новите панамски досиета)

Мен най-много ме тревожи факта на изявлението, че „сериозно търсим частни фондове, за да покрием възможните загуби на публични средства.“

Т.е. освен сегашното частно финансиране се търси и ново. Следователно частните пари вече изцяло ще определят разкритията и позициите на OCCRP!

Това не е дори помен от разследваща журналистика, а опаковка, под която ще се крие корпоративен продукт за продажба на убеждения.

Григор Лилов
Изотчник: bultimes

Advertisements

One thought on “ЗАЛЕЗЪТ НА OCCRP

  1. Много добре, г-н Лилов! Добре че все още има тук-там хора като вас в България, та и ние, обикновените хорица, да узнаваме по нещо за света на паразитите-генетични дегенерати. Да сте жив и здрав и все така деен и през тази година 2017! Да ви е честита и спорна!
    Ваш почитател
    Дядо Владо Помаков

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.