Рапорт: войната в Сирия (22 Ноември, 2016)

Сирийските правителствени сили отблъснаха атака на „Ислямска държава“ (ИД) в Джуб ал-Джара в източен Хомс, след дълга битка продължила целия ден в понеделник. Твърди се, че са участвали около 40 терористи в 3 части с военна техника, но не са успели да пробият защитата на Сирийската армия.

През това време един военен конвой на ИД беше унищожен от Сирийските арабски военновъздушни сили. Терористите са били на път към Алепо за да подсилят атаките над контролираната от правителството военновъздушна база Квайрес.

Интересен факт е, че терористичната група разполага с ресурси за провеждане на операции срещу сирийската армия в провинция Алепо въпреки анти-ИД усилията на ръководените от Турция сили и предимно Кюрдските сирийски демократични сили (КСДС) в района.

Турските сили в западна Сирия. (снимка: southfront.org)

Турските сили в западна Сирия. (снимка: southfront.org)

Турция създаде военна база в Ахтерин, в провинция Алепо, според местните медийни активисти. Турската армия, специалните сили и разузнавателните агенции разширяват присъствието си в северната част на Сирия на фона на продължаващите сблъсъци между про-турските въоръжени групировки и КСДС около възможността да завземат от ИД ключовия град Ал-Баб. На 21-ви ноември, кюрдските сили атакуваха про-турските въоръжени групировки в Шейх Насир и иззеха селото. По-рано тази година, се съобщава, че турските въоръжени сили са създали военна база на юг от Ал-Раи.

Докато сирийските правителствени сили и военни самолети атакуват подкрепяните от Запада екстремисти в областта на град Алепо, руските космически сили се фокусират върху екстремистки цели и линиите им за снабдяване в провинция Идлиб, където най-вече е контролирано от Джабхат Фатах ал-Шам (по-рано Джабхат ан-Нусра, сирийски клон на Ал Кайда) и свързани групи. Снабдителните линии на екстремистите по магистралата Алепо – Хама привличат особеното внимание на руските военни самолети. Местни източници съобщават, че руснаците извършват около 15-20 въздушни удари в района всеки ден.

(снимка: almasdarnews.com)

(снимка: almasdarnews.com)

На свой ред, про-терористичните медии съобщават, че предполагаемите руски военни самолети продължават да бомбардират училища и болници в провинцията Идлиб и Алепо. Според агенцията “Step News”, руските въздушни удари са ударили училище в село Хас в Идлиб на 20-ти ноември. Руските сили също така бомбардират последната болница в Алепо почти всяка седмица, според тези медии.

Източник: SouthFront

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.