ЗАЛЕЗЪТ НА OCCRP

OCCPR – Международния журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията ще попадне в пълна финансова зависимост от разни необществени интереси2110371751

Годишното обръщение на ръководството (може да го видите в българския партньор „Биволь“) е скандално с политическите си пристрастия и признанието за частно финансиране

OCCPR е създаден с финансовата подкрепа на Фонда за демокрация на ООН (т.е. с интернационализирано държ. финансиране).

Именно затова аз винаги съм имал едно наум за разкритията му, които в една значима част според мен са продукт на политическа целесъобразност и негласна подкрепа от някои структури на отделни държави в света.

Още повече, че OCCRP беше проект, финансиран директно от Американската агенция за международно развитие USAID, правителството на Швейцария и различни меценати-милиардери от типа на Сорос. Апропо, „Отворено общество“ от мин. г. партньор и донор на проекта.

Пиша „едно на наум“, защото например прочутите „Панамски досиета“ за офшорния сенчест капитал на именити люде и политици в частта си за България бяха изключително рехави и постни, като „неволно пропуснаха“ маса задгранични фирми на родни влиятелни личности, за които е имало редица публикации в нашите медии (и не само мои).

В годишното си Обръщение (публикувано в партньорския сайт „Биволь“) ръководството на OCCRP е надало тревожен вопъл за демокрацията заради новоизбрани политически лидери с прости отговори на сложни въпроси, които заплашват да разрушат „изграденото“ и погребат „съвременните принципи“ на управлението.

Въобще в Обръщението личи недопустима за разследващата журналистика политическа пристрастност.

Ясно е чий продукт е тя.

Защото има оплакване, че „докато в миналото държавно финансиране от цял свят плащаше част от нашата работа, сега вероятно ще се сблъскаме с факта, че някои от тези правителства ще стават все по-враждебни към разследващата журналистика.“ (моя бел.: – няма да има кой да даде новите панамски досиета)

Мен най-много ме тревожи факта на изявлението, че „сериозно търсим частни фондове, за да покрием възможните загуби на публични средства.“

Т.е. освен сегашното частно финансиране се търси и ново. Следователно частните пари вече изцяло ще определят разкритията и позициите на OCCRP!

Това не е дори помен от разследваща журналистика, а опаковка, под която ще се крие корпоративен продукт за продажба на убеждения.

Григор Лилов
Изотчник: bultimes

Advertisements

One thought on “ЗАЛЕЗЪТ НА OCCRP

  1. Много добре, г-н Лилов! Добре че все още има тук-там хора като вас в България, та и ние, обикновените хорица, да узнаваме по нещо за света на паразитите-генетични дегенерати. Да сте жив и здрав и все така деен и през тази година 2017! Да ви е честита и спорна!
    Ваш почитател
    Дядо Владо Помаков

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s