Бомбените атаки в Брюксел от 22 март: Дебели връзки между атентаторите и белгийските специални служби

Антъни Торес, „Global Research“, 04.05.2016 г.
Превод: Р.Григоров/Българска Легия за информационна защита


Изтеклият към пресата поверителен доклад на белгийския Комитет за надзор над полицията /т.нар.”Пи-Комитет”, “P Committee”/, отнасящ се до провежданото наблюдение над братята Абдеслам /мароканските братя Салах и Брахим Абдеслам, родени в Белгия, заподозрени и за парижките „терористични” атаки от м.г., според някои публикации /”Дейли мейл”,  „Сън” и др./, с тях двамата белгийската полиция „работи” още от 2014 г., б.пр./ отново извежда на преден план ролята на империалистическата „прокси” /т.е. опосредена, война, която се води чрез марионетки, б.пр./ война в Сирия и съучастието /”complicity”/ на съответните полицейски и разузнавателни служби в провеждането на терористичните атаки от 13 ноември м.г. в Париж и на 22 март т.г. в Брюксел.

_88899764_88899762

Веднага след терористичните атаки в Брюксел беше съобщено, че терористите са били добре известни на белгийските разузнавателни служби като ислямисти, пътували до Сирия и воювали в Близкия изток в редиците на джихадистите.  Сега белгийският доклад потвърждава, че обхватът на мрежите им и защитата, която се получавали от официални белгийски кръгове в контекста на войната в Близкия изток, са изиграли решителна роля в допустителството да бъдат извършени терористичните атаки.

Докладът на Пи-Комитета директно обвинява белгийските антитерористични в „пренебрегване” на наблюдението на Салах Абдеслам, обвиняем като единственият оцелял от групата, извършила на 13 ноември м.г. атаките в Париж. Внезапният му арест в края на март в Брюксел, след 4-месечно издирване, е подтикнал според доклада, атентаторите към действия.

Пак според доклада на Пи-Комитета белгийските антитерористични служби са „загубили“ GSM-а му и негов USB-ключ, иззети при претърсване през февруари 2015 г. т.е. 9 месеца преди парижките атаки.

Вестник „Дерниер Йор“ /La Dernière Heure/ съобщава, че тези доказателства са били иззети „при полицейско претърсване на дома му в рамките на наркоразследване. Местната полиция тогава състави доклад за иззетите веществени доказателства преди да предаде иззетите обекти, както изисква процедурата, до Брюкселския наказателен съд. Впоследствие Брахим Абдеслам попада под подозрение, че се кани да заминава за Сирия като джихадист и делото му преминава за по-нататъшно разследване в добре известната /антитерористична/ агенция „ДР-3“ /DR3 agency/.

Съобщенията са противоречиви относно това дали „небрежността“ при боравенето с тези веществени доказателства в хода на разследването е била проявена от полицията или от „ДР-3“, Независимо от това обаче, докладът на „Пи-Комитета“ ясно показва, че е имало „намеса“ на сили, намиращи се вътре в белгийската държава, за „опазване” на наличните сведения за братята Абдеслам, които сведения впоследствие и изчезнаха.

Пак според в.”Дерниер Йор”, „федерален съдия тогава разреши на антитерористичния екип да бъдат изследвани иззетите от дома на Абдеслам веществени доказателства, с изключение на USB-ключа на Салах и GSM-картата му. DR3 тогава поиска разрешение хората й да изследват /т.е. да изнесат доказателствата, за да бъдат изследвани от външни експерти, б.пр./ доказателствата на всяка цена. И тогава стана ясно, че тези доказателства вече не са във владение на съда. Съдържанието на телефона обаче е запазено. И така, още през 2015 г. вече имаше събрана налична информация, осветяваща  хората, за които сега се знае, че са съпричастни към парижките и брюкселските терористични атаки”.

Намесата на федерален съдия, за да бъдат запазени USB-ключа и GSM-картата на Абдеслам, които след това „изчезнаха”, е забележителна. Как стана възможно тогава да се случи „загубването” на тези толкова значими за проследяването и идентифицирането на ислямистката мрежа доказателства, особено в условията на онази атмосфера на засилена охрана на правовия ред след атентатите през януари в Париж срещу „Шарли Ебдо”?!

Човек трябва не само да се запита и дали тези странни обстоятелства не просто са способствали за извършването на атаките от 13 ноември и 22 март, но и дали не е възможно директното съучастие на сили в държавата с терористите, което от друга страна да е свързано и с НАТО-вската всестранна подкрепа за джихадистките милиции в Сирия.

В понеделник /25 април/, официалните кръгове в Брюксел яростно нападнаха доклада на Пи-Комитета, предаден на парламентарната комисия, натоварена с надзора над дейността на полицейските и разузнавателните служби. С едно безпрецедентно в цялата белгийска история решение, правителствените и опозиционните депутати – членове на комисията единодушно решиха да позволят на специалните служби, обвинени в доклада, да отговорят точка по точка на отправените им обвинения. Докато са четяли доклада на Пи-Комитета, законодателите са били „инструктирани” да вземат под внимание „правото” на службите да защитят действията си.

Изправен пред нападките на парламентарната комисия, шефът на Пи-Комитета Ив Кепенс / Yves Keppens/, бивш кралски прокурор във Вьорн, провинция Западна Фландрия, реагира. Той заяви пред телевизия VTM: „При провеждането на това разследване работихме на база обективността като за целта използвахме една доказана методология, както винаги и това разследване не съставлява в никакъв случай изключение. Ако установим нещо и достигнем до някакви изводи сме длъжни да ги докладваме обективно и точно на парламента”.

Профсъюзът на държавните служители през неговия председател Венсан Жил защити полицейските служби. Жил заяви: „Методологията, използвана от следователите на Пи-Комитета се основава на процедури, датиращи от много отдавна. Някои от тези следователи не са се сблъсквали с реалностите на ежедневието и на съдебната система от повече от 15 години. Методите са променени оттогава, реалността също. И на базата на това, което казвам считам, че за съжаление те не са взели под внимание тези реалности при формиране на заключенията им”.

Вчера /3 май/, служители на полицията и на прокуратурата разпратиха мейли до пресата с оплаквания, че били претрупани от работа заради огромния брой джихадисти, намиращи се в Белгия, както и голямото количество текущи разследвания. Те също нападнаха доклада на Пи-Комитета под предлог, че сега щял да им отвори още повече работа.

Фактът, че белгийските ченгета и шпиони са претоварени от следене на джихадистите доказва не някакви грешки на Пи-Комитета, а по-скоро че империалистическата политика, целяща смяна на режима в Сирия и разчитаща за постигането на тази цел на международна мрежа от ислямистки терористи, има своите катастрофални последици.

През последните пет години, сирийските градове бяха опустошени от нападащите ги ислямистки милиции, както и от бомбардировките на правителствените сили, които се опитват да ги смажат. Сега тази война вече започна да отнема животи и в Европа, помитайки като огромна вълна същите тези специални служби, които първоначално я създадоха и преднамерено предизвикаха. Многобройните провали на тези служби вече са добре документирани.

Когато европейската преса описваше Салах Абдеслам като „най-издирваният мъж в Европа”, в действителност той е бил открит от полицай в брюкселския район Малин       /Malines/ без обаче това да доведе до неговия арест, тъй като докладът на полицая по случая е бил „блокиран” по пътя му към съответните началници нагоре по веригата на командването. Полицията само накратко е разпитала Абдеслам след задържането му, докато същевременно неговите съучастници са подготвяли под пълна пара атаките от 22 март на брюкселското летище „Завентем” и на спирката на метрото. Белгийската полиция по същия начин е „пренебрегнала” и изричните предупреждения, дошли от турските специални служби, че Ибрахим ел-Баркауи, един от главатарите на атаките от 22 март, е терорист.

От миналата седмица, Салах Абдеслам е вече затворен във Франция, в най-големия затвор в Европа „Фльори Мерожи” /”Fleury Mérogis”/, след като беше депортиран от Белгия. Поставен е по засилено наблюдение, целящо да му бъде попречено да се самоубие.

Тук е много важно да бъде отбелязано пълното мълчание на френските медии по случая. Разбира се, тези разкрития ни откриват мръсните политически механизми, през които медиите и правителството на Франсоа Оланд експлоатират т.нар. война срещу тероризма, за да оправдаят налагането на мерките на полицейската държава.

Оланд се позова на „заплахите” от атаки, за да оправдае продължаването на наложените след 13 ноември извънредни мерки във Франция, които се изразяват най-вече в полицейските орди, атакуващи безмилостно протестиращи напр. срещу крайно непопулярната реформа в трудовото законодателство.

Целта на френското правителство всъщност е да манипулира обществеността, като я занимава с терористичните атаки, за да може той на спокойствие да продължи с мачкането на опозицията, на работниците и на младежта, противопоставящи се на насаждащите масова бедност политики за строги икономии на неговото правителство.

Източник: globalresearch

Advertisements

One thought on “Бомбените атаки в Брюксел от 22 март: Дебели връзки между атентаторите и белгийските специални служби

  1. А, ма мола ви се, пак „конспиративни теории“! Какви измислици! Спекулации!… Не ви ли е срам, путински пропагандисти! И мръсни червени ченгета, също така!… Клеветите благородните ни западни европейски партньори!… Дето си вършат прекрасно работата! И нищо общо нямат нито със специалните служби на САЩ, нито с никакви други „влиятелни кръгове“, ами най-съвестно си работят, за тържеството на реда, законността и демокрацията, и за запазването на европейските ценности!…
    … … …
    (Мръсни тролчета долни… продажни и соросоидни… вашта кожа… гхм… спестих ви труда – може да не се хабите да чукате с потни пръстчета! Ей го – написах ви репликите наготово, вместо вас!)

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.