НАТО унищожи либийската здравна система, днес около 1 милион близо до смъртта поради липса на лекарства

Хуманитарни служители на ООН предупредиха началото на годината, че 1 милион души в Либия скоро може да се нуждаят от спешна помощ поради недостиг на животоспасяващи лекарства.

1034975561

Липсата на какъвто и да е вид централен орган в страната, и безкрайните сражения между голям брой милиции, спомагат за култивирането на хаоса. Болниците или не функционират, или са в много лошо състояние поради безграничния произвол след свалянето на Кадафи през 2011 г.

„Нашата преценка е, че до няколко месеца Либия може да остане без животоспасяващи лекарства, което ще се отрази върху приблизително 1 милион души“, заяви хуманитарния координатор на ООН за Либия, Али ал-Затари пред Ройтерс. „Ако няма лекарства и доставка, това ще е истински проблем за Либия.“

Унищожението на либийската здравна система беше влошена от няколко годишната  криза в региона. От 2014 г. насам, в Либия имаше 2 правителства, от които едното е в Триполи, а другото на изток, и двете поддържани от хлабави съюзи, въоръжени отряди и бивши бунтовници. Сещате се за „умерената опозиция“ в Сирия, нали?

Повечето от болниците в Бенгази затвориха вратите си поради нестабилността в града, според ал-Затари. Само 1 или 2 все още функционират, но не са качествени и бързо им привършват ресурсите.

„Много е трудно за болниците да продължават по този начин в град, който е свидетел на постоянни битки в определени райони“, допълни той.

Много скоро няма да има никъде място за либийците, където да получат медицинска помощ. Проблемът достигна точката, където 1,3 милиона души в Либия се нуждаят от хуманитарна помощ.

ООН се обърна към интернационалната общност за финансова помощ от 166 милиона долара, която ще стигне за около 2,4 милиона засегнати в страната. От тази цифра достигнаха само 4,4 милиона долара, много малък процент от това което беше поискано.

Служителят на ООН казва, че е много трудно да проумеят хората, че днес либийците се нуждаят от помощ, защото не вярват че страна богата на петрол може да достигне до нужда от хуманитарни помощи. Е, явно е, че точенето към атлантическият съюз и банкстерите им е започнало. Сега е по-изгодно да се правят на ударени.

Сравнете резултатите от „хуманитарната интервенция“-касапница на НАТО с това, което беше Либия под „тиранията“ на Кадафи:

Либия споделяше ½ от печалбите от продажбата на петрол с 5,5 милионното си население. Цялата здравна система беше безплатна, а ако не можеше някой да получи това, от което се нуждаеше в Либия, тогава му се заплащаше на него и на 1 член от семейството на 100% от всички разходи в чужбина. Образователната система беше тотално безплатно, а ако някой заминаваше да учи зад граница, тогава му се плащаше учението там. И това не е всичко … прочетете още тук: Какво научих за Либия и Муамар Кадафи.

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s