Защо властите взеха най-лошото за България по време на прехода?

13-09-04-46280За нормалното развитие и прогрес на една държава е много важно на нейният народ да му са устроени условия за благополучие. Икономическото развитие може да се сведе до това да се взимат за примери добри неща от други държави, като по този начин се създава работа за идните правителства в дадена насока. За да са работоспособни пък жителите е нужно да са здрави, затова им се предоставят качествени и достъпни за всички здравни услуги и лекарства. В това число влиза и щастието, удовлетворението, спокойствието и времето за отдих. Естествено също е важно един народ да има национално самочувствие, а това означава изграждането на монументи, културни и спортни събития, местни празненства, фестивали и много други неща, под които да се събират местните жители като се чувстват и са задружни. Не бих се заел да обсъждам върху всичко, което е редно да бъде, но смятам това, което изброих за основата на всяка развита държава.

Въпреки това, у нас се вкараха най-лошите неща веднага след промяната. Благодарение на един план за преход съставен ни от „виртуалният“ ни колонизатор. Днес, според доклад на Евростат, сме най-нещастните граждани в ЕС. Безработицата е 10,8%, взимат се най-ниските заплати, имиграцията раздели семейства, отдалечи приятели, а поради това вярвам, че големият успех на социалните мрежи в интернет (предимно Facebook) се състои в точно това – живеем в Интернет България.

От една изградена безплатна здравна система, достъпна и използвана от всички, се стигна до нейното сгърчване и затваряне зад решетките. Народа се поболя, доста хора престанаха да ползват медицинска помощ, много започнаха да търсят помощ в шаманството дори, възрастните започнаха да си заминават от този свят по-бързо, а младите решиха да бягат към западна Европа. Да, очакванията за продължителността на живота от 1990-та г. до 2013 г. са били увеличени едва с 3,7 г., като се има предвид, че до 1980 г. сме живели по-продължително от страни като Малта, Чехословакия (Чехия и Словакия), Полша и Румъния, и не сме били много по-назад от други като Белгия, Германия, Люксембург, Австрия и Португалия. През 2013 г., вече всички бяха ни надминали и сега сме на последно място по продължителност на живот, и то с доста значителна разлика.

У нас обаче ни спестиха да ни кажат, че в онази част на континента, същата с която ни се оправдават постоянно политиците, че еди какво си казали от ЕС, че това, че онова. Да обаче там не трябва да имаш пари в кеш и постоянна работа за да можеш да си позволиш да отидеш на лекар. Тези неща ни ги спестиха. Спестиха ни да ни кажат също, че на някои места там с рецепта получаваш ако не безплатно, то за стотинки лекарствата, които са ти нужни. Защо не взеха тази здравна система от Запада?

Примерно, в Испания е безплатна здравната система за всички хора. Отива човек и се записва в най-близката поликлиника до адресната си регистрация, до седмица му пращат по пощата картата за личния лекар. После като му се налага отива да си запише час и го получава почти винаги за следващия ден. За визитата не се плаща, както споменах е безплатно здравеопазването. Като получи рецепта, лекарствата пък буквално се намаляват на повече от 90% от реалната цена. Не се отказва медицинска помощ ако някой е безработен, тоест това не ги интересува. И това като имате предвид, че тази страна е едва на 6-то място по здравеопазване в Европа, според СЗО.

Защо не се запази здравната ни система и подобри поне в тази насока? България днес е на предпоследно място по здравеопазване в целия Евросъюз. И това при условие, че е ползван 81.9% (данни от 2000 год.) публичен фонд?

Образователната система пък можеше да се вземе за пример от Финландия, където се ходи с мерак на училище. На всяко едно училище основната му политика е щастието на учениците. Не съществува класово разделение. Децата на богатите още от малки ходят да учат с всички останали и така се учат, че всички са равноправни. Би било дълго да опиша всичко около тамошната образователна система, но мисля, че е достатъчно да се каже, че е без никакви такси и се сервира напълно безплатна храна на редовните ученици. Почти на 100% никой не прави домашни след училище, всеки може да си излиза от клас, примерно за да отиде до тоалетна, без да иска позволение. Ако пък някой живее далеч от учебното заведение, държавата е осигурила безплатен транспорт. Става въпрос, че разбиранията на финландците са да не се натоварват младите, и с пълен успех действа тази система, защото са номер 1 в света по образование.

Като се сетя, преди 89-та г. хората се поздравявахме дори да не се познавахме. После тепърва се получи това с гледането в чуждия джоб, което явно се разпространи повече, за да се обърне погледа от увеличаващата се олигархия и изпадането в крайна бедност на все повече. Естествено от началото на 90-те дори медиите бяха попаднали под влиянието на различни НПО структури и не ни се говореше друго освен това, колко бил лош комунизма, и че заради това сме „гола вода“ в ЕС и света. Този постоянен натиск ни докара до там, че дори българите имигранти се правеха, че не са българи като видеха свои сънародници някъде в чужбина. Следователно, като гледаха това нашите политици, че същото дава успешни резултати в манипулирането на гражданското общество, се водеше една дългогодишна политика на незаинтересованост и господарско отношение спрямо хората, без значение дали в страната или чужбина. Българин да очаква съдействие от някакви институции, та дори и уж наши посолства, то беше смешно направо. Явно обаче, че тези неща се гледаха от другите чужди общества и власти, та получихме същото отношение и от тях, което явно дълги години ще трае за да свикнат с нас, ако въобще могат. Някой да се е вглеждал в отношението спрямо българите в западна Европа? Не? Е, явно не вадите на показ често документ за самоличност. Това се получи благодарение на износа на престъпници и цигани, но най вече заради нашите правителства.

Не може да кажем, че ни липсва история и култура, нали? Нашата история и култура трябва да се рекламира повече от властите, да се вкарват повече средства в изкопаването на древното, а после то да се експлоатира. Трябва да се регулира качеството на туризма, да се контролират ресторантите капани за туристи, хотелите с цени като в държави с в пъти по-големи стандарти, защото вече повечето пристигащи са информирани. Все пак имат интернет. Трябва да се регулират цените на самолетните билети към страната, да се … тоест има ли нещо, което да функционира добре освен точенето на ресурси от чуждестранни компании без никаква печалба за държава и народ? Май само политическия бизнес процъфтява за сметка на всичко що е родно, най-вече за самите българи.

Не разбрахме ли вече, че чрез еволюцията на цигански гета, тъпченето на престъпници от това малцинство по затворите за сметка на живущото в страната коренно население не ни прави никакво добро? Дали ще се плаща за такива в затворите или в гетата, все е разход, който може да бъде вложен в някаква друга стратегия. Примерно за насърчаването им да имигрират в западна Европа? 😀

Какъв парадокс само. За 45 г. се опитаха да ни изкарат от къра, в който ни беше наврял ислямо-бритонския терор, а за 26 ни пратиха пак там. Е, да, сега сме на къра не само на чорбаджиите по нашите земи, сега ни изстреляха на длъж и на шир.

Та защо ни навряха така?

За да продават успелите да стигнат до власт за лични облаги държавните имоти. За да търгуват същите с родното. За да си живеят необезпокоявани в личният им рай. За да гарантират живота на едно избрано много малко поколение от глезени мамини синчета с всички права на света.

Превърнаха ни в народ без цел. Когато нямаме цел, когато правителствата не ни водят към по-добър живот, тогава не остават ли само тоягата и камъка?

Anony, 8.5.2016

Advertisements

One thought on “Защо властите взеха най-лошото за България по време на прехода?

 1. Много подробно изложение, но без отговор на главния въпрос.

  Впрочем, да; написано е накрая – „за да… това“, и „за да… онова“…
  Но това НЕ СА ОТГОВОРИТЕ.

  Естествено е, че изпълнителят на някакви мръсни поръчки се стреми да получи и някаква лична изгода от „труда“ си. И колкото е по-мерзък, колкото е по-низък въпросният морален изрод, толкова повече неговата единствена мотивация е личната му материална изгода.

  Но това не е истинската причина нещата да се случват.

  Отговарям простичко и ясно:
  „Властите взеха най-лошото за България“, просто защото не бяха български власти!

  След предателството на българското държавно ръководство през 1989 година, което, впрочем, беше подкрепено от предателството на целия български народ! – България мигом загуби своя национален суверенитет! Тя просто беше победена, повалена и колонизирана. В нея бързо-бързо беше разрушено националното управление и беше инсталирана колониалната администрация на окупатора. Като бяха наложени и съответните законодателни промени, естествено…

  Ще питате, ама кой е този колонизатор?… Ами, цяла банда са! Но както всяка банда, тя си има тартор… И в крайна сметка, конците водят зад океана.

  А нашите „власти“?!… От Младенов и Луканов, та чак до Боко Тиквоча, те всичките бяха просто колаборационисти, назначени на работа от окупаторите (от западните колонизатори)! „Българските власти“ трябваше да осъществяват в България ВЪНШНО управление. Тоест управление, диктувано от външни сили, в интерес на външни изгодополучатели.

  Разбира се, всички тези действия и събития се случваха силно завоалирано… под пелената и димната завеса на разни „демократични“ идеологии… под призиви и лозунги за „свобода“ и „ефективност“… за промяна на „прогнилата тоталитарна система“, за „реформи“, за „преход“ (към чаршиена икономика) и за присъединяване към „общото дружно семейство на цивилизованите западни демокрации“…

  Бла-бла-дрън-дрън… всичко това, разбира се, беше гарнирано с обещания за розово, щастливо и най-важното, БОГАТО бъдеще… (Ха-ха, гладна патка просо сънува… ама все патка си остава, а мястото й е в тенджерата…)

  „Меките“, опосредствани, „демократични“ методи не променят същността на ставащото. Ако съблечем събитията от „демократичната“ им обвивка – в най-чиста, най-гола форма, се случи точно това, което обяснявам.

  А това, че в България не е имало концлагери… че окупаторът не си е правил труда да разстрелва, да разполага танкове по улиците, да въвежда полицейски час и военна комендатура… Ами просто не е било нужно! Ние сами, „най-демократично“ му помагахме! И то с радост… С подскоци и скандирания, биля! С много площадна радост и телешки ентусиазъм! (Идиоти…) Защо да ни вкарват войски? Само да си пръскат парите?…

  Запомнете едно, малоумници такива:

  Няма колонизатор, който да се грижи за благосъстоянието на колонизираните диваци в поробената колония! Целта на колонията е да бъде изсмуквана и грабена! Предназначението на колонизираните папуаси е да бачкат и постепенно да измират! А предназначението на местната власт в колонията е да обслужва интересите на метрополията!

  Така е винаги – това се случва със всички поробени народи. Тях затова и ги поробват, алоо! – не за да ги правят богати и щастливи! Не за да им дават безплатна свобода и демокрация… А виж, това да ги лъжат и да им промиват мозъците с пропаганда – това си е в реда на нещата! Говедото не трябва да се вълнува, когато го водят на кланицата, за да не му се разваля вкусът на месото… Трябва да бъде галено по главицата и трябва да му бъдат нашепвани сладки приказки за „пазарна икономика“, „благосъстояние“, „права“, „свободи“ и „демокрация“…

  Разбрахте ли сега, говеда такива? Ето ви го отговора! Ако не ви харесва, забийте се в някой ъгъл да си поплачете…

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.