Намесата на САЩ в Тайланд подсилва връзките на Банкок с Москва и Пекин

Така наречената „Опора (Ос) на Азия“, служеща за текущата основа на американската външна политика в Азия, е многократно излагана като продължение на циничната маневра на САЩ да обкръжат Китай като въвеждат военна, обществено-политическа и икономическа хегемония над съседите на страната, особено тези в Източна и Югоизточна Азия.

САЩ отдавна поддържат властта си на Филипините и Япония чрез пионките си, докато Мианмар наскоро се оказа под прякото влияние на Запада чрез англо-американската си мажоретка Аун Сан Су Чи и армията й от финансирани от САЩ и Обединеното кралство изкуствени НПО.

Други страни, включително Малайзия и Индонезия срещнаха увеличаваща се враждебност от геополитическите маневри на Съединените щати след като избраха близки връзки с Китай в замяна на инфраструктура и смислени икономически отношения вместо западните „споразумения за свободна търговия“ и едностранни военни „партньорства“, които не подлежат на преговори.

Тайланд се намира географски, исторически и геополитически в центъра на тази „ос“. Исторически той остава единствения в Югоизточна Азия, в състояние да избегне европейска или американска колонизация. Тази страна постигна това чрез деликатно балансиране между различни противоположности на силите в региона.

Secretary of Defense Donald H. Rumsfeld host visit of Prime MiniПреди време беше закалена 10 годишната политическа нестабилност, предизвикана от американската пионка Таксин Шинаватра, който бе премиер на Тайланд от 2001 до 2006 г., с неговия шурей и сестра служиха до 2014 г., докато най-накрая той и неговата партия бяха напълно отстранени от власт чрез мирен военен преврат.

В периода, когато Шинаватра беше на власт, западните интереси бяха доста добре обслужвани в страната. Някои неща включваха участието на тайландски войски в известната и незаконна американска инвазия, която окупира Ирак през 2003 г., както и бруталната програма на ЦРУ за предаването на тайландските посеви и опита за налагането на „споразумение за свободна търговия“ без одобрението на парламента.

След първоначалното премахване на Шинаватра от власт през 2006 г., и до днес той получава непоколебима подкрепа от някои от най-големите лобистки фирми във Вашингтон, включително бившите му партньори  Carlyle Group, Джеймс Бейкър,  Barbour Griffith & Rogers, Роберт Амстердам  и прословутия нео-консерватор Кенет Аделман. Ясно е, че САЩ търси да върне на власт пионката си Шинаватра, и да го използва на политическия фронт за да дестабилизира и ослаби Тайланд.

Страната сега се намира към края на кампанията на САЩ и ЕС за изолирането и осрамването на нацията, като демонтира чуждо подкрепяните политически мрежи на Таксин Шинаватра. Западните медийни заглавия обрисуват Тайланд като международен парий, а в действителност нейните все по-близки отношения с Пекин представляват от само себе си повече местните хора. Но Пекин не е единствения потенциален съюзник. Има и друг.

Този месец, тайландския министър-председател Прают Чан-Оча планира да посети Москва, като се надява лично това да бъде значителна крачка напред във вече дългогодишните отношения между двете страни. Все по-прозрачния характер на нарастващата враждебност на Съединените щати към Тайланд, с надеждите за поставяне на Шинаватра обратно на власт, не оставя друг избор на страната, освен да извърши „завъртането“ в своя собствена полза. Това е една нова „ос“, която постепенно се появяваше откакто Шинаватра бе отстранен.

MedvedevPrayuth-fixed-940x580

Днес руските хеликоптери Ми-17 започнаха да изместват авиацията на САЩ и може да се видят как прелитат над Банкок вместо американските Blackhawks. Тайланд също така започна да подменя стареещия арсенал от американските танкове M-60, M-48, и М-41, с насочено внимание към руските Т-90, които се представиха доста добре в Сирия срещу подкрепяното от САЩ насилие там. Освен това са започнали подмяната на американските M-113 с украински, китайски и вътрешно-модифицирани бронетранспортьори.

Моделът, който се развива е един от тези, в които постепенно се заменя американското влияние, и не защото Тайланд е търсил конфликт с Вашингтон, а защото те не са дали друг избор на Банкок.

Посещението на Прают в Москва ще определи точно колко повече ще бъде подменено американското влияние в полза на развиващите се връзки с Русия. Смята се, че решението за закупуване на танковете T-90 ще бъде направено след това, заедно с оферти включващи военноморско оборудване и икономически сделки, включващи селското стопанство на Тайланд.

Русия, в момента е под санкциите от страна на САЩ и ЕС, и са принудени да търсят от другаде внос на селскостопански продукти. Тайландското земеделие е все повече под обстрела на кампанията на САЩ и ЕС, което го прави идеален партньор за Русия.

Това, което се очертава не е изолирането на Русия или Тайланд от „света“, а изолирането на САЩ и ЕС.

За Русия, разширяването на своето влияние като средство за проверка на американската хегемония в Азия – е приветствано развитие от много хора. Това също така дава на Азия изборът отвъд само „Пекин или Вашингтон“ в полза на един многополюсен баланс, който може да отблъсне всеки един, който се опитва да навлезе прекалено, в която и да било суверенна азиатска държава.

За Тайланд, нейната способност да стимулира връзки с Русия и Китай означава, че въпреки твърденията от страна на САЩ и ЕС, че тя е „изолирана“ в международен план, тя има подкрепата на правителствата, които представляват повече хора отколкото в САЩ и ЕС, което означава, че е далеч от това да бъде изолирана. Тайланд се изплъзва от под сянката на САЩ вече от доста години, дори от преди ВСВ, и най-накрая може да постигне по-здравословен баланс на военните и икономическите си отношения някъде другаде.

За САЩ, способността на Тайланд да заобиколи опитите за изолиране представлява провал и предизвикателство към своите изисквания в региона. И ще прави всичко по силите си да разруши благополучието на страната, дори чрез използването на смъртоносни терористични атаки.

Разбира се, Банкок не трябва да оглупява като мисли, че поемането по подобен курс ще ги избави от тази участ. САЩ иска да трансформира Тайланд в държава-трамплин с унищожени институции и заместени с тези на Вашингтон, без значение дали Тайланд ще сътрудничи за това или не. Чрез изграждането на връзки с Русия и Китай, и независимостта си от западното влияние, Тайланд поне има шанс да устои на американския натиск, точно както го е правил векове наред срещу чуждата агресия. Близките анти-терористични сътрудничества с Китай и Русия, може в действителност да им помогне да изложи и обори мрежите използвани от САЩ като част от истинската опорна точка, ос на Азия.

Тони Карлучи, NEO, 14 май 2016 г.

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.