Химическите следи, конспирация? Не!

John Brennan

Миналата седмица, директорът на ЦРУ, Джон О. Бренън говори за нестабилността и транснационалните заплахи за глобалната сигурност, по време на среща със Съвета за външни отношения на САЩ. По време на дългата си реч относно заплахите за националните американски интереси и как до голяма степен създадената от ЦРУ заплаха „Ислямска държава“ се отразява на света, Бренън извади и темата за геоинженерството.

Той даде за пример масивът на технологиите – често наричан общо „геоинженерство“, което потенциално можело да помогне да се обърнат затоплящите ефекти на глобалното изменение на климата. Нещо, което спечелило личното му внимание било – аерозолните инжектирания в стратосферата (АИС), метод за засяване на частици в стратосферата, които можели да помогнат да отбият слънчевата топлина, до голяма степен по същия начин, както го правили й вулканичните изригвания.

Според изказването му, програмата АИС може да ограничи увеличаването на глобалната температура намалявайки някои рискове свързани с високите температури, и да предостави на световната икономика допълнително време за преходът от изкопаемите горива. Той казва, че процесът е сравнително евтин и се позовава на оценка направена от американския Национален съвет за научни изследвания – разгръщането на програмата АИС щяло да струва около 10 милиарда долара годишно.

Колкото и обещаващо да било, понеже можело да бъде, според Бренън, за да се движат всички към АИС, това би повдигнало редица предизвикателства за американското правителство и за международната общност. С това едва ли някой би спорил. От техническа гледна точка, намаляването на емисиите на парниковите газове все пак трябвало да придружат АИС, за да се справила програмата с другите ефекти от изменението на климата, примерно като окисляването на океаните, „защото АИС не може да отстрани парниковите газове от атмосферата“, продължава директора на ЦРУ.

Започва да говори още по-интересно, че от геополитическа гледна точка, технологичният потенциал да се изменя климата ще е в полза на някои определени региони, за сметка на други, чиито нации могат да бъдат доведени до рязко противопоставяне. Някои обаче можело да се възползват от ползите на АИС и да го обърнат на тяхна страна, примерно за създаването на глобални норми и стандарти, които да ръководят внедряването и прилагането на програмата.

Химическите следи (на англ.: Chemtrails) отдавна са тема за различни конспиративни теории, от които също огромни количества са се превръщали умишлено и по неволя  – в дезинформации, разпространявани из целия свят под формата на фалшиви проучвания, снимки, видео и др. Но неуморимите търсачи на истината, както и някои истински изследвания, и други независими частни проучвания показват, че геоинженерството вече се прилага. В едно такова, публикувано1 в „International Journal of Environmental Research and Public Health“ се пише, че геоинженерството вече е започнало, и за него една от съставките, които се използват е летлива пепел, в която има следи от арсен, барий, берилий, бор, кадмий, хром, талий, селен, молибден, живак и др. Както виждате, ако сте запознати с темата, някои от съставките се връзват с множеството проби, правени от различни хора, групи и т.н.

Само в Съединените щати, това което се изхвърля под тази форма и не се използва повторно официално е 57%2. Документирани случаи за отравяне на подпочвени води, а и не само, заради складирания на летлива пепел също не липсват3,4,5,6.

В летливата пепел има концентрация на тежки метали и други субстанции, които са известни с това, че са вредни за здравето на хора, животни и биосреда. Въпреки, че виждаме защо се обявява от Американската агенция за опазване на околната среда и др. за нещо незначително за да му се обръща внимание.

Друго такова изследване направено от изследователите от американската „Национална агенция на океанските и атмосферни изследвания“, твърди7, че инверсионните следи от самолети може би се ползвали „по-неволя“ за да се разпръсква под „прикритие“ с химикали – химически пръскания.

Anony, 13.7.2016

Бележки:

  1. Evidence of Coal-Fly-Ash Toxic Chemical Geoengineering in the Troposphere: Consequences for Public Health
  2. Chemical & Engineering News, 23 February 2009, „The Foul Side of ‘Clean Coal'“, p. 44
  3. A December 2008 Maryland court decision levied a $54 million penalty against Constellation Energy, which had performed a „restoration project“ of filling an abandoned gravel quarry with fly ash; the ash contaminated area waterwells with heavy metals. C&EN/12 Feb. 2009, p. 45
  4. McCabe, Robert; Mike Saewitz (2008-07-19). „Chesapeake takes steps toward Superfund designation of site.“. The Virginian-Pilot
  5. McCabe, Robert.“Above ground golf course, Just beneath if potential health risks“, The Virginian-Pilot, 2008-03-30
  6. The Dirty Secret of Combustion Waste from America’s Power Plants
  7. Researchers with the National Oceanic and Atmospheric Administration are suggesting contrails from airplanes may be inadvertently geoengineering the skies.
Advertisements

One thought on “Химическите следи, конспирация? Не!

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.