Разгневен от гласуването на ООН, Израел заплашва с анексирането на палестинска земя

Израел заплаши да анексира палестинските имоти, на които е построил сгради, след като Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция осъждаща структурите като незаконни.

netanyahu-speaks-with-public-security-minister-gilad-erdan-in-the-israeli-knesset-in-jerusalem-on-september-7-2015-yonatan-sindel-flash90

Нетаняху говори с Гелад Ердан в израелския парламент в Йерусалим, 7 септември, 2015 г. (Yonatan Sindel – Flash90)

Трябва да обявим незабавното анексиране на заселените блокове … Трябва да подновим строителството на цялата земя“, каза министърът по сигурността, стратегическите работи и информацията на Израел Гилад Ердан.

Израел беше създаден през 1948 г. след масови войни с арабските държави. След войната последва създаването на т.нар. „Зелена линия“, с която Израел маркира насилствено-иззетите територии. Въпреки това, през 1967 г. бяха започнати допълнителни атаки извън линията, изземвайки палестинските територии, които сега са известни като Западният бряг и Източен Йерусалим Ал Кудс. От тогава осейват земите с над 120 населени места, въпреки международния протест срещу незаконните дейности.

Резолюцията 2334, която беше приета в петък, обявява населените места да бъдат лишени от всякаква правна валидност и казва, че тяхното съществуване се равнява на очебийно нарушение съгласно силата на международните закони и основна пречка за … един справедлив, траен и всеобхватен мир.

Палестинските фракции в Западния бряг и Ивицата Газа колективно приветстваха резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, с Министъра на външните работи Рияд ал Малики, описващ гласуването като „победа за палестинския народ“.

riyad-mansour-c-the-permanent-observer-of-the-state-of-palestine-to-the-un-greets-roman-oyarzun-marchesi-spain

Рияд, постоянния наблюдател на палестинската държава в ООН приветства испанския дипломат Роман Марчеси.

Преди гласуването, Тел Авив стартира трескаво, но неуспешно лобиране за да блокират гласуването и подкани най-силния си съюзник САЩ  да наложи вето. Обаче, Съединените щати изненадващо се въздържаха. Израелския режим забързано заплаши да спре финансирането на някои проекти на ООН и да преразгледа отношенията си със световната организация.

„Има прекалено много тъмнина и много лицемерие в гласуването на ООН относно Израел“, каза Ердан и добави: „Това е лицемерие и безсрамие.“

Преди гласуването, новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп призова Египет, който е вносител на резолюцията, да вземе решение срещу внасянето й. Египет се съгласи, но беше подложено на гласуване от страна на Сенегал, Нова Зеландия, Малайзия и Венецуела, които заявили, че ще прибягнат до правото си ако Кайро отстъпи.

След гласуването, Нетаняху също каза, че режимът ще направи преоценка на връзките си със световната организация. „Решението, което бе взето беше предубедено и срамно, но ние ще го издържим.“

Също като средство за връщане обратно в ООН, израелският режим пусна обратно в ход предложеното законодателство за присъждане на легален статус на около 4000 заселени секции, построени върху палестинска собственост в Западния бряг. Законопроектът напредваше в Кнесета (израелския парламент), но е бил задържан докато Тръмп влезе в Белия дом на 20-ти януари.

Израелският Канал2 също така съобщи, че Нетаняху може да обяви ново строителство отвъд Зелената линия, докато свиква кабинета си за седмичното му заседание.

Източник: presstv.ir

Advertisements

2 thoughts on “Разгневен от гласуването на ООН, Израел заплашва с анексирането на палестинска земя

  1. Още малко. 🙂

    Германия спря да „плаща репарации“ на несъществуващата през втората световна война държава Израел.

    Още няколко седмици до сядането на Тръмп на президентското кресло и ще видим, какво ще стане с Израел, ако секнат и американските пари за тази „държава“. 😉

    • Спонсори винаги ще се намерят. Начини много. Колко му е да пуснат един куршум на Тръмп. Я куршум, я арсен, я пътен инцидент… Няма да е за първи път.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.