Рапорт: войната в Сирия (16 декември, 2016)

57dd6d3767609_1474129207

Генерал-лейтенант Виктор Познихир

„Около 900 члена на екстремистките групи са убити, десетки части военна техника е унищожена, 105 градски обекта (78,5 km²) са освободени по време на настъпателната операция в град Алепо“, съобщи на 15 декември от генералния щаб на Руската Федерация (РФ) генерал-лейтенант Виктор Познихир. Алепо (Халеб) е 100% под контрола на правителствените сили. „3033 бунтовници-екстремисти са напуснали Алепо доброволно, 1524 са амнистирани и освободени, докато другите са проверявани“, добави Познихир. Отделно, около 5000 члена на екстремистките групи и техни семейства започнаха да се изтеглят от Алепо по хуманитарния коридор от Салах ал-Дин до Ал-Рашидин-4.

Сирийските правителствени сили са стабилизирали ситуацията в зоната на Палмира с подкрепата на руските въздушни сили и се подготвят за контра-офанзива, според руския генерален щаб. Сирийската армия, подкрепена от Космическите войски на РФ, са отблъснали всички атаки на т.нар. „Ислямска държава“ (ИД) срещу авиобаза Тияс, убивайки около 65 терористи и унищожавайки 13 превозни средства принадлежащи на терористичната група.

Правителствените сили оказват натиск върху Джабхат Фатах ал-Шам (по-рано Джабхат ан-Нусра, клон на Ал-Кайда) в сирийската провинция Дераа.Сблъсъци между правителствените войски и терористи са докладвани в близост до град Ал Наймах на 15-ти дек., когато армията атакува командния център принадлежащ към Джабхат Фатах ал-Шам. Про-правителствени източници съобщават, че командния център и неговите служители са били напълно унищожени в атаката, а про-терористичните източници отричат жертвите.

Водената от САЩ международна коалиция срещу ИД няма да действа срещу терористите от ИД в централна Сирия, включително зоната на Палмира, за някакво време, съобщи командира на международната операция срещу ИД в Ирак и Сирия, генерал-лейтенант Стивън Таунсенд. Той отбеляза, че древната Палмира била „под руски и на сирийските им съюзници контрол“, и че трябвало да си я върнат обратно. Има още и друга причина – коалицията няма да оперира „по-агресивно“ тъй като нямала достатъчно информация. „Не можем да различим едната страна от другата“, каза командира като подчерта, че коалицията ще наблюдава, какво се случва от страни и ще „позволи Русия да се оправя“. Интересен факт е, че това не спря военновъздушните сили на коалицията, когато същите подкрепяха офанзивата на ИД срещу Сирийската армия близо до Деир ез-Зор и бомбардираха правителствените войски, сигурно по случайност.

Източник: southfront.org

Advertisements

One thought on “Рапорт: войната в Сирия (16 декември, 2016)

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s