Американската следа в кървавата нощ в Истанбул: Какво ще се случи с турската армия след преврата?

Виктор Сокирко, ТЕЛЕКАНАЛ „ЗВЕЗДА”, 18 юли 2016 г.
Превод: Р. Григоров/Българска Легия за информационна защита


1

Военният преврат, от който в Турция за последното половин столетие вече никой не би се учудил, се провали. Нека си припомним, че армията в Турция е един съвършено особен и уникален институт на държавната власт. Още от времената на младотурците армията винаги е играла огромна роля в живота на страната. А и самия бащица-основател на съвременната турска държава Мустафа Кемал е бил не толкова политик или, да допуснем, масон, колкото кадрови военен – командвал е армия в годините на Първата Световна война, а след това, не признавайки никакви договори, сключени от османския султан, продължава своята война.

Доколкото огромна роля в създаването на Турция и новото турско общество изиграва именно армията, турските офицери се превръщат в своего рода стражи на принципите на Мустафа Кемал в държавното строителство. Не че Кемал е ненавиждал религията или пък я е считал за опиум за народа – по-скоро той е намирал шариата за остарял и поради тази причина го е оценявал като главен виновник за ужасяващия крах на Османската империя и безнадеждното й изоставане от западните държави.

Остранявайки исляма от влияние върху държавните институти, Кемал с това се и ограничава, без да обявява никакви кръстоносни походи срещу мюсюлманите.

Турската армия неведнъж е влияла върху хода на политическото развитие на страната. Военни преврати следват през 1960, 1971, 1980 г., последният е извършен през 1997 г., но той беше по-скоро военен натиск отколкото метеж срещу първото в новата турска история ислямистко правителство на патрона на Ердоган, Неджметин Ербакан. И ето сега – пълен провал на военните през 2016 г., чието въстание беше мълниеносно смазано.

2

„Странен беше този метеж, – смята председателят на Президиума на Общоруската обществена организация „Руски офицери” Антон Цветков. – Кой прави такова нещо в нощта преди събота, без да има стопроцентова увереност, че народа ще го подкрепи? Или хората на Ердоган сами са реализирали такава комбинация и въвеждайки в заблуждение редица генерали, са организирали тайно този псевдо преврат, който е бил изначално обречен и тогава е съвсем логично да бъде извършен в нощта преди уикенда; или пък превратаджиите са пълни идиоти и е абсолютно непонятно на какво въобще са разчитали. Има и още един, трети вариант – Ердоган е знаел за готвения заговор и с тънка комбинация ги е пуснал по обречената им програма. Доста е вероятно и някой от западните спецслужби да ги е „подкрепил” и в крайна сметка да ги е провалил”.

3

Турската армия неслучайно се счита за проамериканска. И нещата тук изобщо не опират само до членството в НАТО /на територията на Турция се намират 26 бази на Северноатлантическия алианс, в т.ч. и военновъздушната база „Инджирлик”, в която е съсредоточен основният арсенал от американските ядрени бомби в Европа/. По-голямата част от турските офицери са преминали обучението си в американски военни академии. И военните, колкото и да е странно, се намират затова в опозиция на своя президент. За това свидетелстват ясно нескончаемите многочислени арести на турски генерали и офицери, които са несъгласни с линията на Ердоган, в т.ч. по кюрдите и Сирия.

4

Те ще платят скъпо за това, – заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган още на следващия ден след смазването на въоръжения метеж. –Този бунт е дар от Аллах за нас, защото ни дава повод за прочистване на армията”.

Чистката изглежда ще бъде тотална. Още сега в списъка му са 8 генерали и 29 полковници, мнозина от които ги заплашва смъртно наказание. Общо са задържани минимум 6 хил. д., от тях – 51 от висшето военно командване на страната. В списъка на метежниците са главният военен съветник на президента Али Язъджи, командващият Втора армия ген.Адем Хюдутим, бившият главнокомандващ турските ВВС ген.Акън Йозтюрк, началникът на военновъздушната база „Инджирлик” ген.Бекир Енджан Ван. Освен тях са арестувани още командващият гарнизона в Малатия, ген.-майор Авни Ангун и още двама други генерали. По време на операцията в Малатия беше убит майор Фатих Калънч.

5

„Сега не можем да се разминем по улицата от специалисти по организирането на военни преврати, – казва военният експерт Александър Зимовский. – И за да не се смесваме с тази тълпа, трябва да обозначим опорните точки.

При оценката на действията на турската армия в условията на военен преврат и извънредно положение ще изхождаме от това, че заговорът на турските генерали против президента Ердоган действително е имал своето място.

Първото, което трябва да бъде отбелязано – изключително високото равнище на изпълнение на заповедите, получени от висшестоящите командири и началници /законността на заповедите не я разглеждаме тук/. Всички части и подразделения, чието участие в метежа е било планирано от заговорниците, излязоха в указаните им райони и завзеха отредените им по план ключови обекти, тук е ненужно отново да ги изброяваме. Танкове, авиация и пехота пристъпиха към изпълнението на възложените им тактически задачи.

Второ. Метежниците използваха факторът „внезапност” до възможния максимум. Тоест, парализираха охраната на набелязаните за превземане обекти и доколкото може да се съди, без да претърпят особени загуби. С това като цяло войските на метежниците решиха и то на високо ниво, всички задачи от тактическо естество. По-нататък обаче виждаме, че следващите – от по-високо естество нива – са се оказали съвършено непосилни за авторите на плана. Турският метеж не се превърна в турски марш.

6

Няма да навлизам в детайли, за да не лишавам читателите ни от удоволствието да дописват сами и да оценяват хода на операцията. Само ще обърна вниманието ви върху най-ефектната и наред с това, най-безполезната част от плана: завземането на мостовете през Босфора. Това е нещо, което нямаше никакъв смисъл и е лишено от всякакво оперативно значение. Опит да бъдат въведени танковете в европейската част на Истанбул? Със същия успех танковете можеха да бъдат хвърлени в пролива и потопени. Танков бой в Галата и на ул.”Истиклял” – това е нощен кошмар за всеки танков командир. Щабистът, родил тази гениална идея, най-вероятно се е вдъхновявал от някакви книжки на Курцио Малапарте или от уроците от Октомврийската революция. „Но моля ви, батенце” /”Но помилуйте, батенька”/, би казал тук Илич. Оттогава са минали 100 години. Да бъдат завзети мостовете е възможно – да бъде по-нататък развит успехът е невъзможно. Няма накъде да бъде развит. И т.н., по всички пунктове на плана, разработен от заговорниците.

Така военната част от плана се сблъска с асиметричния й политически отговор на Ердоган. Ще поясня. Заговорниците са се опирали на сравнително ограничени военни сили. Целият замисъл, както показва анализът на действията, е бил построен върху предпоставянето, че след постигането на тактически успех ще последва и медиен успех.

7

Нито един обаче от генералите-ръководители на метежа не отправи обръщение към нацията лично. Най-важната част от заговора – обръщението към народа с цел да бъдат обяснени причините за свалянето на законния президент и да бъде обозначен бъдещият път на страната, превратаджиите повериха на обикновен говорител от турската телевизия. След като Ердоган се появи на екраните на милиони мобилни устройства и обяви готовността си да възстанови реда и законността и изведе своите привърженици на улицата, успешно започналият /от военна гледна точка/ преврат се превърна в безславно провалил се метеж. Впрочем, а какво се случи с комендантския час? Беше ли той изобщо въведен от заговорниците на територията на цялата страна?

8

И още един детайл, както се казва, last but not least (последен по ред, но не и по важност). Този детайл е зад кадър, но е важен. Войниците не откриха огън по тълпата и в крайна сметка се предадоха организирано по заповед, това е очевидно от всички видео- и фотокадри. Няма никакво съмнение, че заповедта „да не се стреля!” е дошла отгоре. В крайна сметка това са военни хора, подчинили са се отново и пак безпрекословно, на заповедта.

До какво ще доведе всичко това турската армия? Разбира се, чистката и то жестока, е неизбежна. Същевременно обаче чистката – това са няколко хиляди вакантни места за офицери с по-нисък чин от метежниците. Поради тази причина разкол вътре в армията няма да последва, напротив, новият команден състав ще стане по-монолитен и на практика деполитизиран /със съответните произтичащи от това неизбежни последици за турската държава/. Абсолютно неизбежна е и ротацията на частите, разквартирувани в ключовите турски градове и региони, като се започне от Анкара и Истанбул”.

Обобщение: турските военни показаха отлична подготовка, планиране и умели действия на тактическо ниво. И пълен провал на оперативно и стратегическо ниво на подготовка на бойните действия.

9

„Тук ще добавя още един аспект от последиците от метежа за турската армия, но и не само за нея, – продължава Александър Зимовский. – По всичко изглежда, че паралелно с чистката, турската армия ще я ангажират с непосредствената й задача – ще я заставят да воюва. Затова може да се предположи, че някои части, командири и войници след чистката ще бъдат изпратени по горещите точки по периметъра на турската граница. Както преди се казваше у нас по съветско време: „да изкупуват вината си с кръв”. Което пък автоматично означава, че равнището на военно противостояние в тези точки ще нарасне драматично”.

В заключение следва да отбележим, че към настоящия момент сухопътните сили на Турция продължават да бъдат на второ място в НАТО, както по численост на личния състав /410 000 д. плюс 90 000 д. мобилизационен резерв от първи ред/, така и по бойна готовност. Независимо, че отстъпва по всички направления на Русия, турската армия се разглежда от нашия Генерален щаб като сериозен противник. И сегашното примирие с Анкара по повод сваления Су-24 беше възприето от нашите в Москва като изключително положително. За разлика от Вашингтон, който предпочита на вижда Турция изключително като свой верен васал в Близкия изток. И както предполагат аналитиците, позивната за метежа в Турция е била подадена именно от САЩ.

Източник: tvzvezda.ru

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.