Довиждане петродолар: Русия приема юана, превръщайки се в най- големия петролен партньор на Китай

RUSSIA-CHINA-DIPLOMACY-ECONOMY

Русия сега е в топ износа на суровини към Китай, отбелязвайки най-големия (или втори по големина, в зависимост от това кого питате) в страната растеж на търсенето на петрол в света. В началото на десетилетието Саудитска Арабия се радваше на дял от 20% при китайския внос, докато Русия сериозно изоставаше със 7%. Сега саудитците дишат праха на Москва, която заема водеща роля в китайския пазарен дял с обхват от 13-16%. Но делът на Русия продължава да се увеличава, тъй като Кралството се бори да запази позициите си. Защо? Анализаторите отбелязват като основен фактор огромния ръст на пазарния дял на Русия, както и готовността на Кремъл да приеме юана, докато Саудитска Арабия е все още прилепена до напоения с кръв долар. Както отбелязва Business Insider:

„Интересното е, че част от успеха на Русия в Китай се дължи на желанието им да приемат китайския юан като деноминирана валута за своя петрол.“

Това е в съответствие с по-ранни прогнози за пазарния дял на Русия в Китай. „Bloomberg“ обаче съобщава точно обратното през юли:

След скорошното приемане на юана като разплащателна валута за петрола на Русия, ние очакваме повече рекордни нива на вноса на суровини напред към Китай„, каза Гордън Клан, ръководителят на „Nomura Holdings Inc.“, в електронно съобщение, опирайки се на китайската валута. „Ако Саудитска Арабия иска да възвърне водещите си позиции в класирането, трябва да приеме юана за петролните плащания вместо да разчита само на долара.

Като лидер в Евразийския икономически съюз (и учредител на BRICS), както и основен износител на енергия, Русия води битката срещу долара.

И сега други народи последваха примера на Русия и Китай: Иран и Индия обявиха миналия месец, че възнамеряват да преобразуват всички предстоящи плащания на суровия петрол в рупии, като част от обща стратегия за отмяна на долара и въвеждане на търговията в национални валути.

Доларът бавно губи привилегированото си място в международните транзакции. Какво означава това за САЩ, предполагам, е известно.

Руди Панко, 3.2.2016
Източник: russia-insider

Advertisements

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.