Словения обявява водата за човешко право

Словенската вода принадлежи на всички нейни граждани, обяви парламента с поправка в конституцията. Изменението беше направено миналия петък за да предпази изобилните запаси от чиста питейна вода от корпоративната алчност.

images

Със 64 вота за и нито един против, 90 местният парламент добави в член към държавната евро-конституция изменението. То бе направено за да се направи достъпа до питейна вода основно право на всички граждани и да се спре с комерсиализацията на водата.

Централно-дясната опозиционна партия „Словенска демократична партия“ се въздържа от гласуването, казвайки че промяната не била нужна и е насочена само към повишаването на обществената подкрепа.

„Водните ресурси представляват обществено добро, което е управлявано от държавата. Водните ресурси са първично и трайно използвани за доставка на питейна вода на граждани и домакинства, и в този смисъл, не са стоков пазар,“ гласи текста.

През 2013 г., тогавашният главен изпълнителен директор на Нестле, Петер Брабек-Летмат привлече гнева на мнозина, когато заяви, че водата не била човешко право, а стоков пазар. Нестле, една от най-големите хранителни компании, която е лидер между корпорациите замесени с приватизацията на водните запаси по света, често наддава против правото хората да управляват собствените си водни запаси. Обаче макар, че настроенията на Брабек-Летмат да се споделят от различни западни правителства, Словения застана твърдо против корпоративната алчност и съхрани достъпа до чистата си питейна вода. Нещо, което българските озверели предателски политици във властта разпродават за жълти стотинки при всяка възможност и влошават с всяка изминала година.

Словения, като България, е страна с планини и богата на водни ресурси. Повече от половината и територия е покрита с гори. Рано тази година, Словения беше обявена за една от най-зелените страни в света, а нейната прекрасна столица Любляна пък за най-зелената европейска столица. След този великолепен ход на държавата, родината на Мелания, съпругата на бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп, си бетонира заслужената зелена репутация. Словенският министър-председател Миро Церар нарече чистата питейна вода „течното злато на 21-ви век“ и призова депутатите да гласуват в подкрепа на изменението за защита на националните водни ресурси „на най-високо ниво“.

„Словенската вода има много добро качество и заради тази си стойност, определено в едно бъдеще ще бъде в прицела на чужди страни и международните корпоративни апетити. Тъй като постепенно ще става все по-ценна, ще има все по-голям натиск върху нея и ние не трябва да се предаваме“, каза министър-председателя на Словения.

Нещо, за което не съм писал досега, но се вписва в общата картинка е, че Словения също така не руши своите исторически паметници (както и повечето държави от бившия източен блок), дори и да са от епохата на комунизма, за които подобия в България реват да се рушат пионките на „индустрията на коминизма“ (тези от НПО) от няколко години възраждайки зорлем инсценировките от 10 ноември 1989 г., държейки ни в избите на третия свят.

Светът се променя и трябва да напъваме всеки ден властите срещу корпоративните интереси, които целят да направят живота ни все по-зависим от алчността им. Отваряйте си широко очите, преди да са ни накарали да плащаме и за въздуха, който дишаме.

Anony, 28.11.2016

Advertisements

3 thoughts on “Словения обявява водата за човешко право

  1. Да и ние имаме в Конституцията, за това кръга Борисов – Бехар изгради сметище над водосборния басейн на питейната вода за София!

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s