Сирийският ендшпил на президента Путин

Майк Уитни, „Russia Post”, 20 октомври 2015 г.
Превод: Р. Григоров/Българска Легия за информационна защита


putin7

Русия не иска да воюва с Турция и затова руските генерали разработиха прост, но ефективен план, препятстващ предприемането от Турция на каквито и да било действия, които биха довели до стълкновения между двете страни.

Миналата седмица руски изтребители на два пъти навлязоха във въздушното пространство на Турция. Двата инцидента предизвикаха уплах у Анкара и доведоха турските ръководители до състояние на ярост. И в двата случая официалните лица в Москва вежливо поднесоха извинения за нахлуванията, заявявайки, че те са били неумишлени /”навигационна грешка”/, както и че ще се постараят да бъдат избягвани подобни нахлувания за в бъдеще.

Впоследствие последва обаче трети инцидент, много по-сериозен, и той вече не беше грешка. При него вече съществуваше явно намерение да бъде отправен сигнал към турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Ето го накратко прегледа на случилото се в статията на „Уърлд Соушалист Уеб Сайт” /”World Socialist Web Site”/:

Турските официални лица съобщиха за трети инцидент в понеделник, когато неидентифициран МиГ-29 в продължение на четири и половина минути е държал на прицел осем турски изтребители F-16, патрулиращи откъм тяхната страна на границата, явно приготвил се да открие огън” /”САЩ, НАТО усилват заплахите по отношение на Русия заради Сирия”, World Socialist Web Site/.

Никаква грешка. Единственият момент, когато боен пилот следва такъв протокол е когато той планира да свали вражески самолет. Това беше сигнал – и въпреки че той може да се окаже непознат за политиците или СМИ – аз ви уверявам, че всеки генерал в турското Върховно командване знае отлично какво означава той. Това е предупреждение. Москва показва, че сега вече „в града има нов шериф” и че за Турция е разумно да се държи по-добре или ще си навлече проблеми. Няма да има никаква „американо-турска зона, забранена за полети” над Северна Сирия, няма да има никакви въздушни удари по сирийски обекти откъм турската страна на границата и очевидно няма да има и никакво наземно нахлуване на турски войски в Сирия.

Въздушно-космическите войски на Руската федерация сега контролират небето над Сирия и те решително са настроени да защитават суверенните граници на Сирия. Това е посланието. И точка.

То е и добър пример за това как „предупреждаването” е в състояние ефективно да възпрепятства конфликти вместо да ги започва. Произвеждайки изстрел покрай турската глава, Москва наруши плана на Ердоган да анексира част от Северна Сирия, като я обяви за „Зона за сигурност”. На Турция сега ще й се наложи да го зачертае този план, разбирайки че всеки неин опит да завземе и задържи сирийска територия ще предизвика стремителен и мощен отговор от страна на Русия. В тази светлина влизането на Русия в Сирия изглежда като крайно ефективен способ да бъде възпрепятствано разширяването на войната, просто „съобщавайки” на потенциалните съперници какво конкретно им е разрешено и какво не, да правят.

Или по-просто казано: Путин пренаписа правилата на играта в Сирия и за Ердоган е по-добре да се подчини, иначе… Ето и още за Турция от Патрик Кокбърн в „Индипендънт”:

Турското сухопътно нахлуване в Сирия, макар че все още остава възможно, сега би било вече значително по-рисковано, тъй като руските самолети действат именно в районите, в които Турция най-вероятно би започнала нахлуването.

Опасността за Турция е в това, че сега съществуват две кюрдски квазидържави – една в Сирия и втора в Ирак. Нещо по-лошо – сирийско-кюрдската държава се ръководи от Партията на демократическия съюз (PYD), фактически съставляваща сирийският клон на Кюрдската работническа партия (PKK), която воюва с турската държава от 1984 г. Всякакви въстания на РКК в кюрдските райони в Югоизточна Турция в бъдеще само ще подсилват факта, че РКК де-факто е сама по себе си държава.

Оказва се, че 4 години опити на Турция да свали президента Башар ал-Асад се провалиха. Засега е неясно какво ще прави с този факт президентът на Турция Реджеб Тайип Ердоган доколкото поддръжката му от НАТО на този етап е чисто риторическа. А колкото до отношенията на Турция с Русия, то г-н Ердоган казва, че „ако Русия загуби такъ приятел като Турция, с която си сътрудничи по много въпроси, тя ще загуби много”. Но в Сирия се оказва, че сега губи именно Турция”, /„Русия в Сирия: руският прицел е насочен към турските изтребители”/.

Бедничкият Ердоган. Той хвърли заровете, а изкара „еци” /1 и 1, б.пр./. Той разчиташе, че ще може да разшири своята Османска империя за сметка на Северна Сирия, а сега мечтите му се разсеяха като дим. Да разположи свои военни самолети в Северна Сирия и открито да хвърли предизвикателство към руските въздушно-космически сили? Не, той не е толкова глупав. Той ще си стои откъм неговата си страна на границата, ще пристъпва нервно от крак на крак и ще ругае „злия Путин”, но в крайна сметка така и няма да предприеме нищо.

И Вашингтон също нищо няма да направи. Да, Хилъри и Маккейн призовават за въвеждане на зона, забранена за полети над Сирия, но това няма да се случи. Путин няма да позволи, както и Съветът за сигурност на ООН. А и няма за какво. Нима Барак Хюсеин действително се готви да поиска установяването на такава зона на основанието, че Путин избива „умерените” терористи заедно с терористите – „екстремисти”?! Това не е много убедителен аргумент, даже и американците биха го преглътнали с преголямо усилие.

Ако Обама иска нещо от Путин, то да сяда на масата за преговори и да започва да обсъжда сделка. Засега обаче той продължава да отказва да направи това, тъй като все още смята, че смяната на режима в Дамаск му е в ръцете. Признаците за това са навсякъде, като например ето тази статия в днешния брой на турския всекидневник „Заман”, озаглавена: „Базата Инджирлик се разширява, за да приеме 2250 човека нов персонал”:

Палатковият град вътре в Инджирлик се реконструира до равнището на съвременните сглобяеми къщички, които ще приемат 2250 д. американски военен персонал”, съобщи в петък агенция Doğan. По време на войната в Залива през 1991 г., за персонала, участващ в операцията беше издигнат палатков град, който след приключването й беше закрит.

На 20 август започнаха работите по преустройването на палатковия град в нов, под името „Пейтриът сити” /”Патриотичен град”/. След завършването на реконструкцията, базата Инджирлик ще стане една от най-големите бази на САЩ в Европа…” /??!!, б.пр./.

Разширяването на базата Инджирлик се случва в момента, когато Русия започна най-голямата за много десетилетия интервенция в Близкия изток…Интервенцията на Москва означава, че конфликтът в Сирия преминава от състояние на „война с чужди ръце” в международен конфликт, в който основните световни военни държави…вземат непосредствено участие в сраженията”, /”Базата Инджирлик се разширява, за да приеме 2250 човека нов персонал”, Today’s Zaman”.

Тази статия е пропита с американските амбиции в Близкия изток. Както читателят може ясно да види, Вашингтон се насочва към още една война – така, както направи това през 1991 г. И въздушната си война САЩ ще започнат от „Пейтриът сити” в Инджирлик, така както предсказвахме през юли, когато беше сключено споразумението. Ето и още една статия във в.”Хюриет” /”Hurriyet”/:

Въздушните сили на Централното командване на САЩ съобщиха, че е започнато разполагането на издирващи и спасителни хеликоптери и летци в Югоизточна Турция, в базата в Диарбекир за оказване на помощ при провеждане на спасителни операции в съседните Ирак и Сирия…

Командващият Върховното Главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа и на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ ген.Филип Бридлав заяви, че мисията ще бъде временна. „Ние ще сме гости на турското правителство във военновъздушната база Диарбекир. Няма никакви планове за постоянно присъствие на САЩ там…Това означава просто още едно успешно сътрудничество между САЩ и Турция”, каза Бридлав.”, /”САЩ разполагат самолети в Югоизточна Турция”, Hurriyet”.

Издирвателни и спасителни американски хеликоптери само на 2 мили от югоизточната турска граница??

Уппс… С други думи казано, ако някъде над Сирия бъде свален F-16 при опит да бъде установена незаконна „зона, забранена за полети”, то – хоп! – издирвателните и спасителни американски чопъри са само на 20 минути… Някакси е много удобно.

И така – виждате, че независимо, че Путин им провали плановете – тимчето на Обама все още пробутва своя план за „свалянето на Асад”. Нищо не се е променило, руската интервенция само направи бъдещето малко по-неопределено, затова и разстроените „стратези-геополитици” от типа на Збигниев Бжежински, започнаха да изскачат със статии-мнения във водещите вестници, проклинайки Путин за съсичането на плановете им за регионална хегемония. Тук си струва да се отбележи, че Бжежински е интелектуалният кръстник на ислямския екстремизъм, човекът който пресметна и посочи как да бъдат използвани религиозните психопати за създаване на истерия и постигане на геополитическите цели на САЩ по целия свят. Така, съвсем естествено е, че сега Бжежински би искал да предложи своите ценни съвети в отчаяния опит да бъде предотвратено наследството във вид на пълни провали и безчестие. Ето, погледнете този откъс от Politico:

САЩ трябва да заплашат с ответни мерки в случай, че Русия не престане да атакува американските активи в Сирия, – написа бившият съветник по националната сигурност /на президента Картър, б.пр./ Зибгниев Бжежински във „Файнаншъл Таймс” в неделя, предупреждавайки „със стратегическа загриженост”, че в Близкия изток и в региона, е заложена вярата в Америка… И ако Русия продължава да преследва не-ISIS цели, то САЩ са длъжни да отговорят”, добавя той.

В тези бързо изменящи се обстоятелства САЩ имат само един реален шанс – ако въобще имат такъв – да защитят своите залози в региона: да предявят на Москва искане тя да прекрати и да се въздържа занапред от военни действия, които непосредствено се отразяват на американските активи”, заяви той” /”Бжежински: Обама е длъжен да отговори, ако Русия не престане да напада активите на САЩ”, Politico/.

Хората, които Бжежински с лекота именува „американски активи” в Сирия – са терористите. Това е просто. Путин не прави разлика между „умерени” терористи и „радикални” терористи, за него няма добри и лоши терористи. Това е някаква шега. Те всичките попадат под една категория и всичките ги очаква една съдба – те трябва да бъдат изкоренени, заловени или избити. И точка.

С „нагласяването” на войната с тероризма така, че да бъдат едните поддържани, а другите – осъдени, администрацията на Обама се само заби в идеологическа безизходица, от която няма излизане. Това, което правят е дълбоко нередно и те го знаят. И затова ще им бъде толкова трудно да създадат casus belli /повод за война, б.пр./. В свое неотдавнашно от „задължителните за гледане” интервю, Путин хвана Обама точно по този въпрос. Ето какво каза той:

„Президентът Обама често споменава за заплахата ИДИЛ. Та кой обаче ги въоръжи? И кой създаде политическият климат, способствал за създаването на сегашната ситуация? Кой им доставяше оръжие? Вие какво, действително ли не знаете кой воюва в Сирия?! Преобладаващото мнозинство са наемници. На тях им се плаща за това. Наемниците работят за всяка страна, която би платила повече. Ние даже знаем точно колко им плащат. Ние знаем и че воюват известно време, а след това като видят, че някой плаща малко повече и тогава отиват при него…

САЩ казват „Ние трябва да поддържаме цивилизованата, демократична опозиция в Сирия”. И така, те ги поддържат, въоръжават ги, а след това тези отиват в ИДИЛ. Какво, САЩ са неспособни да мислят дори и една крачка напред ли? Ние по никакъв начин не подкрепяме подобна политика. Считаме я за погрешна. /”Путин обяснява кой създаде ИДИЛ, YouTube, 1:38 to 4:03/.

Нали виждате? Всички знаят какво се случва. Барак Хюсеин Обама не смята да започва конфронтация с Русия за да защитава фундаментално аморалната програма на ЦРУ, която напълно се провали. Но той ще направи това, което правят винаги САЩ, когато имат работа с противник, който е в състояние да се защити. Той ще чете нотации, ще прави изводи, ще заплашва, унижава, демонизира, осмива и саботира. Той може да започне нова атака срещу рублата или да прави нови мошеничества с цените на нефта или да въвежда нови и нови икономически санкции. Но война с Русия той няма да започне. Просто това няма да се случи.

Но не се сбогувайте с надеждата, в края на краищата в това пълно фиаско мъждука и светлинка и всичките основни играчи с точност знаят каква е тя.

Нарича се Женева. Женева – ето това е развръзката.

Женева – ето я подкрепената от САЩ пътна карта за приключване на войната в Сирия. Нейните положения позволяват в Дамаск да бъде установено „преходно правителство”, „с участието на всички групи…в съдържателен национален диалог” и да бъдат „проведени свободни и справедливи многопартийни избори”.

Съглашение просто и без противоречиво. Единственият препъникамък – ще бъде ли позволено на Асад да бъде участник в „преходното правителство” или не.

Путин казва „Да”. Обама казва „Не”.

Тази битка Путин обаче ще я спечели. И в резултат администрацията ще отстъпи и ще снеме своето „изискване” Асад да си отиде. Техните планове за смяна на режима с помощта на марионетки-джихадисти ще се провалят, а Путин ще придвижи Близкия изток напред с една крачка по-близо към дълготраен мир и истинска сигурност.

Това е светлинката и с това войната в Сирия ще приключи.

Браво, Путин!

Източник: russiapost.su

Advertisements

One thought on “Сирийският ендшпил на президента Путин

  1. Странно, докато четях статията се замислих, че в последно време не се чува нищо по местните медии за конфликта…

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.