Ирак, инвазията и последствията за жените

Противно на общоприетото въображение, което се налага от западните масмедии и политици, иракските жени са се ползвали по времето на Саддам Хюсеин с доста повече свобода отколкото в другите страни в тази част на света. Правителството е било доста светско и е дало равни права на всички още през 1970 г.

Студентки в Багдад през 70-те години на миналия век.

Студентки в Багдад през 70-те години на миналия век.

Днес тези права не съществуват повече под контрола на САЩ.

Преди опустошителните икономически санкции през 1990-те години, образователната система на Ирак е била една от най-добрите в региона, достигайки 87% грамотност сред населението през 1985 г. Толкова голям е бил приоритета на властите по отношение на образованието, че през 1982 г. Ирак получил наградата на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) за изкореняването на неграмотността в страната. След налагането на санкциите грамотността спаднала с цели 20% до 2000-та г. сред иракските деца. Днес една четвърт от жените са необразовани, което е двойно повече от мъжете.

ad3360f1670ad0d1b9c1c68478e90b66

Жените са били неразделна част от икономиката на Ирак и са заемали високи държавни позиции, както в частния така и публичния сектор, благодарение до голяма степен на гарантираното равно заплащане и законите по труда и заетостта. Жените са имали 6 месеца изцяло платен отпуск по майчинство и защита от сексуален тормоз. В действителност може да се твърди, че жените преди войната са се ползвали с повече права от работещите жени в Съединените щати.

Под икономическия и военен натиск на САЩ и ООН, правата на жените започнали да се влошават и последиците от санкциите докарали до смъртоносен глад 1 милион иракчани, повече от половината били деца. Както се отбелязва от „Human Rights Watch“, жените и децата са били непропорционално засегнати от тези икономически последствия.

iraq

След това дойде инвазията.

Водена от САЩ през 2003 г. война утежнило отчаянието на иракските жени и момичета до безпрецедентни нива, оставяйки ги уязвими за подземната секс индустрия и нечовешки методи на наказания извършвани от религиозните фанатици поставени в правителството.

Свалянето на правителството на Саддам Хюсеин и на всички системи за сигурност оставили иракските градове без никаква защита от вилнеещите банди от екстремисти, които отвличали и насилвали сексуално жени и момичета. Много от отвличаните били продавани в съседни страни. Трудно е да се изчисли, колко точно е бройката на продадените иракски жени и момичета, но приблизително са около 4000 безследно изчезналите през първите 7 г. от инвазията. 20% от тях са били под 18 г. възраст.

След като ръководството на страната взе завой към религиозен фундаментализъм се появиха и масовите убийства на проститутки и тези, които бяха набеждавани за такива.

Загубата на съпрузи и бащи през последното десетилетие остави 2 милиона жени вдовици. Освен това, изчисленията на броя на сираците сред иракските деца наброяват 5 милиона, повечето от които растат без никакво образование днес. Организацията за свободата на жените в Ирак, изчислява, че повече от 3 милиона жени и деца нямат никакви приходи и защита, като по този начин автоматично ги превръщат в безпомощна част от населението, която е изложена на огромната и реална заплаха от сексуалната експлоатация, трафик, полигамия и религиозни бракове за удоволствия.

Musali Mohammed al-Mujamaie (R) a 92-year old Iraqi farmer sits next to Muna Mukhlif al-Juburi, his new 22-year old wife, during celebrations following their wedding in his home village of Gubban, just south of the central Iraqi city of Samarra on July 4, 2013. Mujamie got married with his two grandsons in a ceremony that carried on for four hours, with musical and dance performances and celebratory gunfire, and which was attended by local tribal and religious leaders. AFP PHOTO / STR

Не е изненадващо, че повечето медийни обекти на САЩ не са успели да покрият влошаването на правата на жените в Ирак. В повечето от случаите тези медии правят сравнения с някакви 25% жени, които са поставени в парламента за да изглежда, че нещата са тръгнали да се оправят към равенство между половете. Абсолютно прикриване на действителността за да се скрият престъпленията на режима срещу слабите. Единствените жени, които се облагодетелстват от американската инвазия са сестрите, дъщерите и съпругите на консервативните лидери, а те не представляват обикновените жени в Ирак.

Колкото до декларацията на Съединените щати за окупацията в Ирак, че е приключила, някои от тамошните активисти за правата на жените изразяват категорично несъгласие:

„Знаем, че бедността е тук за да остане, ислямския екстремизъм е тук за да остане и жените са техните цели в цялата тази сделка. Няма абсолютно никаква визия за това кога ще свърши и кой ще ни помогне,“ казва Янар Мохамед, директорката на Организацията за свободата на жените в Ирак и допълва остро:

„Буш подсили екстремните религиозни партии да превърнат жените във второкласни граждани. Жените живеят в крайна бедност и са обект на законите на шериата. Същите тези сили, които започнаха 9/11 в САЩ, същите ислямисти сега са управляващите в Ирак.

Това е завещанието му.“

Харесва ли ви ANONYMOUS BULGARIA? Подкрепете ни!

Advertisements

One thought on “Ирак, инвазията и последствията за жените

  1. Тази статия всъщност говори по-малко за Ирак, отколкото за САЩ. Именно Фашингтон е причината за всички ужаси, които са се случили в Ирак. И де да беше така само в Ирак! Правете си изводите за нашите задокеански еврейо-атлантически „партньори“, „съюзници“, ментори и гейо-политически авторитети. В каква мила компания само сме попаднали! И каква достойна роля играем в нея!…

    Но ще кажете, по-добре така, отколкото да сме днес на мястото на Ирак. Ами ние нямаше да бъдем уязвими, ако както винаги, за кой ли път! – не бяхме се отказали от питомното, за да гоним дивото. Но отново послушахме лъжци и българофоби и отново заложихме на куция кон с еврейо-атлантическата си гейо-политическа ориентация. Защото не е много ясно кое е по-добре: да се държиш по-далеч от бандита, или да му служиш, като постоянно си му под ръката? И ето, че май пак сме на губещата страна, където нещата уж започват добре, а накрая завършват с ужасна национална катастрофа. И не съм сигурен, че този път ще успеем да се съвземем и ще оцелеем.

(НОТА: Ще отнеме повече време за преглеждането на коментарите! Бъдете търпеливи, няма да се появяват бързо.) Очакваме вашето мнение по темата, но ви молим да прочетете първо правилата за коментарите.

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.