Хибридни и ГМО семена

Хибридни семена. ГМО семена. Наследствени семена. Етикетите често объркват хората. Не минава и ден без някой добронамерен потребител да не направи коментар от рода на този: „ГМО са абсолютно безопасни. Фермерите и градинарите са кръстосвали семена като тези в продължение на хилядолетия. Свалете си шапчиците от алуминиево фолио, хора!“

Хмм, просто не така.

Хората не са кръстосвали семена като тези в продължение на хилядолетия. С това се бъркат хората твърдящи тези неща. Поради липсата на информираност и превъзходството на повърхностното разбиране на материята.

gmo-plants-810x540

Хибридни семена: Какво са те?

Хората са култивирали нови видове растения в продължение на хиляди години чрез селективно размножаване. Те направили това, чрез кръстосано опрашване на две различни, но свързани растения, до над 6 и 10 поколения им отнело, като по този начин евентуално са създали нов сорт растение.

Процесът изисквал търпение, което си заслужавало. Чрез селективно-кръстосаните опрашвани по този начин растения, земеделските производители създавали сортове, които били по-здрави за микроклимата на определена среда – почва, климатичните условия, насекомите.

Въпреки това, в средата на 19-ти век, Дарвин и Мендел открили метод за контролирането на кръстосването за създаването на желаните черти в рамките на едно поколение. Този метод произвежда това, което е известно днес като хибридните семена F1.

Тези хибридни семена са толкова естествени, колкото са и техните исторически колеги, защото се използва също кръстосаното опрашване на две различни, но свързани растения.

Хибридни семена: Последствията!

Най-големият недостатък на хибридните семена, е, че те не се възпроизвеждат истински във второто поколение. Това означава, че ако запазите семената произведени от хибридните F1 растения, растенията от второто поколение, което сте засадили от тях, е най-вероятно да не може да има същите черти като тези на предното поколение.

Когато са кръстосани два несходни сорта, резултатът е хибрид, който обикновено ще е по-голям, блестящ, бързо-растящ или високодоходен от този на всеки от родителите си. Това го прави от гледна точка на продажбите по-добър. Обаче това е „чудо за един ден“. Следващите поколения не са едни и същи и нямат енергичността и еднаквостта на предшественика си. Идеята в това, е, че не пазите семената от този сорт, а просто ги изхвърляте настрани и отивате да си купите нови от една от водещите компании производители, които обикновено са същите произвеждащи ГМО семена.

Макар да изглежда, че няма нищо нередно в процеса с производството на тези сортове, те държат клиентите си зависими от продукцията на компании като Монсанто, Синджента/ДюПон.

Макар това да изглежда за малкия производител в къщи нещо несъществено, то за пазарните производители може да има опустошителни последствия.

Когато фермерите отглеждат тези нови хибриди, те наистина виждат в началото, че са по-продуктивни, но пък, и, че изискват повече вода и тор, както и специфични за тях пестициди продавани от същите тези компании-производители на хибридни семена. Година подир година ще купуват хибридни семена, защото това е единственото, което ще поддържа „блестящите“ им ниви. Завзети от алчността, селяните ще станат роби на компаниите, а техните растителни продукции ще имат вкус на вода.

Американските компании като Каргил умишлено нарушават традиционния цикъл на опрашването на открито. За да принудят цели нации да закупуват техните семена и селскостопански химикали, необходими за да ги отглеждат.

Повечето от малките производители не биха могли да си позволят нова хибридна реколта и нито пък нефтохимически торове и пестициди, от които се нуждаят хибридните растения. Вече има множество малки фермери по целия свят, които са били принудени да продадат имотите и земите си, и да се заселят в големите градове да работят. Ето така са създадени известните масивни гета в Индия, Латинска Америка и други страни.

Това днес започва да е опасна реалност дори и в България, която ще доведе на свой ред дори и ГМО в много по-големи количества в хранителната верига на българите, а това е процес, който на свой ред ще отслаби организмите на хората и ще създаде бум от ракови и други заболявания предизвиквайки още по-големия просперитет на фармацевтичната токсична индустрия.

През 90-те години около 90% от всички земеделски стопани в развитите страни, или „Първия свят“, и 40% от всички стопани в „Третия свят“ – са използвали хибридните семена на „Green Revolution“ (най-голямото използване е открито в Азия, Мексико и Южна Америка).

По този начин светът загубил приблизително 75% от биоразнообразието на храните и контрол върху семената. Така били изместени селяните от селскостопанските общности от шепа мултинационални корпорации.

ГМО семена: Какво са те?

Противно на хибридните семена, ГМО семената не са създадени чрез ниско технологични методи природни методи. Различните разновидности на тези семена са създадени в лаборатории използвайки високотехнологични и сложни техники като генно-инженерство.

Освен това тези семена рядко преминават през кръстоска на свързани растения. Кръстоската отива отвъд границите на природата като се пресичат различни биологични царства – да речем, бактерии с растения.

Например, Монсанто кръстоса генетичен материал от бактерия известна като Bt (Bacillus thuringiensis) с царевица. Целта била да се създаде растение устойчиво на естествени вредители. Това означава, че всички вредители, които се опитат да ядат растението – ще умрат, тъй като пестицида е част от всяка клетка на растението.

Крайното ГМО растение Bt царевица е регистрирано за пестицид, заедно с други ГМО култури. Или с други думи, ако храните с тези култури вашия добитък, пилета, или дори сами се храните с тях, вие всички се храните с пестициди, а не само с остатъчни вещества на пестицидите.

ГМО семена: Последствията!

За жалост, ГМО-тата са голяма научна неизвестност. В последствие ще ви се изясни, защо е тази неизвестност.

От една страна, био технологичните фирми като Монсанто твърдят, че ГМО семената създавани от тях са толкова уникални, че трябва да бъдат патентовани – нещо, което е далеч по-амбициозно и с опустошителни последици върху световната икономика.

От друга страна, същите фирми твърдят, че ГМО семената са по същество еквивалентни на другите семена и няма нужда да бъдат етикетирани, регулирани, тествани по други начини.

Досега правителството на САЩ е позволило на био технологичните фирми да се разминават с това лудо съпоставяне. Тестванията обаче в други страни и различни и многократни разследвания, излагат индустрията и правителството в огромните им лъжи свързани с безопасността на генното инженерство на храните. В момента всички ние се храним с ГМО за да изложим точно това, което е подложено на риск. В едни страни приемаме ГМО продукти под директната им пълна форма, а в други ги употребяваме под формата на определен % съставки.

„Проблемът е, че никой не знае как тези неестествени нови организми ще се държат с хората в течение на времето“, казва Вики Матърн от „Mother Earth News“. Обаче в други страни вече знаем за направените по-продължителни изследвания във френски лаборатории открили ефектите на ГМО храните – многобройни туморни образувания, провал на нормалното функциониране на вътрешни органи, рак, множество сърдечни проблеми и други убийствени увреждания.

Компаниите производители на тези семена твърдят, че имат права над интелектуалната собственост на продуктите им, така че да могат само те да продават тези сортове. Монсанто дори отказва да даде възможност за проучване на ГМО семената им. Тези семена могат да бъдат разнесени от вятъра и да заразят други култури. Това е изключително опасно за цялата планета и всички организми обитаващи я. На всичкото отгоре не е задължително да се етикетират ГМО храните. В целия ЕС се крият ГМО съставките под миниатюрен текст, като съществува и тенденцията да се увеличава постоянно допускания процент на ГМО без да бъде отбелязвана дори в съдържанието. Използват се всякакви лъжливи и заблуждаващи пазарни техники.

Хибридни семена VS. ГМО семена

Накратко: Хибридните семена не са нещо, от което да се страхувате за здравето си, ако изключим пръскането им с химически отрови. Едва ли бихте искали да ги подкрепите имайки предвид, че те не успяват да се размножават верни на природата и законите и, както и това, че са причинили и причиняват толкова глобален хаос. Не бива да се пренебрегва също и факта, че използването им е евентуална начална фаза на по-мащабното прокарване на ГМО културите.

ГМО семената са много по-неестествени и вредни, както за вашето здраве, така и за това на обкръжението ви. По същество са вредни и за флората и фауната. ГМО = смърт на всичко естествено.

Как да избегнем ГМО?

За съжаление няма лесен начин, защото компаниите, които го произвеждат купуват правителства и променят законите и правилата по цял свят. Повечето от всички вас си нямате на представа дори, че поглъщате ГМО всекидневно чрез съставките в множество хранителни продукти. В Съединените щати горе-долу 85% от всички хранителни продукти в магазините съдържат ГМО. В ЕС съществуват стотици хиляди хектари с ГМО култури и пазара гъмжи от хранителни продукти с ГМО съставки.

Ето някои сигурни начини да избягвате ГМО, или поне да намалите сериозно употребата му:

 1. Купувайте от малки селца от хора, които отглеждат предимно за себе си или са малки производители. Запознайте се с продавача, огледайте и проверете как отглежда това, с което ще се храните. Това е най-естествения процес.
 2. Проверявайте всеки продукт за наличие на генетично модифицирани съставки. Четете съставките и проверете значението им ако не ги разбирате.
 3. Отглеждайте сами вашата храна. Потърсете наследствени български семена и ги отгледайте по естествени начини без употреба на химически отрови.

Бележки

Advertisements

3 thoughts on “Хибридни и ГМО семена

 1. Накрая ни се предлага една пасивна реакция… Такава „защита“ ще става все по-трудна, докато накрая стане нереална и даже абсолютно невъзможна. Глупаво е, не е това добрият начин.

  По-правилно е да се обяви война на съществуващия политически ред. Има начини да се стъпи на врата на корпорациите, а би било най-добре, те напълно да бъдат унищожени. (Те по принцип са паразитни, неефективни и убийствени, тоест, вредни за обществото икономически структури.)

  Това може да се направи от властта. Но коя власт? Властта трябва да принадлежи на народа, а не на корпорациите! Имам предвид, не измамно и лицемерно да принадлежи на народа, както е сега, а действително. Значи, нужна е революция. Преди всичко – революция в мисленето на хората. Нужно е да се събудим, да излезем от хипнозата. Трябва да направим революция, която да доведе до промяна на обществено-икономическия строй, в който живеем.

  В момента хората са поробени. Е, няма лесен начин да се освободиш от едно робство. И това никога не става без война. Каква война – това е отделен въпрос… Но очевидно по този път ще има и бунтове, въстания, национални войни, много агресия, терор, лишения…

  И все пак, струва си… Мисля си, че може би е по-добре човечеството напълно да загине във война, отколкото да се превърне в някаква гадна сатанинска секта… В която порядките няма да имат нищо общо с днешните представи за морал и изобщо за каквато и да било човечност. В такова фашистко, сатанинско общество, човекът все едно вече няма да бъде човек. (Поинтересувайте се накъде отиват гРобалистите с техните представи за бъдещия транс-хуманизъм…) Ако на човека му е съдено да загине, то нека поне да загине в борба, като истински човек.

  ГМО-тата и прочее бисери на „новия световен ред“ са само малка част от планирания транс-хуманизъм! Ако си мислите, че тези всатанени изроди ще спрат само дотам, да променят растенията… Те няма да мирясат, докато не напълнят целия свят с изроди и чудовища и не превърнат в изроди и чудовища самите хора. Докато накрая човешкото общество загуби всичко човешко. Докато самият човек не престане да бъде човек, и докато не изтребят напълно човешкия род.

  Не трябва да вървим по този път. Трябва спешно да спрем. И за това е нужна борба, бунт, революция, а не просто „ами търсете къде да си купите чисти храни“, защото нали, така работел чаршийният механизъм – корпорациите сигурно ще фалират… Не, те просто ще накарат правителствата да прокарат драконовски закони, с които ще започнат да вкарват в затвора такива като вас и ще обявят за престъпление свободното отглеждане на не-ГМО храни. Простичко и ясно. Ще станете „терористи“ и ще ви затварят, а може би и ще ви стрелят по улиците.

  Фашизмът не може да бъде спрян чрез „чаршиените механизми“ на демонократичното общество. Той може само да бъде убит. Време е да се събудим и просто да го направим.

  • Като как си я представяш тази революция? Народът спи дълбоко! Лошото е, че всеки който се опитва да го събуди е обявен за луд любител на конспирацията, комунист, противник на прогреса и демокрацията и какво ли не друго. Аз съм една от тези „терористки“, които отглеждат зеленчуци за лична консумация. Семената ми са от времето на „лошия“ комунизъм и не са нито хибридни, нито ГМО. Наречи ме индивидуалистка, ако искаш/както в друг твой коментар/, но това е моят начин да дам отпор на корпорациите. Опитвала съм да убедя познати да сеят такива семена, но познай какъв е резултата! Интерес проявиха само две баби, които явно помнят вкуса на истинската храна. За всички останали съм просто лудата, която предпочита да „блъска“ на село, вместо да си живее в пластмасовия градски рай. Спор няма, по-лесно е в града, в офисчето, пред компютърчето, да си философстваме! Ама от филосфски размисли ползата е нулева, най-малкото защото малцина ще те разберат! Затова предпочитам да действам както мога, с мотичката и лопатата. По-добре е от празни приказки и бездействие, нали?

   • Искам да си купя от вашите семена!!!!

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s