Сирийските въоръжени сили контролират 93% от Алепо

(Снимка: Ройтерс)

(Снимка: Ройтерс)

Сухопътните сили на Сирийската армия и техните съюзници освободиха 52 сгради в източните части на град Алепо от хватката на подкрепяните от чужбина екстремисти. Сега са под сирийски контрол 93% от целия северозападен град, казват руснаците.

В резултат на успешен напредък, 52 сгради в източен Алепо са освободени от екстремистите,“ каза Сергей Рудской от Министерството на отбраната в Русия, излъчен по държавната телевизия днес.

През последните 4 дни, контролираната от терористите територия се смали на една трета. Сирийската армия контролира 93% от градската територия,“ допълни той.

През последните 24 часа са напуснали Алепо 10500 граждани контролираните от бунтовниците зони. Освободените и измъкналите се сигнализират за измъчвания и публични екзекуции, извършвани от така наречената „умерена опозиция“, които са подкрепени от силите на САЩ и техните съюзници.

Цивилните, които успяха да избягат от терористите говорят за нови престъпления извършвани от екстремистите от т.нар. „умерена опозиция“ в източен Алепо. Случаи на измъчвания, публични екзекуции и масови кланета на населението са потвърдени,“ заявява руският служител.

Рудской отбеляза, че над 3000 граждани от стратегическия град са се завърнали в своите жилища и добави, че десетки тонове хуманитарна помощ е доставяна в освободените райони на Алепо всекидневно.

Дамаск призова окопалите се бунтовници в източен Алепо да свалят оръжие и да се предадат. Сирийският президент е наредил да бъдат амнистирани бойците, които изберат да спрат да се бият.

На другите места, Рудской подчерта, че руските и сирийски военни самолети не са извършвали въздушни удари над Алепо от 18 октомври.

21 участъка също са били почистени от взривни устройства , между тях и 2 училища и 2 джамии през последните 24 часа.

Сирия е създала няколко хуманитарни коридори за да улесни излизането на цивилни от източните райони. 8500 души са евакуирани от държаните от екстремистите зони по тези коридори, почти 3000 от тях са деца. Доклади, излизащи от Алепо (Халеб) казват, че терористите използват хора като жив щит за да забавят напредъка на армията.

През това време, сирийският президент Башар ал-Асад каза в скорошно интервю, че победата в битката за Алепо ще бъде „огромна стъпка“ по пътя към приключването на войната.

Последните победи на Сирийската армия са голям удар в лицето на подкрепяните от чужди сили чрез предоставяне на безрезервни финансови и военни помощи терористи, с които си сътрудничи Запада и коалиция от 2011 г. насам за да гарантират свалянето на Башар Асад.

Източник: presstv.ir

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.