Словения обявява водата за човешко право

Словенската вода принадлежи на всички нейни граждани, обяви парламента с поправка в конституцията. Изменението беше направено миналия петък за да предпази изобилните запаси от чиста питейна вода от корпоративната алчност.

images

Със 64 вота за и нито един против, 90 местният парламент добави в член към държавната евро-конституция изменението. То бе направено за да се направи достъпа до питейна вода основно право на всички граждани и да се спре с комерсиализацията на водата.

Централно-дясната опозиционна партия „Словенска демократична партия“ се въздържа от гласуването, казвайки че промяната не била нужна и е насочена само към повишаването на обществената подкрепа.

„Водните ресурси представляват обществено добро, което е управлявано от държавата. Водните ресурси са първично и трайно използвани за доставка на питейна вода на граждани и домакинства, и в този смисъл, не са стоков пазар,“ гласи текста.

През 2013 г., тогавашният главен изпълнителен директор на Нестле, Петер Брабек-Летмат привлече гнева на мнозина, когато заяви, че водата не била човешко право, а стоков пазар. Нестле, една от най-големите хранителни компании, която е лидер между корпорациите замесени с приватизацията на водните запаси по света, често наддава против правото хората да управляват собствените си водни запаси. Обаче макар, че настроенията на Брабек-Летмат да се споделят от различни западни правителства, Словения застана твърдо против корпоративната алчност и съхрани достъпа до чистата си питейна вода. Нещо, което българските озверели предателски политици във властта разпродават за жълти стотинки при всяка възможност и влошават с всяка изминала година.

Словения, като България, е страна с планини и богата на водни ресурси. Повече от половината и територия е покрита с гори. Рано тази година, Словения беше обявена за една от най-зелените страни в света, а нейната прекрасна столица Любляна пък за най-зелената европейска столица. След този великолепен ход на държавата, родината на Мелания, съпругата на бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп, си бетонира заслужената зелена репутация. Словенският министър-председател Миро Церар нарече чистата питейна вода „течното злато на 21-ви век“ и призова депутатите да гласуват в подкрепа на изменението за защита на националните водни ресурси „на най-високо ниво“.

„Словенската вода има много добро качество и заради тази си стойност, определено в едно бъдеще ще бъде в прицела на чужди страни и международните корпоративни апетити. Тъй като постепенно ще става все по-ценна, ще има все по-голям натиск върху нея и ние не трябва да се предаваме“, каза министър-председателя на Словения.

Нещо, за което не съм писал досега, но се вписва в общата картинка е, че Словения също така не руши своите исторически паметници (както и повечето държави от бившия източен блок), дори и да са от епохата на комунизма, за които подобия в България реват да се рушат пионките на „индустрията на коминизма“ (тези от НПО) от няколко години възраждайки зорлем инсценировките от 10 ноември 1989 г., държейки ни в избите на третия свят.

Светът се променя и трябва да напъваме всеки ден властите срещу корпоративните интереси, които целят да направят живота ни все по-зависим от алчността им. Отваряйте си широко очите, преди да са ни накарали да плащаме и за въздуха, който дишаме.

Anony, 28.11.2016

Advertisements

3 thoughts on “Словения обявява водата за човешко право

  1. Да и ние имаме в Конституцията, за това кръга Борисов – Бехар изгради сметище над водосборния басейн на питейната вода за София!

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.