Париж: 600 фалшиви реклами срещу лицемерието на климатичната конференция

Насред френското извънредно положение, забраняващо всички публични събирания след терористичните атаки на 13 ноевмри в Париж, проектът „Brandalism” (бел. ред. от „бранд“, „марка“ и „вандализъм“) заработи с парижани за поставянето на неауторизирани произведения из града, които целят да хвърлят светлина върху връзката между реклама, консумеризъм, зависимост от изкопаеми горива и климатичните промени.

Произведенията бяха пласирани в рекламните места притежавани от JC Decaux – една от най-големите световни фирми за рекламиране на открито и официален спонсор на СОР21 климатичните преговори. Други именити корпоративни спонсори на преговорите, като AirFrance, GDF Suez (Engie) и Dow Chemicals, са обект на пародия в постерите – докато държавни глави като Франсоа Оланд, Дейвид Камерън, Барак Обама, Ангела Меркел и Шинзо Аби също присъстват.

Творбите са дело на над 80 известни артисти от 19 страни от целия свят, измежду които Нета Харари, Джими Коути, сътрудника на Banksy – Пол Инсект, Есзиф и Кенърд Филипс – мнозина от които бяха част от изложбата на Banksy “Dismaland” в Англия това лято.

barnbrook_same_WEB“Спонсорирайки климатичните преговори, големи замърсители като AirFrance и GDF-Suez-Engie могат да се промотират като част от решение, когато всъщност са част от проблема“, заяви Джо Елън от Brandalism.

Елън продължава, „Ние си възвръщаме техните пространства, защото искаме да се противопоставим на ролята, която рекламите играят в промотирането на неустойчивия консумеризъм. Рекламната индустрия насилствено подхранва желанията ни за продукти, създадени от изкопаеми горива и е тясно свързана с причиняването на климатични промени. Както е в случая с климатичните преговори и техните корпоративно-спонсорирани събития, рекламирането на открито прави възможно онези с най-много пари да се подсигурят, че гласовете им ще се чуват над всичко останало.“ Произведенията бяха инсталирани по време на „Black Friday” („Черен петък“) или „Vendredi Noir”; най-трескавият и съревнователен пазарен ден през годината.

Други постери призовават хората да излезнат на улицата като част от „Климатичните игри“ – най-голямата световна непокорно-приключеска игра, както и да протестират конференцията „Solutions 21” – мащабна корпоративна експозиция, поставена в Grand Palais по време на преговорите.

Бил Постърс от Brandalism заяви, „След трагичните събития от 13 ноември в Париж, правителството реши да забрани големите мобилизации на гражданското общество – но събитията на едрия бизнес могат да останат. Мултинационалните [компании], отговорни за климатичните промени, могат да продължат да „озеленяват“ унищожителните си бизнес модели, но директно повлияните от тях общности са заглушени. Сега повече от всякога е важно да изобличим лъжите им и да кажем истината на властта. Ние призоваваме хората да превземат улиците по време на СОР21, да се противопоставят на индустрията на изкопаемите горива. Не можем да оставим климатичните преговори в ръцете на политици и корпоративни лобисти, които създадоха тази каша на първо място.“

Barnbrook_2_WEB NoName_day_3

Цялата колекция може да намерите тук.

Автор: Дженифър Бейкър, Revolution News
Превод: Николай Савов
Източник: lifeaftercapitalism.info, 04 Декември 2015

Advertisements

3 thoughts on “Париж: 600 фалшиви реклами срещу лицемерието на климатичната конференция

  1. Климатичните промени изобщо не са това, което някои твърдят. И не са причинени от това, от което те твърдят.
    Лъжа върху лъжа – всички лъжат, даже и тези, които ги оборват…
    Цялото това змийско кълбо от лъжи трябва да бъде разчепкано, за да се разбере, какво става всъщност. Но и така е ясно, че нищо, зад което стоят парите на държави, корпорации и частни богати „филантропи“, не е чисто. Там, където има нечии мръсни интереси, няма чиста планета. Няма нито екология, нито здраве, нито нормален климат,
    Има едни, дето твърдят, че човечеството било тумор, който убивал планетата. И затова планетата трябвало да се „депопулира“… Колко само са се загрижили…
    Не, по-скоро, те самите са туморът, който трови и човечеството, и планетата. Не е проблемът в човечеството, а в тях. Те са тези, които трябва да бъдат изчистени – някакви си стотина хиляди мръсни паразита, а не милиарди човешки същества. Тогава и на планетата ще й светне, пък и на хората в душите.

  2. Правеше ми впечатление тия дни, когато се говореше по медиите за тая сбирка на „световния елит“ (еблати елита!!!), че нито веднъж не беше поканен климатолог, астрофизик, астроном, геолог и въобще от тази гилдия учени и практици, които знаят неизмеримо по-добре същината на тези процеси от космически и от чисто планетарен характер, които определят климата и неговите промени. Оставени бяха и са по тази обширна тема да говорят само най-големите дрънкалници на планетата – политиците, които не се интересуват от нищо друго освен да стоят до смъртта си във властта и да не носят никаква отговорност пред никого!

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.