Акад. Дмитрий С. Лихачов: Културата в България

10604616_784953684899275_4181042405343782186_oБългарски приятели, не забравяйте, че вие сте най-древната от съществуващите днес културни нации, и то не само в Европа, но и в света.

Миналото погълна античността, древният Рим, Гърция и т.н., но България остана като жива отломка от древната европейска култура. Най-древната отломка, и затова трябва да я съхраним, та днешна България да бъде не само последната отломка от миналото, но и първата от бъдещето. Първата култура, която ще прекрачи в третото хилядолетие и ще понесе културата към бъдещето. Българите тичат и най-отпред с този фактор, за да го заварят в третото хилядолетие.

Нека не забравяме затова и нека не забравяме, затова че една малка нация може да се прослави не с военните си успехи, а единствено с постиженията си в областта на културата. Тази култура започва от Кирил и Методий и трябва да остане книжна култура до края на своя живот.

Откъс от док. Филм „Държавата на духа“ (2001 г.)

Advertisements

One thought on “Акад. Дмитрий С. Лихачов: Културата в България

  1. Ще ми се повече българи да мислеха също по този начин, да забравят алчността и егоизма, да мислят мъничко повече за бъдещето на поколението след тях. Да бъдат по-щедри към доброто, да не скъпят усилия… или това са празни приказки…

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s