ГМО в Европейския съюз

Регулаторните органи (РО) на Европейския съюз (ЕС) одобряват генетично модифицирани (ГМ) храни и фуражи, като задължават обаче по-усилено от 2004 г. да се етикетират.

Хранителните продукти трябва да се етикетират като ГМО, но само ако надвишават 0,9% от това съдържание. Този почти 1% не е вреден за европейците според тях. За справка, в Китай има над 17 групи продукти, които задължително се етикетират, че са ГМО, без значение от количеството.

100128_EU_Biologo_Green_I_StP

ГМО също са внасяни на континента под формата на храни, фуражи, или биогорива. Меса, яйца и млечните продукти, произведени от животни хранени с ГМО фуражи (и такива само с частично ГМ замърсяване) не се изисква да бъдат етикетирани.

През 2011 г. РО решиха да одобрят ГМО в храните за животни. Тези решения бяха забързани за одобрение през 2010 г. от Европейската комисия (ЕК) и в следствие на 22-и февруари 2011 г. в ЕС се гласува да се разреши замърсяването на фуражите за животни с ГМО. След това последва тежко лобиране от ГМО индустрията и регламента беше приет окончателно на 24-ти юни същата година.

ГМО в България

През 1999, българските земеделски производители произведоха първата реколта с ГМ царевица. Повечето от царевицата беше дадена за фураж на животните и по този начин влезе и в хранителната верига на българските граждани. Докато тогава официалната позиция е, че България предприема само опити за ГМ царевица, каталогът за семена на „Monsanto“ и „DuPont Pioneer“ още през 2000 година рекламираше ГМ царевица. По информация на МЗГ издадените разрешения за ГМ царевицата през 1999 г. са за 130 000 дка, през 2000 г. – 190 000 дка, през 2001 г. – 64 000, през 2002 г. – 22 000, през 2003 г. – 21 195 дка. „Monsanto” беше получил разрешение от Съвета за безопасна работа с генно изменени висши растения за тези широки полеви опити при условие, че продукцията се изнесе от страната. Но много от производителите не знаеха за това условие и я дадоха на своите животни или продадоха на „Амилум“ – завод за нишесте и други царевични продукти в Разград. През 1999 г. на 300 дка бяха произведени и първите ГМ картофи, устойчиви на колорадски бръмбар.0

С напредването на годините, в България сега е забранено отглеждането (за каквито и да било цели) на ГМО култури.1 Ако има някакви ГМ култури, то те са тотално нелегални и подлежи да бъдат съобщени по най-бързия начин. Привържениците на ГМО в България са активно финансирани и подкрепяни от посолството на САЩ, се вижда в секретни документи на Уикилийкс в грама [06SOFIA1173].2

През 2005 г. България официално забрани ГМО култивирането. През 2010 г. забраниха още за 5 г. ГМО на територията на страната. През 2015 г. беше оставена и един вид една спасителна вратичка в ЕС. От това се възползваха някои страни-членки, включително и България3, където се забрани отглеждането на ГМО. За него натискат да го прокарат „Monsanto“, „Syngenta“, „DuPont Pioneer“ и „Dow AgroSciencies“. Изброените компании са на пазара ни вече, за сега официално с хибридните си продукти и техните силно отровни пестициди. Несъмнено са в процес на изчакване да пуснат ГМО продуктите си на клиентите си в страната. Много български фермери допринасят за разпространението на хибридните култури сега, точно както го правиха с ГМО и може би ще направят в едно бъдеще.

Страните членки, които се възползваха от приетото предложение за отказване, могат да се позовават на предпазната клауза за забрана на ГМО култивация ако имат основателни причини, които да посочат, че е вредна дадена ГМ култура. Както се вижда, това е само временно ограничение, или забрана, срещу силния натиск на компаниите, които искат да се узакони продажбата на ГМО. ЕК е задължена да разследва причините за отказването на дадена страна-членка и ако не ги сметне за вредни за човешкото здраве и заобикаляща среда – може да поиска от правителствата да оттеглят временните забрани.

Правителствата на смяна реално не са забранили ГМО. Опитали са, но евро-парламентът и тези на местните нива, гъмжат от ГМО лобисти. Това са политически стратегии за трупане на време за прокарване на нови регламенти, с които се съгласяват искат не искат. ЕК още през 2012 г. разследва предпазните клаузи на 7 държави-членки … и отхвърли тези на 6 от страните искащи забрана.

Какво са ГМ храните?

Терминът „Генетично модифицирани храни“ се отнася за храни, които се състоят от или съдържат или са произведени от ГМО. Такива са например: соеви изолати и гранулати, растително масло, добито от генетично модифицирани соеви зърна или семена от рапица; витамините, които се добавят към плодови сокове или зърнени закуски, произведени с помощта на генетично модифицирани бактерии; захарта, произведена от ГМ захарно цвекло. Тези съставки впоследствие се преработват в храни -например в тесто, произведено с олио от ГМ култура, сладкарски изделия, произведени със захар от ГМ захарно цвекло, полуфабрикати с многобройните им съставки и т.н. 4

ГМО импорт

Големи количества ГМО соя и царевица влизат също и като импорт в ЕС, както и хранителни продукти със ГМ съставки в множество продукти.

Залавяно е много пъти в ЕС забранен импорт на ГМО от различни страни. Само през 2015 г. в България имаше няколко нотификации за неразрешен внос на ГМО – папая от Тайван, органично оризово брашно от Пакистан, спагети от Китай5. Беше хваната и 10 тона ГМ соя от Украйна в бургаско предприятие, която е била под формата на пакетирани печени ядки и брашно.6 При вноса на текстилни стоки също влизат нелегално огромно количество дрехи направени от ГМ памук. Има някои случаи на залавяне също, като това в Германия през 2010 г.7

Само през 2012 г. ЕС е направил импорт на 30 милиона тона ГМ култури за хранене на животни8. В някои страни като Великобритания големите вериги магазини вече не предлагат месо и млечни продукти, за които да гарантират, че не идват от животни хранени със замърсен фураж.

До 2010 г., официално е имало само 1 вид ГМО царевица на Монсанто на територията на ЕС9. През месец март същата година се започна култивацията на ГМО картоф на компанията BASF в Швеция, Германия и Чехия, същата година10. През 2012 този картоф беше оттеглен от пазара на ЕС.

Не се залъгвайте, че всичко ще мине от само себе си. Тези „зелени“ корпорации и служители са награждавани включително и с нобелови награди за мир и държат много силен политически кръг, дори и чрез пионки-служители назначени за политици.

Вече много ГМ съставки в храните и ГМ фуражи са одобрени за използване в ЕС, а допълнителните приложения са в очакване на решения.11 Отделно в средите за култивиране на микроорганизми, веществата-носители (напр. за витамини и овкусители), както и помощните вещества (напр. ензими) попадат в тази категория “извън храните”. Тези продукти не се етикетират, дори когато са произведени от ГМО.12

ГМО е вече в домовете ни

Био-храните до момента са представяни за най-лесния начин да се избягва от европейците по-голямата употреба на ГМО. Обаче споменатия вече праг от 0,9% важи и при тези хранителни продукти и е общовалиден. Следователно, биологични продукти съдържащи примеси с ГМО под този праг – не са задължени да ги обозначават върху етикета си. Дори е възможно да видите етикети, на които е написано „без ГМО“ (или подобни), но ефективно да има съдържание на ГМО. Това е просто една легализирана търговска измама, до която повечето от хората никога няма да стигнат да разбират.

ГМ храните е много трудно да се изброят поради гореописаните причини. Можете да срещнете ГМО в хранителни съставки в ЕС и различни предмети около вас, примерно памучни дрехи. Най-често се намират в някои видове мед от Канада, но официално се забрани на пазара в ЕС. Така е и с други видове ГМО, но има и другаде, където се намира. Ето някои непълни примери, където могат да се срещнат в съставките ГМО в хранителните продукти:

– ГМ рапица: масло, олио, пържени с такива мазнини храни и печени изделия, закуски.
– ГМ картофи: може да са включени в преработени храни съдържащи картофи, примерно чипс, каши и т.н.

– ГМ млечни продукти: масло, тесто, различни нишестета, кашкавал, сирене, пресни и кисели млека и общо всичко друго съдържащо млечни съставки.

Много родители ще се изненадат да разберат, че към продуктите с ГМО влизат и бебешките сухи млека, както и тези от соя. В САЩ 94% от цялата соя е ГМ. Отделно 88% от царевицата, с която се хранят кравите, от които се добива млякото – е ГМО.

Една английска гражданка запита „Nestle“ дали ползва в съставките си ГМО, а отговора, който получи беше, че те не слагали в своите продукти съставки, които смятат за опасни. Не отговориха с „не“, те просто заявиха, че ползват. Разбира се те го пишат и официално, че са в подкрепа на всички научни „иновации“ и технологичен напредък. „Nestle“ заявяват, че помагат на нарастващото население като го хранят с ГМО.13

– ГМ културен лен: брашно, масло.
– ГМ памук: дрехи, масло, растителни масла, пържени храни.
– Месо, включително и рибно, и други месни продукти от животни хранени с ГМ фуражи.
– ГМ растителни масла: маргарин, олио.
– ГМ захарно цвекло: сладолед, бонбони, кремове, мусове, желе, торти, вафли и общо сладкарските изделия.
– Витамини: C (ascorbic acid), Е, B2, B6, B12, D и К. Слагат се масово в напитки и хранителни продукти.
– Замразени храни и напитки: много от тях са подсладени с високо-фруктозен сироп от царевица. В България, вече споменахме за завода „Амилум“ в гр. Разград, той е част от британската компания „Тейд анд Лайл“ от 2000 г. Преди това още по време на големите приватизации през 1993 г. беше „шътнат“ на белгийската компания „Амилум“, която бе погълната също от британците.14 В завода се произвежда този сироп. Същия се слага в подсладени сокове, а най-вече в американските марки газирани напитки като Пепси и Кока-Кола, където се слага и ГМ захар също.

– Зърнени храни: в много от марките, които произвеждат тези храни, особено тези за деца, има ГМ захар и царевично нишесте.
– Аспартамът (E 951): и той e произвеждан с ГМО.
– Соя: протеини, маслени изделия.

В САЩ има над 40 ГМ растения, които са минали всички федерални изисквания за комерсиализация. Същите се употребяват в съставките на продукти за експорт към ЕС, съгласно нормите му.

Имайте предвид, че много от ГМО съставките се крият в различни страни зад думи като „масла/растителни мазнини“ или обозначения като E322, E420, E150 и E471. Химично модифицираните нишестета имат Е-номера от Е1404 до Е1451. Това не е всичко – разгледайте тук.

Как да избегнем ГМО?

Много българи днес живеят в различни страни-членки на ЕС и е трудно да се направи преценка общо за ситуациите на средите, в които се намират. Във всеки случай повечето имат достъп до храни, които са с по-малко съдържание на ГМО. За жалост те са малко или много по-скъпи. Открийте био-храните под етикети като “Organic”, най-вече гледайте за био-логото, което ви подсказва, че поне купувате храни евентуално с почти 1% ГМО. Ако имате достъп до малки фермери, които знаете, че отглеждат био-продукти е още по-добре директно от тях да пазарувате.

В България, колкото и да му изглежда на някой трудно, ефективно е по-лесно човек да избягва ГМО. Откажете пазаруването в големите вериги магазини и купувайте от селата, така ще се насладите на един по-здравословен живот. Може би и по-евтин, стига да търсите, както трябва. Говорете с хората и ги питайте как произвеждат своите продукти. Много от тях дори нямат възможност все още да пръскат с отровните пестициди на ГМО компаниите.

Колкото и смешно да звучи, в България все още може да се види и червейче в плод закупен в сезона си. Вярвате или не – има страни, където това го няма.

Мислейки с главите си, а не с лакомията си – вие сте единствените, които можете да направите крачката към един по-здравословен живот.

Бележки:

 1. ГМО в България
 2. Законът за генетично модифицирани организми забранява освобождаването на ГМО в околната среда и тяхното отглеждане в България
 3. Вижте кой наложи ГМО в България
 4. Restrictions of geographical scope of GMO applications/authorisations: Member States demands and outcomes
 5. ГМО в храни
 6. Хванаха 10 тона соя с ГМО
 7. Германци хванаха огромна измама с ГМО памук
 8. BASF to undertake GMO potato trials in Europe
 9. MON_810
 10. Scientific background report AMFLORA potato
 11. GMO Database – Autorisation in the EU
 12. Обозначаване на ГМ храни върху хранителните етикети
 13. Does NESTLE use genetically modified ingredients?
 14. Амилум България

Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни!

3 мнения за “ГМО в Европейския съюз

 1. едно пояснение F1 (Ф1) хибридите не са ГМО. Хибридизацията е нещо съвсем друго. В един хибрид може да има ГМО може и да няма.
  ГМО технологиите са съсредоточени само в шепа фирми.
  Съвременната селекция позволява да се правят сортове растения без никаква ГМО намеса и резултатите (добиви, вкус, качество) са значително по-добри от тези при ГМО растенията.
  информирайте се, четете, учете

 2. Не съм съгласен само с индивидуализма на автора. Той казва:

  „..ефективно е по-лесно човек (!) да избягва ГМО. (Забележете: не „обществото“, а „човека“…) Откажете пазаруването в големите вериги магазини и купувайте от селата, така ще се насладите на един по-здравословен живот. (И на цял куп трудности също така…) Може би и по-евтин, стига да търсите, както трябва. (Стига да посветите на това свободното си време…) Говорете с хората и ги питайте как произвеждат своите продукти. (В днешното общество, където хората вече почти не общуват помежду си?…) Много от тях дори нямат възможност все още да пръскат с отровните пестициди на ГМО компаниите (Споко, скоро и те ще имат възможност)… … … …вие сте единствените (?!), които можете да направите крачката към един по-здравословен живот.“
  – не, не е вярно! „Вие“ – кои вие? ВСИЧКИ вие! Всички – ЗАЕДНО! А не „Вие, Иване“ или „Вие, Петре“, или „Вие, Ленче“!

  Да, индивидуалистът винаги мисли как да се спаси сам и поединично. Как да се измъкне от ситуацията днес. А утре… то ще бъде чак утре! Но „утре“ безмилостно идва и става „днес“…

  Тази индивидуалистична психология ни беше натрапена от запада като „демократична“… Но тя не е по-невинна от ГМО-храните. Напротив, тя е даже още по-отровна от тях! Тя трови душите на хората, парализира ги, прави ги безпомощни пред експлоатацията. А душата е винаги по-важна.

  САМО ЗАЕДНО можем да се преборим, когато сме нападнати. А ние сме нападнати – хора, събудете се!… Докога поединично ще избягвате това или онова – докато накрая вече няма от какво да избирате? Докато накрая, тихо и постепенно, ви заставят законодателно да ядете фекалии, под страх от Наказателния кодекс?…

  Трябва да се промени системата, а значи, нужна е революция! И колкото по-рано я започнем, толкова по-мирна и по-малко кървава ще бъде. А за целта трябва да се организираме за борба – заедно, целият народ! Какъв позор за нас, българите, че сме толкова жалки и безпомощни, когато се наложи да свършим нещо заедно… каквото и да било. Може би затова отровната идеология на индивидуализма толкова лесно изкласи в България.

 3. Нека се унесем, спете сладко –
  всичко е едва под един процент…
  След време ще повдигнем лентичката за момент,
  ще освободим поне още процент…
  И така ще дойде светъл ден,
  в който ГМО продуктите ще бъдат… по-големия процент!
  Спинкай сладко своя сън, ГМО-то задава се отвън…
  Нека другите му мислят най-напред.
  Нас дали засяга ни не е още на дневен ред!

  Ставайте от сън, не загробвайте българското!

Прочетете и правилата за коментарите!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.