Рапорт: войната в Сирия (16 декември, 2016)

57dd6d3767609_1474129207

Генерал-лейтенант Виктор Познихир

„Около 900 члена на екстремистките групи са убити, десетки части военна техника е унищожена, 105 градски обекта (78,5 km²) са освободени по време на настъпателната операция в град Алепо“, съобщи на 15 декември от генералния щаб на Руската Федерация (РФ) генерал-лейтенант Виктор Познихир. Алепо (Халеб) е 100% под контрола на правителствените сили. „3033 бунтовници-екстремисти са напуснали Алепо доброволно, 1524 са амнистирани и освободени, докато другите са проверявани“, добави Познихир. Отделно, около 5000 члена на екстремистките групи и техни семейства започнаха да се изтеглят от Алепо по хуманитарния коридор от Салах ал-Дин до Ал-Рашидин-4.

Сирийските правителствени сили са стабилизирали ситуацията в зоната на Палмира с подкрепата на руските въздушни сили и се подготвят за контра-офанзива, според руския генерален щаб. Сирийската армия, подкрепена от Космическите войски на РФ, са отблъснали всички атаки на т.нар. „Ислямска държава“ (ИД) срещу авиобаза Тияс, убивайки около 65 терористи и унищожавайки 13 превозни средства принадлежащи на терористичната група.

Правителствените сили оказват натиск върху Джабхат Фатах ал-Шам (по-рано Джабхат ан-Нусра, клон на Ал-Кайда) в сирийската провинция Дераа.Сблъсъци между правителствените войски и терористи са докладвани в близост до град Ал Наймах на 15-ти дек., когато армията атакува командния център принадлежащ към Джабхат Фатах ал-Шам. Про-правителствени източници съобщават, че командния център и неговите служители са били напълно унищожени в атаката, а про-терористичните източници отричат жертвите.

Водената от САЩ международна коалиция срещу ИД няма да действа срещу терористите от ИД в централна Сирия, включително зоната на Палмира, за някакво време, съобщи командира на международната операция срещу ИД в Ирак и Сирия, генерал-лейтенант Стивън Таунсенд. Той отбеляза, че древната Палмира била „под руски и на сирийските им съюзници контрол“, и че трябвало да си я върнат обратно. Има още и друга причина – коалицията няма да оперира „по-агресивно“ тъй като нямала достатъчно информация. „Не можем да различим едната страна от другата“, каза командира като подчерта, че коалицията ще наблюдава, какво се случва от страни и ще „позволи Русия да се оправя“. Интересен факт е, че това не спря военновъздушните сили на коалицията, когато същите подкрепяха офанзивата на ИД срещу Сирийската армия близо до Деир ез-Зор и бомбардираха правителствените войски, сигурно по случайност.

Източник: southfront.org

Advertisements

One thought on “Рапорт: войната в Сирия (16 декември, 2016)

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.