България – плацдарм на ЦРУ срещу съседите

На 19 януари гръцкият англоезичен вестник „Катимерини“ публикува материал, в който се разкриха подробности за работата на ЦРУ срещу бивша Югославия, за установяването на външно американско управление в бивша Македония и как цялата територия на бивша Югославия се оказа натъпкана с шпионска апаратура от САЩ. Няколко часа по-късно материалът беше свален от интернет.5-1

„За операциите в периода на разпадането на Югославия резидентурата на ЦРУ в София – се казва в материала – играеше една от ключовите роли в организирането на разузнавателната работа в страните, образували се след бившата СФРЮ. Една от тях стана Република Македония, провъзгласила независимост през 1992 г., срещу която започна активно да действа разузнаването на САЩ. Операциите се ръководеха от ЦРУ от резидентурата в посолството на САЩ в София. Използвайки дипломатическата поща в София се изпращаше електронна разузнавателна апаратура, която след това се превозваше с фургон в Македония за събиране на секретна информация по Сърбия.

Американците се интересуваха и от прехващането по Косово. Тази апаратура събираше данни и автоматически ги изпращаше в САЩ чрез спътник. Разузнаването на САЩ успя да получи шифратора К24-71, който се използваше от югославската народна армия… ЦРУ получи и диаграма на кабелните мрежи и мрежата на закритата радиовръзка на СФРЮ, каталог на югославските кабели с технически характеристики. Планираше се и провеждането на техническо разузнаване на наземната линия за връзка между Гърция и Сърбия и т.н.“

За всичко това плацдармът на ЦРУ се намираше в посолството на САЩ в София.

Автор: Красимир Иванджийски
Източник: strogosekretno.com

Advertisements

One thought on “България – плацдарм на ЦРУ срещу съседите

  1. Приложената фигура на разпада е зловеща… сега остава да си представим как лесно и България може да бъде разделена поне на три и ужас изпълва ме! Не оставайте невежи люде! Останете гладни! Гладни за познания! Единствено по този начин можем да се борим с врага и с невежеството обхванало ни! България е една и трябва цяла да бъде тя!

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.