Костов и Караджов – партизаните на Сорос

Костов, инсталиран във властта с помощта на Джордж Сорос

Костов, инсталиран във властта с помощта на Джордж Сорос

Източват БТК чрез смесеното дружество „Рила солюшънс“

Фразата „Ние сме партизаните на Сорос“, която казва Димитър Луджев през март 1996 г. на затворено за непосветени съвещание във варненския хотел „Империал“ с участието на самия Джордж Сорос, е знаменателна.

Тя много точно описва профила на служителите на Сорос в България. Те са наистина с характеристиките на „партизани“ – външно финансирани, имат цели, които почти винаги противоречат на българските национални интереси, работят в непрозрачна, конспиративна среда, играят винаги много мръсно срещу всеки, дръзнал да ги разобличи. Особено изразителен за морала и ценностите на „партизаните на Сорос“ е фактът, че те до един са били близо до висшата номенклатура на БКП (но почти винаги в ролята на обслужващ персонал) или пък до репресивните тайни служби на комунистическия режим. Много често и двете едновременно. Кариерата на най-заклетите „партизани на Сорос“ в България е директно повлияна от тази им безсрамна обвързаност.  Защото покрай техните действия, когато са в услуга на „партизанския Голем“ винаги вони. Как да не се сети човек за проницателното наблюдение на сръбската хумористка Ясмина Буква, когато настоява, че „криминалът е така организиран, че е ту правителствена, ту – неправителствена организация.“

Трамплин

Позициите, които Джордж Сорос има в България, се затвърждават с всяка изминала година през 90-те. „Отворено общество“ се появи в България по времето на първото правителство на Андрей Луканов, с личната му намеса, след като неговото първо правителство (с Постановление №76 от 20 юли 1990 г.) преотстъпи без срок помещения за ползване в НДК, финансира с 500 хиляди долара и освободи от данъци фондация „Отворено общество“. Влиянието на Джордж Сорос обаче достигна своя апогей при управлението на Иван Костов. Командира е шампион в соросовъдството. Неговият много близък служител Гроздан Караджов – също. И двамата са от най-ценената партизанска квота на ненадминатия международен аферист Джордж Сорос.

Неофициален съветник

Сорос има статут на неофициален съветник на новия премиер – факт, който той признава в едно интервю през 1997 г. за в-к „Труд“. Контактите, срещите и договорките на някогашния лидер на СДС, после премиер Иван Костов с един от най-влиятелните стълбове на международното задкулисие са в основата на инсталирането му на върха на публичната власт в България. Една от тези срещи се провежда в Будапеща в средата на март 1997 г. Предстои подписване на споразумение на България с МВФ. Според източници, които са били на тази среща, още там Сорос се свързва по телефона с първия зам. изпълнителен директор на МВФ Стенли Фишер и получава обещание за личната му подкрепа за Иван Костов при обсъждането на окончателния вариант на споразумение с МВФ. Примерите за изключително близките отношения на премиера Иван Костов и Джордж Сорос са много, но дори и един е достатъчен, за да се опише моделът, който сръбската хумористка Ясмина Буква толкова сочно описва. Това е случаят със смесеното дружество „Рила солюшънс“. В периода 9-11 март 1998 г. тогавашният премиер Иван Костов е на работно посещение в САЩ по покана на инвестиционна банка „Мерил Линч“. С него е и тогавашният вицепремиер Александър Божков. Иван Костов не пропуска да се срещне отново със своя политически покровител и съветник Джордж Сорос, който дори финансира част от пътуването на българската правителствена делегация. По времето на срещата възниква идея за създаването на смесено дружество в областта на IT технологиите, в която Сорос да е съакционер заедно с българската държава. Иван Костов, който е винаги готов за задкулисни фортификации, е категорично „за“, а Сорос веднага се свързва с един от най-близките си „партизани“ в отечеството – Гроздан Караджов.

Първи служители

Караджов заема от 1997 г. длъжностите главен секретар на Министерство на транспорта и комуникациите и председател на Борда на директорите на БТК. Гроздан Караджов наистина е от най-ранните и заклети „партизани на Сорос“ – когато през далечната 1990 г. Джордж Сорос стъпва в България с помощта на Андрей Луканов, Гроздан Караджов е един от първите му служители. Заема последователно през годините длъжностите програмен координатор, главен секретар и програмен директор в „Отворено общество“. Джордж Сорос се свързва с Караджов, той пък веднага привлича към заверата съветника на вицепремиера Александър Божков, Георги Прохаски, който е и бивш изпълнителен директор на „Отворено общество“, т.е. също „партизанин на Сорос“.

Заверата

На 23 октомври 1998 г. е регистрирано смесеното дружество „Рила софтуер корпорейшън“, в което БТК е акционер с 15%, или 319 147 лв.

810801-1

После телекомът внася допълнително 712 500 лв. в капитала на дружеството и общата сума става 1 031 647 лв. На 23 август 2000 г. названието на фирмата се променя на „Рила солюшънс“. След това капиталът на „Рила солюшънс инк.“ е увеличен, без БТК да участва в увеличението, и акционерното участие на телекома пада от 15% на 8,6%. Три години по-късно – през 2003 г., офшорната „Рила солюшънс инк.“ продава „Рила солюшънс“ на британска фирма за 5000 долара, като според устройствените документи на „Рила солюшънс инк.“ БТК не може да влияе на решението за продажбата. В крайна сметка участието на БТК в „Рила солюшънс“ е сведено до нула. Какви са нарушенията на ръководството на БТК в дружеството, калесано през 1998 г. на срещата Костов-Сорос в САЩ? Никой никога не отговаря на въпроса защо БТК участва като акционер в „Рила софтуер корпорейшън”, след като БТК може да осигури всички услуги, чрез които да участва като апортна вноска в дружеството по договор, а Сорос да ги заплаща.

810801-4

Никой  никога не отговори на въпроса защо от името на българската държава за създаването на смесеното дружество преговарят двама бивши служители на финансовия магнат. Александър Божков прави дебелашки опит за обяснение тогава, като казва, че не намира конфликт на интереси в този факт, а точно обратното – източник на доверие?!

Конспирация

А Гроздан Караджов преговаря със Сорос за създаване на смесено дружество, без дори да има решение на Съвета на директорите на БТК, което да го упълномощава за това.

810801-5

Комитетът за пощи и далекосъобщения, Агенцията за приватизация и приватизационният посредник по подготвяната тогава за приватизация БТК „Дойче Морган Гренфел“ дори не са чували за това смесено дружество, което ангажира със сериозна финансова сума телекома. Всичко се прави в подозрителна конспиративност и непрозрачност, което може да се види от информационната презентация, издадена само за вътрешно ползване от Борда на директорите на БТК, след като вече е взето решението за създаването на смесеното дружество. Ръководството на БТК не е спазило Наредбата за регистрация на задгранични дружества с българско държавно участие от 1994 г., според която участието на държавни фирми в задгранични дружества не може да бъде по-малко от предвидения по местното законодателство минимум, гарантиращ правото на решаващ глас при вземане на решения за прехвърляне на дружествени дялове, намаляване или увеличаване на капитала и промяна на учредителния акт. За нанесените щети на БТК никой никога не понесе никаква отговорност.
Гроздан Караджов днес е депутат от Реформаторския блок, целият е в бяло, соросоидите са окупирали половината държава, а Костов се прави на ни лук ял, ни лук мирисал.

810801-6

Е, как тогава да се налага култ към закона, респект към правото и превенция по отношение на корупцията и клиентелизма.

Антон Тодоров
Източник: monitor.bg

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s