За новото и старото образование

Отдавна се каня да пиша по тази тема, но все отлагам. А времето минава, нещата се забравят… Затова днес ще ви разкажа една истинска история…

За това как една смела и достойна жена намери сили и вяра да превърне нашите мечти в реалност. Името й е Павлина Иванова. Аз бях там, бях поне за малко част от всичко това. И се чувствам длъжен да предам истината нататък.

Чували ли сте за село Николаевка? И аз не бях. А би трябвало, защото това е родното село на Петър Дънов – Учителя.

Когато Павлина поема поста директор на училището в селото, то е било пред закриване поради липса на ученици. За да привлече деца, тя решава да разкрие паралелка за ранно професионално обучение след завършен 6-и клас. За специалност било избрано готварството. Решението се оказва много удачно, професията привлякла деца дори от околните села и от Варна. За целта бил осигурен транспорт. Така училището било спасено.

И преди да продължа, един интересен факт: поемайки поста директор, Павлина Иванова знаела само, че Николаевка е родното място на Петър Дънов. Впоследствие в архива на училището открила множество исторически документи. Това се оказало първото българско светско училище във цялата Варненска околия. Било създадено през далечната 1847 г. от местният родолюбив българин чорбаджи Атанас Георгиев – дядото по майчина линия на Петър Дънов. Под неговото ръководство била съградена и местната църква.
Първите 15-ина деца той събирал за обучение в избата на дома си. За техен преподавател открил един талантлив младеж на име Константин Дъновски от родопското село Читак. Той станал и първият свещеник. Чорбаджи Атанас го прибрал в дома си, а младежът по-късно се оженил за втората му дъщеря Добра. От тяхната любов се родили няколко деца, едно от които е Петър Дънов. Всъщност къщата, в която е минало детството му се намира непосредствено до училището.

Ние попаднахме в село Николаевка в търсене на алтернатива. Беше ни ясно, че общоприетата образователна система не ни задоволява и детето ни няма да учи там. Запознахме се с директорката и веднага усетихме, че тя носи същият пламък като нас, същият копнеж за високи идеали съчетан с детска чистота. Тя искаше да измъкне децата от тресавището на една антикварна образователна система, която почти не се е променила за последните 100 години, и цени механичното заучаване, запаметяване и обезценява себеизразяването, креативността и играта в детето.

Преместихме се да живеем в селото и станахме част от всичко, което се случваше в училището. А там се случваха прекрасни неща – децата учеха в нетрадиционна обстановка, с нетрадиционни методи. Уроците се даваха под формата на игра, по забавен творчески начин. Самите преподаватели притежават нужното детско светоусещане, далеч от познатата ни авторитарност. С пари от европроекти, които директорката с много упоритост и труд спечели, се разгърна извънкласова дейност – кръжоци по готварство, грънчарство и какви ли още не умения. Учителите редовно посещаваха семинари из цялата страна, за да изучат най-новаторските подходи за работа с деца.

Направи се ремонт на училището, смениха се дограмите, вратите, изработиха се по поръчка мебели за децата, изгради се канализация. Всеки взимаше участие. Организира се предлагане на вегетарианска храна за децата. Самуил (синът ми) беше много щастлив.

Ето някои моменти в снимки и видео:

* из живота в училището: с. Николаевка, училището (снимки)
* снимки и видео от семинара в с. Гудевица „Играя и работя с деца“, проведен с учителите: Гудевица, Родопа планина, Юни 2014

Постепенно мястото като магнит привлече родители с децата си, най-различни новатори и таланти от цяла България. Всички заедно работехме за общата кауза – децата. Един от тях е и приятелят ми Емил Стефанов – композитор, поет, писател, изключителен човек. Той разкри неподозиран музикален талант сред децата от училището и го разви дотам, че започнаха да правят студийни записи и да изнасят концерти! Чуйте сами, това парче се пее от деца от училището, в които никой преди това не подозираше талант: Ой Роди се (музика и текст Емил Стефанов) Каква светлина се лее от тази музика! С помощ на дарители се закупи пиано за училището, оборудва се малко студио със синтезатор, компютър и аудио техника.

Кулминацията беше миналата година, когато на 20.10 във Фестивалния комплекс във Варна се изнесе благотворителен концерт с деца от училището – може би най-ярката публична изява в 168 годишната му история. Музиката бе композирана от Емил, а посланието бе за създаването на един свят с красота, доброта и музика, в който мечтите на децата да стават реалност. Успехът беше грандиозен, за такова малко селско училище, деца и учители от училището изявиха таланта си. Дойдоха гости от цялата страна. Ето малко снимки от концерта. Видео записът от концерта е тук.

Тези изяви на духовност не останаха без отзвук – тъмнината не търпи светлина. Чудовищната държавна административна машина, наречена МОН (Министерство на образованието и науката, а всъщност се оказа Машина за Отстраняване на Новатори.) се раздвижи. Бързо и професионално, с отработена методика МОН се зае с унищожаване на този светилник на българска култура, както преди това стори с училището в с. Сладка вода*. Срещу директорката заваляха съдебни дела, за абсурдни неща, пристигнаха комисии чак от София за генерална проверка на цялата училищна документация, след което последва финансова ревизия, една, две, три… Те търсеха начин съвсем тенденциозно да изобличат и унижат директорката. Постиженията на училището с децата, концертните изяви, талантите разкрити чрез кръжоците бяха напълно игнорирани в техните доклади. Инспекторите, като една наемна армия на МОН, не криеха злобата си и намерението да закрият училището.

Не вярвам в теории на конспирацията, но кажете ми – министерство, което благославя учебници, в които пише, че турско робство не е имало, а цар Симеон Велики не оставил никакви следи в историята**, същото това министерство премазва безмилостно всеки светилник на българщината.

Ето ви писмо-изявление от директорката Павлина Иванова, по повод проверките: Изповедта на една училищна директорка от село Николаевка
Ето едно от писмата, които бяха изпратени до МОН в нейна подкрепа: Подкрепа за Павлина Иванова
И още едно писмо в нейна защита: Писмо

Ето и хронология на цялата история, описана от Емил Стефанов: СЛУЧАЯТ НИКОЛАЕВКА

В крайна сметка директорката бе уволнена, а училището осиротя, цялата група от родители, учители и помощници които бяха там заради общото дело напуснаха и преместиха децата си. И в училището останаха само шепа циганчета. След някоя-друга година ще чуете кратък репортаж по телевизията, че поредното селско училище е закрито „поради липса на деца“. Но истината, защо закриват тези училища и кой има интерес от това, те никога не казват… А какви таланти там се разкриха, ех каква мила картинка беше да видя децата, които подскачат от нетърпение да започне репетицията им по музика…

Разгледайте снимките и се запитайте:

На кого служи нашето правителство, унищожавайки средищата на българщина, талант и духовност?

5129827_700b_v1Хора, не бива да оставаме безучастни и да се оставяме пред очите ни шепа продажници да смазват българщината! Нека всеки да стори каквото му е по силите. Разпространявайте тази история, нека да се знае, напишете вашата история, търсете правата на децата ни, отстоявайте алтернативите!


* – няколко думи за училището в с. Сладка Вода. То бе мечтата във всяко едно отношение – полупансион, със специално разработени педагогически методи, нагодени за цялостен подход към детето като към разумно духовно същество – съчетание на житейски уроци с класната стая, конна езда, ушу (източно бойно изкуство), стрелба с лък, ръчни занаяти, стари български традиции и т.н. – списъкът е дълъг. Традициите не се учеха в класната стая, зад чиновете, а навън, в техния реален и разбираем за децата облик. Ето за пример „Коледуване“:

В училището трудът бе награда, а не наказание. Там уроците се учеха навън – където е най-присъщо за детето. Съчетаваха природните и педагогичните методи ръка за ръка. Изкуство, музика, занаяти, да, там се учеше, а не се школуваше. Там знаеха как да намерят Хората в децата. Да им дадат небе. Оттам излизаха Добри деца, със собствено мнение и достойнство, отговорни и Щастливи. Основателят му Койно Койнов обожава деца, и е добър скулптор и художник.

Уви, училището бе закрито насила, през 2013-та. Под огромен натиск на МОН, която стори всичко по силите си и използва цялата чудовищна административна машина да смаже училището. И успя – след 21 години съществуване училището прекрати работата си. Угасна единственият светилник на българщината! За да получите бегла представа какво държавата съумя да унищожи, разгледайте галерията със снимки от работата на училището. Към всяка съм написал коментар: Училище по българска култура “Цар Симеон I”

** – да, няма грешка, вижте сами: Eто какво се случва, когато българските учебници се спонсорират от американски фондации и Подмяна на историята в учебниците

Автор: Людмил Ле

Advertisements

7 thoughts on “За новото и старото образование

 1. Абе какво да коментира човек тук, като някакви „анонимни“ участници в разговора, като някакъв изрод, наричащ се „рицар“ (Knight) или друг толераст/политкоректен педераст вопият против пряко изказано мнение за най-твърдо наказване на генетичните изроди, които представляват 95% от управляващата класа – и не само у нас, но в световен мащаб! А всеки, който застава на страната на генетичните изроди и ги защитава, независимо по какъв начин, е – естествено – самият той генетичен изрод (каквито са напр. „Рицярчето“ и „Анонимният“ тук! Какво има да се коментира тук?!?! Единственото спасение за нормалната човешка популация в такива случаи е физическото екстерминиране на генетичните изроди!! Колкото и да им е/бъде неприятно – това са законите на популационната биология (Рицарче – понеже се представяш като многознайко – вземи и почети малко специална литература за популационната биология! Ако можеш, разбира се да я разбереш!)

 2. Формално погледнато, имало е някакви поводи за упреци към госпожа Иванова. Тя и сама си признава, че не е добър администратор и може би е допуснала някакви пропуски или грешки във воденето на документацията. Но същевременно, няма доказани (!) злоупотреби и лично облагодетелстване. А следователно, няма и зъл умисъл. Затова пък има голям ентусиазъм от нейна страна, много вложен труд и реални успехи в учебната подготовка.
  Но нейните безспорни, големи заслуги, изобщо не са взети под внимание. А това вече е доста подозрително. Имало било калпазанчета, имало такива, които не заслужавали да преминат в по-горен клас… Но не се прави сравнение: а имало ли е такива неща ПРЕДИ да започне работа г-жа Иванова, и ако има някаква промяна от тогава, тя положителна ли е, или отрицателна? Тук прозира явна тенденциозност.
  Прочетох статията в сайта „Варна Утре“ (впрочем, това е една типична соросоидна медия). Там има разни изрази като: „Има съмнения и за…“ , „За нередности алармира…“ и „бяха отправени обвинения…“ – но няма никаква информация за доказателства и факти – а основателни ли са били „съмненията“, „алармите“ и „отправените обвинения“? Статията е явно тенденциозна и изглежда необективна.
  Но нещата в Николаевка са просто демонстрация, как работи СИСТЕМАТА на „образованието“ в България. И тук отново опираме до политика. Хора, не бъдете глупаци! Ако вие не отидете при политиката, тя ще дойде при вас. От нея няма как да избягате. Тя е навсякъде и във всичко. Всичко е политика. А в една демократична страна всеки е длъжен да бъде политик, ако е отговорен и достоен гражданин. Щом нещо не ви харесва – променете го! Има избори, но има и улица… (Има и камъни…) Тук му е мястото да се сетим, че имаме право даже и на революция, за да спасим страната си. Защото ние сме СУВЕРЕНЪТ. Но това не би се налагало, ако не бяхме изоставили своя граждански дълг. Ако не бяхме спали, когато е трябвало изобщо да не допускаме безобразията да започнат.
  Тъпотията, безотговорността, примитивизмът се плащат. Те водят до робство. А прекрасната ни „образователна система“ е само една от проявите на това робство. Затова недейте да хленчите, българи, а най-после се вземете в ръце! Или вие излизате на улицата само за да гледате соросоидни сеири и когато ви плащат по 30 лв. на ден? И когато трябва да се свалят от власт тези, дето не се харесват на щатското посолство? Тогава, не се чудете – всичко си е в реда на нещата…

 3. Ако ви прави впечатление се унищожава всеки опит за развитие и всичко положително в нашата България.

 4. Моля за извинение, но в такива моменти наистина ми се иска да дойдат китайци и да управляват държавата ни за 1 (една) година! По техния си тертип – заловен чиновник в корупционна схема, в некадърно изпълнение на служебни задължения, в конфликт на интереси и т.н. и прочие – смърт чрез разстрел! Спомням си един репортаж от Китай на наша ТВ журналистка (забравил съм й името и самото предаване до горяма степен, но помня следващите сцени) – в един момент момичето се почувства като че ли притеснено, че ще трябва да показва такива картини от живота в Китай, но ги показа! Браво и на шефовете й в – не помня коя тВ беше, сигурно националната! Започна с пристигането на камиона, който трябваше да извози осъдените на смърт до площада на някакъв град пред затвора. Служителите започнаха да изваждат (не да извеждат!!!) осъдените като чували с картофи, тъй като бяха вързани предварително в поза „на колене“, и да ги товарят точно като чували с картофи в камионите. След това пристигнаха в града, централния площад. Беше събрано цялото население!!! Разтовариха осъдените и зад всеки застана войник (или полицай), а публично някакъв съдия прочете престъпленията за които са били осъдени и присъдените. След това войниците (полицаите) ги гръмнаха отзад в главите и боклукът беше извозен където трябва! И всичко това пред очите на цялото население на областния град!!! Ето това трябва да стане и у нас!!! На всички нива, във всички населени места. Вярно, неселението ни ще се стопи набързо с 20-30 хиляди души, но нормалното състояние на обществото ни ще бъде възстановено!!! Иначе си отиваме – в тая кочина гъмжаща от престъпност навсякъде!!! Но най-вече на върха на държавата!!!!

  • Ти си фанатик. Като ти харесва такъв вид „дисциплина“ се изселвай в Китай или в Близкия Изток. На нито един нормален човек не са му нужни такива извращения. С този манталитет точно там ти е мястото. България не просто няма нужда от хора като теб, а такива даже са в тежест !

   • Прав си! Въпросният „помаков“ прекрасно се показа и с този си (пореден) коментар. Впрочем и всичко друго, зад което той застава, е същото като качество.
    Не може да се постигне добро чрез средствата на злото! Даже революциите и въстанията се правят тогава, когато трябва да се спасява народа. И тогава жертвите са нежелани, но са неизбежни. Но едно е да нараниш или даже да убиеш някого, докато защитаваш друг; и при това в равностойна и честна борба. А друго е да прилагаш терор, беззаконие, репресии и разстрели без справедлив съд над беззащитни хора. (Което ни предлага „помаков“ – и не случайно, под една друга статия той беше ревностен апологет на Хитлер.)
    Да, и аз съм за строгост и даже за връщане на смъртното наказание. Но то трябва да бъде само най-крайна мярка и само след много справедлив и многоетапен съд, желателно след народно допитване. А не трябва да бъде средство за репресии, за гавра, сплашване и терор.
    Правилните методи са винаги положителни, а не отрицателни. Трябва да се възпитават хората и постоянно да се работи с тях – така, че и през ум да не им минава да вършат неща, за които да се налага после да бъдат осъждани на смърт.
    Православната църква именно така възпитава хората. Но такива като „помаков“ постоянно я унижават и я хулят, и злословят по неин адрес. И заради някой конкретен пиян поп, отричат нейното учение. А апостол Павел така пише: „Делата на плътта са известни; те са: прелюбодейство, блудство, нечистота, разпътство, идолослужение, магии, вражди, свади, ревнувания, гняв, разпри, разногласия, съблазни, ереси, завист, убийства, пиянство, срамни гощавки и други такива; отнапред ви казвам, както и по-преди ви казах, че които вършат това, няма да наследят царството Божие. А плодът на духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание. ПРОТИВ ТАКИВА НЯМА ЗАКОН.“ (Гал.5:19-23)

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s