Турската лира потъва до рекордно ниско ниво спрямо щатския долар на фона на високата инфлация

Стойността на закъсалата турска валута, лирата, падна до рекордно ниско ниво спрямо долара поради нарастващите опасения свързани със сигурността след терористичната атака в Истанбул, както и със скорост, която е по-висока от очакваната инфлация.

photo-by-afp

Лирата се търгуваше на 3,59 за 1 долар във вторник (3-ти януари), като по този начин за първи път в историята се отбеляза, че стойността й отслабва спрямо американската валута.

Турската валута беше отслабена по-рано от едно непредвидено рязко покачване на инфлацията още през декември 2016 г., като генерира очакванията за процента през този месец.

Потребителските цени се покачиха до 8,5% за една година. Само от ноември цените в Турция се увеличиха с 1,64%, което беше много повече от очакваното, от финансовите анализатори.

Освен това, терористичната атака на нова година в един клуб, в Истанбул, където загинаха 39 души, се смята за ключов фактор за намаляването на стойността на турската лира.

Атаката, за извършител на която се обяви терористичната група Даеш, е най-новата от вълната на смъртоносните атаки в Турция през последните няколко месеца. Страната е широко подозирана и обвинявана, че подкрепя екстремистите в Сирия и Ирак.

Свързаните най-вече с Даеш терористични атаки, както и още няколко от Кюрдската работническа партия са ударили жизнената за Турция туристическа индустрия отслабвайки инвестициите.

Турската валута загуби невероятните 24% от стойността си спрямо долара през последните 6 месеца, а през последните 2 г. е загубила 53% от стойността си.

Източник: presstv.ir

Бележка:

Турските власти претърпяха опит за въоръжен преврат преди няколко месеца, за който президента им Ердоган обвини открито, че стоят хора от САЩ. Турция е втората по големина армия в НАТО след САЩ, тези обаче не им пречи да използват задкулисни тактики срещу „своите“ отвътре. За кюрдските терористични групи е известно от край време, че са подкрепяни от американските и британски власти. Ердоган пък твърди, че използва терористични групи, които са срещу правителството на Башар Асад, защото същите се сражават и срещу кюрдските му врагове. Турското правителство наскоро обвини коалицията водена от САЩ, че им въртят номера в Сирия и не се бият срещу терористите от Даеш. След опита за преврат Ердоган предприе акт на сближаване с руските власти, което поради известни причини засили направляваните масови терористични атентати в Турция, паралелно с икономически атаки.

Advertisements

2 thoughts on “Турската лира потъва до рекордно ниско ниво спрямо щатския долар на фона на високата инфлация

  1. Ужас! За 2 г. турската лира загубила 53% от стойността си!
    А руската рубла колко загуби? 75%? Молодец!

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.