Ген.-майор Александър Владимиров: „Русия и Сирия ще контролират Средиземно море и газопроводите към Европа”

„Газета культура”, 15.10.2015 г.
Превод: Р. Григоров/Българска Легия за информационна защита


*Ген.-майор Александър Владимиров е президент на Колегията на руските военни експерти, член е на Съвета за национална стратегия, един от ръководителите е и на Кадетското движение в Русия. Завършил е Московското Суворовско военно училище, Московското висше общовойсково командно училище, Военната академия „Фрунзе” и Военната академия на Генералния щаб. Преминал е през всички армейски длъжности – от командир на взвод до началник-щаб на армия. Служил е в Далечния изток, в Групата съветски войски в Германия и във Виетнам. Автор е на двутомната монография „Основи на общата теория на войната”.

Ген.-майор Александър Владимиров

Ген.-майор Александър Владимиров

Какви са перспективите пред развитието на ситуацията в Близкия изток, възможно ли е сътрудничество между Русия и САЩ, защо Сирия няма да се превърне за Русия във „втори Афганистан” – за тези и за много други неща в интервюто на Николай Поросков от „Газета культура” с президента на Колегията на руските военни експерти генерал-майор Александър Владимиров.

„КУЛТУРА”: Въпросът, който тревожи мнозина: струваше ли си Русия да се намесва в сирийския конфликт?

Владимиров: В Сирия Русия започна въоръжена борба за собственото си оцеляване – на чужда територия, с малко кръв. Технологично ние встъпихме там изключително грамотно. За първи път от много години насам, операцията ни започна не като отговор на чужда стратегия, а тогава, когато това беше удобно за нас.

Избран беше моментът, когато всички страни в сирийския конфликт разбраха: Асад няма и не може да бъде свален, него няма да успеят да го отстранят нито американците, нито ИДИЛ /”Ислямска държава в Ирак и Левант”, ISIS, б.пр./. Разбъркването и колебанието в лагера на противника бяха достигнали своя максимум. Освен това, стана очевидно и че политиката на Запада по отношение на сирийския конфликт се дискредитира тотално на всички нива. Коалицията им потъна в стратегически и военен тупик. Понастоящем там воюват ефективно единствено подразделенията на нашата коалиция. Само ние имаме сухопътна компонента: това са Сирийската Арабска армия, частите на опълчението /Националните сили за отбрана, NDF, б.пр./, кюрдите и иранските бойци. Западът няма съюзник, който би воювал с ИДИЛ на земята.

„КУЛТУРА”: А т.нар. „Свободна Сирийска армия”?

Владимиров: Тя е съвършено самостоятелен агент в тази война. Те самите не знаят какво искат освен да грабят и да „джихадстват”. Една част от „Свободната армия” поддържа Асад, друга част – ИДИЛ. Определена част от опозицията призна Москва като единствената площадка за водене на преговори с президента Асад. Т.е. Русия със своите действия даде легитимност на сирийския президент като пълноправен субект на геополитиката. Това е наше колосално достижение.

Благодарение на стратегическата и оперативната внезапност, от Запада и ИДИЛ беше отнета инициативата. Ние получихме максимумът политически дивиденти в Близкия изток. Сега е нежно да ги претворим в реални резултати. И тук е нужно още много неща да бъдат направени. Войната в Сирия не може да завърши с компромис, но само с победа на една от страните и с мир при условията, която тя ще постави. Ние сме заинтересувани от военна победа в Сирия, а американците – от разпалването на войната там в тяхна изгода, за да оформят след това архитектурата на Близкия изток според собствените им интереси.

„КУЛТУРА”: ИДИЛ към момента е превзела около 70% от територията на страната. Да бъде прогонена, изглежда, ще бъде доста трудно…

Владимиров: Сирия практически е пустиня. Войната се води за пътищата. Древният град Палмира го държат талибаните не като „културна столица” – там е вековен кръстопът. Можем да ги отрежем с помощта на нашата авиация. Води се жестока борба и за нефта. Ключовите населени места, водата са в ръцете на Сирийската Арабска армия. Една част от граничните нефтени полета засега принадлежат на ИДИЛ, но това е територия на кюрдите. А те, мисля, са нащ могъщ съюзник. И ако Русия даде съгласие за създаването на тяхна бъдеща държавност, те незабавно ще преобърнат ситуацията там.

„КУЛТУРА”: По данни на средствата за масова информация, сухопътните сили на воюващите страни са приблизително равни…

Владимиров: Който има по-добро управление на войските и разузнаване – той и ще победи. Затова е толкова важно за нашата авиация да унищожи пунктовете за управление на противника. В това американците биха могли да ни помогнат, но не желаят. Но въпреки всичко ще им се наложи да го направят, защото освен с Русия и с Асад, те няма с кого друг да разговарят – всичко останало е несериозно и абсолютно ненадеждно.

„КУЛТУРА”: Но ето че неотдавна постъпиха съобщения, че САЩ са отговорили с отказ на предложението ни за обмен на разузнавателни данни.

Владимиров: САЩ винаги ще ни вредят, когато и където могат да го направят. Ние, разбира се, сме заинтересувани от конструктивно сътрудничество с тяхната армия и с разузнаването им и разчитаме също така на здравия им разум, но там в САЩ продължава порочната, още от виетнамската война, практика да управляват ударите на войските им от вашингтонските кабинети, където всичко се решава от изгодата на „обикновените американски мултимилиардери”. Днес там няма с кого да разговаряме – всичките американски „топ-”-ове са роби на политическата предизборна ситуация.

„КУЛТУРА”: А няма ли опасност Сирия да се превърне за нас във втори Афганистан? И там, както впрочем и във Виетнам преди това, всичко започваше с постепенно увеличаване на силите, а се проточи за много години напред…

Владимиров: Няма да се случи, тъй като Русия няма за цел да контролира територията на Сирия. А в Афганистан такава задача беше поставена. Ние поддържаме не просто една от страните в конфликта, а официалната държава като така. Ние не се сражаваме с някой клон на исляма, а се борим за справедливост и мир на тази територия, за сирийския народ. Заявлението на Путин за величието на исляма и за неговата важност за Русия е съвсем на място. Нещата се свеждат до позицията на Русия като християнска цивилизация, която не застава срещу исляма, а напротив – срещу тези, които му пречат да се развива. Или казано с други думи – против либералната фашизация на арабския етнос и мюсюлманската цивилизация. Сирия е наш истински съюзник и важен геополитически актив на Русия. Ако останем задълго в региона, то вече не Катар и САЩ ще контролират Средиземно море, а Русия и Сирия. В това число и газопроводите към Европа.

„КУЛТУРА”: Далеч не за всички е понятно какво представлява ИДИЛ…

Владимиров: Като някакво цялостно формирование ИДИЛ не съществува. Това е мрежова квази-държава, която е негодна да воюва дълго време. Армията на ИДИЛ се състои от три части: професионални терористи от цял свят, работещи изключително за пари. „Пехота”, които са бивши войници, на които също трябва да се плаща. И „опълчение”, което воюва само за своето село и по-нататък не отива. С понасянето на първите сериозни загуби от нашата авиация, опълчението се пръждоса по къщите си. „Пехотата” – ако ограничим възможностите им да продават нефт и да получават от това пари – също ще се разбяга моментално. А „професионалите” просто ще отидат в други държави: Пакистан, Афганистан… С това ИДИЛ ще приключи.

„КУЛТУРА”: От какво още зависи краят на войната?

Владимиров: От климата и времето. Както това винаги е било в Близкия изток и Северна Африка. Ние трябва да подкопаем антисирийския потенциал именно сега: до средата на ноември трябва да попилеем всичките, които не заявят неутралитет или верността си към президента Асад. През декември-февруари, възможно е да започне последното генерално настъпление на „опозицията”. Да бъде неутрализирано е задача напълно изпълнима. Слде това от февруари започват вече пясъчните бури, когато нито авиацията, нито сухопътните войски ще могат да действат. Освен, може би, диверсионни групи. Този период е удобен за започване на преговорите със сунитската опозиция, лоялна към сирийската държава. Разумната й част би трябвало да се прояви сега, на фона на победите на сирийската армия и руските подразделения. Всичко ще се реши към пролетта.

„КУЛТУРА”: Може ли вече да се говори за някакви резултати от тази кампания за нашата страна, за армията?

Владимиров: Русия добре подготви операцията на този отдалечен театър на военните действия. Своевременно беше сформирана групировка. За първи път използвахме управление на взаимодействието между разнородни и разнонационални въоръжени сили. Проведени бяха изпитания на ново въоръжение. Отработени бяха действия в условията на пустиня, решени бяха общи логистични въпроси, проверена беше НВО-отбраната на района, проявиха се и възможностите за обективен контрол на нашите удари от космоса и с помощта на дроновете ни.

Но главното е – с крилатите ни ракети „Калибър” от акваторията на Каспийско море, от 1500 км. разстояние /а разстоянието можеше да бъде и 2500, и 3000 км./ ние практически закрихме въпроса за противоракетната отбрана /ПРО/ на САЩ в Европа. Тяхната ПРО е безсилна против крилати ракети. Такива кораби, въоръжени с ракети, както беше сега с фрегатите от Каспийската флотилия, могат да се появят където пожелаем в т.ч. в Балтийско море, в Далечния изток и т.н. Та това даже не са и „Искандер”, макар че „Искандер” също отлично работят в близката оперативна зона. Катери – колкото искаш, не са и скъпи. Вземете радиус от 2000 км. от Каспийско море – в този радиус попада абсолютно всичко! И какво ще прави сега Полша с обектите на ПРО на САЩ, които разположи на своя територия? Къде ще ги дянат сега и „новите американски атомни бомби” в Германия? А Далечния изток? Какво ще прави пък там Япония с американските им „Иджис”?

„КУЛТУРА”: Какви са нашите най-близки стратегически задачи?

Владимиров: Разбира се, да победим в Сирия. Използвайки благоприятните условия и добрите ни отношения с Иран, кюрдите и Израел, ще създадем там обстановка, при която американците вече ще бъдат в нея излишни. При предстоящото преустройство на арабския свят, Русия ще поеме ролята на доверителен стратегически съюзник за всички и тя ще им създаде своего рода заслон срещу всякакви терористи, без значение чии ставленици биха били те.

А и цялата тази театрална постановка с нефта в Близкия изток би могла да бъде приключена веднъж завинаги, когато бъде решен по въоръжен път проблемът с монархическите режими на Катар и Саудитска Арабия. Те вече са дотегнали на всички – клечат върху нефта, произвеждат уахабизъм като държавна идеология и тероризъм. Давят Европа със своите антропотоци /човешки потоци, б.пр./.

Със Саудитска Арабия и с Катар във всички случаи ще се наложи да се воюва. От това са заинтересувани дори и американците – тази задача е формулирана в единия от вариантите на стратегията на САЩ. И по-добро време за това от сега, е трудно да бъде избрано. Всеки уахабитски терористичен акт има саудитска следа – това би могло да послужи като основание за началото на бойни действия. Задачата реално ще бъде решена в близките две години. Това е един от случаите, в които Русия би могла реално да взаимодейства със САЩ.

„КУЛТУРА”: Възможна ли е употребата в конфликта на тактическо ядрено оръжие?

Владимиров: Не виждам никаква необходимост. Обаче мащабите на използване на химическо оръжие в района ще нарастват. Асад, под наш натиск, сдаде химическото им оръжие. Бойните отровни вещества, които могат да се произведат „в гаража”, в Сирия сега ги употребява ИДИЛ. Опасявам се обаче, че химическото оръжие ще бъде използвано като бариера по пътя на бежанците от Африка към Европа. Просто с друго средство да бъде спрян този поток е невъзможно. Никакви квоти няма да помогнат, а да бъдат преследвани с бойни кораби е скъпо и неефективно. Конкретни държави обаче, които са способни да употребят бойни отровни вещества срещу „бежанците” днес никой не би ви посочил. Всички обаче са заинтересувани от това, този огромен човешки поток от Изток да не разруши Европа окончателно.

„КУЛТУРА”: А несмъртоносно оръжие?

Владимиров: Не съществува такъв вид несмъртоносно оръжие, което да е в състояние да спре милиони бежанци. Антропотоците са главно оръжие в хибридните войни. То буквално изтрива границите, помита правителствата. С организирането на такива потоци от мюсюлмани в Европа се занимават САЩ, за да погребат завинаги възможността Стария свят да им съперничи. Американците потвърдиха стария закон на войната: торбата, пълна със злато отваря врата на всяка крепост. Навремето те „напазаруваха” из основи цялото обкръжение на Саддам Хюсеин, разположиха като ръководители на много държави в Европа свои хора. Насилственото внедряване от американците на демокрация по тяхно разбиране, довежда държавите до трайна неспособност да вземат решения. В резултат европейската цивилизация пред очите ни загива.

„КУЛТУРА”: На Запад пишат за пагубността за Русия да води война на два фронта – в Украйна и в Сирия.

Владимиров: Никакъв втори фронт не съществува – в Украйна ние не воюваме. Ние там просто противодействаме на Америка и на съвкупния Запад, опитващи се да създадат санитарен кордон от Балтийско до Черно море, отделящ Русия от Западна Европа и не позволяваме да бъдем въвлечени във война там. Всичко това, което ние правим в Сирия и в Украйна – това е наша стратегия, която за първи път има не ответен, а инициативен характер и тя е успешна.

„КУЛТУРА”: Ирак моли Русия да започне бомбардировки на талибаните и на негова територия. Трябва ли да го направим?

Владимиров: Ирак действа, гледайки с едното око към САЩ, както примерно същото прави и Германия. Когато започнем да поделяме зоните ни на отговорност, ще решим с американците кой да бомбардира терористите в Ирак. Иран също трябва да каже своята дума по този въпрос. Неговата отдавнашна мечта е да присъедини района на Басра и Бахрейн. Сега е в ход преформатиране /с наше участие/ на архитектурата на света, Близкият изток е само началото.

„КУЛТУРА”: Как опитът от сирийската война би могъл да даде отражение върху вътрешния живот на страната ни?

Владимиров: Необходимо е да се разбере, че Русия е във война и затова сме длъжни да преминаваме към задължителните мобилизационни държавни практики. По възможност по най-бързия начин трябва да бъдат отстранявани от власт в Русия „либерално практикуващите”: ако воюваш, но изповядваш идеологията на твоя враг, ти безусловно ще изгубиш от него. А право на това ние нямаме.

Източник: portal-kultura.ru

Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни!

Advertisements

4 thoughts on “Ген.-майор Александър Владимиров: „Русия и Сирия ще контролират Средиземно море и газопроводите към Европа”

 1. Накрая на интервюто идва и най-същественото…

  Докато Русия атакува в Близкия изток и се занимава с преформатирането на света, в същото това време Съединените фашистки щати подготвят преврат в самата Русия. Те предприемат редица действия, убийствени за руската икономика и много опасни за стабилността на руското общество. Правят го именно така, какво казва генералът – с много пари. Нали си ги печатат – значи, с парите там нямат проблем…

  Фашингтон плаща на т.нар. „несистемна опозиция“ и на тайната пета колона – както във властта, така и в бизнеса. И което е особено страшно – там използват това, че Централната банка на РФ е практически в техните ръце. А това е невероятно страшно икономическо оръжие против руската държавност. Но то е бетонирано в сегашното му състояние чрез дебели текстове в самата Конституция на РФ и на практика е невъзможно да бъде взето под контрол от патриотичните сили в Русия. Това банково оръжие в момента разкатава фамилията на руската икономика, защото е подчинено не на руската държава, а на „специализирани международни учреждения“ като МФ, например. И се занимава с мащабен саботаж на цялата финансова система в РФ. А чрез това, и със саботаж на цялата икономика. Шокиращо, но факт – централната ти банка да е подчинена на агресора… Супер ситуация, нали?

  Генералът е прав по принцип, когато говори за Близкия изток. Но той не говори за ответните действия на запада. А те, също както и руските действия, впрочем, рядко са симетрични. Битката няма да бъде толкова в Сирия или в Украйна. Когато видят зора, краварите ще ударят направо по Москва. В момента те подготвят своя удар. Положението е МНОГО сериозно.

  Руската икономика стабилно върви надолу, народът започва вече да търпи лишения, либералите и разни всевъзможни агенти на петата колона на Фашингтон истерично и гръмогласно манипулират хората… Купени са медии, държавни чиновници, банкери, едри предприемачи, „културни“ дейци, политици – огромна армия от предатели.

  Отделно от това, готви се и директно покушение срещу живота на Владимир Владимирович Путин. Ако този номер не мине – тогава ще се опита „тих дворцов преврат“; стига само да се намерят достатъчно предатели и заговорници. Винаги съществува и вариантът (макар и отложен засега), да се мобилизира за улични безредици („протести“) всякаква продажна сган и да се опита „цветна революция“ като в Киев.

  Накратко, мулетата със злато (т.е. зелена хартия) са натоварени и вървят към Москва, керван след керван. Ето това трябва да имаме предвид, докато слушаме генерал Владимиров.

  • Това наистина е така на пръв поглед,бедните ние винаги ще страдаме повече от богаташите изгорили милиони души,но повечето съвременни индустриални държави се придържат към сваляне на валутната им единица с цел повишение на износа към съответните страни и изгоди,долара е фалшив без покритие,еврото също, рублата подобна,всичко е само една виртуална реалност,парите нямат никакво реално покритие,просто луксозна хартия в която вие вярвате,долара струва 6 цента,продават се с измамни пари измамни ценности,в случая когато пада местната валута се качва износа,бедняшката губи, богаташа печели защото има различни валути у валутните борси и у банките пирамиди, тъй че вярно обеднява простой мужик, но забогатява пак олигарх и едър чорбаджия,а после къде ще бъдат харчени тези пари следвайте американският израз:“Следи парите“,където отиват и до кого водят,кой има изгода и полза???
   Растежа на икономиката никога не води до растеж на доходите,това са абсолютните лъжи на съвременната икономика,по скоро застоя дига заплатите отколкото безкрайният невъзможен растеж,уродите икономисти са по скоро ПИ-АРи на определена идеология и са най фалшивите псевдо специалисти от всички възможни науки измислени на този фалшив свят….

  • Този сценарии има някакъв шанс само ако ликвидират Путин, но шанс не означава гаранция за успех. В момента рейтинга на Путин е до небесата и то не само в Русия. Руснаците са по-сплотени и надъхани отвсякога. И още нещо – руснаците са свикнали на лишения – това не са европейските педалчета, дето като свърши вазелина в аптеките и вдигат гладна стачка 😉 Важното е да има водка!

   • samael,отдавна е доказано,че руснаците не пият толкова много,колкото англичаните,американците и….забележи-българите.Така,че относно водката губиш.Колкото до останалото обаче си 6+.Няма руснак,който(ако не е платен)да не поддържа Путин-той им върна самочувствието,а както върви и благополучието.Някои искат да покажат,че икономиката им се срива тотално,но защо не казват,че пенсионерите им пътуват безплатно и не плащат ток и вода и съответните комунални такси-това ли е срив на икономика?Колкото до ликвидацията на Путин не мисля,че ще е възможно

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.