25 години демократични илюзии

По идея думата „демокрация“ трябва да значи нещо много хубаво, но както показват последните двайсет години от историята ни – едно искахме, а друго получихме.

error404_democracy_not_foundВъпреки всичките очевидни проблеми и провали доста наши сънародници (особено в публичното пространство) още вярват, че светлото европейско бъдеще ще настъпи у нас. Не е ясно кога, но щяло да настъпи. Особено активно тази вяра подхранват родните изцяло западно ориентирани (и изключително необективни) медии. За тях просто е недопустимо да се усъмнят в „светлостта“ на всичко европейско и вашингтонския господар.

Но и много читатели, и интернет юзъри, с пяна на устата са готови да защитават тъй наречените „европейски ценности“ и хвалят при всяка възможност любимата си Америка. Но защо ли я хвалят? Повечето от тях никога не са били в тази страна и тя нищо не им е дала, вероятността да получат зелена карта е нищожна, пък дори и да се преселят някога в САЩ, какво ли толкова ще постигнат там?

pied-piper-of-sheepleЗа тази платонична любов към американската мечта (или по-скоро заблуда) трябва да благодарим усилията на американската пропаганда. Из щатските кабинети наистина работят професионалисти, знаещи много добре как се манипулира човешкото съзнание и как се прави пиар. Колко усилия и долари бяха хвърлени в това източноевропейците да се влюбят в американския лайфстайл. Дори и да не може да си го позволят, те пак го обичат. Така е – когато работят емоциите, разумът мълчи.

Въпреки всички усилия обаче западните пропагандисти и манипулатори в лицето на фондовете на Сорос и Държавния департамент все пак не успяха трайно да насадят русофобията у нас. Русофобията действа безотказно само в Прибалтика, там даже няма нужда да я насаждат. За Латвия, Литва и Естония русофобията е национална доктрина – махни я и националната им идея ще се изпари на секундата. Пък и без „руската заплаха” как те ще може да просят пари от вашингтонския господар и да доказват геополитическата си „значимост” (която е равна на нула). Все пак даже комунизма не изглежда толкова лош на фона на демократичното блато, в което сме затънали. Прозападните пропагандисти няма как да кажат: „это вижте колко зле живяхте през комунизма с тия русняци, а вижте колко сте добре сега, под американския ботуш”.

По-добре не заживяхме – индустрията и производството рухнаха, демографията се влоши до критично ниво, населението в активна възраст масово емигрира, пропастта между бедни и богати е все по-дълбока. Единствените проявления на демокрацията у нас са немските и австрийски хипермаркети и американските военни бази. Мда, демокрацията победи, а ние явно загубихме. Остана само да въведем еднополовите бракове под радостните аплодисменти на щатските и брюкселски чиновници и съвсем ще станем „цивилизовани европейци”. Гладни, но пък за сметка на товa анално-интегрирани.

В една скорошна статия в родните медии редактора с тревога отбеляза, че подкрепата за ЕС сред българите е спаднала до 50-55% и се е увеличил делът на евроскептиците и противниците на ЕС, достигнал почти до 25%. Имайки предвид, че ЕС постоянно е раздиран от противоречия и кризата в него става перманентна, няма как еврофилите да стават повече. Съответно пък ще растат протестните настроения и евроскептиците у нас ще се множат. Колкото и да се напъват, соросоидите няма да може да променят тази тенденция.

Наивно би било българските фенове на „западното” да си мислят, че България в ЕС я чака светло европейско бъдеще. Както си бяхме заден двор, така си и останахме заден. Не че съм кой знае какъв песимист или антиамериканист, но просто в схемата на Вашингтон и ЕС на източна Европа е отредена ролята на санитарна зона около Москва и полигон за изстрелване на крилати ракети, нищо повече. Е, и пазар за немските стоки, но в по-малка степен. Съответно и няма как да стигнем икономиката на Германия (подигравателно звучат медийните заглавия от рода на „ще стигнем немските заплати след 50 години”). Тъй като за да достигнем икономически ръст трябва да намерим нови пазари за българската продукция (която не е чак толкова много и е слабо конкурентна), а нови пазари няма къде да намерим – всичко отдавна е заето. Освен може би да отнемем част от пазара на западните производители? Е, те своя дял няма да дадат на никой, освен може би само на американците.

Така че в Европа на нас ни остава само да се влачим на опашката и общо взето да продължаваме да загниваме. Други варианти вашингтонските стратези не ни оставиха. Пък и робът по принцип няма как да заживее като господаря си, на него му е отредена ролята да служи и да се подчинява. Това че нямаме окови на глезените и врата не значи, че можем да вървим накъдето си искаме. ЕС и НАТО чудесно изпълняват ролята на железни вериги.

Да живей демокрацията!

Източник: worldissue.blog.bg

Advertisements

13 thoughts on “25 години демократични илюзии

 1. „Демокрацията“, особено тази, дето ни я натресе евр(ей)оатлантическият англосаксонски Запад, е просто един театър за глупаци. А глупаците са най-важният ресурс на западното псевдо-демократично общество. Което с всеки изминал ден стремително се превръща в общество на глобален тоталитарен фашизъм. Просто такъв му е „трендът“… Но няма как да го видиш, ако си му фен.

  Сещам се за един прекрасен филм. Става въпрос за един епизод от фантастичен сериал. Сериалът се казва „Тhe outer limits“, а конкретната серия – „Tempests“.

  Горещо го препоръчвам на всички! Филмът прекрасно илюстрира какво се случва с България – КАК именно ни изяждат и от къде започват. Ами, започват от там, да ни отровят, да ни хипнотизират и да поставят мозъците ни под тотален контрол. А след това… започват спокойно да се хранят. А през това време ние постепенно умираме, потънали в сладки сънища, в някаква фалшива реалност. Докато същевременно ни изяждат и кръвта ни преминава в храносмилателната им система.

  За гранью возможного (1995-2002) / The Outer Limits (1995-2002) — 3 сезон, 9 серия „Звёздная эпидемия / Tempests“

  СЛАДКИ СЪНИЩА, ДЕБИЛИ!

 2. Цитат от ГЛАВА Х „ТРАКИЯ НА ЕЛИНИТЕ И ТРАКИЯ НА ТРАКИТЕ ИЛИ ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА“ на стр. 137, 138 и 139 от книгата на Детелин Вълков „Кой кой е в ‘Илиада’ и ‘Одисея'“: „Появили се първите „демокрации“.Думата „демокрация“ е от хетско/лувийски произход и означава „власт на народа“. Реалната й същност е, че стигнала до дъното шайка отчаяни главорези от беднотията увлича след себе си масата озверели от глад обезземлени селяни и лавинната им стихия помита свещените институции на обожествените монарси. Узнали веднъж, че във вените на царя-бог не тече амброзия, тълпите (охлос-ът) вече нямат никакви морални, религиозни или социални задръжки – за тях боговете стават смъртни. И идва векът на желязото – на меча.
  Единственото свещено нещо, което остава, е ВЛАСТТА.
  И най-пропадналият, и най-смиреният разбират значението на властта като извор на богатство, т.е. на осигуреност срещу глада и мизерията. Идва разбира се и следващата решаваща крачка – тиранията. И тази дума е с малоазийски произход, пренесена вероятно от препатилият Кадмос и съратниците му. Разликата между демокрацията и тиранията е, че при втората най-безскрупулният от безскрупулните взима еднолично властта от демоса (мнозинството) и се превръща в цар. Отличието от предишните владетели е, че може и да не бъде аристократ. Ако пък е от царско потекло, само въздъхва облекчено, защото за разлика от царя няма нужда да се съобразява с традиции и морални ценности, с обичаи на прадеди, а само с необходимостта на момента. А тя е една – да запази властта на всяка цена и с всички средства. Макар че историята не познава тиранин доживял до дълбока старост.“

  • АнонДрон – иди да ближеш задниците на БКП-активистите които управляват България от 09.091944 до днес и кой знае колко още напред във времето!!! Просто това ще ти се удаде най-добре – съмнявам се че ставаш за друго.

   • Влади, не разбирам написаното от теб! Допускам, че някой друг пише от твое име?! Не се познаваме, но коментарът странен е за мен!
    Как ще коментираш следната истина:
    „…Единствените проявления на демокрацията у нас са немските и австрийски хипермаркети и американските военни бази…
    …Остана само да въведем еднополовите бракове под радостните аплодисменти на щатските и брюкселски чиновници и съвсем ще станем „цивилизовани европейци”. Гладни, но пък за сметка на товa анално-интегрирани…“

 3. на 21 феруари 2016 аз попитах “ Това ли е мечтаната демокрация“, ето част от стиха:“……
  И не избягах от тази страна,
  останах да нося тежестта
  не на моята, а тяхната демокрация.
  О,моля те, прости ми греха,
  аз бях дете, излъгано от тях –
  строителите на българската демокрация,
  архитектите на българската деградация.
  Но аз съм никоя, зрънце в прахта.
  Има толкова измамени деца.
  Все още вярват на големи думи
  и гледат с очи, широко отворени.
  И колко е тъжно ,когато осъзнаеш,
  че е преминала цялата ти младост
  в надежда – празна и безполезна
  в живот черен – като бездна.
  Аз нямах жажда за богатства,
  копнеех да живея в правда,
  а се оказа,че живях в лъжа
  двадесет и пет години – заблуда…….“

 4. Тъпо! Русофилско до повръщане. Лъжливо! Изобщо ми изглежда писано от активен член на БКП АЧБКП (нещо като АБПФК). Анонимните редовно ви чета. Преди няколко години, като разкрих вероятните далавери на групата около Тома Белев и Андрей Ковачев с пари от ОПОС, някакъв техен фен и поддръжник писа във Фейсбук „Мани го тоя Помаков! Той чете АнонимнитеБългария?!! Но сега искам да ви кажа, че с такива материали се излагате!!! Хайде да съобщите в една статия във вашия сайт колко злато ни струва Освобождението от 1878 г? И колко български земи? И колко нещастия на българи? Като включваме и рускосъветските действия естествено!

  • Помаков, с подобни коментари, да го кажем, си за никъде тук. Първо, публикацията има точно посочен източник, което автоматично би трябвало да те насочи да критикуваш източника, а не човекът/хората споделили го тук. За теб подобно мнение (публикацията) може да не е от интерес, но за мен, примерно, е. Второ, да го критикуваш него, авторът, или да критикуваш написаното? Понеже не виждам да си направил критика върху текста, а просто си плеснал едно клише, от рода на „комунистите са виновни за всичко“, чакай, другото „Живков бе виновен за всичко, другите от партията бяха чисти“. Да де, схващаш, може би. Трето, което е най-важното и обезсмисля твоят коментар вече в тотал, е, че авторът не е писал нищо по темата, за която пишеш ти. Другото, темата от коментара ти, не искам да я коментирам въобще понеже не знам защо е допуснат този ти коментар след като е тотално извън темата на публикацията. Но все пак, щом са го допуснали, надявам се някой да ти обясни на задаваните от теб въпроси. Понеже отговор имат. Въпреки, че мисля, че ти вече си си изградил твърдо мнение на базата на пропагандата на think tanks. Живо-здраво, бай Помаков.

   • „AnonDrone“, този „Помаков“ е просто един типичен евр(ей)оатлантически пропаганден трол. Гаден и отвратителен – прекрасен екземпляр. Отровен идеологически убиец… Такава му е работата, подобни индивиди от това се прехранват. И в моя блок живее едно такова същество. Честно си казва, че било „фрийлансър“, било „работело за американци по интернет“ и си получавало парите по сметка. Ясно е с какво се занимава. Няма нужда от допълнителни разяснения. А иначе е много тихо такова същество… Но явно с психически проблеми. Дебело и комплексирано е (това бие на очи). Също така изглежда нещастно, което се опитва да прикрива (неуспешно). И сигурно е доста злобно, но това един вид така, тайничко. А външно е даже любезно. Какво представлява отвътре може да се разбере, само ако има начин да му прочетеш „творенията“, които излива в мрежата.

    Та, не му обръщай внимание на „помаков“, просто го запомни и имай предвид какво представлява. Да, гадно е да анализираш, да класифицираш, да изучаваш някои биологични видове. Като напр. отровни паяци, паразитни червеи и тям подобни… и после да ги спиртосваш в буркани и да им лепиш етикети… Но все някой трябва да я прави тази работа. Иначе няма да съществува защита против тях.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.