Продължение на тъмната история за доставките на българско оръжие за талибаните в Сирия

“Русская Весна”, 31.10.2015
Превод: Р. Григоров/Българска Легия за информационна защита


isis_west_isСъвсем наскоро, позовавайки се на източници от разузнаването на кюрдското опълчение, „Руская весна” обнародва сведения /http://rusvesna.su/news/1445889528?fb_ref=Default / за тайни доставки на българско оръжие за сирийската „опозиция”, които се осъществяват под надзора на САЩ и Командването на НАТО в Европа.

Едно малко разследване на наши читатели, които след публикацията ни пратиха по пощата и в коментарите допълнителни сведения ОТ ОТКРИТИ ИЗТОЧНИЦИ, разкриват предисторията на тази тема.

В края на септември тази година авторитетни военни анализатори от „IHS Jane’s 360” позовавайки се на доклад на Управлението на ООН по въпросите на разоръжаването разказаха (http://www.janes.com/article/54773/analysis-un-document-shows-us-bought-610-fagot-missiles) за едни други „сиви схеми” за доставяне на оръжие за терористите в Сирия и Либия, в заобикаляне на ембаргото на ООН.

В документа на ООН са указани различни международни сделки за продажба на оръжие, регистрирани приз 2014 г. Най-голям интерес тук предизвиква предоставянето /не продажба, а „предоставяне”!!! – б.пр./ на 610 противотанкови управляеми ракети (ПТУР) 9K111 «Фагот», съветско производство и съответните пускови установки 9P151. Освен това, България изгодно е продала на американците и 8 бр. ПТУР 9K115 «Метис».

Анализаторите освен това се позовават и на американското издание „BuzzFeed”, което още на 17 септември т.г. съобщи, че САЩ изкупуват старо съветско оръжие за предаването му впоследствие на сирийската „умерена опозиция”. Т.напр. Пентагонът чрез подставената компания „Purple Shovel LLC” е купил за джихадистите гранатомети РПГ-7, стационарни противотанкови гранатомети СПГ-9, а също така и противотанкови ракетни комплекси ПТРК 9K113 «Конкурс».

Всичко това е било извършено още ПРЕДИ началото на официалната американска програма за обучаване и въоръжаване на „умерените” сирийски опозиционери.

Според данни на „BuzzFeed”, само през 2014 г. подставената фирма „Purple Shovel LLC” е получила от Командването за специални операции на въоръжените сили на САЩ два договора за покупка на противотанково въоръжение за сирийските „въстаници” на обща стойност ок.50 милиона долара.

Според съобщения в други средства за масова информация, пак наскоро – през септември – представители на Пентагона и български военни отново са си общували по темата за материално-техническото обезпечаване на сирийските талибани. На българите им е било ненатрапчиво препоръчано да увеличат доставките на стрелково въоръжение от най-различни калибри, гранатомети, минохвъргачки и съответните боеприпаси за тях.

Резултатите от срещата са неизвестни, но съдейки по оперативната забрана за прелитането на руския самолет с хуманитарна помощ за Сирия през същия този септември, „братушките” стриктно изпълняват всички препоръки на американските им приятелчета.

Фактът, че още през 2012 г. българското правителство въведе официална забрана за военни доставки за Сирия, никого, изглежда, не смущава.

За сведени: Счита се, че САЩ са един от най-значимите купувачи на съветско оръжие в света. С това оръжие американците снабдяват, както своите съюзници в наскоро демократизираните държави, но също така и „правилните” терористи.

Другие СМИ сообщали, что не так давно, в сентябре, в Софии представители Пентагона и болгарские военные вновь общались на тему материально-технического обеспечения сирийских «повстанцев». Болгарам было ненавязчиво рекомендовано увеличить поставки стрелкового вооружения различных калибров, гранатометов, минометов и боеприпасов к ним.

Източник: rusvesna.su

Advertisements

One thought on “Продължение на тъмната история за доставките на българско оръжие за талибаните в Сирия

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.