Ердоган: Турция има доказателства, че САЩ подкрепя Даеш в Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган казва, че има „потвърдено доказателство“, че водената от САЩ коалиция подкрепя Даеш и други терористични групи в Сирия.

l_125232_113147_updates

„Какво казваха коалиционните сили в началото? Казваха: ‚Ще се бием срещу терористичната организация Даеш до края.‘ В действителност, те обвиняват нас в подкрепа на Даеш. Сега всичките изчезнаха. Напротив, те дават подкрепа за терористичните групи, включително Даеш, кюрдските Отряди за народна самоотбрана (ОНС), Съюзът на демократическата партия (СДП). Много е ясно това. Потвърдихме доказателствата със снимки и видео“, заяви Ердоган по време на пресконференция във вторник.

САЩ и някои от областните им съюзници, в частност Саудитска Арабия, Катар и Турция, бяха обвинявани в много случаи във въоръжаване и финансиране на военни групи воюващи срещу сирийското правителство през последните 6 г.

Анкара смята, че СДП е клон на Кюрдската работническа партия (КРП), които са определени от САЩ за терористична група. КРП се занимават от 1984 г. с въоръжени бунтове срещу турската държава, допълва Анкара.

Турция обеща да продължи напред със своя лов на кюрдски бунтовници в Ирак и Сирия.

Изявлението на Ердоган дойде само ден след като бившия кандидат президент на САЩ от Зелената партия Джил Стайн обвини Вашингтон, че подкрепя терористични групи, които служат за техните интереси.

Турският президент също подчерта, че САЩ не успя да спази обещанието си да освободят сирийския град Ал Баб от Даеш.

„Въпреки, че водената от САЩ коалиция не успя да спази обещанието си в нашата операция за освобождението на Ал Баб, ние ще отървем града от терористите на Даеш, без значение от това“, каза Ердоган.

Турция е в средата на военна операция по пленяване на Ал Баб от Даеш. Анкара, която започна операцията през месец август тази година, твърди, че подкрепя само екстремистите в северната част на Сирия по пътя срещу Даеш. Доклади от последните дни показват, че турските войски са били пряко ангажирани с борбата в Ал Баб.

Продължаващото нападение в Ал Баб е взело значителен брой цивилни жертви. Така наречената Сирийска обсерватория за правата на човека, каза в петък, че около 90 цивилни, включително 21 деца, са загубили живота си в период от 24 часа, след като Турция засили въздушните удари върху града.

Следвайки твърденията на Ердоган, говорителя на Държавния департамент на САЩ Марк Тонер заяви, че е „нелепо“ дори да се предположи, че водената от САЩ коалиция подкрепя терористични групи в Сирия:

„Искам да кажа, че е нелепо, ако трябва да бъда честен. Няма основа за истина, както всичко, което можем да си представим. Знаете ли, не мисля, че някой може да погледне  към нашите действия на водената от нас по суша коалиция в северната част на Сирия, в Ирак, и да каже нещо друго освен, че сме на 100% за поражението, унищожаването на Даеш“, каза той и добави, че САЩ работи конструктивно с Турция, за да се защитят от терористите, и е постоянно в контакт с Анкара по въпроса как да го направят.

„Подкрепяме усилията им. Подкрепихме техните усилия по границата за да я изчистят от Даеш. Знаете че сме в диалог с тях за възможните следващи стъпки  по отношение на Ал Баб. Искам да кажа, че не искаме да ги видим да влязат в Ал Баб без достатъчна подкрепа, но отново, знаете ли, това са дискусии, които имаме ежедневно с турците,“ добави Тонер.

Тонер отбеляза, че САЩ, въпреки това, са съпричастни със съществуващите напрежения между подкрепяните от Турция сили и ОНС, и други сили, които Вашингтон подкрепя в региона. „Това е причината, поради която работим в тясно сътрудничество, като тези дискусии, и се опитваме да съгласуваме с тях“, каза той.

Източник: presstv.ir

Advertisements

One thought on “Ердоган: Турция има доказателства, че САЩ подкрепя Даеш в Сирия

  1. Че какво ново ни казва? Всички го знаят и си мълчат. Просто се опитва да се отърве. Знае че фекалиите скоро ще залеят долара и си прави мост. Само че веднъж нагазил в лайната…
    Стотици километри кервани от цистерни пътуваха от Сирия към Турция. Всички задружно присвиваха очички сякаш слънцето ги заслепява. Колкото и да не го харесвам Ердоган, няма как да не призная (и не само аз) че е умен. Предвижда накъде ще духа вятъра и се нагажда.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.