Акад. Дмитрий С. Лихачов: Културата в България

10604616_784953684899275_4181042405343782186_oБългарски приятели, не забравяйте, че вие сте най-древната от съществуващите днес културни нации, и то не само в Европа, но и в света.

Миналото погълна античността, древният Рим, Гърция и т.н., но България остана като жива отломка от древната европейска култура. Най-древната отломка, и затова трябва да я съхраним, та днешна България да бъде не само последната отломка от миналото, но и първата от бъдещето. Първата култура, която ще прекрачи в третото хилядолетие и ще понесе културата към бъдещето. Българите тичат и най-отпред с този фактор, за да го заварят в третото хилядолетие.

Нека не забравяме затова и нека не забравяме, затова че една малка нация може да се прослави не с военните си успехи, а единствено с постиженията си в областта на културата. Тази култура започва от Кирил и Методий и трябва да остане книжна култура до края на своя живот.

Откъс от док. Филм „Държавата на духа“ (2001 г.)

Advertisements

One thought on “Акад. Дмитрий С. Лихачов: Културата в България

  1. Ще ми се повече българи да мислеха също по този начин, да забравят алчността и егоизма, да мислят мъничко повече за бъдещето на поколението след тях. Да бъдат по-щедри към доброто, да не скъпят усилия… или това са празни приказки…

Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s